STA JE STEVIA ? ZASLADJIVAC STEVIA ODOBREN U EU

download

STA JE STEVIA ? ZASLADJIVAC STEVIA ODOBREN U EU

Novembar 2011. Evropska komisija je ovih dana odobrila upotrebu prirodnog, južnoameričkog zaslađivača stevije u hrani i pićima u EU.

Odobrenje je dato na osnovu preporuke Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), a na snagu stupa 2. decembra.

Biljka stevija rebaudiana, poznata i kao “slatki list” i “šećerni list” pripada porodici suncokreta. Njen ekstrakt steviol glikozida može da bude slađi od šećera, što ga čini privlačnim sastojkom proizvoda koji treba da budu siromašni ugljenim hidratima i šećerom.

U Aziji i Južnoj Americi stevija već ima široku primenu u industriji hrane i pića.

Stevia biljkaStevia Rebaudiana biljka je iz porodice krizantema, porijeklom iz sjeveroistočnog Paragvaja i dijelova Brazila, a njezine pozitivne karakteristike bile su već davno prepoznate međuGuarani Indijancima, koji su je primjenjivali u liječenju rana, šećerne bolesti i povišenog krvnog tlaka.

Stevia rebaudiana je zapravo srodnik kamilice. Listovi su 35 do 45 puta slađi od šećera pa se i koriste za zaslađivanje čaja. A kada se ekstrahira i pretvori u prah koji je po strukturi steviol glikozid, slađi je 200 do 300 puta od šećera. Ima lagani okus na sladić (Liquiritiae radix) što bi svakako trebalo zadovoljiti djecu, ali daleko je važnije da nema energetske vrijednosti i da ne pobuđuje lučenje inzulina zbog čega bi se idealno mogao uklopiti u sve redukcijske dijete. Ne može biti podloga za rast bakterija i prema tome ne izaziva karijes u djece.

STEVIA REBAUDIANA jedinstvena je biljka iz porodice krizantema, porijeklom iz Paragvaja, gdje se već stoljećima koristi kao prirodni zaslađivač, a njena su ljekovita svojstva poznavali i Guarana Indijanci koristeći je za brzo zacjeljivanje rana, liječenje šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka i prekomjerne tjelesne težine.

Nakon tisućljetne primjene u Južnoj Americi, stevia se početkom 20.stoljeća počinje intenzivnije širiti i uzgajati i u ostalim dijelovima svijeta, nakon što su provedena istraživanja pokazala da ova izvanredna biljka sadrži 8 različitih glikozida (od kojih su najvažniji steviozid i rebaudiozid), koji su zaslužni za sladak okus stevie, a posjeduju svojstva kojima naveliko konkuriraju proizvođačima umjetnih sladila.

Jedno od tih svojstava je svojstvo termostabilnosti – pri visokim temperaturama se ne razgrađuju, već se slatki glikozidi pojačano oslobađaju iz listova, čime je sačuvan originalni sladak okus.

Drugo je važno svojstvo da se ne razgrađuju i ne “skladište” u ljudskom organizmu kao ostali izvori ugljikohidrata, a istovremeno daju izvanredan okus.Ovo svojstvo omogućuje da se stevia, osim kao zaslađivač, koristi i u medicinske svrhe za reguliranje razine šećera u krv.

Iako je okusom 30 – 300 puta slađa od šećera (ovisi o obliku u kojem se koristi – svježi listovi ili ekstrakt), zbog ovog svojstva stekla je laskavi naziv “bezkalorični šećer” jer osigurava konstantnu razinu glukoze u krvi, što je učinak koji se želi postići kod oboljelih od šećerne bolesti – dijabetesa tipa 2, a potiče i lučenje inzulina iz gušterače.

S obzirom da u potpunosti zadovoljava potrebu za slatkim, predstavlja idealan sastojak svake dijete pa se sve više koristi u liječenju pretilosti.

Može se koristiti i kao maska za njegu kože – hrani i ovlažuje kožu, zateže, zaglađuje bore, ublažava akne i povoljno djeluje na dermatitis i ekcem.

Stevia je danas dostupna u obliku sušenog lišća, bijelog i zelenog praška i tekućine.

Usprkos svim dokazanim blagotvornim učincima, stevia se danas u većini zemalja koristi prvenstveno kao dijetetski pripravak, a malo kao registrirani zaslađivač.

STA JE STEVIA? UPOZNAJTE OVU LEKOVITU BILJKU SA SLATKIM LISTOVIMA!

Stevia je jedna juzno-americka koja je jedinstvena po njenim slatkim listovima. Ljudi koji su ziveli u toj oblasti gde ona raste, brzo su otkrili ovu njenu jedinstvenu osobinu i i vest se brzo sirila u vezi ove male biljke.

Ovo se desilo pre mnogo decenija, ali Stevia je i danas popularni zasladjivac po celom svetu. Njen ekstrakt je posle Azije i u Australiji i Americi dobio zeleno svetlo da se koristi kao zasladjivac, i zbog toga ga svaki dan sve vise njih koristi. Iz biljke se pravi prah, sirup, tableta i mleveno lisce. U zavisnosti od uslova gajenja, tehnologije vadjenja i pravljenja proizvoda i njen ukus se razlikuje, ima proizvod koji je 30 puta sladji od secera a postoji i takav koji je 300 puta sladji.

Stevia ekstrakti nisu samo ekonomicni vec se i sastoje od prirodnih sastojaka – prave se iz delova Stevia biljke, bez dodataka vestackih sastojaka.

Ljudsko telo ne iskoristava slatke komponente (Steviol Glycosid), zbog toga se ne stvara unos kalorija. Ekstrakti Stevie su bez kalorija, zbog toga je mozemo koristiti tokom bilo koje dijete, tj ne uticu na nivo secera u krvi, zbog toga i dijabeticari mogu da kuvaju, peku sa njom.

Danas se vec ne koristi samo u moderni domacinstvima vec i u prehrambenim industrijama. Koristi se za zasladjivanje sokova, zvakacih guma bez secera, jogurta, kiselisa, kolaca….

Prednost Stevie za razliku od vestackih zasladjivaca je da ne sardzi kalorije, indeks glukoze je 0 i njeni molekuli do 198 stepeniC zadrzavaju sladak ukus. Ovako mozete slobodno da kuvate, pecete sa njenim ekstraktom, na radost cele porodice.

HOCE LI SE MENI SVIDETI STEVIA? HOCE LI MI PORODICA OSETITI RAZLIKU AKO ZAMENIM SECERNU TRSKU SA NJOM ?

Pitanja su potpuno legitimna. Da biste znali odgovor na prvo pitanje morate svakako da isprobate ekstrakt Stevie. Za „testiranje” preporucujem Stevia Fluid Novu ili Crysa Novu. Ova dva ekstrakta imaju najblizi ukus seceru.

Kod prvog koriscenja pozeljno je kolicinu secera u receptu prepoloviti u mislima, i 50% secera zameniti sa Steviom. Kad sledeci put budete pravili onda malo povecate kolicinu stevie na recimo 60% ili 70%, a posle opet malo povecate-sve dok ne zamenite secer.

Ako postepeno budete dodavali Steviu onda ni porodica nece primetiti promenu, i lakse ce prihvatiti ovu vasu promenu.

STA AKO NAM SE NE SVIDI EKSTRAKT ?

Neki kupci bi odmah da probaju najjednostavniji, najprirodniji ekstrakt. Oni biraju mlevenu Steviu. Iako ona prolazi samo kroz poroces mlevenja i ne dodiruje se sa drugim stvarima (npr. Vodom…) ovaj ekstrakt ima najvise ukus lekovite biljke. Onom ko podeli samnom misli, zasto je izabrao dati proizvod, njima uvek kazem. Mlevenu Steviu preporucujem iskusnim korisnicima.Oni koji sad pocinju da koriste Steviu njima vredi da probaju sa slabijim ekstraktima kao sto je Stevia Fluid Nova (sirup), koji je lak za ucenje i koriscenje i ima prijatan ukus.

Ako osetite Stevia ekstraktu malo drugaciji ukus od secera onda dodajte uobicajni zasladjivac koji ste koristili. ( Ako se stevia pomesa sa drugim zasladjivacima onda gubi karakteristicni ukus i postaje sladak.) Po gore napisanom polako zamenite stari zasladjivac- po koracima.

STA VREDI ZNATI O STEVIJI?

Skoro svaka hrana, napitak moze da se spremi sa njenim ekstraktom. Karamel se ne moze praviti sa njom, jer se Stevia ne karamelise. Kolacima, testima dodajte na vrh noza malo soda bikarbone+prasak za pecivo, ovako ce testo da se digne isto kao da ste dodali secer. Ekstrakti Stevie zadrzavaju sladak ukus do 198 stepeni C ( vestacki zasladjivaci samo do 70-80 stepeni C) Stevia u mlecnim proizvodima ili vocnim kolacima daje veoma prijatan ukus.

(Mlecni secer i vocni secer stupa u reakciju sa steviom, kao drugi seceri, i zbog toga Stevia postaje jos sladja)

About these ads

7 comments on “STA JE STEVIA ? ZASLADJIVAC STEVIA ODOBREN U EU

  1. Jedino da se informisete na internetu o nacinu kako doci do Stevie

    EU: Odobren zaslađivač stevija
    Brisel – Evropska komisija je ovih dana odobrila upotrebu prirodnog, južnoameričkog zaslađivača stevije u hrani i pićima EU. Odobrenje je dato na osnovu preporuke Evropske agencijeza bezbednost hrane (EFSA), a na snagu stupa 2. decembra ove godine, izveštava AFP. Biljka stevija rebaudiana, poznata i kao “slatki list” i “šećerni list” pripada porodici suncokreta. Njen ekstrakt steviol glikozida može da bude slađi od šećera, što ga čini privlačnim sastojkom proizvoda koji treba da budu siromašni ugljenim hidratima i šećerom. U Aziji i Južnoj Americi stevija već ima široku primenu u industriji hrane i pića.
    Izvor: Poljoprivreda.info

  2. Javite se na 061 2824 671 YUGOEXPORT ULTIMA DOO
    Imamo Steviu u prahu, pakovanje 20gr. i u tableticama, 300 komada u kutijici.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s