STA JE GIHT – UPALA ZGLOBOVA – ARTRITIS I KAKO GA LECITI?

images (62)

Giht je prouzrokovan stvaranjem kristala mokracne kiseline u zglobovima. Kada tijelo povecava proizvodnju mokracne kiseline ili bubrezi ne eliminisu dovoljno mokracne kiseline iz tijela, povecava se njena koncentracija u krvi.

SIMPTOMI:

- su nagli napadi jakog bola, osjetljivost, crvenilo, osjecaj topline i oticanje zglobova.

Obicno je pogodjen samo jedan zglob, narocito onaj palca na nozi, ali moze biti pogodjen i zglob koljena, clanka na nozi ili ruke i lakat. Naslage mokracne kiseline – nazvane tofi – mogu da se pojave kao kvrge pod kozom oko zglobova i na ivicama usiju. Kristali mokracne kiseline mogu da se skupljaju i u bubrezima i prouzrokuju bubrezne kamence.

ISHRANA:

Da ne bi oboljeli zglobovi i imunoloski sistem, treba obezbijediti potrebne hranjive materije. Omega 3 masne kiseline smanjuju upalu, pa svakodnevno treba jesti plavu ribu (narocito haringu, sardelu i losos). Treba jesti sto vise namirnica sa visokim sadrzajem beta-karotena (narandzasto i zuto voce i povrce), namirnice bogate vitaminom C, vitaminom E (biljno ulje, kostunicavo voce, sjemenke – narocito lanene), mahunarke i zumance, odnosno treba uzimati vitamin E kao dodatak ishrani i selen (integralne zitarice, riba, kostunjicavo voce). Treba jesti tresnje i bobicasto voce, npr. borovnice. To je odlican izvor proantocijanidina, materije koja pomaze smanjenje upale zglobova izazvane gihtom.

AROMATERAPIJA:

Upala se moze ublaziti kamilicom i lavandom. Kleka i cempres umanjuju otok. “Topla” svojstva crnog bibera i mazurana pomazu opustanju misica i otklanjanju bola.

VRELA AROMATIcNA KUPKA:

Vodi za kupanje dodati dvije kapi lavandinog ulja. U slucaju jakih bolova treba dodati i dvije kapi kajeputovog ulja ili ulja kamilice.

BLAGOTVORNI OBLOG:

Napraviti topli oblog od dvije kapi lavandinog i dvije kapi klekinog ulja koje treba kapnuti u ciniju tople vode. Komad platna poloziti na povrsinu vode da se njime pokupi tanki sloj ulja, a zatim ga staviti na bolno mjesto. Prekriti peskirom, staviti na to termofor i ostaviti 30 minuta.

ULJE ZA MASAZU:

Po dvije kapi klekinog ulja, ulja crnog bibera, ulja kamilice i pet kapi lavandinog ulja pomijesati sa 10 kasicica maslinovog ili jojobinog ulja. Svakodnevno nanositi ovo mirisno ulje na zglobove.

CAJ OD MASLAcKA:

U litar vode staviti 2-3 korijena maslacka i kuhati sat vremena u pokrivenoj posudi. Piti tri puta dnevno prije jela.

CAJNA MESAVINA PROTIV GIHTA

- 60 gr vrbove kore

- 60 gr listova hrasta

- 40 gr stabljike majcine dusice

- 40 gr stabljike kilavice

- 30 gr listova i cvjetova kantariona (muskog)

- 20 gr stabljike konjogriza

- 20 gr ive trave bez zila

- 10 gr korijena koprive

- 10 gr listova pelina

- 10 gr stabljike rusomace

- 10 gr listova persuna

- 10 gr peteljki tresnje

- 10 gr listova breze

- 10 gr tucane suhe smrekove bobe

Priprema:

Trave treba maksimalno usitniti i pomijesati. U litar prokljucale vode staviti 10 gr mjesavine trava i kuhati poklopljeno na laganoj vatri 2 minute. Kada se caj ohladi, treba ga procijediti u drugu posudu i dodati dvije supene kasike meda i dvije supene kasike limunovog soka. Piti 3 puta dnevno po 100ml prije i poslije jela, a preostali dio izmedju obroka.

IZBORITE SE SA GIHTOM

Giht je reumatska bolest koju izaziva povisen nivo mokracne kiseline.

Giht spada u grupu najozbiljnijih reumatskih bolesti u podgrupu reumatski reumatizam – kaze dr Predrag Mugosa, fizijatar i akupresurolog. – Ova bolest najcesce pogadja muskarce, cak 25 odsto muskaraca sirom sveta pati od nje. Retko se javlja kod dece i zena pre menopauze.

s ta izaziva giht

Pojavu gihta izaziva povisen nivo mokracne kiseline koja je inace normalan telesni proizvod, a stvara se kao krajnji produkt unesen hranom i picem. Tako giht nastaje zbog pojacane proizvodnje ili smanjenog izlucivanja mokracne kiseline ili njihove kombinacije.

KAKO IZGLEDA?

AKUTNI GIHT – Najcesce se javlja naglo, preko noci. Obicno je zahvacen jedan zglob, koji postaje otecen, vrlo bolan, uz topliju i promenjenu (crvenu ili crveno-plavu) boju koze iznad njega. Bol doseze vrhunac vec nakon osam do 12 sati od pocetka napada, a crvenilo se moze protezati i izvan granice zahvacenog zgloba.

Ostali zglobovi, kao cesca mesta prvog napada, su zglobovi stopala i palac, gleznjevi, kolena i pete. U akutnoj fazi zglobovi su toliko bolni da su osetljivi na bilo kakav dodir, a hodanje je u slucaju zahvacenosti zglobova na nogama zbog bolova onemoguceno. Upala zgloba katkad je pracena groznicom, drhtavicom i opstim losim stanjem. Akutna upala moze da traje samo nekoliko sati, ali simptomi se najcesce zadrze oko tri nedelje, uz postepeno iscezavanje. Nakon prvog napada mogu se javiti novi napadi, na istom ili nekom drugom zglobu. Napadi se u pocetku javljaju u duzim intervalima, a trajanjem bolesti postaju sve cesci. Po smanjenju bolova i povlacenju otoka moze da se primeni i fizikalna terapija.

Hronicni giht – Obicno se razvija nakon 10 i vise godina cestih napada artritisa. Taj oblik karakterise nepostojanje razdoblja bez bolova. Zglobovi su trajno zadebljani, uz povremeno pojacanje simptoma pri novim napadima, koji se bez pravilnog lecenja mogu javljati svakih nekoliko nedelja. Tofi su potkozne, cvrste, manje ili vece kvrge oko zglobova, koje se mogu naci na gotovo svim delovima tela, najcesce na prstima, rucnim zglobovima, kolenima, laktovima i mestima pritiska (peta ili zadnja strana podlaktice).

KAKO SE LECI

Akutni napad – Najvaznije je smanjiti bol, otecenost i druge simptome upale. Najcesce se koriste nesteroidni antireumatici. Lecenje pocinje s najvecom mogucom dozom, koja se zatim postepeno smanjuje u sledecih pet do sedam dana. Posebne mere opreza se preduzimaju kod osobama koje su imale ili imaju krvarenja iz sistema za varenje i onima s ostecenom bubreznom funkcijom.

Kod osoba koje ne smeju da uzimaju nesteroidne antireumatike ili isti nemaju dejstvo, lecenje se pocinje glukokortikoidima, koji imaju snazan protivupalno dejstvo, a uzimaju oralno ili intravenski. Naravno po semi koju zada specijalista, najcesce reumatolog. cesce se daju injekcije glukokortikoida u zglob zahvacen gihtom. U prepoznatljivoj fazi i dokazanoj bolesti gihta daju se lekovi Za giht se daju lekovi koji omogucavaju ubrzano izbacivanje mokracne kiseline iz tela.

STA MOZETE URADITI?

Dijeta i smanjenje telesne tezine su veoma bitni. Izbegavajte konzumiranja alkoholnih pica, posebno crno vino. Uzimajte dovoljno tecnosti i cuvajte se povreda. Smanjite konzumiranje mesa, plave ribe s posebnim osvrtom na velicinu obroka. Izbegavajte lekove koji mogu da doprinesu talozenju kristala mokracne kiseline, npr. lekova koji pojacavaju bubreznu filtraciju. Takodje je veoma vazno da mirujete i stavljate hladne obloge na zahvaceni zglob. Ukoliko patite od gihta u akutnoj fazi, najbolje bi bilo da potpuno ukinete mleko, mlecne proizvode i sve vrste mesa, posebno suhomesnate proizvode. Dozvoljene su posne supe pirinac, krompir.

GIHT I DRUGE BOLESTI

Lekovi koji povecavaju izlucivanje mokracne kiseline iz bubrega nazivaju se urikozurici. Daju se bolesnicima kod kojih je smanjeno izlucivanje urata, koji imaju normalnu bubreznu funkciju, koji nemaju bubrezne kamence i koji su voljni da piju dovoljno tecnosti (najmanje dve litre dnevno). Radi smanjenja mogucnosti stvaranja bubreznih kamenaca, pozeljno je smanjiti kiselost mokrace (npr. svakodnevno uzimanje sode bikarbone).

Kod bolesnika koji boluju samo od gihta retko treba primeniti lekove. U cilju sprecavanja nastupa gihta vazno je naci moguci uzrok (npr. bubrezna bolest, hematoloske bolesti i dr.) i pokusati ispraviti moguce udruzene probleme (npr. hipertenzija, alkoholizam, debljina itd.). A posebno sve vreme ishrana mora da bude strogo kontrolisana.

About these ads

4 comments on “STA JE GIHT – UPALA ZGLOBOVA – ARTRITIS I KAKO GA LECITI?

  1. Treba uzbegavati Purin, koji izaziva povecano lucenje mokracne kiseline (ima ga najvise u morskim plodovima, plavoj ribi i crvenim mesima). Otecene zglobove hladiti…. tekst je, u najmanju ruku, diskutabilan!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s