RECEPT SA PRIPREMU SURUTKE

 

surutka
Surutka odnosno sirutka je tečnost koju dobijemo iz kravljeg mlijeka prilikom izrade sira. Tečnost je bogata mineralima, vitaminima, aminokiselinama, proteinima i drugim po naš organizam zdravim tvarima. S obzirom da se radi o tekućini, ona brzo stiže do svih organa putem kojih se nadoknađuju svi nedostaci u našem organizmu. Zbog niske PH vrijednosti prijenos do organa je veoma brz i učinkovit. U jednoj litri sirutke možemo naći svega 360 kilokalorija, što je upola manja vrijednost od one koju sadrži svježe mlijeko. Pored spomenutog, sirutka u sebi sadrži za nas neophodne bjelančevine. Minerali koje možemo pronaći u sirutki održavaju tonus ćelija i sprečavaju visok krvni tlak, moždani udar i infarkt. Proteini sa druge strane sprečavaju osteoporozu, reguliraju kolesterol, zaustavljaju djelovanje zubnog kamenca, povećavaju mišićnu masu, jačaju imunitet, smanjuju stres i ono najvažnije, regeneriraju jetru.
Treba znati da intenzivna ishrana sirutkom, u svim njenim originalnim ili derivatnim oblicima, dovodi do brže regeneracije bolesnih mjesta u organizmu.

PRIPREMA SURUTKE/SIRUTKE:

1 litru mlijeka staviti na vatru da prokuha, pa u još vruće mlijeko dodati sok od limuna. Na 1 litru mlijeka ide sok dobiven iz jednog limuna. Ostaviti sve da se ohladi, te tako ohlađeno pretočiti u boce koje držite u frižideru.

Talog koji se dobije na dnu, može se iskoristiti kao dodatak za pitu zeljanicu ili sirnicu.

http://www.narodnilijek.com

About these ads

3 comments on “RECEPT SA PRIPREMU SURUTKE

  1. Ko je ovaj recept napisao,taj se sigurno osjeća haj-mozak baj baj.Još je samo trebao dodat :“bijela kruta masa koju dobijete je nusproizvod u proizvodnji sirutke i možete ga bacit u smeće“.Bože,ima glupih ljudi koji su simpatični,dragi i nevini,al za ovo treba bit talentirani idiot :)

  2. Zar je to tako katastrofalno Daruka? :D
    I ja se secam kada sam bila mala da se surutka nije pravila tako, ali pomislila sam da ima raznih nacina.. Ako neko zna pravi postupak pravljenja surutke, posto su me vec mnogi pitali, molim vas da napisete ovde u komentare. Hvala vam… :D

    • Sirutka je nusproizvod i oni koji svakodnevno prave sir,imaju je u izobilju i njome napajaju životinje,tako da ako imate nekog seljaka (poput mene) u blizini,pitajte i daće vam se.Inače,ako hoćete brzo,možete skuhat mlijeko i kad zakuha,na litru ukuhajte žličicu limuntusa ili sok većeg limuna,procjedite sir i gotovo,ali time kuhanjem ubijate mlijeko što je nepotrebno ako je od zdrave životinje.Drugi i bolji način je da mjijeko ostavite par dana na toplom,zimi kraj peći-ljeti vani,i pričekate da se usiri prirodno.Procijedite sir i gotovo :) Postoji još bar sto načina za pravljenje sira dodavanjem raznih bakterijskih kultura,nigarija i sl. ali … Kao kad kuhamo povrće,nakon kuhanja od one vode u kojoj je kuhano možemo napravit juhu i sl. a možemo je i bacit,voda je nusproizvod.Niko ne kuha povrće da bi iskoristio vodu.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s