SPIRITUALNI EGO – ZAMKE NA DUHOVNOM PUTU

Фотографија корисника Vesna Mihajlovic
NESTO MALO I O SPIRITUALNOM EGU

 

Kad uspemo zaobici ego, stupimo na put duhovnosti i uspemo doci do odredjenog nivoa spoznaje po pravilu nam se taj isti ego vraca u najopasnijem prerusenom obliku, u obliku spiritualnog ega. To je trenutak kad se zbog dela spoznaje osetimo duhovno uzasli iznad ostalih. Po pravilu tad dobijamo zelju da „prosvetljujemo“ i prenosimo „znanje“, a spiritualni ego nas blokira da napredujemo. U tu zamku su upali svi New-ageri ali i mnogi drugi koji smatraju da su se napili znanja sa izvora. Kod sebe to lako mozemo prepoznati i to ako primetimo da smo postali netolerantni za tudje stavove i misljenja i cvrsti u odbrani sopstvenog. Ne zaboravite da ni jedno ucenje, ni jeda knjiga ne sadrze kompletno znanje i kompletnu istinu… 😀

*Beleska spiritualni ego

http://www.facebook.com/notes/vesna-mihajlovic/spiritualni-ego/10150117159244823
Фотографија корисника Vesna Mihajlovic
Donji/sledeci tekst sam prilozila, iz knjige Zorana i Milice Gruičić -„Sazrevanje svesti“

ZAMKE NA DUHOVNOM PUTU

  • Kakve i koje opasnosti nas vrebaju na duhovnom putu?
  • Gde se sve spotičemo i „zaglavljujemo“ ?
  • O čemu bi trebalo da vodimo računa?

Hajde da kažemo poneku reč iz tuđih i sopstvenih iskustava:

ZABLUDE 0 ENERGETSKIM MOĆIMA

Baveći se raznim tehnikama meditacije, radiestezijom, isceljenjem bioenergijom, čakrama ili isceljenjem na neki drugi način, većina doživljava napredak. On se ogleda – na širem planu – u efilkasnijem isceljivanju, a na individualnom – u boljem zdravlju, smirenosti, aktivnijem učešću u svim vidovima života i sl. Međutim, u svakodnevnom životu, zamke vrebaju na svakom koraku. Više Energetske Strukture su to nazvale: zabluda o energetskim moćima ili iluzija o sopstvenoj vrednosti.

„Moć upravljanja Energijama“

Onaj ko se bavi bilo kojom tehnikom isceljenja ili pomaganja ljudima, uobičajeno postiže manje ili veće rezultate. Ovi rezultati su najčešće objektivno merljivi, ne samo kroz subjektivni osećaj poboljšanja, nego i medicinskim pokazateljima.

Ako se krene korak dalje, dovođenjem Energija u prostor, eliminacijom geopatoloških i apstraktnih zračenja, otklanjanjem negativnih Energija iz aure, ostvaruju se dalji efekti tog rada. To se, između ostalog, postiže i pravljenjem talismana za zaštitu. Sposobnost nekih senzibilnih osoba da osete, pa i da „vide“ delo-vanje nekih Energija, dopunjuje rezultate.

Uviđajući da je nekom realno pružena pomoć (pre svega lečenjem, ali i drugim vidovima pomoći), može se doći u „zabludu o energetskim moćima“ ili „moći upravljanja Energijama“.

Radeći sve više i više, prostor primena Energija se širi. Sve je više izlečenih, sve je više onih kojima je pružena pomoć, i onih koji zaista vide razne manifestacije energetske „moći“.

Фотографија корисника Vesna Mihajlovic
Efikasnost rada sa drugima, a i na sebi, je sve veća. Raste i iluzija o sebi. Misli i emocije o sopstvenoj važnosti stalno nadolaze, pa se može desiti da se nikada i ne zaustave. Pri tome, nije bitno što većina tih misli i emocija nisu negativne, nego što nisu transformisane. Ako ovakvi ljudi ne shvate problem, nastavljaju razvoj po horizontali. Oni mogu da reše sve više problema (lečenjem, terapijom, „izgradnjom sopstvene ličnosti“…), a i realni rezultati tada pothranjuju ličnost. Pri tome, neposredna okolina, tretirane osobe, a naročito oni kojima je pružena pomoć (što je vrlo razumljivo), podstiču takvu situaciju, zaključujući da se radi o „izuzetnim ljudima“, „onima koji su sišli sa neba“, „kosmičkim bićima“, „posebno obdarenima“ itd.

Međutim, idući dalje, ima i onih koji primete da u njihovom celokupnom terapeutskom i isceliteljskom radu i radu na sebi, nešto nije u redu. Postoji i unutrašnji „osećaj“, ali nema dovoljno saznanja o čemu je reč. Samo raste nemir.

Često se razrešenja nalaze u raznim ekstremnim postupcima koji idu i do potpunog povlačenja u osamu. Time se stvara zabluda koju Više Energetske Strukture zovu:“Moć nad sobom“

„Moć nad sobom“

Ogleda se u tome, što takva ličnost odlučuje da naređuje sebi. Naređenja ili sugestije idu od banalnih stvari do bitnih životnih pitanja. Mnoge tehnike meditacije se zasnivaju na tim principima. Um maksimalno angažuje podsvest tako da određeni obrasci ponašanja i razmišljanja postaju uobičajeni. U praksi rezultati vrlo brzo stižu. Mnogi snovi zaista počinju da se ostvaruju, i to se ne može zanemariti, ali je osoba u vlasti uma.

Zablude „autonaređivanja“ su u suštini zablude autosugestije i rezultat su logike razuma. Prema tome, „izvlači“ se maksimum iz sebe, oslanjajući se isključivo na sebe. Logika racionalnog

Na primer autogeni trening, tehnika Moć podsvesti i sl. zaključivanja primenjuje se na „iracionalno“, kao što su Energija i Svest. Ovo veoma brzo dovodi do razvoja uma, što za posledicu ima i gušenje razvoja Svesti – um sve više vlada Svešću.

U ekstremnom slučaju, „moć nad sobom“ dovodi do toga da čovek sve odbaci, osamljuje se i izoluje u „večnoj meditaciji“.

„Moć nad sobom“ dovodi do još veće iluzije o sebi. To postepeno prelazi u iluziju vlasti (moći) nad sopstvenim mislima i emocijama. To je „moć“ kontrole sopstvenih postupaka, misli i emocija.

Jezikom savremene psihologije, ovo stanje (ili proces) približno se može opisati kao nadmoć klasične inteligencije (IQ) nad emocionalnom inteligencijom (EQ), odnosno racionalnog uma nad emocionalnim umom. Danijel Goleman to obrazlaže: „Racionalni um će obuzdati emocionalni, tako da ćemo naša osećanja i reakcije (racionalizacije) opravdavati sadašnjim trenutkom ne shvatajući uticaj emocionalne memorije. Na taj način može se dogoditi da uopšte ne znamo šta se događa, a da smo ubeđeni i sigurni u suprotno. U tim trenucima emocionalni um se „preseljava“ u racionalni, koristeći ga u sopstvene svrhe.“

Svakako da isticanje razlike između emocionalne inteligencije (emocionalni um) i racionalne ili klasične inteligencije (racionalni um), predstavlja veliki pomak. Međutim, u oba slučaja ipakje u pitanju um. Kako je um stanje i proces preko koga se manifestuje naša Svest, potrebno je da nauka ide još korak dalje, a to je izučavanje Svesti izdizanjem iznad uma.

Raspad ličnosti (rasplinjavanje individualnosti)

Фотографија корисника Vesna Mihajlovic

Ako proces potraje, to će dovesti do rasta „moći upravljanja Energijama“ i „moći nad sobom“. Rezultat je da se individua razvija (bolje reći širi) po horinzotali, što znači, da se širi dijapazon upotrebe navedenih „moći“, ali Svest usporava razvoj. U nadi da će pronaći rešenje, pronaći sebe i Stvaraoca u sebi, individua se vrti u krugu „sebe u sebi“, odnosno uma u umu. Manifestacije „moći“, kao što su čitanje misli, prekognicija, telekineza, izuzetna isceljenja i sl., samo podgrevaju sliku o „moći“.

Posledice mogu biti sledeće:

1) „Kvantitet“ – dalji razvoj po horizontali, pri čemu se energetske „moći“ umnozavaju, a Svest usporava razvoj (kvalitet).

2) Deformacija energetsko-mentalnih struktura, kao što su Svest i Duša:

– blokada u razvoju i sazrevanju Duše,

– nesinhronizovanost energetske strukture Duše (nagla-šavanje jednih emocija na račun drugih, nepostojanje nekih emocija itd.),

– nesinhronizovanost Vibracija unutar Svesti,

– slabljenje komunikacije na relaciji Svest – Duša,

– slabljenje komunikacije na relaciji Svest – um.

3) Degradacija ličnosti koja se ogleda u mešanju Svesti i podSvesti, što dovodi do iskrivljene slike o sebi i okolini, sa svim posledicama, koje takva relacija donosi.

4) U krajnjem slučaju može doći do „energetskog isključivanja.“ Ono ide od smanjivanja mogućnosti, do potpune nemogućnosti komunikacije sa Višim Energetskim Strukturama i njihovim manifestacijama. To uskoro dovodi do zastoja i pada energetskih „moći“, pa i do njihovog potpunog nestanka.

Raspad ličnosti naravno ne znači biološku smrt, nego gubljenje individualnosti, što znači gubitak posebnosti i same suštine pojedinca.

Prevazilaženje problema (zabluda)

Najvažnije je da čovek oseti i shvati da postoji problem, iako ne zna da ga u potpunosti definiše. Sam pokušaj da se problem razume, dovodi do pomaka. Dobro dođe i pomoć drugih. Najveći deo čovek mora da uradi sam.

Moguća rešenja su:

– Nastaviti uobičajeni život (porodica, posao, druženje…). Redovno meditirati. Izbegavati ekstremizam, jer kod većine, na dugi rok, ne dovodi do rezultata;

– Ako se neko bavio isceljenjem, oplemenjivanjem prostora, raznim oblicima terapija, neka to radi i dalje. Potrebno je izlaziti u susret drugim ljudima, a mera svega će se uspostaviti sama po sebi (Više Energetske Strukture će sigurno pomoći);

– Treba negovati postojeće pozitivne emocije i misli, ali i sticati nove. Naučiti da emocije i misli ne treba blokirati, nego transformisati tako da „isijavaju“. Nagrade i priznanja, kao i sve misli i emocije u vezi sa tim, mogu jako dobro da posluže da se transformišu ka drugima, umnožene pozitivnim Vibracijama;

– Shvatiti da je moć imanentna samo Stvaraocu, a mogućnost čoveku! Čovekova najveća mogućnost se izražava u tome da može da se obraća (moli) Stvaraocu. Jedino Stvaralac ima moć, a čovek mogućnost;

– Mogućnost čoveka da komunicira, mora se uskladiti sa odgovornošću (odgovor na uspostavljenu komunikaciju) prema svim oblicima Svesti i njihovim manifestacijama;

– Imati odgovornost za svaku misao i emociju, jer njihovo i najmanje ispoljavanje proizvodi energetsku posledicu;

– Ignorisati tzv. paranormalne sposobnosti, koje ne dovode do sazrevanja drugih i sopstvene Svesti, jer su beskorisne;

– Shvatiti da je smisao postojanja čoveka u stvaranju Zrelih Energetskih Struktura sa individualnim obeležjem;

– Cilj postojanja čoveka je sazrevanje individualne Svesti i njeno jedinstvo sa Postojanjem (i sa Stvaraocem).

Suština prevazilaženja zabluda je u promeni odnosa prema sebi, a time i prema drugima. Možda bi se to moglo izraziti rečima: smisao života je u životu za druge. Upućivanjem na druge Ijude, ne gubi se individualnost, nego se živi kroz druge Ijude i oni žive kroz nas.

Sigurno ima mnogo načina da se prevaziđu zablude. Predlažemo sledeće meditaciie:

– molba za sazrevanje Duše,

– molba za sazrevanje Svesti,

– molba za optimalizaciju odnosa Svest – Duša,

– molba za optimalizaciju odnosa Svest – um,

– molba za jednost sa Stvaraocem.

Фотографија корисника Vesna Mihajlovic

 

Advertisements

2 comments on “SPIRITUALNI EGO – ZAMKE NA DUHOVNOM PUTU

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s