STA JE MONOSODIUM GLUTAMATE I KAKVE OPASNOSTI VREBAJU OD NJEGA?

MSG — (Monosodium glutamate, sodium glutamate, natrijum glutamat , E621 su drugi nazivi) pogledajte sastav hrane koju kupujete i vrlo često ćete naći na ovaj sastojak. U pitanju je supstanca koja utiče na sam mozak, varajući ga da oseti više ukusa, nego što ga ima u hrani. Obzirom da je čulo ukusa ono koje nam najčešće diktira kupovinu namirnica — automatski preferiramo namirnice sa MSG. Problem je što MSG menja metabolizam i izaziva razne metaboličke poremećaje. Najproblematičnije je što utiče i na mozak tako da sa konzumiranjem MSG imamo sve veću potrebu za hranom koja ga sadrži i takođe menja hemiju mozga tako da preferira šećere i slatku hranu, a smanjuje se želja za zdravom hranom. U labaoratorijama ga daju pacovima koje hoce da utove za ispitivanje gojaznosti i dijabetesa, kao najbrzi nacin da se udebljaju i razviju predispozicije.  Glutamat je toliko moćna supstanca, u stanju je da uzbudi mozak i receptore ukusa, da i zemlja sa MSG ima odličan ukus. To je zato što je mozak prevaren, kao kad hipnotizer ubedi hiptonitsane osobe da jedu jabuku, mada jedu crni luk, a uživaju u ukusu jabuke. Ovakav mehanizam obmane mozga utiče i na ostale aspekte funkcionisanja organizma.

Proizvođači hrane ga dodaju u sve većim količinama u hranu. To je najjednostavniji način da se od jeftinog smeća napravi “ukusna hrana”.Jedino bojkotom takvih proizvoda se mogu istisnuti sa tržišta, a i sačuvati zdravlje.  Dokazano je da MSG izaziva preteranu gojaznost, dijabetes, neuro poremećaje, depresiju, i mnogo nevezanih efekata koji se pojavljuju u kombinaciji sa drugim supstancama. Dugotrajno konzumiranje se povezuje sa poremećajima u autoimunom sistemu, tako da simptomi mogu biti veoma raznoliki i na prvi pogled neočigledni. Posledice su u nekoj meri uvek prisutne, dugotrajne i sistemske.

O Monosodium glutamatu

http://www.youtube.com/watch?v=g-pnzj0c06Q

The Horrors of MSG Monosodium Glutamate 1 of 2 John Erb

www.youtube.com/watch?v=hObFrHgqGyo**

Ovde se radi  o MONOSODIUM GLUTAMATU ili skraćeno MSG, koji se nalazi na spisku aditiva pod oznakom E621. Ima i niz drugih naziva koji su namerno plasirani od strane prehrambene industrije u cilju da ih ljudi koji vode računa o svojoj ishrani ne bi razotkrili. Negde je oznacen kao „hidrolizovani biljni protein”, „prirodan ukus” ili „prirodan začin”, „accent”, „aginomoto” ili „Natural Meet Tenderizer” ( ovo poslednje je nešto kao „prirodni omekšivač mesa” ), itd. MSG kriju pod 25 tajnih imena!  Ima ga ne samo u mesnim proizvodima, nego i u supama, slatkišima, čipsu, salatama, proizvodima „sa manje masnoce”, zamrznutoj hrani, pa čak i u proizvodima koji važe kao „zdrava hrana” !!!   Brojna naučna istraživanja ukazuju na veliku škodljivost ovog aditiva:MSG triplira(trostruko uvećava) lučenje insulina iz pankreasa a krajnji rezultat je bolest današnjih razvijenih zemalja: GOJAZNOST, uz sva oboljenja koja proizilaze iz viška kilograma. Posebno su ugrožena deca.  Brojna istraživanja koja su vršena ( na žalost ) na životinjama, konkretno glodarima, dokazala su da ova supstanca stvara ZAVISNOST kod konzumenata hrane koja ga sadrži ( a ima ga svugde! ), pa ga istraživaci nazivaju NIKOTINOM pripremljene hrane! Koriste ga i brojni restorani brze hrane, između ostalog i McDonald. Njihov cilj je što veći utrošak hrane i veći profit a na uštrb zdravlja ljudi … MSG ima za rezultat da ljudi pre biraju proizvod koji ga sadrži nego sličan u kome se taj otrov ne nalazi.  Ovog sastojka ima i u mnogim proizvodima od soje, na primer u sojinom sosu (gde ga vestacki dodaju), a i redovan je sastojak dodataka jelima tipa „Vegete”, gde ga ima čak 15%!

Svinjsku mast jedemo u svemu!

Emulgator E474, dobijen od svinjske masti, nalazi se u većini prehramebnih proizvoda, uključujući čak i neke vrste jogurta. – Čokolade, sokovi ili žvake – svi ovi proizvodi mogu da sadrže svinjsku mast, ali to nije jedini problem; mnogo je važnije da li je ta mast dobijena od svinja koje su hranjene genetski modifikovanom hranom – kaže za S media portal Vesna Radovanović, tehnolog.

Da li ste na dijeti? Da li iz religioznih razloga ne upražnjavate svinjetinu?

Ili ste možda vegeterijanac?

U sva tri slučaja, ako dobro ne pročitate deklaraciju i sastav većine prehrambenih proizvoda, može vam se desiti da u organizam unesete svinjsku mast, a da toga niste ni svesni!  Skoro 200 najrazličitijih proizvoda sadrži masti, enzime, želatin i ostale produkte koji nastaju u laboratorijima nakon prerade svinjskih nusproizvoda.

Besplatan telefon i e-mail za žalbe na lošu hranu

Brza hrana stvara zavisnost kao droga

Hrana iz Meka nepromenjena posle šest meseci

Tehnolog Vesna Radovanović kaže za S media portal da se želatin, emulgator 474 nalazi u većini konditorskih proizvoda, da se “ubacuje” u jogurte, žvake ili čak paste za zube, ali da to nije glavni problem.

 

– Oprečna su medicinska mišljenja o tome da li je svinjska mast lošija od biljnog ulja. Međutim, najvažnije je, a mi to ne znamo, da li je svinjska mast koja se ubacuje u navedene proizvode dobijena od životinja koje su hranjene genetski modifikovanom hranom. To može biti mnogo veći problem – ističe ona. Problem za muslimane, Jevreje i vegeterijance. Prema njenim rečima, pripadnici određenih verskih grupacija ili vegeterijanci se mogu osetiti obmanutim, jer njima uverenje zabranjuje unošenje svinjetine.

– Osobe koje iz bilo kog razloga ne žele da konzumiraju svinjetinu mogu da imaju problema sa ovim prehramebnim proizvodima, ako nisu dovoljno dobro informisani. Nažalost, kada uđu u prodavnicu niko im neće objasniti skraćenice na sastavu proizvoda, tako da moraju sami da se edukuju na ovom polju – konstatuje sagovornik S media portala.  Radovanović ističe da u današnje vreme u prodavnicama gotovo ne postoji proizvod koji u sebi ne sadrži neki emulgator, a da svaki od njih “ima neka štetna devjstva, ili u krajnjem slučaju nisu dovoljno ispitani”.

– Zakoni koji regulišu oblast hrane se razlikuju od države do države. Svest ljudi o tome šta jedu takođe u većini zemalja nije dovoljno razvijena, a nažalost, verujem da je I Srbija među njima – zaključuje Vesna Radovanović.

Pogledajte spisak emulgatora u prehrambenim proizvodima koji su opasni po zdravlje:

– Opasni dodaci: E102, 110, 120, 124

– Dodaci štetni po zdravlje:

a – Izazivaju crevne smetnje:

E220, 221, 232, 224

b – Izazivaju smetnje u varenju:

E338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466, 407

c – Izazivaju kožna oboljenja:

E230, 231, 232, 233

d – uništava vitamin B12:

E200

e – povećava holesterol:

E320, 321

f – nadražuje nerve:

E311, 312

g – Izaziva upalu usne duplje:

E330 (Ovaj aditiv je, takođe, i uzročnik raka, a ima ga u senfu, nekim gaziranim bezalkoholnim pićima, konzerviranom mesu rakova, nekim sirevima i pečurkama u konzervama)

Posebno opasni aditivi koji izazivaju rak imaju oznake:

– E131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239

(E123 je vrlo otrovan i zabranjen je u SAD-u!)

http://www.smedia.rs/spress/vest/965/Svinjska-mast-u-hrani-Emulgator-474-Stetni-emulgatori-u-hrani-Svinjsku-mast-jedemo-u-svemu.html

EMULGATORI – DODACI NAMIRNICAMA (E) – ADITIVI KOJI IZAZIVAJU RAK

http://www.facebook.com/note.php?saved&&note_id=10150261049254823

2 comments on “STA JE MONOSODIUM GLUTAMATE I KAKVE OPASNOSTI VREBAJU OD NJEGA?

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s