MASLINA – MASLINOVO ULJE I CAJ OD MASLINOVOG LISCA

 5967_malsinovo-ulje-foto-Shutterstock_hf 226160_101637933272908_100002801041017_7360_5720367_n

CAJ OD LISTA MASLINE
http://www.alternativa-forum.com/ljekovito-bilje/4196-caj-od-lista-masline.html
ČAJ OD LISTA MASLINE
Manju šaku cijelog maslinovog lista ubaci u 2 litre prokljucale vode, smanji vatru i neka blago vrije 3-4 minute, ugasi, poklopi i nakon 10-15 min procijedi (ne ostavljaj dulje listove unutra). Uzivaj!
Drevni Egipćani koristili su ga prilikom mumificiranja faraona, a tradicija njegove uporabe u medicinske svrhe održala se sve do danas, iako se prvi dokumentirani podaci njegove medicinske primjene vezuju uz 1850. godinu, kada je bio korišten u liječenju malarije i gripe. U novije doba njegova ljekovitost je potvrđena. Pokazalo se da upravo maslinov list pokazuje vrlo dobra svojstva u borbi protiv infekcija i bolesnih stanja organizma.
Ljekovita svojstva lista masline
List masline krije brojna ljekovita svojstva. Najaktivniji spoj u lišću masline, za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antimikrobno djelovanje. U važne sastojke lista s antimikrobnim djelovanjem ubrajaju se još i spoj oluropezid te kalcijev enolat, po nekim autorima najaktivniji sastojak lista. O mnogim ovim spojevima se još uvijek ne zna puno toga iako su ljekovita svojstva istih dokazana.
Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima – upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes itd. Također je dobar i kod infekcija mokraćnog sustava, ali i kod kirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.
Vrlo je duga lista bolesti za koje se dokazalo da mogu biti liječene korištenjem preparata na bazi maslinova lista. Od otprilike 125 vrsta patoloških mikroorganizama koji ne mogu odoljeti djelovanju spojeva prisutnih u listu masline, navest ćemo samo najčešće bolesti koje takvi mikroorganizmi uzrokuju, ali i one bolesti ili stanja koje mogu biti učinkovito liječene lišćem masline.

Markicom-protiv-poplave-ekstra-djevicanskih-ulja_ca_large

Dakle tu spadaju:
* srčana oboljenja
* herpes
* artritis
* dijabetes
* sindrom kroničnog umora
* hepatitis A, B i C
* meningitis (virusni i bakterijski)
* vaginitis
* botulizam
* difterija
* listerija
* malarija
* čir na želucu
* gripa
* upala mokraćnih putova
* encefalitis
* klamidijske infekcije
Prema nekim istraživanjima, ekstrakt maslinova lista je djelotvoran i protiv Ebola virusa, a u nekim preliminarnim istraživanjima čak je pokazao ohrabrujuće rezultate u djelovanju protiv virusa AIDS-a.
Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sustav, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni tlak, koncentraciju šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i „loš“ kolesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu. Smatra se da ovi spojevi imaju izražena i antioksidacijska svojstva tj. da sprječavaju oksidaciju LDL-a.
Mehanizam djelovanja ljekovitih tvari lista masline
Iako mehanizam djelovanja glavnog sastojka lista masline – oleuropeina – kao antivirusnog agensa nije u potpunosti objašnjen, postoji nekoliko teza o njegovu djelovanju. Najveći broj znanstvenika se slaže kako ovaj spoj djeluje na proces sinteze specifičnih aminokiselina neophodnih za životni ciklus virusa. Naime ovaj spoj ima sposobnost da ulazi u virusom zaraženu stanicu gdje uzrokuje nepovratnu inhibiciju njegova umnažanja. Osim navedenog djelovanja, onemogućuje ili usporava djelovanje brojnih enzima bakterijskih stanica čime utječe na propusnost membrane bakterijskih stanica. Tako djelujući onemogućuje štetno djelovanje bakterija.
I produkt hidrolitičkog cijepanja oleuropeina – elenolna kiselina – pokazuje jaka antivirusna svojstva, ali u lužnatom mediju (pH oko 7,5).. S obzirom da je pH (faktor kiselosti) krvi čovjeka sličan vrijednostima pH u kojima je navedena kiselina aktivna, logično je da je njeno djelovanje najznačajnije u samom krvotoku čovjeka. Njeno djelovanje mogu poništiti slobodne aminokiseline koje cirkuliraju krvotokom (poput lizina, triptofana, serina i histidina). Upravo zbog navedenog, liječnici i nutricionisti preporučuju uzimati preparate elenolne kiseline sat do dva prije ili poslije jela.

 masline images (19)

Međutim…
Maslinov list, kao što je prethodno navedeno, pokazuje brojna pozitivna djelovanja po zdravlje čovjeka. No međutim, jednako tako posjeduje sposobnost da djelovanjem tvari koje su aktivni sastojci lista, stvori i popratnu pojavu. Radi se o korisnoj popratnoj pojavi koja naglašava njegovu vrijednost. Premda je ekstrakt lista masline u potpunosti neotrovan, uzimanje istih u prevelikim količinama iz početka mogu samo pogoršati zdravstveno stanje. Ta privremena popratna pojava posljedica je neobično velike djelotvornosti protumikrobnog sredstva. Naime, uginuće velikog broja mikroorganizama zbog djelovanja tvari izoliranih iz maslinova lista, puni organizam otrovima tih istih umirućih organizama. Jetra te toksične tvari nije u mogućnosti odmah odstraniti pa stoga dolazi do popratnih pojava. Simptomi se, ovisno o vrsti infekcije, mijenjaju. Simptomi mogu uključivati glavobolju, blage alergijske promjene na koži i osjećaj umora. No kad ova
reakcija prođe, ubrzo obično nestane i samo oboljenje.
Da bi se izbjeglo nastajanje popratnih pojava, onima koji namjeravaju uzimati preparate ili bilo koje proizvode na bazi maslinova lista, preporučuje se postupno povećavanje dnevne doze. Potrebno je napomenuti i to da spomenuti spojevi lista masline mogu djelovati tako da inaktiviraju djelovanje antibiotika. Stoga se proizvode na bazi maslinova lišća ne bi trebalo uzimati u isto vrijeme kad i antibiotike.
Prirodno je najbolje
Iako se na našem tržištu jako rijetko nalazi u obliku dodataka prehrani, izolirate maslinova lista moguće je koristiti tj. konzumirati, a kako to ukazuju brojna znanstvena istraživanja, i bolje, na prirodan način. Jedan od prirodnih načina konzumiranja, i to najčešćih, je pripremanje čaja od sušenog lišća maslinovog drveta. Ispijanje čaja maslinova lista nije novost. Naime, već u srednjem vijeku se koristio kao sredstvo za tretiranje bolesti i stanja kao što su kašalj, gripa, cistitis, i sl.
Mnogostruko ljekovito djelovanje čaja maslinova lišća danas je i znanstveno potvrđeno pa se stoga njegova uporaba u svijetu sve više povećava.
Pripremanje čaja od lista masline
Kako bi se spojevi sa ljekovitim djelovanjem očuvali u što većoj količini pri pripravljanju čaja od maslinova lišća potrebno je pridržavati se određenih pravila. Ujedno, kako bi se izbjegle prethodno spomenute popratne pojave, navest će se dnevna doza čaja (preporučljiva za odraslu osobu).
Prokuhajte oko 2 do 2 i pol dl vode. Dok voda još vrije, dodajte oko 10 g sušenog lišća masline (samog ili u kombinaciji s drugim vrstama čajeva). Odmah nakon što ste dobro promiješali, smanjite grijanje. Ostavite neka lagano vrije oko 2 do 3 minute, zatim poklopite posudu i ostavite da odstoji dodatnih 10-ak minuta. Tekućinu (čaj) procijedite, tj. uklonite lišće. Čaj možete piti bilo da je vruć ili hladan, ali pritom pokušajte izbjegavati duže stajanje ili ponovno grijanje.
Na kraju, završit ćemo riječima jednog poznatog agronoma: „Kad prolaziš pored masline, pokloni joj se!“
 Maslinovo-ulje-207x300
SVE O… MASLINOVOM ULJU
Proizvodnja maslinovog ulja
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Proizvodnja maslinovog ulja
Proces proizvodnje maslinovog ulja odvija se u dvije faze. U prvoj fazi se zdravi plod masline drobi gnječenjem, a potom se u drugoj fazi tiještenjem smjese zdrobljenih plodova cijedi čisto maslinovo uilje. Hladno tiještenje je najčistija tehnologija obrade maslina.
Vrste maslinovog ulja
Maslinovo ulje se prema kakvoći dijeli na nekoliko vrsta.
Ekstra djevičansko
Ekstra djevičansko ulje (extra vergine) se dobija nakon prvog tiještenja zdravog ploda masline, a kiselost mu ne prelazi 1 posto. Najbolja ulja sadrže oko 0,5 posto masnih kiselina.
Djevičansko
Djevičansko ulje (vergine) se dobija nakon prvog tiještenja slabijeg ploda masline, pa mu je kiselost u odnosu na ekstra djevičansko ulje nešto veća, ali sadržaj masnih kiselina ne prelazi 2 posto.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje se dobije miješanjem rafiniranog ulja i određene količine ekstra djevičanskog ulja koja služi poboljšanju boje i okusa, a kiselost ovako proizvedenog ulja je oko 5 posto.
Sansa ulje
Sansa ulje (olio di sansa) se dobija kemijskim izdvajanjem iz krutih ostataka ploda masline nakon tiještenja. Ovako proizvedeno ulje je slabije kvalitete, ali se može koristiti za prženje, a kiselost mu prelazi 6 posto.
Uloga maslinovog ulja u prehrani
Najzdravije od svih vrsta maslinovog ulja je ekstra djevičansko ulje zbog jednostavnog tiještenja i filtriranja masnih kiselina prilikom proizvodnje. Nutricionističko ekstra djevičansko ulje je izuzetno zdravo u prehrani, jer je bogato klorofilom, lecitinom (prirodni antioksidans koji stimulira metabolizam masnoća, šećera i bjelančevina), karotenom, polifenolom (antioksidans) i esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E.
Maslinovo ulje je lako probavljivo, a pomaže u borbi protiv raka, kao i rastu djece te usporava starenje zbog visokog sadržaja antioksidansa koji blokiraju slobodne radikale. Dobro je za kosti i zglobove, kožu, jetra i crijeva. Također pomaže kod dijabetesa i čira na želucu.
Najveća značajka ovog ulja je blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Naime, zbog visokog sadržaja mono nezasićenih kiselina, maslinovo ulje štiti HDL kolesterol (dobri kolesterol), a smanjuje loši kolesterol (LDL).
Nizak sadržaj višestruko nezasićenih masnih kiselina čini maslinovo ulje puno otpornijim na visoke temperature u odnosu na druga ulja, pa je ono savršenije za kuhanje i prženje.

 maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje – ulje domaćih
Maslina. Mitsko drvo koje su prema predaji stvorili bogovi kako bi ljudima podarili dugovječnost, zdravlje i mir. Zbog izvanrednih bioloških karakteristika i velike važnosti u životu ljudi, maslinovim stablima oduvijek su se pripisivala mnogobrojna simbolička značenja. Dragocjeni sok njenog ploda još starogrčki pjesnik Homer prije nekoliko tisuća godina prozvao “tekućim zlatom“.
Život mediteranskog čovjeka oduvijek je bio neraskidivo vezan uz maslinu i maslinovo ulje; od njegova rođenja pa do smrti. Pored ulja od maslinova stabla se koristilo gotovo sve; cvijet – za pripremu nadaleko poznatog Chu-lan čaja; list i kora – za ljekovite pripravke, dok se od debla izrađivao namještaj. Plodovi su se koristili za jelo, svježi i pripremljeni na razne načine. Maslinovo ulje pak spada među najstarija kulinarska ulja, a njegovo blagotvorno i terapijsko djelovanje spominjao je još u antičkim vremenima Hipokrat, otac medicine. Nutritivna, kozmetička i zdravstvena svojstva ovog neizostavnog sastojka mediteranske kuhinje već su duže vrijeme poznata i nutricionistima diljem svijeta koji upravo tom tipu prehrane pripisuju dug i kvalitetan život.
Hrvatska, mediteranska zemlja nevjerojatnih prirodnih ljepota, kristalno čistog, plavog Jadranskog mora s više od 1100 otoka, nadaleko je poznata po svojim iznimnim maslinicima koji su dio sveukupne tradicije i kulture. Hrvatska pramaslina nalazi se na Briunima i stara je više od 1500 godina.
Po prvi puta, Zvijezda Vam kao simbol mira i zdravlja predstavlja Ekstra djevičansko maslinovo ulje – ulje domaćih maslinika, iznimne vrijednosti i božanskog okusa. Proizvedeno od prirodnih sastojaka domaćih maslina koje već stoljećima upijaju sve blagodati podneblja i specifičnog hrvatskog tla, Ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunske je kakvoće, te pruža potpuni užitak domaćeg okusa vrhunske kvalitete. Dobiveno iz domaćih maslinika najaromatičnije sorte maslina, uzgojenih na najboljim mikrolokacijama, Ekstra djevičansko maslinovo ulje punoćom okusa i mirisa oplemenjuje svaku domaću kuhinju.
Proizvedeno jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži sve prirodne sastojke i vrhunske je biološko-hranjive vrijednosti. Nutricionistički gledano, ova vrsta maslinovog ulja dragocjena je hrana, bogata klorofilom i karotenoidima koji služe kao prirodni antioksidanti i sprečavaju njegovo užegnuće.
Antioksidativnom djelovanju maslinovoga ulja pridonose i vitamin E, koje se ovdje nalazi u svome najboljem obliku, kao alfa tokoferol, te fenolne komponente.
Lako probavljivo, Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima blagotvoran utjecaj na srce i krvožilni sustav te smanjuje ukupnu količinu lošeg (LDL) kolesterola u organizmu. Mala ga djeca probavljaju neusporedivo lakše nego bilo koje druge vrste masnoća, budući da je majčino mlijeko najbogatije upravo oleinskom kiselinom.
Zvijezda Extra djevičansko maslinovo ulje – ulje domaćih maslinika pravi je gurmanski užitak i jamstvo Zvijezda kvalitete.

mediteranska_kuhinja_shutter

MASLINOVO ULJE U SLUZBI ZDRAVLJA
Nutricionisti će se složiti: maslinovo ulje je kralj među uljima. Pri tome se, naravno, misli na ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina pri čemu sadržaj blagotvornih sastojaka ostaje maksimalno očuvan.
Nutricionistički gledano, ekstra djevičansko maslinovo ulje je dragocjena namirnica bogata klorofilom i karotenoidima koji mu uz karakterističnu boju osiguravaju i antioksidativna svojstva te sprečavaju užegnuće ulja. Antioksidativnu aktivnost potencira i vitamin E koje se u maslinovom ulju nalazi u najiskoristivijem obliku te fenoli i polifenoli. Maslinovo ulje svoj blagotvoran učinak na zdravlje duguje i povoljnom profilu masnih kiselina koje sadrži. Najveći dio čini jednostruko nezasićena oleinska kiselina djelom zaslužna za njegovu laku probavljivost. Nadalje, maslinovo ulje sadrži i zasićene masne kiseline poput palmitinske i stearinske kiseline, ali i dragocjene višestruko nezasićene: linolnu i linolensku kiselinu.
Ističe se maslinovo ulje i drugim vrijednim tvarima od kojih posebno valja izvojiti biljni sterol beta-sitosterol koji se pokazao dobrim saveznikom u sniženju povišene razine kolesterola.
Blagotvorni učinak maslinovog ulja.Lijekovita svojstva maslinovog ulja su dobro dokumentirana u znanstvenoj literaturi. Unos ove drevne namirnice pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca, prevencijom karcinoma te snaženjem imunološkog sustava. Također, pripisuju mu se i protuupalna svojstva te zaštitni učinak na želučanu sluznicu.
Maslinovo ulje štiti od kroničnih degenerativnih bolesti
U mnogim se dijelovima svijeta visok unos masti povezuje sa razvitkom degenerativnih bolesti poput ateroskleroze, dijebetesa, astme, karcinoma debelog crijeva i artritisa. Isto ne vrijedi za području Mediterana, unatoč visokom unosu masti njegovih stanovnika. Naime, glavni izvor masti u mediteranskoj prehrani čini maslinovo ulje čiji redoviti unos pridonosi dugovječnosti i smanjenom pobolu od degenerativnih bolesti. U prilog tome govori i studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition. U studiji je sudjelovalo 5 611 osoba starijih od 69 godina. Ispitanici koji su slijedili mediteranski režim prehrane što je podrazumijevalo visok unos maslinovog ulja, svježeg povrća, juha i mesa piletine su imali znatno manji rizik od smrtnosti. Rezultati su naveli znanstvenike na zaključak da mediteranska prehrana čiji važan dio čini maslinovo ulje pridonosi dugovječnosti i zaštiti od bolesti.

 Markicom-protiv-poplave-ekstra-djevicanskih-ulja_ca_large
Maslinovo ulje i zdravlje kardiovaskularnog sustava
Zbog visokog sadržaja oleinske kiseline i snažnih antioksidansa, maslinovo ulje štiti tzv. dobar HDL kolesterol, a smanjuje udio lošeg LDL kolesterola. Znanstvenici s Odjela za hranu i nutricionizam, Sveučilišta u Barceloni te s Odjela za lipide i kardiovaskularnu epidemiologiju mjerili su utjecaj oleinske kiseline i antioksidansa na LDL kolesterol nakon naglog i kratkotrajnog konzumiranja ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Istraživači su otkrili da oleinska kiselina i antioksidansi čuvaju LDL kolesterol od oksidacije sprečavajući na taj način razvoj ateroskleroze.
Maslinovo ulje regulira krvni tlak
Znanstvenici sa Sveučilišta u Ateni su se pozabavili pitanjem da li mediteranska prehrana ili samo maslinovo ulje povoljno utječe na povišeni krvni tlak. Rezulati su pokazali da iako mediteranska prehrana u cjelini snizuje povišeni tlak, zasluge za povoljno djelovanje najviše pripadaju maslinovom ulju.
Čak i umjereno konzumiranje maslinovog ulja, uspješno smanjuje krvni tlak, pokazuje nedavno provedeno istraživanje na stotinjak zdravih muškaraca iz mediteranskih (Italija i Španjolska) i ne-mediteranskih zemalja (Njemačka, Finska i Danska). Ispitanici su dnevno konzumirali po 25 mL maslinovog ulja. Zanimljivo je da su izraženije povećanje razine oleinske kiseline u krvi i smanjenje krvnog tlaka bili izraženiji kod osoba nenaviknutih na mediteransku prehranu (Nijemci, Danci i Finci).
Maslinovo ulje i prevencija karcinoma
Brojne su studije ukazale da unos maslinovog ulja štiti od raznih vrsta karcinoma, poglavito karcinoma dojke i debelog crijeva.
Rezultati dvogodišnje studije u kojoj je sudjelovalo 755 žena sa Kanarskog otočja otkriva da unos ulja bogatih jednostuko nezasićenim msnim kiselinama poput oleinske kiseline iz maslinovog ulja štiti od karcinoma dojke. Ispitanice koje su unosile najviše jednostruko nezasićenih masnih kiselina imale su za čak 48 % manji rizik od razvoja karcinoma dojke u usporedbi sa ženama čiji je unos tih kiselina bio najmanji.

Olive-Oil2Nadalje, rezultati studija provedeni u 28 zemalja na četiri kontinenta ukazuju da se 76 % varijacija incidencije karcinoma kolorektuma između zemalja može objasniti s tri značajna prehrambena čimbenika: unosom mesa, ribe i maslinovog ulja. Pokazalo se da je konzumacija maslinovog ulja u negativnoj korelaciji s incidencijom karcinoma kolorektuma.
 
Maslinovo ulje uravnotežuje razinu šećera u krvi
Vjeruje se da maslinovo ulje ima povoljan učinak na razinu šećera u krvi. Naime, istraživanje na dijabetičarima otkrivaju da obroci koji sadrže nešto maslinovog ulja bolje djeluju na razinu šećera u krvi od zdravih obroka s niskim udjelom masti. Dodatno, kada su znansvenici osobama s dijabetesom tipa 2 davali ili prehranu bogatu ugljikohidratima ili prehranu bogatu zasićenim mastima ili mediteransku prehranu s obiljem maslinovog ulja, prehrana koja je sadržavala maslinovo ulje je poboljšala osjetljivost na inzulin.
Maslinovo ulje kao zaštita od peptičkog ulkusa
Polifenoli u maslinovom ulju mogu spriječiti infekciju bakterijom Helicobacter pylori za koju se vjeruje da je uzročnik milijuna slučajeva gastritisa i ulkusa želuca dijagnosticiranih svake godine.
Novo istraživanje koje su proveli španjolski istraživači, izvještava da, u in vitro stimuliranim uvjetima, ekstra djevičansko ulje bogato polifenolima, polučuje protubakterijsko djelovanje protiv devet vrsta bakterija Helicobacter pylori. Istraživanjem je utvrđeno da fenolne komponente maslinovog ulja satima ostaju nepromijenjene i stabilne u kiselom okruženju želuca, štoviše, više od polovice fenolnih komponenata može difundirati u vodenu fazu želučanih sokova gdje čak i polučuje najsnažniju anti – H. Pylori aktivnost.
Protuupalno djelovanje maslinovog ulja
Redovito konzumiranje maslinovog ulja smanjuje rizik oboljevanja od astme i reumatoidnog artritisa. Znanstvenici vjeruju da oleinska kiselina sprečava nastanak upalnih spojeva, a tome znatno pripomažu i antioksidanski sadržani u ulju.
Znanstvena istraživanja novijeg datuma ukazala su da svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži i kemijski spoj oleokantal koji djeluje poput lijekova za ublažavanja boli. Oleokantal je prirodno protuupalno sredstvo, a ima snagu i karakteristike koje u velikoj mjeri odgovaraju popularnim lijekovima protiv boli. Dnevni unos 50 grama maslinovog ulja odgovara desetini doze lijeka protiv boli preporučene odraslim osobama.

ricinusovo_ulje

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s