LEK ZA BRACNE PAROVE BEZ DECE (STERILITET) – VRATIMO SE PRIRODI

Lek Za Bračne Parove Bez Dece (Sterilitet)

Ako ste bračni par koji nemože da ostvari svoju želju za dobitkom deteta, Rudolf Brojs najpoznatiji Njemački travar preporučuje da čovek i žena svakodnevno u toku dana piju čaj od ohlađenog Zdravca, gutljaj po gutljaj.

Po svedočenju mnogobrojnih parova iz celoga sveta, kojima je uspelo pijući ovaj čaj da dobiju dete, na začeće se ne čeka dugo. Uspeh najčešće se desi za 4 do 8 sedmica korištenja čaja. Sve su žene rodile zdravu decu.

Priprema Čaja:

Jedan prstohvat crvenog zdravca se prelije sa 125 grama (čajna šolja) vruće vode i ostavi da odstoji 10 minuta. Ako ovaj čajni napitak ne pomogne, onda najvevovatnije treba biti uporan malo duze. Zašto baš Zdravac – Zdravac sadrži u sebi nešto radijuma a ljudi koji imaju te tegobe znaju šta to znači.

Važna napomena – Zdravac ljubičaste boje je bezvrijedan, stoga sa njim je uzaludan pokušaj.

Želim vam zdravu bebicu.

Crveni zdravac preporučuje se u Tešićevoj terapiji, tj.popodnevni čaj a uveče matičnjak, oba partnera ga piju.

Macina trava, Zdravac i Maticnjak

PRESLICA – Equisetum arvense

Drugi nazivi: konjski rep, koseterka, njivska preslica, poljska preslica, rastavic, šutkavac, vošce.

Opis biljke: preslica je jako rasprostranjen korov što se teško iskorenjuje. Ubraja se u red papratnjaca. Trajna podzemna stabIjika cme je boje i poput niti rasprostranjuje se u dubinu i širinu. Jako je otpoma. Stabljika je uspravna s tankim i brojnim listovima u pršljenu te je zbog toga zovu konjskim repom…

Stanište: raste u mocvamom tlu , na peskovitim livadama i poljima te uzduž železnickih nasipa.

Lekoviti deo biljke: za lek se skuplja cela biljka.

Lekovito delovanje: mnogostruka lekovitost preslice bila je poznata još u starom veku. Jedno je od najboljih sredstava za lecenje bolesti pluca, posebno kod plucnih krvarenja i tuberkuloze pluca. Preslica je veoma dobra u lecenju svih oblika malokrvnosti, jer pospešuje stvaranje crvenih krvnih telešaca. Nenadoknadivo je sredstvo u lecenju cira na želucu, fistula na debelom crevu i drugih oblika cireva, zatim u lecenju bolesti mokracnih organa. Uspesi se postižu kod grceva u mehuru, slabog mehura, bolnog mokrenja, zadržavanja mokrace, upale bubrega s pojavom belancevina u mokraci, upale bubrežne nakapnice, krvarenja bubrega, kod kronicnog nadražaja mehura s pritiskom na mokrenje (kod žena), kod pocetne tuberkuloze bubrega i mehura. Pomešana s drugim biljkama koristi se u lecenju mnogih drugih bolesti.

Poljska preslica -Latinski naziv: equisetum arvense*~ Za zdravlje i lepotu

Ne moraju sve ljekovite biljke biti prelijepe cvjetnice poput lavande, niti neobična visoka stabla poput kamforovca. Postoje i neugledne biljke koje susrećemo u šetnji periferijom svog grada, a da možda niti ne pomislimo kako mogu biti iznimno ljekovite, a neke nam mogu pomoći čak i za ljepotu. Jedna od takvih biljaka je poljska preslica.

Poljska preslica (Equisetum arvense) sve je samo ne neiskusna. Preživjela je dvije velike kataklizme na zemlji milijune godina ranije, jednu davno prije pojave dinosaura, i drugu koja je dinosaure uništila. Tako očito sposobna i izdržljiva biljka morala je “izmisliti” vrlo vrijedne spojeve kako bi preživjela.

Osim zbog svoje starosti, ova biljka koja pripada u grupu papratnjača, poznata je i zbog dva životna oblika. Šetajući se prirodom u rano proljeće, možete zapaziti kako iz zemlje niče mala, smeđa neugledna biljka, s neobičnim vrhom koji poput primitivnog klasa nosi spore kojima se biljka razmnožava. Taj se smeđi oblik naziva fertilni (plodni) oblik. Kasnije, iz istog korijena niče prepoznatljiva zelena biljka koja ima funkciju da stvara hranjive tvari, ali ne i da se razmnožava. Stoga se taj zeleni oblik naziva sterilni oblik. Ljekovita je upravo ta sterilna, zelena biljka.

Njenu berbu prepustite ljudima koji biljke dobro poznaju, jer ju neiskusno oko može lako zamijeniti s njenom nimalo bezazlenom i prilično otrovnom sestrom (Equisetum palustre).

Kakvo je ljekovito djelovanje poljske preslice?

Kada uberete poljsku preslicu možete zamijetiti da je to prilično čvrsta biljka usprkos tome što djeluje lomljivo. Svoju čvrstoću duguje silicijevim spojevima neobične strukture, od kojih je dio topiv u vodi. U tradicionalnoj fitoterapiji biljke sa silicijevim spojevima, poput plućnjaka (Pulmonaria officinalis) i preslice, koristile su se kod tuberkuloze. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća vjerovalo se da silicijevi spojevi pomažu imunološkoj obrani u plućima i regeneraciji oštećenog plućnog tkiva. Moderna fitoterapija smatra takvu upotrebu relativno zastarjelom i neopravdanom, premda postoji nemali broj opisanih slučajeva gdje su preslica i plućnjak pomogli kod plućnih bolesti.

S kliničkog aspekta, preslici je opravdana upotreba kod urinarnih tegoba, poput kroničnog i akutnog cistitisa (upale mokraćnog mjehura) te bubrežnih kamenaca. Danas također znamo da nisu samo silicijevi spojevi odgovorni za djelovanje, već i drugi ljekoviti spojevi, među kojima su i kemijski neobične kiseline poput ekvisetolične kiseline. Zanimljivo je to da biljka sadrži i vrlo male količine spoja nikotina, inače prisutnog u duhanu. No, ta je količina odveć mala da bi djelovala na organizam.

Preslica se koristi u tzv. drenažnim kurama kojima je cilj “ojačati” bubrege. Te kure traju obično 2-3 tjedna, a tijekom njih iskazuje se blagi diuretički učinak, tj. dolazi do pojačanja stvaranja urina. Ne dolazi do pojačanog lučenja kalija ili natrija, stoga se smiju provoditi i kod osoba koje zbog uzimanja lijekova (poput nekih lijekova za srce) moraju paziti da ne koriste čajeve koji djeluju na lučenje natrija ili kalija.

Preslica se u modernoj fitoterapiji često opisuje kao remineralizacijska biljka, vraćajući elastičnost i čvrstoću kostima, kosi i noktima. Stoga se ona koristi i kod osteoporoze te kod problema s krhkim i lomljivim noktima i kosom. Budući da je osteoporoza vrlo česta bolest današnjice, gotovo je nevjerojatno da je ovakva primjena preslice kod nas gotovo nepoznata. Isto je tako neobično da se u doba kada mnoge žene posežu za vrlo skupim kozmetičkim pripravcima za jačanje kose i noktiju, posve zaboravlja kako ljepota dolazi iznutra, te kako je važno pomoći organizmu tako da tkivo samo ojača svoju funkciju.

Kako koristiti poljsku preslicu kod mokraćnih tegoba?

Tradicionalni travari rijetko propisuju poljsku preslicu da se koristi samostalno. Naime, većinom se prodaje u čajnim smjesama s drugim biljkama poput medvjetke, lista breze, zlatnice i sličnih biljaka koje također djeluju na mokraćni sustav. Pritom se zaboravlja da se navedene biljke spravljaju prelijevanjem biljnog materijala vrućom vodom (takav pripravak se naziva infuz). Za razliku od njih, poljska preslica se mora kuhati barem 5 minuta u ključaloj vodi kako bi se iz nje iscrple ljekovite tvari (to se naziva dekokt). S druge strane, kuhanje biljaka poput medvjetke oštetilo bi ljekovite sastojke. Stoga se preporuča korištenje poljske preslice kao samostalne terapije, a ne u čajnim smjesama!

Dekokt preslice se spravlja kuhanjem 2-4 g droge (to je otprilike jedna na vrh puna jušne žlica) u 250-300 mL vode. Kuha se na tihoj vatri 5 minuta, potom se makne s vatre i ostavi poklopljeno još desetak minuta. Pije se uvijek svježe pripremljen dekokt, 2-3 puta dnevno između obroka. Preporuča se kod tegoba s mokraćnim mjehurom, a kura traje 2-3 tjedna.

Mnogim ljudima je spravljanje dekokta nezgodno zbog posla i manjka vremena za kuhanje. Stoga se mogu uzimati i druge vrste pripravaka preslice. Jedan od njih je SIPF ekstrakt. SIPF je francuska skraćenica za integralnu suspenziju ljekovitog bilja. Tijekom proizvodnje se svježa biljka prelije s tekućim dušikom koji je zamrzne, a potom se usitnjava. Nakon toga se biljni materijal prelije s otopinom alkohola i iscijedi. Na taj je način spriječen raspad osjetljivih tvari, a sam pripravak sadrži svježi sok biljke s visokom razinom u vodi topivih silicijevih spojeva i osjetljivih spojeva poput flavonoida. Jedna čajna žličica SIPF ekstrakta pomiješa se u 200 mL mlake vode. Kod mokraćnih tegoba pije se 3 puta dnevno tijekom 2-3 tjedna.

Druge vrste pripravaka, poput tinktura, kapsula sa suhim ekstraktima i stabiliziranih vodenih pripravaka, nisu dostupne na našem tržištu.

Kako koristiti preslicu kod osteoporoze i krhkih noktiju i kose?

Pripravak koji je najdjelotvorniji je SIPF pripravak. Budući da se kod ovakvih tegoba koristi duže vrijeme, dovoljno je uzimati jednu čajnu žličicu u pola čaše vode dva puta dnevno između obroka. Uzima se mjesec dana, a potom se napravi pauza od tjedan dana, nakon koje se nastavi uzimati daljnjih mjesec dana.

Uz preslicu, ne smije se zaboraviti uzimati pripravke kalcija i drugih minerala te vitamine B kompleksa. Njihov unos najbolje je ostvariti uz kvalitetnu prehranu: vitamini B kompleksa nalaze se u neljuštenim žitaricama, a kalcij u biljnim namirnicama poput sezama i rogača. Mlijeko, pogotovo današnje industrijski obrađeno mlijeko, na žalost, nije najkvalitetnija namirnica za unos kalcija.Osim terapije iznutra, koncentrirani dekokt poljske preslice se koristi kao tonik za lice kod stanjene kože sklone borama. Šteta je što u poplavi raznoraznih losiona za lice, punih konzervansa i umjetnih tvari, danas niti jedan kozmetički salon ne nudi tretmane ovakvim kvalitetnim, prirodnim i svježim tonikom za njegu kože!Spravlja se tako da se jedna jušna žlica droge kuha deset minuta u 150 mL vode, ostavi stajati 10 minuta, a potom se mlaka otopina nanosi vatom na lice, navečer prije spavanja, i prije nanošenja kvalitetne prirodne kreme ili ulja za lice. Ovaj nježan losion, jednostavan za pripravu, vrlo je ugodan za kožu.

Treba li biti oprezan kod uporabe preslice?

U nekim fitoterapijskim knjigama kadšto se nađu upozorenja kako je preslica opasna za bubrege. Klinička fitoterapija to nije potvrdila, no ipak treba biti oprezan i ne koristiti dekokt preslice kod upala bubrega poput glomerulonefritisa. No, to vrijedi za gotovo sve biljke koje djeluju na bubrege. Treba biti oprezan i kod jako smanjenog kapaciteta rada bubrega pa u tom slučaju uvijek treba konzultirati stručnu osobu.U nekim knjigama se također nađe podatak kako preslica uništava tiamin (vitamin B1) pa se zato ne bi smjela uzimati oralnim putem. Danas znamo da druge vrste preslica sadrže enzim tiaminazu koji uništava vitamin B1, ali to je opasnost samo za stoku i druge biljojede ukoliko se hrane velikim količinama raznih vrsta preslice. Stoga je preslica biljka koja je sigurna za upotrebu. Čak ni poslovično stroga Komisija E, zadužena od strane njemačke vlade da odobrava biljne lijekove, ne navodi opasnosti uzimanja poljske preslice.

Napisao: dr. sc. Stribor Marković, mr. pharm., fitoaromaterapeut

Izvor: Centar Cedrus

……………………………

VALERIJANA ILI MACINA TRAVA(Ocajnica) – marrubium vulgare

OPIS BILJKE: ocajnica, macina trava ili tetrljan trajna je biljka uspravne i dlakave stabljike visine 30 do 40 cm, što raste iz vretenastog korena.

Listovi su srebrno-beli, pokriveni gustim belim dlakama. Cvetovi su beli i zbijeni u rnale gomilice bez peteljki. Ima oblik klasa..Uobicajena biljka srednje i severne Evrope. Bere se biljka u cvatu, bez korena. Spada u najstarije lekovite biljke, koje su u upotrebi jos od vremena Egipta. Usprkos tome nije mnogo istrazivana, odnosno nema mnogo naucnih dokaza o njenoj delotvornosti.

Ocajnica je dugovecna, do 60 cm visoka, vrlo dlakava zeljasta biljka.Lekoviti deo biljke: za lek sabire se cela biljka za vreme cvatnje. Suši se u hladu.Lekovito delovanje: ocajnica ili tetrljan jedna je od prvorazrednih lekovitih biljaka za lecenje plucnih bolesti, stanja nakon gripe, pocetnog stadijuma tuberkuloze i groznicavih stanja. Uspešno se koristi u lecenju bolesti živaca, katara disajnih organa, kašlja, katara želuca, žutice i ženskih bolesti.

Takodje od davnina koristi za neplodnost kod zena …kako samo ime kaze Ocajnica ..za zene koje zele da postanu majke , ova biljka moze da pomogne. Oduvek se koristila za normalizovanje menstruacije i samog ciklusa, odnosno uravnotezenje hormona. Macinom travom – Ocajnica – Marrubium vulgare , lekovitom biljkom kojom se zene tradicionalno lece od neplodnosti. Od ove trave spravlja se caj, koji kako „narodni recept“ savetuje, treba piti tri puta dnevno po vinsku casu u vreme kad zena zeli da zatrudni.

BELESKA  –  LEK ZA BRACNE PAROVE BEZ DECE (STERILITET)  –  VRATIMO SE PRIRODI

http://www.facebook.com/note.php?saved&&note_id=10150107505839823

Caj od Kadulje /zalfije,  Gospine trave,  Mente i Matičnjaka za čišćenje leđne (kicmene) moždine + post od 40 dana – zena koja to radi već 20 godina nakon amputacije dojke, to radi dva puta godišnje, limfni čvor na drugoj dojci joj se smanjio za pola i živi dalje puna energije i elana.

Svi tekstovi su spojeni u jedan i iz razlicitih izvora su.

Ne zaboravite da svaka bolest ima svoju biljku koja je leci. 😉

Advertisements

5 comments on “LEK ZA BRACNE PAROVE BEZ DECE (STERILITET) – VRATIMO SE PRIRODI

  1. Postovana gospodjo Vesna,
    Veoma cenim Vas trud da nam date najvaznija uputstva o lekovitom bilju i njegovoj upotrebi. Ali, kada je u pitanju biljka zdravac dodao bih svoje saznanje da se u lekovite svrhe koristi samo onaj sitni zdravac koji raste po livadama, koji je tako reci neugledna biljka sa neznim sitnim cvetovima roze boje, koji je niskog rasta, ne vise od 15 cm od zemlje i latinsko ime mu je geranium robertianum, dok onaj krupni, visoki i strkljasti zdravac, koji raste u izobilju po sumama i u gomilama, koji ume narasti i do pola metra u visinu, ciji je latinski naziv geranium macrorrhizum nije lekovit. Sta je jedan, a sta drugi zdravac videcete kada pojedinacno ukucate njihove latinske nazive u pretrazivac, gde cete dobiti izobilje dosta vernih fotografija obe vrste. Kada je rec o bilju, posebno ovako retko poznatim biljkama, obavezno bi bilo postaviti i njihovu sto verniju fotografiju, jer od tekstualnog opisa biljke nema nikakve vajde dok nema slike.
    S postovanjem,

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s