DA LI STE SUVISE KISELI?


‘Jedna od teorija o funkcionisanju našeg organizma kaže da je uzrok svih zdravstvenih teškoća poremećena ravnoteža osnovnih hemijskih procesa u telu u kojima nastaju kiseline i baze. Neka ovaj tekst bude vaš lakmus papir – utvrdite stepen kiselosti svoga organizma.

Američki nutricionista Teodor A. Berudi, koji se bavi i različitim vidovima alternativne medicine, pre nekoliko godina napisao je knjigu koja je mnoge uplašila, ali i navela da se dobro zamisle nad svojim načinom života i ishrane. Veoma dramatičnim naslovom Alkalizirajte ili umrite (Alkalize or die) autor je želeo da skrene pažnju na prevelike količine otpadnih kiselina koje se stvaraju i deponuju u organizmu modernog čoveka, a koje su, po njegovom mišljenju, glavni krivac brojnih bolesti. Zbog toga on predlaže odgovarajuće prehrambene i životne navike čijim se usvajanjem može postići idealna kiselo-bazna ravnoteža u telu.

ŠTA JE BAZNO, A ŠTA KISELO?

Malo podsećanje na lekcije iz hemije: Baznost i kiselost supstanci utvrđuju se pomoću pH vrednosti (koncentracije jona vodonika). Pritom se meri koncentracija hidroksidnih jona (OH), koji daju pH vrednosti veće od 7 i baznu reakciju, odnosno koncentracija jona vodonika (H), koji daju pH vrednosti manje od 7 i kiselu reakciju. Ali kakvu ulogu imaju baze i kiseline u telu? Daju li ili uzimaju energiju? Reakcija u kojoj nastaju baze podrazumeva svaku hemijsku promenu u telu zbog koje se njegova energija povećava, a urin postaje bazan. A reakcija u kojoj nastaju kiseline podrazumeva svaku hemijsku promenu zbog koje se energija tela smanjuje, a urin postaje kiseo. Svi organi u ljudskom organizmu funkcionišu normalno samo onda kada su količine baznih i kiselih supstanci u telu u pravoj ravnoteži. Npr. već i blago kisela krv može prouzrokovati niz problema, ne samo u srcu već i u bubrezima, plućima, jetri. Sva hrana nakon prelaska iz gastrointestinalnog trakta prvo dolazi u jetru. Zbog toga je opterećenost jetre veća ukoliko otpadne kiseline neprestano kruže  po krvi.
Pravilo 80 : 20

Telesne tečnosti stalno prolaze kroz tkiva i odnose suvišne količine otpadnih kiselina. Upravo zbog toga možemo izmeriti baznost i kiselost telesnih tečnosti (krv, limfa, urin, pljuvačka), ali ne i stanje u tkivima (koža, različiti organi, žlezde, mišići…). Otpadne kiseline koje telo ne može da izluči ponovo se upijaju iz debelog creva i preko jetre dalje šalju u krvotok i odlažu u tkivima. Mogu ih neutralizovati jedino bazne zalihe u organizmu (pre svega natrijum-bikarbonat), ali njih telo nema u neograničenim količinama. Zbog toga je važno ishranom unositi namirnice koje će stvarati baznu reakciju i tako održavati potrebnu kiselo-baznu ravnotežu. Pritom je važno pridržavati se pravila 80 : 20, tj. unositi 80 odsto namirnica koje stvaraju baznost i 20 odsto namirnica koje stvaraju kiselost (pogledaj listu). Majka priroda je veoma mudra i uvek nam nudi upravo onu hranu koja nam je potrebna. Tako na arktičkim područjima nalazimo hranu životinjskog porekla, koja zadovoljava čovekovu potrebu za kiselinama (meso, pri čijem varenju nastaju kiseline, sporo se vari i greje organizam), dok u saharskim predelima uspevaju npr. datule tj. urme, koje stvaraju baznu reakciju i imaju učinak rashlađivanja.

PAMETNA ISHRANA

Za zdravu ishranu važno je konzumirati što više sveže i neprerađene hrane, jer nam enzimi koje ona sadrži omogućuju da je lako svarimo. Ako kuvanjem uništimo enzime iz namirnica, njihovu ulogu moraju da preuzmu enzimi iz našeg tela, čije su zalihe ipak ograničene. Poželjno je da ishrana bude sastavljena od 75 odsto sveže, neprerađene hrane i 25 odsto kuvanih namirnica. Pritom treba izbegavati namirnice koje stvaraju kiselost u organizmu, kao što su prerađena, vitaminizirana, konzervirana hrana sa aditivima, meso, mlečni proizvodi, pšenica, jaja… Voće i povrće, koji uzrokuju umerenu kiselost, ne smeju se konzumirati istovremeno, jer se sveže voće u tankom crevu brzo razgrađuje (najviše 90 minuta), dok varenje nekih vrsta povrća traje i do tri sata. Voće takođe ne bi trebalo kombinovati ni sa skrobnim namirnicama. Ako npr. smokve, grožđice, banane, suve šljive konzumirate sa žitaricama, doći će do fermentacije u želucu i povećane kiselosti. Skrob se, sa druge strane, izvrsno slaže sa povrćem (pri čemu stvara umereno kiselu reakciju), zbog čega su veoma preporučljive kombinacije pirinča ili krompira sa kuvanim brokolijem, šargarepom ili crvenim lukom. 

Ali nipošto ne treba kombinovati dve skrobne namirnice u istom obroku, kao npr. pirinač i krompir, niti skrob sa

belančevinama. Obrok sa hlebom i mesom ili sa mesom i krompirom nikako nije odgovarajući jer stvara kiselu reakciju. Naime, prilikom varenja belančevina izlučuje se sona kiselina, koju skrob neutrališe i time se njegova razgradnja znatno usporava. Skrob i belančevine nesvareni se zadržavaju u želucu i crevima dok ne počne proces truljenja, pri čemu raste kiselost, što pogoduje razvoju bakterija. Enzimi pepsin i renin u želucu uzrokuju koagulaciju mlečnih belančevina. Poteškoće nastaju ako u isto vreme konzumirate i druge namirnice, kao što su žitarice, pahuljice ili skrobne namirnice, jer se mleko u tom slučaju ne vari. Koagulisane mlečne belančevine slepe se sa ostalom hranom i sprečavaju dodir sa želudačnim sokovima. Celokupni sadržaj želuca potom počne da truli, zbog čega se razvija kiselost.

Njegovo veličanstvo – kalcijum

Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala za stvaranje baznosti. Ljudsko telo sadrži čak 2% kalcijuma ili prosečno 1,2 kg. Ovaj mineral pozitivno utiče na brojne telesne funkcije upravo zbog toga što izvrsno reguliše kiselo-baznu ravnotežu u svim telesnim tečnostima. Krv je u uspostavljanju te ravnoteže najvažnija i zato se telo brine da krv ima pH vrednost 7,4, čak i na štetu drugih telesnih tečnosti. Ako bi krv imala pH 6,0, bila bi kisela, ne bismo imali dovoljno kiseonika i nastupila bi smrt.

Zato se telo brani na taj način što crpi kalcijum iz kostiju i tako reguliše sopstvenu pH vrednost. A upravo je to uzrok mnogih bolesti. Za unošenje dodatnih količina kalcijuma (jer konzumiranjem povrća ne možemo obezbediti dovoljnu količinu) preporučljivo je uzimati prirodne proizvode bez ikakvih dodataka, kao što  je npr. koralni kalcijum u prahu.

PH VREDNOSTI NAMIRNICA

Da biste mogli da vodite računa o baznosti svog organizma, neophodno je da znate pH vrednosti hrane koju konzumirate. Tako npr. negativan učinak konzumiranja govedine, koja ima pH vrednost 0,5 i stvara vrlo jaku kiselost, možete neutralizovati istog dana ako pojedete dinju (pH vrednost 7,0), koja stvara jaku bazu. Navedene pH vrednosti namirnica odnose se na biološki proizvedenu hranu, sveže proizvode i pravilno pripremljenu hranu. Imajte na umu da kuvanjem i zamrzavanjem pH vrednost hrane opada za 0,5, a konzerviranjem za 1.

ALKALNI JELOVNIK ZA 5 DANA

1. DAN

DORUČAK – Pola grejpfruta. Posle 20 minuta pojedite voćnu kašu. – 100/0%

UŽINA – Neoguljena jabuka. – 100/0%

RUČAK – Salata od povrća sa prelivom i raženim krekerima. – 90/10%

UŽINA – Zeleni napitak. – 100/0%

VEČERA – Dinstana šargarepa, brokoli i kupus salata. Marinirana riba. – 60/40%

UŽINA – Bademi, grožđice i semenke. – 100/0%

Ukupan dnevni postotak:  90% stvara baznost. 

2. DAN

DORUČAK – Pola grejpfruta. Posle 20 minuta pojedite dva meko kuvana jajeta, jedan tost od integralnog hleba, maslac, biljni čaj. – 75/25%

UŽINA – Mešavina sirovih badema i oraha. – 60/40%

RUČAK – Salata, pečeni krompir (neoguljen) i maslac. – 100/0%

UŽINA – Zeleni napitak. – 100/0%

VEČERA – Sveže dinstana špargla sa umakom od limuna i maslaca, kukuruz i hamburger. – 70/30%

UŽINA – Sok od šargarepe. -100/0%

Ukupan dnevni postotak:  78% stvara baznost. 

3. DAN

DORUČAK – Kriška dinje, posle 20 minuta voćno-žitna kaša sa sojinim mlekom ili jogurtom zaslađena medom. – 70/30%

UŽINA – Mešavina suvog voća: marelice, grožđice, ananas. – 100/0%

RUČAK – Salata sa prelivom, pečeni krompir (neoguljen), maslac. – 90/10%

UŽINA – Zeleni napitak. -100/0%

VEČERA – Supa od povrća, salata sa prelivom, sveži hleb ili raženi krekeri. – 90/10%

UŽINA – Keksići od zobi. – 40/60%

4. DAN

DORUČAK – Činija svežih jagoda. Posle 20 minuta integralni keks. – 50/50%

UŽINA – Sušeno voće i lešnici. – 100/0%

RUČAK – Supa od povrća od prethodnog dana sa raženim krekerima. – 90/10%

UŽINA – Zeleni napitak. – 100/0%

VEČERA – Dinstani karfiol, brokoli, crveni luk, salata od klica, marinirana riba. – 60/40%

UŽINA – Četiri suve šljive ili jabuka. – 100/0%

Ukupan dnevni postotak:  83% stvara baznost. 

5. DAN

DORUČAK – Kivi, kruške, smokve, banane. – 100/0%

UŽINA – Bademi, grožđice, lešnici, semenke susama. – 100/0%

RUČAK – Lepinja sa avokadom. – 70/30%

UŽINA – Zeleni napitak. – 100/0%

VEČERA – Kuglice od pirinča, salata od povrća. – 70/30%

UŽINA Voćni sok. – 100/0%

Ukupan dnevni postotak: 90% stvara baznost. 

TOP SAVETI

 • Jedite samo kada ste gladni.
 • Pripremajte jednostavne obroke – dovoljne su  tri-četiri namirnice.
 • Ne koristite teške biljne masti.
 • Neka hrana bude sobne temperature.
 • Sočnu hranu jedite pre suve hrane.
 • Sirovu hranu jedite pre kuvane hrane.
 • Leti konzumirajte više sirove hrane.
 • Izbegavajte prerađenu hranu i zaslađivače (beli hleb, beli pirinač, beli šećer itd.)
 • Svaki zalogaj sažvaćite od 25 do 50 puta, jer žvakanje podstiče izlučivanje pljuvačke, koja sadrži enzim ptijalin koji stvara baznu reakciju. Hrana koja je dobro prožvakana lakše se vari i u telu stvara veću baznost. Npr. ako smeđi pirinač(rižu), koji inače uzrokuje kiselost, sažvaćete sto puta, na kraju će imati baznu reakciju. 
 • Između obroka u toku dana popijte šest do osam čaša vode.
 • Budite umereni. Nemojte se prejedati, zapravo, trebalo bi da ustanete od stola i prestanete sa jelom i pre nego što se zasitite.’internet

  2. DRUGI TEKST – KISELOST VASEG TELA‘Kiselost organizma, uzročnik najtežih bolesti – kako dalje?Iako je jako važno što unosimo u sebe, to još uvijek nije ono presudno za naše zdravlje. Presudno je ono što ostaje u tijelu kao otpad i stvara prekiselo stanje koje uzrokuje prerano starenje i bolest.

  Drugim riječima, možemo jesti sve organsko i iz vlastite proizvodnje, ali ako unosimo previše namirnica koje zakiseljuju organizam, prije ili kasnije doći će do oboljenja. Problem s otpadnim kiselinama je taj, što naš organizam iz debelog crijeva ponovo upija otpadne kiseline koje ne može izlučiti. Odatle ih preko jetre ponovo šalje u krvotok i odlaže u tkivima, odnosno organima (autointoksikacija).
  Sva hrana, i sve emocije i stanja koja proživljavamo, utječu na procese u tijelu i rezultiraju kao lužnatost ili kiselost mokraće.

  “Držim, dakle, da otpadne kiseline stvarno napadaju zglobove, tkiva, mišiće, organe i žlijezde, što dovodi do manjih ili većih promjena u njihovu funkcioniranju. Ako napadnu zglobove, može se razviti artritis. Ako napadnu mišiće, može se razviti mišićna fibroza, koja uzrokuje bolove u mišićima. Ako napadnu organe i žlijezde, mogu se razviti brojne druge bolesti”, riječi su Theodora Baroodyija, autora knjige „Alkalizirajte se ili umrite”.

  Za dugoročno održavanje zdravlja, potrebno je imati velike lužnate zalihe, jer one neutraliziraju otpadne kiseline. Da bismo održali ravnotežu i svoje lužnate zalihe, moramo uvažavati pravilo 80:20 – potrebno je unostiti 80 posto namirnica koje stvaraju lužnatost, i 20 posto namirnica koje stvaraju kiselost. Omjer se može protegnuti do 70:30.
  Isti omjer vrijedi i za unos sirove naspram kuhane hrane.

  Trebamo razlikovati hranu kiselog okusa, i hranu koja stvara kiselost. Najbolji primjer je limun, vrlo kiselog okusa, ali jedan od najboljih alkalizatora organizma (alkalno je lužnato).

  Isto tako, kad jedemo meso, ne osjećamo kiselost, ali kao rezultat razgradnje mesa nastaju kiseline koje u određenim okolnostima mogu potaknuti zakiseljenje, odnosno acidozu organizma.
  Namirnice prema reakciji

  Jaka lužnata reakcija:

  Celer, smokve, biljni čajevi, dinja, lubenica, limun, mango, papaja, peršin, morske alge, grožđe bez kožice, potočarka…

  Slaba lužnata reakcija:

  Masline, maslinovo ulje, artičoke, patlidžan, proso, miso, heljda, trešnje, mandarine, kesten, kokokosov orah (svježi), krastavci, prokulice, med, poriluk, gljive, rotkvice, rajčice, morska sol, crni luk, naranče, ukiseljeno povrće (domaće), sezam…

  Neutralne namirnice:

  Vrhnje, svježe kravlje mlijeko, jogurt, sirutka, maslo, ulja (osim maslinovog)…

  Blaga kisela reakcija:

  Jaja, crveni grah, sjeme buče, ječam, špinat…

  Umjereno kisela reakcija:

  Med (pasteriziran), borovnica, mekinje, sirevi, suhi kokosov orah, riba, integralna tjestenina, integralne žitarice, suhe mahunarke, koštunjavo voće (osim badema), raž, kečap, senf, šljive, kokice, krumpir (oljušten), suhe šljive, integralna riža…

  Jaka kisela reakcija:

  Bijeli kruh, peciva i kolači od bijelog brašna, čokolada, kava, alkohol, gazirana bezaloholna pića, zaslađeni voćni sokovi, junjetina, svinjetina, piletina, riba, rafinirane žitarice, brusnice, sladoled, tjestenina od bijelog brašna, kikiriki, bijela riža, plodovi mora, crni čaj, orasi…
  Savjeti za balans kiselina i lužina u tijelu

  – Žvačite dobro hranu, i to najmanje 35 puta, jer pljuvačne žlijezde luče tvari koje dodaju baznu kvalitetu svakom vašem zalogaju!

  – Svakom obroku dodajte lisnato zeleno povrće, po mogućnosti gorkastog okusa,

  – Vježbajte svaki dan da pojačate detoksikaciju i eliminaciju kiselih supstanci iz tijela (budite oprezni, vježbanje do iscrpljenosti stvara neželjenu kiselu reakciju!),

  – Svakodnevno radite vježbe disanja, minimum 25 minuta, jer to značajno doprinosi Ph balansu u tijelu.

  – Tuširajte se hladnom vodom, pogotovu ljeti, jer ona proizvodi utjecaj koji će dati baznu reakciju u tijelu.

  – Jednom tjedno napravite si kupku s nerafiniranom morskom soli (nakon kupke istuširajte se hladnom vodom),

  – Pijte puno destilirane vode.

  – Klistirajte debelo crijevo bar tri puta godišnje!

  Sve o kiselosti organizma, pravilnom unosu namirnica, prevenciji i liječenju, možete naći u knjizi “Alkalizirajte se ili umrite”.’www.zdravljeipriroda.org

*MOJA BELESKA – DA LI STE SUVISE KISELI?
http://www.facebook.com/notes/vesna-mihajlovic/da-li-ste-suvise-kiseli/10150169772209823

BLOG – SLUZ – UZROK GOTOVO SVIH BOLESTI I STARENJA
https://vesnamihajlovicblog.wordpress.com/2011/10/22/sluz-uzrok-gotovo-svih-bolesti-i-starenja/

MOJA BELESKA – PARAZITI U VASEM TELU
http://www.facebook.com/notes/vesna-mihajlovic/paraziti-u-vasem-telu/10150353071084823

BLOG – PARAZITI U VASEM TELU – TEKST KOJI MOZE NEKOM SPASITI ZIVOT – https://vesnamihajlovicblog.wordpress.com/2012/03/19/paraziti-u-vasem-telu-tekst-koji-moze-nekom-spasiti-z

*Kiselost – se resava sirovom biljnom hranom. Najalkalnije su zelene lisnate biljke i limun. 


*Sluz – se resava izbegavanjem zivotinjske hrane, posebno mleka i mlecnih proizvoda. 


*Paraziti – ce nestati kada budete praktikovali prethodno. Mozete uzimati i ulje od origana po 1 kap nekoliko puta dnevno, ili preparat protiv parazita od Oraha, Pelina i Karanfilcica(klincica).

 

Advertisements

3 comments on “DA LI STE SUVISE KISELI?

 1. odlicno ! izvrsne tabele , hvala / iako se ovako hranim i razmisljam već dugi niz godina , uvijek je dobro nadopuniti informacije , posebno sa novim receptima / , hvala

  pitanje:
  gdje nabaviti, odnosno , NAZIV PROIZVOĐAČA KORALJNOG KALCIJA ? točan naziv samog proizvoda ( koraljni kalcij )

  HVALA !

 2. Povratni ping: DA LI STE ZNALI SVE OVO U VEZI JETRE? – DETOKSIKACIJA – CISCENJE JETRE… | Blog Vesne Mihajlović

 3. Povratni ping: SLUZ – UZROK GOTOVO SVIH BOLESTI I STARENJA | Blog Vesne Mihajlović

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s