RODITELJSKO PISMO SINU – KĆERKI

482949_272606692818003_157588980986442_618005_1153404709_n

“Dragi sine/kćerko,

Sada još nisam ostario, a kada me budeš video takvog, budi strpljiv sa mnom i pokušaj me razumeti.…ako se zaprljam u vreme ručka, i ako se ne mogu sam obući, budi strpljiv…

Seti se sati, koje sam potrošio, dok sam te tome naučio. I ako u razgovoru ponavljam iste stvari uvek iznova, nemoj me prekidati… saslušaj me! Kada si bio malen, morao sam ti istu priču čitati uvek iz početka, pre no što si utonuo u san.

Ako se ne budem želeo kupati, ne ismejavaj me i ne vređaj… Seti se kako sam te morao loviti i izmišljati hiljade razloga, da bi ušao u kadu.

Kad opaziš moje nepoznavanje nove tehnologije, daj mi vremena i nemoj me gledati s podsmehom na licu… Ja sam tebe naučio mnogo stvari: pravilno jesti, pravilno se obući, suočiti se sa životom…

Ako nekad u razgovoru zaboravim ili izgubim nit razgovora, daj mi malo vremena, da se prisetim… i ako mi to ne pođe za rukom, nemoj se uznemiravati. Nije mi najvažnija stvar na svetu naš razgovor, već to, da sam s tobom i da me znaš saslušati…

Ako ne budem želeo jesti, nemoj me prisiljavati da jedem… Sam znam najbolje, kada mi je hrana potrebna, a kada ne…

Kada mi umorne noge više neće dozvoljavati da hodam, pruži mi ruku… jednako kao što sam je ja pružao tebi, kada si načinio prve korake. I, ako ti jednom kažem, da više ne želim živeti, da želim umreti, ne ljuti se na mene…jednog dana ćeš razumeti. Pokušaj shvatiti da se u starosti ne živi, već se preživljava.

Jednom ćeš spoznati, da sam ti uprkos svim učinjenim greškama, želeo samo najbolje i pokušao sam te pripremiti na putovanje života. Ne žalosti se, ne ljuti se i ne osećaj se bespomoćan, kada me budeš gledao pored sebe takvog. Budi pored mene i pokušaj me razumeti i pomoći mi… tako kao što sam ja pomagao tebi, kada si počeo živeti.

Budi mi oslonac, pomozi mi da zakljucim putovanje s ljubavlju i strpljivošću… Vratiću ti osmehom i neizmernom ljubavlju, koju sam oduvek čuvao za tebe.

482949_272606692818003_157588980986442_618005_1153404709_n  

Volim te sine/kćeri,

Tvoj tata/tvoja mama!

Advertisements

One comment on “RODITELJSKO PISMO SINU – KĆERKI

  1. Krasno pismo djeci od strane roditelja. To bi trebalo da psihijatri, psiholozi, liječnici, školski edukatori, svećenici svih religija, objave svijetu da se tako obrati svaki roditelj svojim sinovima i kćerkama, naravno. Prestalo bi nasilje u obiteljima i od strane roditeljha i od strane sinova. Treba još nadodati da se poštuju Božji Zakoni jer nas oni uče ono što još ne znamo svi zajedno. Nebeski nas Otac uči za naše dobro, a mi smo se udaljili od tih lijepih Zakona, ali onda ne bismo odbili i da nam netko nudi ili prisiljava da uzmemo u ruke pušku i idemo na ratište ubijati neprijatelja. Nažalost desile su se teške stvari zbog ratova, svi znamo. Imali smo puno slučajeva u Rijeci su majke i očevi plakali da su imali sinove i da su neki bili dodijeljeni ocu ili majci u suprotnim stranama ratovanja, pa je brat protiv brata pucao a nije znao. Da svaki roditelj napiše ovo pismo i još nadodaje nešto što samo oni znaju, to bi bila prava edukacija, jer kad se razvije u jednom čovjeku protivljenje, nećemo spomenuti još gore, onda bilo roditelji bilo djeca zaborave što su dobili kad su bili mali i roditelji ako nisu svojim roditeljima uzvratili LJUBAV, zaborave sve, pa onda dobiju zaborav od svojih sinova kad postanu nemoćni ili bolesni. To je vrlo jednostavna psihologija i dužnost da uzvratiš dobro koje si dobio i ljubav prema članovima obitelji, pa ćeš imati ljubav i za svakog čovjeka, jer smo svi braća po Ocu na Nebesima.
    Ovo ćemo pismo, kao udruga i poduzeće, na stotine distribuirati svima, a nadodali smo zadnju rečenicu: Mene su moji roditelji to naučili, bio sam im podrška godinama kad su imali potrebu zbog nemoći i starosti. Ljubim te.
    Komentirao Giovanni Garbin – doktor Duhovne medicine.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s