KOREN MASLACKA – LEK I PREVENTIVA PROTIV RAKA , NEKA SE NE ZABORAVI

Nemam medicinsko obrazovanje, pa po toj logici ne bih smio pisati o ovako osjetljivoj temi. Međutim, da sam znao ovo što sada znam vjerojatno bi neki od mojih poznanika i prijatelja, koji su preminuli od raka, danas bilo živo. Ovo što vam dole prenosim najnovija je vijest i kao slamka za koju se hvata utopljenik mogla bi dati nade i vratiti zdravlje teško oboljelim. Ako pogledate po tratinama sve se žuti od cvijetova maslačka, a povjetarac njiše bijele glavice i raznosi sjemenke uokolo. Bio sam pomalo ljut na tu jestivu korovsku biljku, koja se nekontrolirano širi po mojoj tratini. No danas, nakon što sam saznao koliko je to dragocijena biljka, potpuno sam promijenio mišljenje. Poznato je da tonik od maslačka povoljno djeluje na jetru, ali da može izliječiti rak, otkriveno je tek nedavno na Sveučilištu Windsor u Kanadi. Dr. Caroline Hamm primijetila je poboljšanje zdravstvenog stanja u nekoliko pacijenata koji su pili čaj od maslačka i s tim zapažanjem upoznala kolegicu biokemičarku dr. Siyaram Pandey, koja opet po nagovoru, nerado započinje istraživanje. Iako sumnjičava, po logici “Ako ne koristi, štetiti ne može”, provela je istraživanja i došla do zapanjujućih rezultata. Ispitujući uzorke krvi pacijenata oboljelih od leukemije, utvrdile su da ekstrakt korijena maslačka uništava stanice leukemije, dok na normalne stanice nema taj pogubni učinak. Drugim riječima, ekstrakt korijena maslačka djelovao je pogubno samo na kancerozne stanice, dok za razliku danas prihvaćene metode kemoterapije ili zračenja ubijaju sve stanice. Ispitujući in vitro i druge tipove kanceroznih stanica došle su do istog zaključka. Ekastrakt korijena maslačka bio je djelotvoran. Za svoja su istraživanja u dva navrata dobile i financijsku potporu. Ovaj tim istraživača podnio je zahtjev za kanadsku autorizaciju kako bi mogle nastaviti s kliničkim ispitivanjima, no velika je vjerojatnost da će ovi pozitivni rezultati biti polako prekriveni zaboravom.


Zašto? Naprosto zato što se prirodni ljekovi ne mogu patentirati, a farmaceutska industrija u koliko ne pronađe načina da sintetizira aktivnu substancu maslačka u ovom poslu ne može ostvariti dobit. Dakle: ako nema patenta – nema velike zarade farmaceutske industrije, a ako nema zarade nema ni interesa. No pored odsustva interesa može se javiti zabrana, kao što je to bilo već s nekim prirodnim lijekovima. Moć farmaceutske industrije je ogromna.
Srećom, ako se znanje prenese, maslačka će uvijek biti, pa ako i Codex Alimentarius zabrani njegovu prodaju, moći ćemo ga sami, zlu ne trebalo, brati po livadama. Evo nekoliko primjera izlječenja:
John DiCarlo primljen u bolnicu, nakon neuspjelog agresivnog tretmana leukemije vraćen je kući da umre. Kod kuće, po preporuci, počeo je uzimati čaj od maslačka i nakon par mjeseci leukemija je nestala. Imao je 72 godine kad je klinički pregledan i proglašen zdravim.

Drugi slučaj: George Cairns, farmer američkog srednjeg zapada, pomoću praška od korijena maslačka izliječio je bolni rak prostate. On je objavio i instrukcije o liječenju: pola žličice praha korijena maslačka isključivo u vodi ili voćnom soku dnevno riješiti će probleme s rakom za par mjeseci.
Uočljiva je razlika u pristupu, dok je prvi bolesnik koristio topli čaj, drugi naglašava da prašak ne koristiti uz tople napitke. Treba izbjegavati šećer, prerađenu hranu i meso. Dakle preporaua se organska, vegetarijanska prehrana s mnogo sokova. Jasno, važna je kvaliteta biljnog pipravka.
Sve sam ovo preveo iz izvornog teksta u nadi da će nekome biti od velike koristi i pomoći, te moguće vašem voljenom prijatelju(ici) ili rođaku(inji) spasi život.Gornji tekst napisao Prof. Marijan Jošt

Ovaj ispod tekst sam pronasla na internetu

Koren maslačka, osušen, istucan u prah i upotrebljavan pola kašičice u toku dana uz čašu vode otklanja sve ćelije karcinoma iz tela.
Poznato je da sadržaj gorkih koščica kajsije, breskve, šljive, višnje i sl u sebi sadrži vitamin B17, odnosno leatril i uz pomoć ovoga se uspešno leči rak. Treba upotrebljavati jednu koščicu na dva ipo kilograma telesne težine, svaki dan i za par meseci svi maligni tumori budu očišćeni iz organizma. Ovo je provereno na nekoliko slučajeva. Što je koščica gorča utoliko bolje, jer u sebi ima neznatnu količinu cijanida koje ubijaju ćelije raka, odnosno svih tumora a zdravom tkivu ne škode.


Dandelion Root Health Benefits:
* Dandelion root extract is unique, and is one of the only things found to help with chronic myelomonocytic Leukemia and it is effective in treating Breast Tumors
* Detoxification of vital organs: Because of the diuretic abilities of dandelion root, it is beneficial for flushing out the Liver, Kidneys and Gallbladder. It works great to purify the blood and cleanse the system. This also makes it a good herb for Fighting Infections. It is also used for Arthritis, Osteoarthritis, Gout and Rheumatism
* Dandelion tea actively ameliorates disease—it is a potent disease-fighter—and helps the body heal, helps Boost Immunity and Heart Disease, and age-related Memory Loss.
* Treating Anemia: Because of the high content of iron in dandelion root, it is beneficial for building red blood cells in the body to treat anemia.
* Treating Diabetes: Dandelion root has been shown to lower blood sugar levels in patients. In Europe, it’s used to treat Type-1 and Type-2 diabetes.
* Digestive System: Dandelion root, when made into a tea, is beneficial for relieving constipation, flatulence and fullness.

 
*Treating High Blood Pressure: Dandelion root is a natural Diuretic. When combined with its high potassium content, it is an effective treatment to lower blood pressure. * Dandelion tea helps reduce High Cholesterol.
* High Nutritional Value: Dandelion root contains vitamins A, B-complex, C and D as well as the minerals Iron, Zinc and Potassium. This combination of vitamins and minerals also makes dandelion root a High Antioxidant Food.
* Mood Enhancer: Due to the high amount of vitamin B-complex, dandelion root can help to stabilize mood and Treat Depression.
*Dandelion root is also used to treat skin disorders such as Acne, Eczema and Psoriasis.
* It is very beneficial to Menopausal Women
* Laxative: Dandelion root is also a mild laxative and is used to help with regularity.
* Dandelion tea helps with weight control—especially with Weight Loss. (Composting spent dandelion tea Blossoms, Leaves, and/or Roots, after drinking your dandelion tea, improves soil composition.) (There are very few side effects linked to using dandelion root. Allergic Reactions to the herb have been reported. People taking prescription lithium, a diuretic, medication to lower blood pressure or medication to lower blood sugar should not take dandelion root. Women who are Pregnant or Breastfeeding should consult their doctor before taking this herb. )
With Dua
Aliwale Hussainwale
Motive is to get connected with Shia World
Healthremedies.awhw@gmail.com
Ovde mozete upotrebiti Google prevodilac, ako ne znate jezik.
http://translate.google.com/

John DiCarlo primljen u bolnicu, nakon neuspelog agresivnog tretmana leukemije vraćen je kući da umre. Kod kuće, po preporuci, počeo je uzimati čaj od maslačka I nakon par mjeseci leukemija je nestala. Imao je 72 godine kad je klinički pregledan I proglašen zdravim.
Drugi slučaj: George Cairns, farmer američkog srednjeg zapada, pomoću praška od korijena maslačka izliječio je bolni rak prostate. On je objavio I instrukcije o liječenju: pola žličice praha korijena maslačka isključivo u vodi ili voćnom soku dnevno riješiti će probleme s rakom za par mjeseci.

maslacak-450

med od maslačka

Sastojci

 •  300- 400 žutih cvetova maslačka
 •  1kg šećera
 •  2 limuna
 •  kašičica limuntusa

Priprema

 1. 1

  Otkinite 300-400 žutih cvetova maslacka, zalijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 casa.

 2. 2

  Sutradan maslačak dobro iscedite i zalijte sa pola litre tople prokuvane vode.

 3. 3

  Kuvajte 15-20 minuta, dodajte 1 kg secera i 2 sitno iseckana srednja limuna (moze i sa korom), 1 kasikicu limuntusa i kuvajte jos 5 minuta.

 4. 4

  Kada je smesa dobila boju meda, skinite ga sa vatre. Sacekajte da se ohladi i procedite kroz gazu.

 5. 5

  Tu smesu prokuvajte jos 2 minuta i med je gotov.

Posluživanje

Najbolje uzimati ujutru na prazan stomak, rastvarajući ga u šolji sa zelenim čajem. Na taj način će ovaj napitak delovati na organizam protiv upalno, tonizirajuće sredstvo koje čisti jetru od toksina i otrovnih materija, pa čak i uklanja radionuklide iz celog organizma, i ima diuretičko dejstvo!

Koristan je za prevenciju astme i bronhitisa. Potrebno je pojesti 2 supene kasike odjednom, ujutru. To daje vrlo pozitivan efekat.

 

Na ovakvom ukusnom medu jetra će vam biti zahvalna, jer ce uvek biti čista i zdrava!

Izvor internet

Advertisements

68 comments on “KOREN MASLACKA – LEK I PREVENTIVA PROTIV RAKA , NEKA SE NE ZABORAVI

 1. Eh, da sam ovo znala pre godinu i par meseci, mozda bi moj tata poziveo bar jos malo. Dijagnoza je bila anemija refraktaria (ne znam tacno).Kao mlad, bio je davalac krvi O- grupa a umro je malokrvan jer mu kostana srz nije vise pravila crvena krvna zrnca. Imao je retku krvnu grupu O- ……………….

 2. Korisno je ovo pročitati pa zlu ne trebalo prisetiti se u nevolji. Ako ne pomogne neće odmoći a ja verujem više u lekovitost trava nego bilo kojoj drugoj vrsti lekova.

 3. Ne znajuci za ovaj tekst, pijem vec mesec dana izmrvljen koren maslacka , nastinu, sa malo vode. Moj razlog je bio detoksikacija organizma, sto povremeno cinim i sa nekim drugim biljkama . Neverovatno je da se duplo povecao broj stolica i izbacene tecnosti -dnevno ! Definitivno – LEK !

 4. Dobar dan svima.Pre nego što počnete da koristite bilo koje biljke,svakako se prvo dobro informišite o njima,kao i o raznim jedinjenjima,koje mogu da sadrže te biljke,a koja mogu da budu kobna po vaše zdravlje. .Još pre 20 godina je otkriveno da koštice kajsije sadrže cijanid,a mnogi i danas „tvrde“ da one leče rak….!Međutim,ako vam kažem da je moja koleginica s posla umrla od trovanja cijanidom iz koštice kajsije,što je utvrđeno tek na obdukciji,a pre toga su članovi njene porodice okrivili lekare….Dakle,oprezno sa biljkama!Nisam lekar,nego inženjer tehnologije,ali priznaćete,mi smo nacija koja se prosto u sve „razume“,često na svoju štetu…

  • Да истина је да у коштици има цијанид и то су знали и наше баке , али зато су говорили да се не једце много одједном…свакако мала доза која би се узимала редовно( али и са паузама )не може нашкодити. наш народ каже све УМЕРЕНО је корисно , док свако ПРЕТЕРИВАЊЕ је штетно!

  • Nema torije da se ta osoba otrovala od kospica kajsije. Ja sam odrastao na selu i u dvoristu sam imao nekoliko velikih kajsija. kospe smo jeli celo leto u velikim kolicinama i nikakve tegobe niko nije imao. Spadam u osobe koje ne veruju lekarima.

  • Poštovani Saša,govorite kao da vas plaća farmacija ili ste neupućeni,samo iz odredjene grupe rocco kajsija košpica ima male količine cijanida u sebi, pacijent treba da prestane da uzima bilo koju drugu prirodnu ili neprirodnu vrstu šećera zatim uzima gorke semenke kajsija koje imaju šećera i mali procenat cijanida, rak uzima šećer da se nahrani i sa njim, jer su vezani, uzima i cijanid i tako sebe ubija, dnevna doza ne sme preci 32 gorke košpice, pardon sada videh da ste ocrnili i koren maslačka, ipak vas plaća farmacija.
   srdačno
   Pero Mažić

 5. Mnogi od vas verovatno nisu čuli za taraksacin,međutim moram vam naglasiti da se on nalazi u korenu maslačka,i nije sasvim „neotrovan“.

 6. otac sam obolelog deteta od neuroblastoma koji je posle operacije prerastao u ganglioneuroblastoma verujem samo i jedino samo doktorima i ništa bez njih ili bez njihove saglasnosti…moje dete polako ali ide na bolje a bilo je otpisan slučaj,ne eksperimentišite posavetujte se prvo sa doktorima,kao roditelj imao sam razne ponude za jačanje i podizanje sistema deteta ali uz te kombinacije samo bi neutralisao delovanje kemioterapije i pojačao,pogurao još razvoj tumora…oprezno,rizik je velik a šansu imate samo jednom da pogrešite u takvim slučajevima,na žalost tako je

 7. Ja ne znam koliko su koštice kajsije štetne ali znam da smo kao deca jeli te iste koštice koje nam je deda sušio….i baš smo preterivali….izlupamo i oljuštimo po pune šake,natrpamo u džepove i na ulicu na igranje….niko nam nikad nije branio niti je ikome bilo loše od toga…a što se tiče maslačka..ja iz svog iskustva mogu da kažem da je mom detetu pomogao…naime mojoj starijoj ćerki sa devet godina je dijagnostikovano oboljenje štitne žlezde …. godinama sam joj pravila sirup (med) od maslačka i davala….nikad nije pila lekove,porasla je ,udala se i danas je majka tri sina..problema sa žlezdom nema…

 8. Čitam ove tekstove i slučajno imam recept za sirup od maslačka: 3-4 pune šake cvetnih glavica maslačka uzbraih dalje od prometnih puteva i urbanog naselja preliti sa 2l kipuće vode i prokuvati nekoliko minuta. Zatim procediti kroz višeslojnu gazu, ali tako da se što više istisne soka iz cvetova. U to još toplo dodati 1,5 kg šecera (može i smeđi, ko ima) i sok od 2 limuna. Ukuvavati na laganoj vatri do gustine meda, uz stalno mešanje. Sipati u tegle ikoristiti po 1 kašiku pre svakog obroka. Ja sam ovo koristila pre par godina čisto zbog preventive i nije mi škodilo a, kako narod kaže – što ne škodi može da koristi! 🙂

 9. S proleca, inace koristim listove ove biljke kao zelenu salatu, a da pritom nisam ni znala da je lekovita, probajte veomaje ukusna kao i biljka sremus ima miris belog luka to su stvarno pravi prirodni eliksiri.

 10. Meni ce u maju biti dve godine kako sam operisana od karcinoma grlica materice, zatim sam po preporuci lekara imala 25 sposljasnjih radio zracenja i pet unutrasnjih zracenja.Uzasno tezak period u mom zivotu koga ne bih volela da se secam, ali je na svakih 5 meseci kada odlazim na kontrolu secanje prisutno.Ja sam koristila dve vrste pecuraka reishi i kordiceps u toku zracenja a i dan danas ih pijem u vidu caja odnosno praha,i naravno jesam koristila kospice od kajsije koju inace imam u svom dvoristu ne previse recimo 6 kospica dnevno.Rezim ishrane sam promenila po preporuci lekara odnosno izbacila sve mlecne proizvode,suhomesnate preradjevine,svinjetinu,, moja ishrana se trenutno sastoji od ribe i morskih plodova,povrca curetine piletine i mlade junetine i sve to iskljucivo bareno ili u rerni, nikako przeno,maslinovo ulje koristim ne suncokretovo.I definitivno jedna velika stvar koju sam shvatila kada sam se razbolela,morate biti pozitivni,morate sve problemem ostaviti sa strane,budite okruzeni samo pozitivnim ljudima,nikako ljudima koji ce vas sazaljevati.Pozdrav od jedne zdrave i vesele tridesetsedmogodisnje mame koja posle svega uziva u zivotu sa svojom decom i porodicom.Puno zdravlja svima.

 11. Sve probajte ali ne nadajte se da ce vas neki cajic od maslacka izleciti jer je tumor specificna bolest koja nema izazivaca. Moze vam pomoci da bolje podnesete terapije, da vam bude lakse ali lekara ne zanemarujte jer nemate prava na gresku… Znaci samo pozitiva i lekar uz koliko god hocete ostalih metoda koje su sigurne… Pricam iz iskustva, ja sam uspeo uspecete i vi ako verujete 🙂

 12. Malo je poznato da je lek za sve bolesti postojao jos 1931 godine (vise na stranici http://rense.com/health/rife.htm ) Od 1939 farmakomafija stupa na scenu i bolesnike ne gleda kao one koje treba izleciti nego kao mušterije za lekove. Moto “izlecen covek je izgubljena mušterija” se koristi i dan danas. Za “neizlecive bolesti” su lecenja najskuplja i bas za njih nema lekova, vec samo preparata za balansiranje bolesti. 100-200 evra mesecno po redovnom kupcu je lepa cifra. Rak,sida, multiple skleroza… su izlecive bolesti i naci cete na hiljade strana na internetu vezano za to. Medicina to sigurno nece priznati, pa kome je volja moze verovati doktorima (koji nemaju lek) ili pokusati sa alternativnim lecenjem

  • rakecu, zaista se slazem u potpunosti sa Vama. Naime moj suprug boluje od ne izlecive bolesti (gihta) i tacno je to u potpunosti da ne lece pacijente nego ih upucuju na pomocna lekovita sredstva koja se proizvode uglavnom u inostranstvu i cija je cena po kutiji oko 100e. Kad covek napuni 65g. i oboli od neke bolesti nasi lekari nemaju volje da ih leci ili je to direktiva, MANJE PENZIONERA, KOJI SU IZGRADJIVALI OVU ZEMLJU SADA SU VISAK.

  • Postovana Elena, ne znam gde zivite, ali ako ste u prilici da nadjete i uberete sami vrlo je jednostavno.Ako ne mozete sami onda u svakoj prodavnici koja prodaje zdravu hranu ili cajeve (ili u biljnoj apoteci) mozete naci i kupiti. Zove se MASLACAK ( TARAXACUM OFFICINALE latinski naziv).

   • Jas sam iz Makedonije. Proba cu u bilnu apteku, moguce je da ga imaju…..a neki drugi prirodni lek za tumur u mozak?!

 13. Jasam licno pricala sa Dr. Ham jel moj muz je bio 11 dana u bolnici ima rak jednjaka i pluca i nisam bas zadovoljna odgovorom doktorice jel nije isti kako pise na ovoj stranici samo mije rekla daje najvise za leokemiju i da jos nije ispitano a jasm pravila muzu caj celi decembar i januar i toliko sam se razocarala kada sam bas u bolnici pricala sa doktoricom toliko samje cekala od ujutr 6 casova do posle podne da cujem dobre vesti toje moje stosam licno cula od Dr. Ham

 14. O maslacku i njegovoj delotvornosti sam procitala jos pre 15 godina (tacnije1997godine) u knjizi ZDRAVLJE IZ BOZIJE APOTEKE koju je napisala Marija Treben.Knjigu sam procitala kod moje kume u Makedoniji i odmah je porucila a naravno i preporucila ili poklanjala mojim prijateljima i rodjacima( koji su vise zainteresovani za altternativno lecenje i preventivu).Moj otac od kada sam mu poklonila knjigu, snadbeva mene i moju porodicu cajevima koje skuplja na Zlataru.Naravno u toj knjizi ima lepo opisano kako se i kada skuplja bilje i kako i za sta se koristi.Za mene je to druga biblija.Naime imala sam problem sa jetrom(HepatitisB)rezulta je pokazao 10 puta povecane transaminaze. Pila sam caj od maslacka(tarksakos),caj od nevena i caj od hajducke trave zajedno sa koprivom(kao sto pise i u knjizi da je korisno za bolesnu jetru). Moje transaminaze su danas, hvala Bogu, na normali jos od vremena kad sam koristila terapiju od cajeva(od pre 13 godina). Jos jedan vrlo,vrlo koristan lek za organizam(pogotovo za jetru,zuc, holesterol i trigliceride) je articoka ( kao caj, kao jelo, salata i sveza). Ovo je sve moje licno iskustvo.

   • Mislim na ARTICOKU.Ona se jede, ali se moze koristiti i cela biljka u vidu caja.U apotekama ima i kapi articoke koje vrlo uspesno smanjuje holesterol i triglicerine.A za jetru je odlicno jer je obnavlja.Evo pogledajte i jedan tekst o articoki iz http://www.herbateka.eu. Artičoka – biljka izuzetne lekovitostiArtičoka – biljka izuzetne lekovitosti
    Artičoku (Cynara scolimus) među povrćem smatraju najplemenitijom. Lekovitost biljke poznata je vekovima, a potiče upravo od gorkih sastojaka u lišću i korenu. Artičoka je dijetalna biljka, bogata vitaminima i mineralima. Cveta od aprila do avgusta, a bere se u junu i julu kada sazru cvetne glavice. Izuzetno je lekovita, s tim što se za spravljanje lekovitih preparata koriste samo listovi. Plavo- ljubičasti i crveno-ljubičasti cvetovi koji se koriste u ishrani nemaju lekovito dejstvo. Listovi sadrže cinarin, specifična flavonoidna jedinjenja, brojne hidroksi-kiseline. Za njen pomalo opor i gorak ukus zaslužna je taninska kiselina. To je i razlog što pre upotrebe treba da se prokuva u slanoj ili limunom zakiseljenoj vodi. Međutim, treba napomenuti da su njena jedinjenja vrlo osetljiva i sušenjem se raspadaju, zbog čega pravu delotvornost preparati postižu od sveže biljke. Ukoliko baš mora da se suši, onda taj proces treba da bude brz i na povišenoj temperaturi. Artičoka je bogata kalijumom i fosforom, dok je prisustvo kalcijuma i magnezijuma zastupljenije nego kod većine drugog povrća. Mangan ima posebnu vrednost jer se nalazi u ćelijama jetre, pankreasa, bubrega i kostiju, a učestvuje i u sintezi mukopolisaharida, kao i u sintezi holesterola i masnih kiselina u jetri. Poseduje i obilje vitamina C, A, kao i vitamine B grupe. Sadrži i dosta ugljenih hidrata, zavidnu količinu celuloze i zanemarljive količine masti i belančevina. Lekovitost biljke poznata je vekovima, a potiče upravo od gorkih sastojaka u lišću i korenu. Za ekstrakt lišća artičoke potvrđeno je da smanjuje nivo holesterola u krvi. Takođe su i dobri diuretici zbog čega se koriste kod oboljenja bubrega. Preporučuje se i kod ciroze jetre, jer poboljšava protok žuči i funkcije jetre. Deluje blagotvorno i na organe za varenje, uklanjajući gorušicu, osećaj nadutosti, mučnine, povraćanja i bolova u trbuhu. Artičoka ima i snažno antioksidansno delovanje, zbog čega uspešno štiti jetru od toksina i infekcija, a stimuliše i regeneraciju ćelija jetre. Tradicionalno, artičoka se koristi za čišćenje organizma. Tretman se obično sprovodi rano s proleća, ali i posle dugotrajnog uzimanja lekova, koje traje tri do četiri nedelje. Cilj je da se olakša regeneracija jetre koja je opterećena pojačanim metabolizmom i izlučivanjem lekova. Preporučuje se i ljudima koji su profesionalno izloženi negativnom uticaju raznih organskih rastvarača, lakovima, kao i osobama koje imaju alergijske tegobe, uzrokovane različitim sastojcima u hrani i drugim alergenima. Starijim ljudima pomaže naročito kod pojave azotemije, odnosno trovanja toksinima vlastitog organizma koje uzrokuju oboleli bubrezi ili zastoj mokrenja. Korisna je i dijabetičarima jer je siromašna šećerom. Artičoka se ne preporučuje dojiljama, jer nepovoljno utiče na lučenje mleka. Ne preporučuje se ni osobama kod kojih postoji sumnja na prisustvo kamena u žučnoj kesi i neprohodnost žučnih kanala. Isto se odnosi i na osobe sa osetljivim želucem, oštećenom jetrom ili bubrezima. Preparati artičoke snižavaju nivo povišenog holesterola u krvi delujući istovremeno i na druge važne metaboličke procese u organizmu. Ova biljka snižava loš holesterol, a podiže nivo dobrog. To se postiže usled pojačanbog lučenja žuči, na koju ona takođe deluje, pri čemu jetra pojačava metabolizam pretvarajući holesterol u žučnu kiselinu. Za razliku od lekova statina, artičoka ne smanjuje sintezu holesterola nego samo povećava njegovu razgradnju. Taj mehanizam je presudan u završnici takozvanog rezervnog transporta holesterola, tokom kojeg se organizam rešava njegovog viška. Hepatobilijarna insuficijencija, odnosno loš protok žuči, često je zanemaren problem, čije su posledice nadutost, opstipacija, tegobe vezane za varenje, kao i povišen holesterola. Nadutost se uglavnom ispoljava posle jela. Dok se uzimaju preparati na bazi artičoke, treba izbegavati holesterolom bogate namirnice kao što su crveno meso, jaja, masti životinjskog porekla i rafinisana biljna ulja. Artičoka se uzima kao napitak mesec dana tri puta dnevno, a zatim jednom do dva puta dnevno kao “doza održavanja”. Postoje i šumeće tablete i tableta koje se proizvode u dozi od 500 miligrama, koje predstavljaju čist ekstrakt artičoke, pa je dovoljno piti jednu dnevno.. Izvor..Večernje novosti
    Artičoku (Cynara scolimus) među povrćem smatraju najplemenitijom. Lekovitost biljke poznata je vekovima, a potiče upravo od gorkih sastojaka u lišću i korenu. Artičoka je dijetalna biljka, bogata vitaminima i mineralima. Cveta od aprila do avgusta, a bere se u junu i julu kada sazru cvetne glavice. Izuzetno je lekovita, s tim što se za spravljanje lekovitih preparata koriste samo listovi. Plavo- ljubičasti i crveno-ljubičasti cvetovi koji se koriste u ishrani nemaju lekovito dejstvo. Listovi sadrže cinarin, specifična flavonoidna jedinjenja, brojne hidroksi-kiseline. Za njen pomalo opor i gorak ukus zaslužna je taninska kiselina. To je i razlog što pre upotrebe treba da se prokuva u slanoj ili limunom zakiseljenoj vodi. Međutim, treba napomenuti da su njena jedinjenja vrlo osetljiva i sušenjem se raspadaju, zbog čega pravu delotvornost preparati postižu od sveže biljke. Ukoliko baš mora da se suši, onda taj proces treba da bude brz i na povišenoj temperaturi. Artičoka je bogata kalijumom i fosforom, dok je prisustvo kalcijuma i magnezijuma zastupljenije nego kod većine drugog povrća. Mangan ima posebnu vrednost jer se nalazi u ćelijama jetre, pankreasa, bubrega i kostiju, a učestvuje i u sintezi mukopolisaharida, kao i u sintezi holesterola i masnih kiselina u jetri. Poseduje i obilje vitamina C, A, kao i vitamine B grupe. Sadrži i dosta ugljenih hidrata, zavidnu količinu celuloze i zanemarljive količine masti i belančevina. Lekovitost biljke poznata je vekovima, a potiče upravo od gorkih sastojaka u lišću i korenu. Za ekstrakt lišća artičoke potvrđeno je da smanjuje nivo holesterola u krvi. Takođe su i dobri diuretici zbog čega se koriste kod oboljenja bubrega. Preporučuje se i kod ciroze jetre, jer poboljšava protok žuči i funkcije jetre. Deluje blagotvorno i na organe za varenje, uklanjajući gorušicu, osećaj nadutosti, mučnine, povraćanja i bolova u trbuhu. Artičoka ima i snažno antioksidansno delovanje, zbog čega uspešno štiti jetru od toksina i infekcija, a stimuliše i regeneraciju ćelija jetre. Tradicionalno, artičoka se koristi za čišćenje organizma. Tretman se obično sprovodi rano s proleća, ali i posle dugotrajnog uzimanja lekova, koje traje tri do četiri nedelje. Cilj je da se olakša regeneracija jetre koja je opterećena pojačanim metabolizmom i izlučivanjem lekova. Preporučuje se i ljudima koji su profesionalno izloženi negativnom uticaju raznih organskih rastvarača, lakovima, kao i osobama koje imaju alergijske tegobe, uzrokovane različitim sastojcima u hrani i drugim alergenima. Starijim ljudima pomaže naročito kod pojave azotemije, odnosno trovanja toksinima vlastitog organizma koje uzrokuju oboleli bubrezi ili zastoj mokrenja. Korisna je i dijabetičarima jer je siromašna šećerom. Artičoka se ne preporučuje dojiljama, jer nepovoljno utiče na lučenje mleka. Ne preporučuje se ni osobama kod kojih postoji sumnja na prisustvo kamena u žučnoj kesi i neprohodnost žučnih kanala. Isto se odnosi i na osobe sa osetljivim želucem, oštećenom jetrom ili bubrezima. Preparati artičoke snižavaju nivo povišenog holesterola u krvi delujući istovremeno i na druge važne metaboličke procese u organizmu. Ova biljka snižava loš holesterol, a podiže nivo dobrog. To se postiže usled pojačanbog lučenja žuči, na koju ona takođe deluje, pri čemu jetra pojačava metabolizam pretvarajući holesterol u žučnu kiselinu. Za razliku od lekova statina, artičoka ne smanjuje sintezu holesterola nego samo povećava njegovu razgradnju. Taj mehanizam je presudan u završnici takozvanog rezervnog transporta holesterola, tokom kojeg se organizam rešava njegovog viška. Hepatobilijarna insuficijencija, odnosno loš protok žuči, često je zanemaren problem, čije su posledice nadutost, opstipacija, tegobe vezane za varenje, kao i povišen holesterola. Nadutost se uglavnom ispoljava posle jela. Dok se uzimaju preparati na bazi artičoke, treba izbegavati holesterolom bogate namirnice kao što su crveno meso, jaja, masti životinjskog porekla i rafinisana biljna ulja. Artičoka se uzima kao napitak mesec dana tri puta dnevno, a zatim jednom do dva puta dnevno kao “doza održavanja”. Postoje i šumeće tablete i tableta koje se proizvode u dozi od 500 miligrama, koje predstavljaju čist ekstrakt artičoke, pa je dovoljno piti jednu dnevno.. Izvor..Večernje novosti

 15. ovaj lek mozda ce mnogima pomoci jer kakvo je doslo vreme neznas sta te sutra ceka jer svi smo mi ljudi i znamo kako boli kad nesto neznas a izgubis nekog od familije neznajuci da maslacak moze da izleci onakvu podmuklu bolest hvala na informaciji o maslacku

 16. Kako se pravi caj od Maslacka, jel od suvog gorena ili sirovog? Dali se izrenda ili se stavi ceo koren od suvog ili sirovog maslacka? Kako se pravi prah takodje me interesuje jel istucati suvi ili sirovi koren maslacka? Molio bih da mi neko o svemu ovome neko detaljnije objasni.

 17. Vezano za ovu temu, koga interesuje neka potrazi knjigu Rudolfa Brojsa „ Rak, leukemija i druge na izgled neizlecive bolesti, izlecive prirodnim putem„ . Mnogima je pomogla, izmedju ostalog i mom ocu,…

   • Caj se priprema od osusenog korjena maslacka koji je isjeckan koji se moze kupiti u biljnoj apoteci ili prodavnici zdrave hrane.Kasicicu maslacka staviti na 2 dcl vode i prokuhati ali ne da dugo vre.Skolniti sa vatre i poklooiti neka odstoji 10-15 min.Piti 3 puta na dan po casu.Ima da se kupe i kapi od korjena maslacka i uzimaju se takodjer 3 puta dnevno 15-20 kapi u malo vode.Takodjer mozete samljet vec kupljeni usitnjeni korjen maslacka i pola kasicice tog praha popit sa casom vode ilinpotopit u vodu da odstoji pa popiti.

 18. ja sam operisana od tumora dojke koristila sam maslacak (korijen) tacno je sve sto je napisano ne samo sto mi je pomogao nego mi je tokom hemoterapije vratio snagu tako da sam je podnosila kao obicnu infuziju ne moze da skodi nikome ni zdravome da pije caj od maslacka kako je PELAGIC davno napisao dize najteze bolesnike iz postelje.

 19. Kupila sam caj od koren maslacak od bilnoj apteku. Molim vas za sovet za njegovu pripremu i konzumaciju, koliko puta na dan. Radi se o tumur mozga. Hvala Vam!!

  • Pocituvana Elena
   Imam spremno 5 dnevna doza od koren na maslacak so uste nekolku mnogu korisni sostojki koi mozat da vi pomognat i okolu 500 ml cist sok od maslacak mozete da dobiete besplatno da vi objasnam kako samite da si gi podgotvite.
   Pobarajte me na e-mail trajce.gavrilovski@yahoo.com

 20. Просто је невероватно,како се о озбиљним стварима пише дилетантски!Има доста различитих биљака, чији је народни назив исти.Зато би свако ко пише о некој биљци,требало обавезно да стави и њен ЛАТИНСКИ НАЗИВ.На жалост,мало ко то ради,па ето и Ви .У једном коментару овде је дилема,да ли је у питању ЧИЧОКА или АРТИЧОКА?Латински назив за маслачак ,,је TARAXACUM OFFICINALE а корен маслачка,о коме овде конкретно пишете је
  TARAXACI RADIX.Без навођења латинских назива,понекада може да дође до велике забуне,погрешног лечења…

  • Hvala Slobo na pomoci.. 😀 Sta bi vi radili, osim da pripomognete.. I ja ne bih na takav nacin vredjala, „diletantski“ cemu takav negativan stav?, ego iz vas vristi i trazi da pokaze svu svoju pamet, a vi ga na zalost ne primecujete i dozvolite mu da ‘divlja’. Radje se prikljucite i pomozite ovom napacenom narodu da nesto nauci, da sazna i nece se niko otrovati od biljaka, pre ce se otrovati od antibiotika, kortikosteroida, hemoterapije… 😛 😀

 21. i ja sam jako zainteresirana da saznam vise detalja o pripremanju caja od korena maslacka jer imam brata koji je pre mesec dana operisan od malignog tumora na levoj nadkolenici i koji treba da ide na hemoterapiju vec od sutra a kasnije i na zracenje.Bila bih vam jako zahvalna ako bi sa mnom podelili svoja iskustva .

 22. Rak pluća konstatovan mi je pre 4godine nakon upotrebe koštica kajsije i šljive ,idjirota,šveden bitera i sada korena maslačka kao preventive uz savete Profesora VLADETE jEROTIĆA DA SVE IDE IZ GLAVE UZ PROČITANU KLJIGU prBERNIJA ZIGELA LJUBAV MEDICINA I ČUDA UZ SAvega uz promenu načina ishranei konstatovano je na pet skenu da nemam ćelije raka.

 23. jako mi se svida razmjena iskustava I strpljenje divnih ljudi da objasne I priblize odgovore na postavljena pitanja .licno sam naklonjena prirodnim putem do zdravlja

  • Mnogi ljudi ne podnose secer koji i onako nije zdrav, ne znam sta reci u tom slucaju..Verovatno vam nije leglo na zeludac kako treba. Postoji vise faktora, zasto nam sta smeta…Sve je individualno i sama se odlucujem za pravi prirodni, pcelinji med, radje nego vestacki..

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s