DA LI JE ČOVEKU POTREBNO UBIJATI ŽIVA BIĆA DA BI NJIHOVO MRTVO MESO (LEŠ) KORISTIO U SVOJOJ ISHRANI?

Da li je čovek stvoren da jede meso?

Jos od doba renesanse, strucnjaci za anatomiju uporedjivali su zivotinjski sustav za probavu sa ljudskim.

Kojoj vrsti sisara je ljudsko bice najslicnije?

Biljojedima ili mesojedima?

Napravimo jedan brzi pregled osnovnih karakteristika organa za probavu covjeka i zivotinja.

ZUBI

Mesojedi: istaknuti ocnjaci sijeku i kidaju meso skoro bez zvakanja.

Biljojedi: vrlo razvijeni kutnjaci omogucavaju dobijanje drobljenje hrane i njeno pretvaranje u kasu.

Covek: ocnjaci su mali, razlikuju se od ocnjaka zivotinja mesojeda. Kutnjaci vise nalikuju kutnjacima biljojeda, u stanju se da sazvacu i isitne biljna vlakna i zitarice.

VILICE

Mesojedi: mogu samo da se pokrecu gore-dole, cime je omoguceno kidanje hrane.

Biljojedi: omogucuju i bocne pokretem, da bi se hrana isitnila i natopila pljuvackom.

Čovek: ostvaruju sve pokrete, slicno vilicama biljojeda.

 

 

PLJUVACKA

Mesojedi: ima malu PH – vrednost (kiselost) neophodnu za probavu proteina iz mesa.
Biljojedi: ima veliku PH – vrednost (baznost) koja omogucava bolju probavu ugljiko hidrata.
Covjek: pljuvacka mu je alkalna (bazna) kao kod biljojeda. Sem toga sadrzi amilaze, ptijaline, enzime koji pocinju probavu skroba, i koji se nalaze samo u namirnicama biljnog porjekla. Pljuvacka je potpuno prilagodjena biljnoj ishrani.
 
CRIJEVNI APARAT
Mesojedi: njihov sustav za probavu je kraci nego kod biljojeda. To znaci da meso mora biti brzo probavljeno i eliminirano, jer bi njegovo razlaganje i truljenje u crijevima proizvelo stetne supstance koje bi otrovale zivotinju. Biljojedi: imaju dugacak sustav za probavu, koji omogucava relativno spori prolaz namirnica (do tri dana). Biljnim namirnicama je potrebno vise vremena da bi bile probavljene, ali one ne trule u crijevima i ne proizvode otrovne supstance. Kada bi biljojed jeo meso, otrovao bi se, jer bi meso, ostajuci dugo u organima za probavu istrulilo u crijevima oslobadjajuci pri tome otrove. Covjek: proporcionalno duza crijeva nego kod mesojeda, ali ne tako dugacka kao crijeva biljojeda. Zbog toga moze jesti meso, ali pri tom takodje dolazi do truljenja, posebno u slucaju zatvora ili sporog prolaza kroz crijeva. Oslobadjaju se otrovne supstance (kadaverin, indol, skatol,…) koje prelaze u krvotok i izazivaju migrene, alergije, osipe i druge simptome. Na kraju mozemo konstatovati da je ljudski sustav za probavu slicniji organima za probavu biljojeda. Medjutim, iako su covjekovi organi za probavu stvoreni da grizu, zvacu i probavljaju biljke, imaju i veliku sposobnost prilagodjavanja, sto kod zivotinja ne postoji, a covjeku omogucava da skoro sve jede. Prema tome, mozemo reci da je ljudsko bice anatomski i fizioloski stvoreno da se hrani biljnom hranom, iako ima mogucnost prilagodjavanja na mjesovitu ishranu, a tu se krije zamka koja je uzrocnik gomile bolesti I kratkog zivota.

ŠTETNI UTICAJ MESA
Meso nikada nije bilo zdrava namirnica Nekada je osnovni problem sa kojim se zdravstvo suocavalo bilo prenosenje infekcija i parazita. Medjutim, potrosnja mesa povlaci za sobom i druge rizike. Zagadjenje bakterijama ili parazitima je smanjeno zahvaljujuci razvoju higijenskih postupaka, iako je i dalje prisutno. Faktori koji u danasnje vrijeme doprinose stetnosti mesa su industrijske prirode i veoma brinu potrosace: intenzivno stocarstvo – umjetna ishrana zivotinja, hormoni za brzo tovljenje, antibiotici, sedativi protiv stresa, kao i mnoge druge vestacke hemijske supstance pomocu kojih ljudi pokusavaju da ublaze mnogobrojne bolesti koje poga djaju zivotinje. Kada se svi ovi faktori dodaju neprirodnim uslovima odgajanja stoke, mozemo shvatiti stetnost vecine mesa koja se danas mogu kupiti u prodavnicama, iako imaju garanciju da su bez patogenih mikroorganizama. Nekada se meso koristilo samo u posebnim situacijama (za vreme veselja, praznika, pri klanju), a u ostalim delovima godine umereno. Danas je meso prisutno svakog dana u nasem jelovniku, sto je nekada bila privilegija samo najbogatijih. Pored toga sto je lako i stalno dostupno, velika stetnost mesa danas ogleda se i u velikim rizicima koje nosi njegova potrosnja, a koji se ne smeju zanemariti.
PRETERANA KOLIČINA ZASIĆENIH MASNIH KISELINA I HOLESTEROLA
Meso sadrzi veliki procenat masnoce nastale od zasicenih masnih kiselina. U savremenom stocarstvu, zivotinje su cesto osudjene na potpunu nepomicnost; zbog toga njihovo meso, cak i kad izgleda posno, sadrzi suvise masti. To je slucaj sa svinjetinom, cije meso u najboljem slucaju sadrzi 18% masti. Preterana upotreba zivotinjske masti u ishrani je, pored duvana, stresa i sedeceg nacina zivota, odgovorna za povecanje nivoa holesterola u krvi. Ta supstanca se talozi u arterijama, ocvrscuje ih i smanjuje njihov precnik (ateroskleroza). Suzavanje arterija uzrok je srcanog infarkta, mozdanih tromboza i loseg krvotoka u ekstremitetima tela. Namirnice zivotinjskog porekla povecavaju stopu holesterola u krvi na dva razlicita nacina:
– Sadrze holesterol koji se apsorbuje u crevima i neposredno prelazi u krv.
Biljne namirnice ne sadrze holesterol.
– Sadrze veliku kolicinu zasicenih masnih kiselina koje povecavaju proizvodnju holesterola u krvi. Suprotno tome, namirnice biljnog porekla sadrze nezasicene masne kiseline koje regulisu ili snizavaju nivo holesterola. Ishrana bogata mesom i njegovim derivatima, kao sto su suhomesnati proizvodi i plodovi mora, znacajan je faktor povecanja kolesterola i nastajanja ateroskleroze. Ostale namirnice zivotinjskog porjekla: jaja, kajmak, sir takodje doprinose stvaranju ateroskleroze.
Dokazano je da su odredjene vrste raka usko povezane sa ukupnom kolicinom masti u prehrani; to je razlog vise za smanjenje potrosnje masti. Danas u zapadnim zemljama, masti predstavljaju 45% od ukupno apsorbovanih kalorija (velika kolicina zivotinjskih zasicenih masti). Sto vise upotrebljavamo namirnice zivotinjskog porjekla, unosimo vise masti, cime se povecava opasnost od ateroskleroze, raka, gojaznosti i drugih bolesti.

RAK
U jednom kilogramu snicli spremljenih na rostilju postoji toliko benzo-a-pirena (kancerogena materija) kao u 600 cigareta. Kada stakore hranimo mesom koje sadrzi benzo-a-piren, oni dobijaju rak zeluca, a cesto i leukemiju. Kancerogeni efekat benzo-a-pirena je time dovoljno dokazan. Cak i ako ne pravi rostilj, covek nije postedjen kancerogenih materija koje unosi sa mesom. Metilkolantren je jedna od tih supstanci koja nastaje kada se meso przi na visokim temperaturama. Kada tu supstancu dajemo u vecim kolicinama laboratorijskim zivotinjama, one dobijaju rak. U malim kolicinama, ne izaziva neposredno rak, ali utice na osetljivost zivotinja koje ih unose u organizam. Kada ta supstanca dodje u dodir sa drugim kancerogenim materijama, cak i u malim kolicinama, one razvijaju maligni tumor. Mozemo reci da metilholantren iz mesa pojacava delovanje drugih kancerogenih materija koje unosimo u organizam. Na klanicama cesto mozemo u mesu zivotinja naici na dobrocudne ili maligne tumore.

Normalno je da takvo meso bude povuceno sa trzista, ali… ne uvek.

Sta se radi u klanicama sa uginulim zivotinjama?

Sigurno je da kancerogene celije ostaju u limfnim zlezdama, u krvi i u drugim organima. Sezdesetih godina naucne studije su dokazale da odredjene vrste raka mogu biti prouzrokovane virusom koji se prenosi sa jedne na drugu zivotinju u laboratoriji.
Iako nema konacnih dokaza da zivotinjsko meso zarazeno rakom moze prouzrokovati rak i kod ljudi, postoje za to indicije u savremenim istrazivanjima pokrenutim u tom pravcu. Bilo kako bilo, istrazivanja pokazuju da upotreba namirnica zivotinjskog porekla (meso, mleko, sir, jaja) sa sobom nosi rizik od dobijanja raka do 10 puta veci nego kod ljudi koji ne upotrebljavaju namirnice zivotinjskog porekla.
UTICAJ ISHRANE NA POJAVU RAKA ŽELUCA
Dokazano je da je nacin ishrane osnovni cinilac koji utice na pojavu raka zeluca. Ovaj tip raka je izgleda uzrok najveceg broja smrtnih slucajeva svake godine u svetu. Dokazano je da preterana potrosnja soli izaziva razvoj bakterija u zelucu. One pretvaraju nitrate iz hranljivih sastojaka u nitrite koji kombinovani sa aminima i ureom stvaraju nitrozoamine i nitroureu sa jakim kancerogenim dejstvom. Rak zeluca se povezuje i sa cestom upotrebom dimljenih i usoljenih proizvoda. Ovo je dokazano u Japanu gde uob icajeni rezim ishrane sadrzi mnogo takvih namirnica i gde je rak zeluca cest slucaj. Postoji jos jedan uzrok, koji se trenutno ispituje, a to je nedostatak odredjenih vitamina sa zastitinom funkcijom:
– Vitamin A u vidu provitamina (karotina) sprecava obrazovanje slobodnih radikala koji imaju vaznu ulogu u stvaranju malignih tumora.
– Vitamin C (nalazi se samo u namirnicama biljnog porekla) ima moc da spreci pretvaranje nitrata i nitrite i nitrozoamine.
– Vitamin E deluje kao antioksidant stiteci celije od degenerativnih promena.
U svetlosti najnovijih saznanja, najbolji nacin da sprecimo rak zeluca sastoji se u smanjenju potrosnje soli, nitrata i dimljenih proizvoda, a povecanju potrosnje svezeg voca i povrca.

PARAZITI
U odredjenim delovima sveta trihineloza je toliko rasprostranjena da je to dovoljan razlog da se ne upotrebljava svinjsko meso. U razvijenim zemljama ima slucajeva smrti prouzrokovane trihinelom izazvanom upotrebom svinjskog mesa koje prethodno nije bilo podvrgnuto sanitetskoj kontroli.

OSTALE INFEKCIJE

Danas su zivotinje veoma bolesne, koliko i ljudi, a mozda i vise. Na zapadu se svake godine izdvajaju velika novcana sredstva za sprecavanje infektivnih stocnih bolesti. Na osnovu spanske Generalne direkcije za zdravlje zivotinja pri Ministarstvu poljoprivrede, 1992. je izracunato da postoji 65.184 slucaja tuberkuloze goveda (to je 2,13% od kontrolisanih zivotinja), i 148.557 bruceloze (malteska groznica) kod ovaca (to jest 2,41% od pregledanih zivotinja) izmedju ostalih infekcija.
Mnoge zivotinjske infekcije lece se jakim dozama antibiotika. Jedan deo tih antibiotika ostaje u mesu koje upotrebljavamo, pa cak i u mleku. Stocna hrana i sama sadrzi male doze antibiotika kao sto su penicilin i tetraciklin. Stocari su jos pre tridesetak godina otkrili da zivotinje cija ishrana sadrzi antibiotike manje obolevaju, brze napreduju i rastu.
Naravno, opasnost kojoj su potrosaci mesa izlozeni ne prolazi nezapazeno: rezistentnost, alergije, osetljivost na antibiotike mogu biti posledica, a da toga nismo ni svesni, potrosnje mesa zivotinja hranjenih ili lecenih antibioticima. Prevelika upotreba antibiotika u stocnoj industriji uzrokuje pojavu bakterija otpornih na lekove. Mnoga istrazivanja nam ukazuju da preko industrijski proizvedenog mesa takve bakterije mogu biti unete u ljudski organizam, izazivajuci teske lecive infekcije. Pilece meso je najcesci proizvod zarazen patogenim mikroorganizmima (narocito salmonelom) prema FDA (Organizacija za ishranu i lekove).
Sem toga, meso samo po sebi moze biti sredstvo za prenosenje infekcije zato sto pospesuje razmnozavanje patogenih klica: salmonele, bruceloze ili malteske groznice, tuberkuloze i dr.

MORSKI STRVINARI
Plodovi mora prenose virus hepatitisa A, mikroorganizam uzrocnik kolere, i mnogo drugih patogenih mikroorganizama. Jedan od cetiri slucaja trovanja hranom uzrokovan je unosenjem morskih plodova. Ove zivotinje su prirodni cistaci mora, jer filtriraju vodu; oni obavljaju ekolosku funkciju slicnu ulozi lesinara medju pticama. Plodovi mora su nekrofazi, sto znaci da se hrane mrtvim morskim bicima. Zbog toga su cesto zagadjeni sirokim spektrom patogenih i toksicnih mikroorganizama. Vrlo je verovatno da su mnogi gastroenteritisi (upale sluzokoze zeluca i tankog creva), u toku leta, posledica uzimanja plodova mora, a ne majoneza koji ide uz njih. Sem toga, morski plodovi sadrze mnogo holesterola, proizvode mokracnu kiselinu i teski su za varenje. Zbog svih tih razloga, plodovi mora nisu dobri za nase zdravlje, uprkos mitu koji ih prati.

ŽIVOTINJA KOJA JE ČESTO POGOĐENA BOLESTIMA

Svinja je dobar prenosnik bolesti.
Ona se hrani smecem (sto se i danas moze videti na selu), a preko pacova dobija trihinozu i druge parazitske bolesti. Savremeni uslovi uzgajanja svinja malo su poboljsali higijenske uslove, ali mnostvo problema i dalje postoji. Odrasla svinja mora da dostigne sto kilograma za pet ili sest meseci, a da bi se to ostvarilo, koriste se vestacka sredstva uzgoja. Uz sve to, danasnje sorte se cesto ukrstaju (i zato su osetljivije). Podloznije su bolestima i cesto pod udarom epidemija. Africka svinjska kuga, "lazno besnilo" (posebno pogadja male prasice – sisancad), atroficni rinitis i parazitska oboljenja kao sto je trihinoza, n ajcesce su bolesti pri uzgajanju svinja.
 
HORMONI I HEMIJSKE SUPSTANCE
U prolece 1992., u Spaniji, mnoge osobe su primljene u bolnicu sa simptomima trovanja i poremecaja rada jetre, posebno u Kataloniji, Baskoji i na Balearima. Sve te osobe jele su meso zivotinja koje su dobijale klimbuterol. Ova supstanca koja mesu daje crvenu, na izgled zdravu boju, jedan je od mnogobrojnih derivata hormona cija je upotreba zabranjena od strane sanitetskih organa. Medjutim, cak i za supstance koje su prosle kontrolu, mnogobrojni eksperti tvrde da mogu dovesti do nezeljenih posledica po zdrav lje ljudskih bica.
Na primer, DES (dietilstilbestrol) je koriscen na zivinarskim farmama za brzi rast (15%) pilica uz upotrebu manje kolicine hrane (10%). To je derivat estrogena (zenski hormon) koji ima kancerogeno dejstvo u ljudskom organizmu. Iako je zabranjen, postoji sumnja da se uveliko upotrebljava.
Sunka (kuvana ili presna), suhomesnati proizvodi i skoro sve vrste svinjskog mesa tretirani su natrijum-nitratom i nitritima. Ove supstance sprecavaju truljenje prouzrokovano anaerobnim bakterijama kao sto su one tipa Clostridium (izaziva gangrenu ljudskog tkiva) i daju mesnim namirnicama ruzicastu ili crvenu boju koja ih cini privlacnijim. Medjutim, ovi nitrati i nitriti mogu se kombinovati sa aminima u ljudskim crevima obrazujuci na taj nacin nitrozoamine koji su dobro poznati potencijalni kancerogeni. Sv akodnevna potrosnja nitrozoamina moze dovesti do raka kod laboratorijskih zivotinja, a najverovatnije i kod ljudi. Posle ovakve analize o stetnosti mesa, mozemo postaviti sledece pitanje:
Zasto ne zameniti meso i njegove derivate zdravijim namirnicama?
 

26 comments on “DA LI JE ČOVEKU POTREBNO UBIJATI ŽIVA BIĆA DA BI NJIHOVO MRTVO MESO (LEŠ) KORISTIO U SVOJOJ ISHRANI?

    • Ja neznam gdje si ti pročitao da aminokiseline obnavljaju DNK ? I kako se to DNK može obnavljati ?
      Aminokiseline služe za izgradnju bjelančevina.Aminokiseline iz mesa su toliko štetne da smanjuju ph u krvi iz razloga što naš organizam jako teško probavlja to.I onda da bi organizam neutralizirao kiselu krv on vuče minerale ,a najviše kalcij i fosfor iz kostiju i onda kosti ostaju šuplje.
      Bjelančevine iz mesa nikako nisu za čovjeka.Biljne aminokiseline su najbolji izbor za čovjeka jer naše tijelo to probavlja najbrže i najlakše bez štetnih posljedica.

      Ne brinite vi priroda se pobrinula za sve što je čovjeku potrebno ali vi uporno ciljate na meso ne zbog nutrijenata nego zbog okusa.Postali ste ovisni o tome i to je loša karma koja će vam se obit o glavu kad tad.I čovjek je kladim se najbolji izbor proteina ,a njegova krv je vrlo bogata nutrijentima pa ga svejedno nejedem i nepijem njegovu krv mada je kladim se i finije od životinjskog mesa.

      Izvlačiti se na meso da je meso jedini izvor nečega je toliko podlo i pokvareno da se ja čudim što to čujem iz ljudskih usta.

      Biljna hrana sadrži i mnogo više od mesa.Ja se pitam u kojem to mesu ima klorofila ? Ako planiraš izgraditi kompletnu krv svježu onda ćeš morati klorofila dobivati iz hrane ,a klorofila ima samo u zelenim biljkama.

  1. Odličan način za prikupljanje puno novca je pljačka, brz i relativno jednostavan način, ali ima potencijalne teške posljedice. Takav slučaj je i sa jedenjem mesa.

  2. Loše koncipiran članak sa još gorim naslovom. Čovek nije mesojed budući da mesojedi jedu samo meso. Po svim karakteristikam – čovek je svaštojed. Iako tekst pretenduje da pokaže kako čovek ne treba da jede meso, u njemu se ne spominje ni činjenica da po toj analogiji ne bi trebao da jede ni bilje bududući da nema odgovarajuću floru u crevima da razgradi celulozu, niti razvijeno slepo crevo, ili više od jednog želuca – karakteristike koje biljojedima omogućavaju da maksimalno izvuku hranljive materije iz onoga što su unele. Niti se neko od nas – zabavlja satima vraćajući hranu iz želuca i ponovo je prerađujući. Ili sto je moj prijatelj davno napisao a ja sa njegovim dopustenjem prenosim (dao mi je slobodu da ne moram da spomenem izvor):

    „Podsetimo se da je čovek pre svega proizvod evolucije koja mu je dosta toga oduzela ali i za uzvrat “poklonila” superiorni intelekt – mogućnost da drugačije spoznaje okruženje, da pravi oružje i koristi vatru. Sve što je potrebno za preživljavanje. Za razliku od životinja, kod ljudske vrste ne važi pravilo da samo najjači opstaju. Ne. Ovde je u pitanju nešto drugo: Opstaju oni koji mogu da se prilagode, adaptiraju na različite uslove, intelektom dođu do rešenja u situacijama koje su pretile da izbrišu veliki deo populacije.
    Čovek je prošao kroz više ledenih doba. Pronašao je način da mu bude toplo (vatra i upotreba životinjskih koža) i pronašao je način da se prehrani u uslovima potpunog odsustva biljne hrane. Nastavio je sa unapređivanjem oružja i oruđa i stigao… pa do ovde gde smo sada…
    Dužina creva – po dužini creva mi smo negde na sredini – između mesožedara i biljoždera. Ni ovaj argument dakle me može da potkrepi naše čisto biljoždersko poreklo. Jak argument koji ide u prilog teoriji da je čovek svaštojed.
    A šta je sa sokovima za varenje mesa? Nisu li oni ipak dokaz da čovek nije stvoren da jede meso već biljnu hranu? Pa i ovde su stvari prilično klimave: Da, mi smo “dizajnirani” da jedemo biljnu hranu. Mnogo biljne hrane. Ali nismo dizajnirani jedemo satima, punimo stomake pa zatim, opet satima vraćamo pojedenu hranu i ponovo je žvaćkamo da bi izvukli što više nutritiva. Čak ne možemo da ragradimo celulozu kao prosečan biljožder. Ne. Ona ostaje nesvarena.
    Biljke su definitivno zdrave. Ali, nisu čovekova jedina hrana – pogotovo ne sirove. Dobar primer je zeleno lisnato bilje. Došlo se do otkrića da biljke (naročito zelene lisnate) sadrže velike količine kvalitetnih nutritiva. Ali, kako doći do njih… Da li ste probali da žvaćete list kelja? Ja jesam. Prilično obeshrabrujuća stvar. I neukusna. Dogodilo se isto ono što se dogodilo i sa oružjem i vatrom: superironi ljudski mozak je upotrebio imaginaciju i napravio savremena “oruđa” da bi došao do toliko željenih nutritiva: sokovnici i blenderi od 1200 W se samo vrte ono što je čovečijem organizmu prihvatljivije. „

    • Čovjek nije svejed nego biljojed.
      Točnije on je frutarijanac.
      Originalna prehrana čovjeka su plodovi poput voća , mahunarki i orašastih plodova dakle sve što raste na stablu.Da čovjek biljojed govori i njegova vilica.Samo biljojedi imaju sposobnost da žvaču hranu i pomiču vilicu lijevo desno dok mesojedi pomiču vilicu samo gore i dole.Ako ti misliš da si svejed pojedi sirovo meso , ili izađi u divljinu i zubima uhvati neku životinju i oglodaj ju do kostiju ,a nakon toga se možeš najesti malo voća i povrća.Pišeš gluposti.

      Ništa od životinjskih proizvoda nije za čovjeka.Celuloza se nalazi u bilju poput trave.Pa nemora čovjek pasti travu on je plodojed.Njegov organizam najsretniji je kad probavlja voće , to je znanstveno dokazano i potvrđeno.Na svijetu ne postoji nijedno živo biće čiji je organizam za svu hranu.Ili si biljojed ili mesojed ,a izemđu toga nema !

  3. Ne treba zanemariti ni etičku komponentu prehrane. Kao što reče Gandhi; dokle god čovjek gaji nasilje prema bilo kojem stvorenju (jedući meso podržavamo nasilje nad životinjama, oduzimamo im život) dotle će u njemu biti i nasilja prema drugim ljudima, bit će ratova itd.
    Čovjek je sebi uzeo za pravo da „gospodari“ životima drugih bića, stanovnika ove planete, na temelju svoje „superiornosti“. Kada bi na Zemlju bila izvršena invazija aliena superiornijih od ljudskih bića i kada bi u svoju ishranu, smatrajući nas primitivnom vrstom, uključila i čovječje meso (jer ima sve potrebne nutrijente) pretpostavljam da bi se ljudska rasa zgražala nad „ljudožderstvom“.
    Prilično nedavno, konačno je od strane znanosti srušen mit da životinje nisu mislena bića i da nemaju osjećaje; pa kakva smo mi to onda „humana vrsta“ da milijardama bića godišnje uzrokujemo strah, patnju i da im oduzimamo život?

  4. Nema tako dobrog načina,kao što je jedenje leševa,da čovjek upropasti svoje biopolje,svoju sudbinu i sudbinu svojih bližnjih za par generacija i par života.Pošto živimo na područjima na kojima je dominantna religija ono što se religijom teško i može zvati,koja je čak proglasila da životinje nemaju dušu,ništa me nemože začuditi.Gospodinu nadriintelektualcu kojem se ne sviđa okus sirovog kelja preporučam krvavu sirovu svinjetinu,koja će sigurno zadovoljiti njegove visoke prohtjeve.Živjeli

  5. Bravo zlamar i Daruka, kao da ste iz mene izvlacili svaku rec, bravo i svaka cast na razmisljanju i delovanju. Takvima se smesi buducnost… Zivi bili i da nas sto vise ima da tako razmisljamo, delujemo i verujemo, tada nece biti mucenja nad zivotinjama i raznih pokolja…Svu agresivnost/agresiju i strahove koje zivotinja oseca u sebi tri dana pred ubistvo, jer zna da ce biti ubijena, utka u svoja tkiva, u meso koje onda covek unosi kroz ishranu u svoj organizam. Nikakva tehnologija obrade tog mesa ne umanjuje tu agresiju i toksine, osim duuugotrajno susenje mesa, ali i tada se neutralise samo mali procenat tih otrova. Pitamo se zasto su onda ljudi ovoliko agresivni, zasto tolika medjusobna netrpeljivost i mrznja, netolerancija, zasto vekovima bratoubilacki, verski i svi ostali ratovi, zasto, zasto i uvek zasto, zar vam to nesto ne govori? Tek ce biti bolesti koje necemo moci niti znati iskoreniti, a pitacemo se zbog cega nas je takva sudbina zatekla. Ko ima usi neka cuje…Inteligentna bica ne jedu nista sto ima svest i oci.

    Mozda ne bi bilo lose da se malo pozabavimo sa ovim tekstom ispod, nije usko povezan sa jedenjem mesa, ali ce svakako pokazati gde smo i da li ispravno funkcionisemo… Iz ovog teksta se treba uciti i kroz salu kazem mojim prijateljima da ga trebamo nositi sa sobom gde god krenemo kao amajliju…🙂
    https://vesnamihajlovicblog.wordpress.com/2011/11/02/sve-ne-jednom-mestu-uvidi-i-drame-c-e-l-e-s-t-i-n/#comments

  6. Gospođo i gospodo… ako niste obratili pažnju tema članka nije bila etička komponenta (nju je u svom postu dodao g. Zlamar). Moj post se bazira isključivo na TEKSTU objavljenom na blogu u kome se – pošto izgleda niste čitali, vrši komparacija između anatomskih karakteristika biljojeda i mesojeda. Budući da je dobar deo netačan a drugi deo u najmanju ruku sumnjiv – otuda moj komentar.

    E, sada, kojom veštinom ste uspeli da ga povežete sa etikom – to verovatno vi znate – ona se u tekstu nigde ne spominje.

    @Daruka – Budući da kažete da se jedenjem leševa upropaštava biopolje svojih bližnjih – verovatno shvatate da ste u priličnoj nevolji (u ostalom kao i ostali komentatori) – jer ne verujem da su ni vaši najbliži preci bili vegetarijanci a kamoli vegani. A ako zaista možete da žvaćete sirov list kelja i iz njega izvučete sve materije a da vam za to ne trebaju sati – onda ste izuzetan sretnik ili imate dobrog zubara.

    @ Gdjo Vesna – opet mešate babe i žabe – proverene i ne proverene informacije. Ajte već jednom uozbiljite se i ne unosite toliko ličnu notu već dozu objektivnosti u komentare. I, naravno, spomenite proverene i relevantne izvore.
    Dodatak
    Gospođo i gospodo – Imam prilično dug staž vegetarijanca koji mi dopušta tu slobodu da izjavim da ekstremizam ni sa jedne strane nije dobar. Stvari nisu crno – bele kako su predstavljene. Ovakva ushićenja ( koja sam, naravno, prošao i ja) sretao sam kod ljudi koji su tek počeli da otkrivaju i vegetarijanstvo i duhovnost (prvi talas je bio obično na početku – kada novi sledbenik drugačijeg puta pokušava da uveri sve oko sebe da je to što on radi jedino ispravno i da svi drugi to treba da slede; drugi talas nastaje posle 5-7 godina – kada, zdrava skepsa uspe nekako da se probije do površine ali, tada dolazi do još veće presije i još većeg glasnogovorništva te i taj pokušaj bude ugušen; treći je obično oko petnaeste godine – telo je već konstantno i konstantno čišćeno ali ne i hranjeno i dolazi u situaciju da ne može više da se bori i, u zavisnosti od osobe do osobe – . dolazi do manjih ili većih telesnih oštećenja. Svako ima pravo na izbor kako će u takvoj situaciji postupiti ali sam protiv da se upornim ponavljanjem netačnih informacija (tipa vitamin B12 može da se proizvodi u organizmu /može ali suviše daleko od mesta apsorpcije – znači neupotrebljiv – moja primedba/ ili namirnice biljnog porekla ga imaju dovoljno /još veća neistina/) – dovode osobe u zabludu. Ako se ovakve neiste plasiraju iz neobaveštenosti – na žalost nema opravdanja… zato je potrebna kvalitetna edukacija. I zaboravite priče tipa “ Ja sam na vegetarijanskoj ihrani 20, 30 50 godina i super se osećam – to su većinom urbane legende – iako takvi pojedinci zaista postoje oni su samo pojedinci -.znači jedna osoba među stotinu i ne mogu biti merilo zdravstvene blagodeti šire zajednice.

    Umesto zaključka: Očekujem da u diskusiju unesete više zdravog razuma i rasuđivanja koje su proizvod vašeg angažovanja i razmišljanja a manje uobičajne vege propagande. Ovo dugujemo i sami sebi ali i precima bez kojih nas ne bi bilo i nije pristojno sa komforne daljine – u obilju svega – pljuvati im u tanjir.

    • Zizi btw još nešto.
      Ljudska prirodna prehrana su plodovi poput (voćki,mahunarki sa drveta i orašastih plodova).Čovjek je u originalu frutarijanac.Može se slobodno reći i vegan ali ako kombinira i pazi šta jede.Povrće koje raste iz zemlje nisu njegova prirodna hrana to je istina ali meso još manje.

      Čovjek je biljojed to je sigurno jer jedino biljojedi imaju sposobnost pomicati lijevo -desno vilicu da bi žvakali hranu ,a svi mesojedi vilicu pomiču samo gore dole.

      Mesojedi imaju očnjake mi ih nemamo.Njihovi zubi su toliko jaki da ne trunu čitav život ,a jedu prijesno meso.Probaj ti sine jesti prijesno meso pa ćeš vidjeti koliko ćeš dugo zube imati ,a o tome da ćeš se otrovati prijesnim mesom o tome nećemo.Ako misliš da si mesojed odi u diljivnu i uhvati životinju zubima i pojedi je prijesnu.Oglodaj je do kostiju ! I pojedi sve jer životinja nema izbora da bira šta će pojesti ,a šta ne.

      Ljudski probavni trakt je razvijen za voće.Naša kiselina nije dovoljno jaka da probavi prijesno meso , čak naša kiselina nije dovoljno jaka da probavi ni bjelančevine iz kuhanog mesa.Vi kuhate meso da bi mogli probaviti to zar misliš da su naši preci kuhali meso i da je kuhanje prirodno ?

      Što se kelja tiče , kelj nije problem pojesti prijesnog ali da si rekao travu onda da zbog celuloze ali kelj nije opasan čak dapače njegova struktura je slična kupusu ili salati ,a to se jede prijesno naravno.

      Originalna ljudska prehrana su ti (svo voće koje raste na drvetu,mahunarke koje rastu na drveću,bobičasto voće sa grljma raznih i orašasti plodovi sa drveta) to je originalna ljudska hrana i to naš organizam najbolje probavlja i to mu najbolje odgovara.U voću niti ima celuloze koju teško probavljamo niti ima mesa kojeg teško probavljamo i štetnih bjelančevina iz mesa .Taman ono što nam odgovara.

  7. Ja sam vječan.Bog je moj Otac,Zemlja je moja Majka.O kakvim ti hordama predaka,divljacima,tanjurima i lončićima govoriš,nemam pojma.Ne postoji mogućnost da osoba dođe do viših spoznaja jedući meso.Laktovegetarijanski se hrani 30 ljudi oko mene kroz dugi niz godina i svi se savršeno osjećamo,od djece do starih.Vjerujemo u jedan zakon-LJUBAV,i u njegovu izravnu posljedicu-karmu.
    NE ČINITE NEPOTREBNO NASILJE .Ako želite jesti meso,možete jesti samo leševe prirodno uginulih životinja,ali čak i tu dolazi do lakših karmičkih veza.Živjeli i Voljeli

    • Da, očigledno je da nemate pojma. Da bliže razjasnim – rođeni ste od strane vaše biološke majke koja je konzumirala meso. Takođe i vaš otac. I njihovi roditelji… i tako stotinama generacija unazad. To su vaši preci kojih se izgleda odričete. Ali to je vaše pravo – i nemam nikakav prigovor – ovo je samo pojašnjenje kako ste došli na materijalni svet.

      Što se tiče laktovegetarijanstva – ruku na srce, nije li i to nasilje nad kravama? Kažu: Krave DAJU mleko… Ma da li je tako? Ili im čovek UZIMA mleko… OTIMA hranu koja je namenjena za jedan kratak period dojenja telića. Kada tele dovoljno poodraste – prestaje lučenje mleka krave do sledećeg teleta. Da li se slažete da je nasilje nad jadnom kravom produžavati joj do u nedogled period laktacije samo da bi vi imali šta da popijete? I još tretiraju različitim sredstvima da bi količina mleka bila što veča! Ili verujete da su krave kao automati za davanje mleka – koje idu okolo i nude svoje proizvode. Čista hipokrizija. Ako ste dosledni – onda budite dosledni do kraja. Ništa životinjsko i tačka.

  8. Ocigledno da retko ko zna sta je zaista greh coveka. Koliko gresnih reci u ovim komentarima. Oprosti im Boze, ne znaju sto sebi cine. Brane se od samih sebe gresnim iskazima, braneci nekakve stavove za koje i ne znaju koju svrhu imaju.
    Cisti dokaz delovanja KOLEKTIVNOG NEGATIVNOG VRTLOGA.
    Voda pamti i vase telo je sastvaljeno od vode, to jest tecnosti i zato nek vas Bog cuva od licnih reci koje upucujete braneci i napadajuci, ne znajuci sta time sebi cinite zaista. Vi ste ipak nesvesne duse.
    Amin

  9. Gospdjo Vesna; Citajuci vas komentar o ljuskoj ishtani, po svemu se moze zakljuciti da pripadate nekoj religijskoj sekti koja pod svaku cijenu propagira vegetariansku ishranu. Dali ste uopce svijesni da mozda kroz vas religijski fanatizam trujete mase koji ce to povjerovati i slijediti.ovu , evanjdelju slicnu teoriju. Vi o ishrani ne pisete kao da je to vase misljenje, vec kao da je to neki zakon od kojeg svaka mala deviacija je ekvivalentna smrtnom grijehu. Nitko se od nas nazalost nije rodio sa libretom u kojem je izgraviran nacin upotrebe. Culi ste za onu gospodju iz Francuske koja je zivjela 122 godine. Da se ona rodila sa user’s manual-om., u njemu bi pisalo: Port Vino, Cokolada i razumije se Cigarete.
    Dali ste ikada culi za LCHF, ili mislite da je to neka hereticka psovka koja ce poremetiti balancu covjecanstva. Ja sam u mojoj praksi sreo mnoge vegetariance kao i vegane. Dali ste ikada culi da se i oni razbole, da imaju hypertecniju, da dobiju karcinomu, da imaju krvnu sliku na koju nitko nece zaviditi. To su oni koji iz meni nepoznatih razloga vjeruju da 46% ljudske energije mora doci iz uglicnih hidrata.
    Nigdje ne spominjete pretilnost, ni rijeci o konplesnim secerima, uopce vas ne zanima kako dolazi do otpora inzulina i koje proklestvo ono donosi covjecanstvu.
    Ustvari konzumiranjem biljaka je jadini nacin(put) preko kojega bi trebali dobiti odredjenu kolicinu ugliko-hydrata. Zitni (psenicni) produkti, krompir i riza su ustvari najvece zlo nase ishrane. Razumije se, svi se mi razlikujemo u pogledu bioliskog sustava i ni jedna ishrana nije jednaka za svakoga. Anatomski smo prilicno slicni, a fizioloski se u mnogo cemu razlikujemo. Jedino sta ja znam da imamo zajednicko je ako nas netko udari ciglom po glavi, glavobolja je garantirana.
    Ja sam 75 godima star i zdrav. Zivim u New York-u preko 60 godina. Bavim se intezivno alternativnom medicinom preko 40 god. Imam (kao sta i znate) problema sa S-H jezikom. Izvinjavan se na svim vokabularnin i gramaticnim greskama. Love, Tomislav. PS: Oprostite Gospodja Vesna na mojoj vulgarnosti. Dobar dio toga proizlazi iz mesa, masnoce i jaja koje konzumiram 4 na dan preko 35 godina.

    • Postovani Tomislave,
      Veliki sam pristalica zdrave ishrane, sto je na neki nacin uslovljeno i mojom profesijom ( dipl. ing. prehrambene tehnologije). Slozila bih se sa vama da iskljucivost ni u jednom pravcu nije opravdana, no ipak smatram da u ishrani treba voditi racuna o mnogim cinjenicama koje niste pomenuli. Naime, svi znaju, nezavisno od obrazovanja i strucnosti, da iako bi bilo najispravnije reci da je covek „svastojed“, postoje razni faktori koji uticu na ljudsku ishranu! A to su: starosna dob osobe, klimatski uslovi, godisnje doba……
      Ako pogledamo unazad decenijama, pa i stolecima, kada je ishrana bila oskudnija nego danas , kada visoko razvijena ( a istovremeno visoko stetna) tehnoloska obrada namirnica , osim sto zadovoljava sve zahtevnije ukuse konzumenata, vrlo lako tovari u ljudski organizam sijaset stetnih aditiva ( hemijskih proizvoda) , a koji se primenjuju zarad: „poboljsanja“ ukusa; stvaranja zavisnosti …… „fast food“, vestacki zacini, konzervansi, boje, emulgatori, zgusnjivaci, stabilizatori….
      Dakle, govoreci o zdravoj hrani, gotovo da i nemamo za sta da se uhvatimo, jer biljke su zatrovane pesticidima( a najgora je cinjenica da po nasim pijacama individualni poljoprivredni proizvodjaci, tretiraju svoje zasade raznoraznim hemikalijama, daleko vise nego sto je dozvoljeno, a to zbog sopstvene nestrucnosti….
      O „kvalitetu“ mesa, morskih plodova ne smem ni da mislim:( Cime se hrane zivotinje, cime se kljukaju radi brzeg rasta i veceg prinosa mesa, slanine i cega vec ne….farme pilica koji jedu svoje uginule srodnike, rastu pod svetlom sijalica d abi stalno bile budne i jele, jele, jele, jele…i sto treba i sto ne treba. Sisari koji se koriste u ljudskoj ishrani nakljukani su antibioticima, hormonima….
      Plodovi mora…:(((( zna se da su skoljke precistaci mora….a neke se jedu zive….rakovi , hobotnice koji ni izgledom ne privlace, ribe su pune parazita ili pak hemikalija koje industrija nesavesno ispusta u reke, jezera, mora….
      Danas se u ishrani i preporucuju i biljke koje su nastale ukrstanjima razlicitih vrsta, koje sadrze ponekad i materije koje nas organizam ne prepoznaje te i ne moze da ih vari…..

      Prehrambena industrija je danas jedno mocna prevarantska sila…tako da nazalost vise mnogo izbora i nemamo, cesto smo prinudjeni da se „dobrovoljno“ trujemo. Reklamiranje prehrambenih proizvoda koje cete imati na svojoj trpezi za 15 minuta…polugotova hrana se ubacuje u mikrotalasne pecnice….zacini se kecapom, majonezom, dresinzima, umacima, prelivima….a sve cista hemija…..otkuda toliko bolesnih od alergija na sve i svasta koje nikako ne mogu da se izlece, otkuda toliko malignih oboljenja zeluca, creva……

      Izbora mnogo i nemamo, ali mozemo barem delimicno da proberemo nesto sto nije proslo kroz desetine tehnoloskih operacija dok stigne u supermarket, mozemo da ne pijemo „prirodni sok od sumske borovnice“ i slicno, buduci da je logicno da cela Evropa nema toliko grmova borovnice koliko ima proizvodjaca ovog soka ……
      Slucajno znam da se „cisti 100% natural orange juice“ pravi od koncentrata koji se razblazi sa vodom i dodaje se osusena pulpa ( meso) pomorandze, koja je mozda i od hartije obojene narandzastom bojom iz laboratorije!!!!!!

      U skoro ce prolece…pa beogradaske pijace preplaviti jagode od kojih 3 komada mogu da vam budu solidan obrok, ali samo kvantitativno, ne i kvalitativno, jer su gajene na najlonu, ubrane zelene, poprskane nekom „zdravom“ carobnom vodicom od koje preko noci pocrvene, e da bi se ujutru nasle na pijacama po paprenoj ceni….a onda to dajte svom detetu koje ce za 2 sata buknuti u plikovima od alergije:((( Kada su nase prababe imale alergije na jagode koje su ubrale u sumi , a uz put do kuce razvijale opojni miris prepoznatljiv za jagode????? Sada vam je isto: jeli jagode, rotkvu, paradajz ili krompir, sve ima isti ukus…tj. nema ukus.

      O hrani danasnjice mogla bih napisati 4 knjige, ali mrzi me, jer to ionako mali broj ljudi razume…..

      HRANA JE POSTALA TIHI UBICA.

      Sorry:(

  10. Nasa ishrana je deo jedne duuuuuuuge evolucije koje jednostavno nije pozeljno menjati, recimo sta bi se desilo da jednoga dana probude se pcele ujutro i kazu da im je zao cveca i da nece vishe jesti/sakupljati nektar sa cvetova, i da se dogovore kao „svesna“ bica da ce od danas jesti samo voce koje je palo sa grana. Dali neko moze da mi odgovori sta ce se desiti sa nama za godinu dve posle tog dana. Kad smo vec kod zdravog voca, ranije sam mislio, kad ujutru doruckujem voce, da se moj organizam time cisti od „otrova“ , ali cudno mi je bilo zasto sam posle nepunih sat vremena gladan kao da nisam jeo 3 dana, a to je zato sto voce sadrzi vishe shecera nego vitamina, tako da organizam potroshi puno vishe energije i vitamina da preradi taj secer nego sto dobije vitamina od samog voca, a to mi zvuci kao kad pijes morsku vodu. Zato ja licno pazim sa vocem, predlozio bih u zamenu paradajz umesto jabuke ili jos bolje grozgja za dorucak, za rucak sa mesom i za veceru paradajz uz vino i meso.

  11. Obracam se svima, a posebno gospodinu Tomislavu. Meni nije jasno da pismeni ljudi, ako su pismeni mogu tako da reaguju i da ne vide ispod svakog teksta izvor od kuda sam tekst prenela kao sto je i u ovom slucaju – http://www.valetudo-drroso.com/site/znanje-je-moc/38-da-li-je-covjek-mesojed.html – i ne mogu da verujem da se meni obracate i da me u neku ruku prozivate, napadate, kao da sam ja napisala taj tekst, kao da sam ga ja izmislila. Tomislave nisam u nikakvoj sekti za vasu informaciju i ne pripadam nikom, osim Bogu i sebi, cak ne zelim pripadati ni jednoj religiji, jer i u religijama vidim mnoge nepravilnosti koje ne idu ruku pod ruku sa Bogom, a ovako sama bez tutora koji ce da me uce o Bogu, ja sama jako zivim Boga i imam jako lep odnos sa Bogom, ali da sam protivnik mucenja i ubijanja jadnih zivotinja da bi ljudska populacija najela svoje guzice, jesam! Vidi se Tomislave, ako ste Tomislav, (jer ovde cesto menjaju imena, valjda im je to zanimljivo da budu u ulozi vise licnosti) da krkate meso, jer da jedete biljke ne bi bili tako agresivni i vulgarni kako i sami rekoste, ne bi napadali ljude na pravdi Boga, vec bi se ucili smirenosti i blagosti. Oprastam vam na svemu, jer ne znate sta radite, drugi put dobro pogledajte ko je pisac teksta i ne napadajte ljude, ali razumem vas a znam i sta vas zulja…🙂

    Zizi, nesto ni vama nije jasno? Samo promenite frekvenciju i na drugom ste kanalu…srecno. Tako i ja radim, pa vam savetujem iz licnog iskustva, vama i slicnim vama, kojima nije lepo ovde…😀

  12. Jeli mi Meso ili Povrce, u sustini je isto, danas!!!
    Jer Voce i Povrce je takodjer zagadjeno pesticidima i monsantovim semenom! Ja
    sam Vegetarijanac, ali nisam vise u nikakvoj ili minimalnoj prednosti pred Mesoz
    derima, jer sva Hrana, bila vegetarijanska ili ne, zagadjena je! Apsolutno sam
    protivu zvjerskog ubijanja Zivotinja!

    Ateist!

  13. Prirodno je da covek ako se hrani uravnotezeno i raznovrsno konzumira dnevno izmedju 100 i 250gr mesa ili supstituentno hrane zivotinjskog porekla ( mleko, sir, jaja…)uz odredjenu kolicinu zitarica uz voce i povrce. Kako izgleda piramida normalne- zdrave ishrane- u bazi su zitarice, potom voce i povrce a pri vrhu meso ili riba. Koncipirano na principima potrebnih kolicina Svaka redosledna zamena u piramidi, kao i izbacivanje nekog reda namirnica izaziva disbalans i pre ili kasnije dovodi do poremecaja koji su uvod u bolest . Druga je prica sasvim, organski cista supstanca, artikal u ishrani. Zagadjenje hrane biljnog i zivotinjskog porekla raznoraznim toksicnim aditivima, hormonima, i dr je uzelo previse maha pa se neretko izmice kontroli, bilo da se radi o ostvarivanju brze i velike materijalne koristi ili o neznanju ( ne retkom kod seljaka sa ex balkanskih podrucja) a i o nedostatku rigoroznije drzavne konrole svih namirnica namenjenih ishrani ljudi a i zivotinja. U gornjem clanku uglavnom se navode zagadjene namirnice, jer konzumiranje zdrave namirnice naravno ima drugaciji ishod. Pomenuti su plodovi mora a slikom je propracena raiba- sto su opet razliciti pojmovi. Riba se smatra jednom od najzdravijih artikala ljudcke ishrane. Plodovi mora koji su ovde navedeni u negativnom kontekstu sadrze itekako vazne i korisne nutritiente. Ali iskljucivo ako su svezi, jer nista nije opasnije od jedne skoljke ili nekog drugog mekusca ako je bakterioloski neispravna. Trovanja su krajnje opasna- nijedan lekar nece okriviti majonez za trovanje ako ima podatak o konzumiranju morskih plodova. Moze ga samo staviti na drugo mesto, u sumnji na uzrocnika, ali to obicno biva sporadicno i veoma retko. Sto se tice holesterola ove namirnice sadrze zaista vecu kolicinu ali – opet ono ALI – to je relativno mala stavka u stvaranju loseg holesterola, naravno ako se u tome kolicinski i frekventno ne preteruje- vecu ulogu tu ima t.zv. endogeni holesterol, onaj koji mi stvaramo sami sa manjim udelom egzogenog- hranom unetog, a koji je upravo rezultanta poremecenog metabolizma. Nijedan protein biljnog porekla nije dovoljan da u supstituciji zameni protein zivotinjskog porekla- a oni su neophodni za stvaranje i obnavljanje tkiva, jer jedino se protrini ne supstituisu, oni se stvaraju. Jesti mrtvo meso, leseve, sta zanaci to? Pa nemozete jesti zivu zivotinju. To su samo parole koje treba da imaju ulogu poruke- da se nejede meso. Cist dogmatizam

  14. Razmislite malo ljudi,da li želiš da živiš tako da će za tvoj život mnogi umreti?da li živiš da bi jeo ili jedeš da bi živeo?Ja ne vidim neku logiku u jedenju mesa jer postoje alternative i nisam se rodio sa kandzama,gadi mi se živo meso,i ja sam ne mogu da ubijem neku svinju sa mojim noktima niti mišićima,nemojte se vaditi na evoluciju jer je ona sama samo teorija jednog Sataniste Darvina,znanje i ljubav prema bogu će vas osloboditi,ja ne znam kako toliko mnoštvo ljudi ne shvata ove moje reči..izgleda da je kasno za vaše spasenje.

  15. Baš zato što vi mislite da je čovjek svejed i da može jesti i meso i biljke nikada se nećete osloboditi zle karme.Vaš prosječan životni vijek neće ići više od 70 godina.Prosječan životni vijek osobe koja je Vegan samo 20 godina je 95 godina , a sad po najnovijim istraživanjima je prosječan životni vijek Frutarijanca 110 godina.Izgleda da je frutarijanstvo najbolji izbor što ima smisla s obzirom da čovjek nije predispozicioniran da lovi životinje , niti ima nizak vrat da pase travu ,a plodovi su taman njegove visine ,a ruka je prilagođena da ubere plod.Naši zubi nisu ni mesojedski ,a nisu ni čisto biljojedni nego su frutarijanski.Naši očnjaci su veliki tek toliko da zagrizemo plod ,a kutnjaci da ga sažvačemo.Naš organizam najviše voli voće i to mu najbolje odgovara ,a nakon toga ide ostalo bilje.
    Po je Frutarijanstvo prva klasa ljudske prehrane ,zatim ide Veganstvo pa vegetarijanstvo ,a tek na kraju svežderstvo.

    Tako nekako i po statistici ljudi umiru.Najzdraviji su frutarijanci ,a najlošije prolaze svejedi.To je tako jednostavno i istinito da je sve što kažete vaša želja i utijeha samog sebe.Vi se tješite da jedete zdravo jer se bojite i znate u podsvijesti na se hranite lešinama.

  16. Argument tipa da u mesu ima nečega što recimo u biljnoj hrani nema ili da u mesu ima nečega više nego recimo u nekom voću je samo ljudsko neznanje i iskvarenost.Svi znamo da ovdje nije riječ o nutritivnim vrijednostima neke namirnice nego o ovisnosti.Ljudi su ovisni o mesu postali i onda da bi opravdali ishranu mesom onda izmišljaju kojekakve priče.

    Neki od najpoznatijih i najboljih sportaša svijeta su vegani poput Mike Tysona ,Buakaw,Usaina Bolta ,Fione qakes ,lewis ,Jimm morris ,a recimo Yohan Blake je frutarijanac ili recimo Jeriho Sunfire.Ja sam isto frutarijanac.
    Svaki ozbiljan sportaš na jednom ljetnom sunčanom danu i vrućem troši oko 3-4.000 kalorija ,a hranom unosi 1200-1500 najviše ! Po nutricionistima mi bi se trebali sasušiti kao smokve.

    Tijelo samo stvara sebi sve što mu treba u dovoljnim količinama ako se više izlažemo suncu i jedemo biljnu hranu.Nema potrebe za nekakvom tablicom unosa nečega.Ja ne pazim na to.Ja pojedem na dan kilu banana i kilu kiwija i meni je to hrana za svaki dan.Svaki dan kila banane i kila kiwija i ja sam sretan i zadovoljan.Ne zamaram se tablicom nutrijenata ,a rezultati koje pokazujem na natjecanjima su sve bolji i bolji.Zdravlje da ne pričam.Imam više snage i energije od bilo kojeg svejeda.Više puta sam to dokazivao kad mi se jave pametnjakovići.

    Zar mislite da je nekada postojala tablica potrenog unosa količine nečega ? To su izmislili nutricionisti.Ja kad vidim tu tablicu i kad sve zbrojim.Po njihovom meni treba 100kn na dan ja trebam u sebe unjeti 2 kile 15 vrsta hrane da bi nadmirio te njihove gluposti.

    Pa čovjek je nekad znao pojesi 10-ak mahunarki rogača i pješačio je 100km do idućeg stabla.
    Nemojte mi pisati gluposti za meso da je potrebno i da se bez toga nemože jer to samo seljak sa brda može napisati koji nezna ni šta jede.

  17. Држите се Поста сваког, плус редовно средом и петком, како света Мајка Црква наша православна налаже и нема ту мудролија, Бог је све уредио, медицина потврдила, искуство крунисало…све остало су анимације, продавање бубрега за мале,али сада већ почеше и за добрано позамашне паре….Постови сви редовно, комбинација свега, воћа и поврћа увек, меса да буду свих врста и ниједно да не доминира, убацујте и свеже цеђене сокове од свачега, наравно и да је без ГМО-а и адитива,, као и свега сличног данас због профита нам тако демонски убачено,а самопрокламованих полу и квази“дијететичара и нутрициониста“,читај „ХОЋЕ ТВОЈЕ ПАРЕ И УМ“, а не говорим о школованом и поштеном свету ту сад, препознаће се АНТИ….Ја вас видим, као и сав веран суштином Православља сваки човек, жена,дете,старац…БОРБА ТРАЈЕ И ТРАЈАЋЕ, А КО ЈЕ ТАМЕ ЛЕГИОНАР, ЗНА И САМ, ТУ СМОМИ И СВЕТЛОСТИ ПРЕТХОДНИЦА…ИМА НАС, ХВАЛА БОГУ ОЦУ, ЈЕДИНОМ И ЈЕДНОСУШТНОМ НАШЕМ ТВОРЦУ КРОЗ СВЕТО ТРОЈСТВО.
    Домаће конзумирајте, хемијски нетретирано и РЕДОВНО ПОСТИТЕ СВЕ ПОСТОВЕ ЉУДИ БОЖИЈИ, држите се како су нам се сви преци држали до нас самих и ЗАПАМТИТЕ :
    Пост није дијета, култ и данашње изопачено најчешће идолопоклоништво пуке телесности, тачније робовање индоктринацијама распадљивости материјалистичког Њу Ејџа и као поклисари тзв. „Новог Поретка“, читај поретка МОЋИ И НОВЦА, а са њима и екипе Лобање 3:22 са Јејла(КЛИНТОН, БУШЕВИ, КЕНЕДИЈЕВИ..итд,итд),те такође безброј источњачких секти и псеудорелигија, јога и Кундалини јога(Н.Ђоковић јој се подарио) разних врста, Силва метода, свих тзв. „Храмова Љубави“ или „Поретка љубави“ које хара по школама нашим и семинарима заводи људе, па кад плате јахтарења, тада им боље „усаде срећу и здравље“, потом свим ђавољим индоктринацијама никада краја, превараната се штанцује све више, хороскоплија, биоенергетичара, магова, врачара, гатара, вегана и вегетеријанацапа још и умивених споља декларативно нашим Православљем, да заводе наиван народ у муци, да не спомињем и понеке беле мантиле тзв. ајатолахе „модерне исхране“ тј.преваре најновијег датума по крвним групама….Пазите се људи,нељуди вребају, новац и свест ваша су под немилосрдним фокусом ништарија…Чувајте здравље душе и духа, јер то је и Вертикални Хоризонт који нас је ланцем предака свих овде и довео да се догодимо на планети Земљи….Случајно то све беше као?!?!😉
    А еволуционисти и неверне Томе, ви избројте ту дане са и без меса….Човек је комбинација, и месојед и биљојед, све остало је неистина, тачније лаж, обмана и натуцање псеудотеза, тезица и подвезица…па код кога упали, упалило….Било је тога од када је света и века, видимо то и данас, биће тога још и тек….Не дајте се људи,не подцењујте свој ум,не дајте да Бога убијају у вама,он нас је саздао и до сада преживесмо….Пост, сваки баш, сваки петак и среда,домаћа и свежа свака храна, меса свих врста,интегралне житарице,неизоставна вежба духа и тела и то је то, без посредника који се зноје око ваших новчаника.

    Истина је једна и једина.

    Бог нека вас чува и благослови, у њега се уздајте, не у себе, јер изневерили смо сви сами сами себе небројено….Бог никада, он је ту за нас,само чувајте веру и здраво размишљајте, логично и како наши преци доскора све…ЗДРАВЉЕ ЈЕ ИМЕТАК, А ЗДРАВА ВАМ МОРА ОСТАТИ И ДУША И ДУХ, СРЦЕ ЧИСТО И ОБРАЗ НЕУКАЉАН.

    З`Богом…Амин.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s