METALNE KNJIGE IZ JORDANA CUVAJU TAJNE STARE 2000 GODINA

PRVI TEKST

Jedna od najvećih i najbolje očuvanih kolekcija ‘knjiga’ otkrivenih prije pet godine u Jordanu mogla bi otkriti tajne samih početaka hrišćanstva, piše BBC . Naime, naučnici vjeruju kako je sedamdesetak malih knjiga, koje je u jednoj špilji pronašao neimenovani beduin, staro više od 2000 godina što je potvrdilo i datiranje izotopima ugljenika. Stručnjaci tvrde kako bi knjige, izrađene od kože i bakra i uvezene prstenovima, mogle biti značajnije od otkrića svitaka s Mrtvog mora 1947. godine. Svaka od 70-ak knjiga ima između 5 i 15 ‘listova’ veličine kreditne kartice.
Zapisi u knjigama oblik su arhaičnog hebrejskog, a uz simbole i crteže, najviše se odnose na Mesiju. Postoji mogućnost da se u njima govori i raspeću pa čak i vaskrsnuću. Neki naučnici nagađaju kako bi se moglo raditi o zapisima Hristovih sljedbenika o njegovim posljednjim danima te životu njegove zajednice u godinama poslije vaskrsnuća.

Ancient Christian Books – Lead Codices

www.youtube.com/watch?v=1Gf28qT5LBM&feature=player_embedded

Britanska naučnica Margaret Barker, inače stručnjak na području istorije Novog zavjeta, objasnila je kako lokacija pronalaska potvrđuje kako je vjerovatno riječ o hrišćanskom zapisu.
– Vjernici su dva puta bježali prema istoku te kod Jerihona prešli Jordan i nastavili dalje, prema mjestu gdje su knjige otkrivene. Uz to, zapisi su pisani u obliku knjiga, a ne svitaka, te bili zapečaćeni što je također tajna tradicija ranog hrišćanstva – navodi Barker. Oko knjiga se treno vodi spor o vlasništvu između arheologa i izraelskog beduina koji je knjige prokrijumčario u Izrael te ih sakrio, tvrdeći kako ih je pronašao njegov čukunđed i da su u njegovoj porodici već stotinu godina. Jordanske vlasti žele povratiti knjige jer su prema jordanskom zakonu u vlasništvu Kraljevine Jordan.


Izraelski arheolozi tvrde da su knjige krivotvorene dok su britanski naučnici odlučni detaljnije proučiti navodne prastare zapise.
– Ogromna je privilegija imati mogućnost istraživati ovako nešto i rezultate predstaviti svijetu. Zapanjujuća je pomisao da držimo predmete koje su možda držali neki od prvih svetaca hrišćanstva – zaključio je David Elkington, vođa britanskog tima istraživača.

(www.rsplaneta.com / Jutarnji)


******************

DRUGI TEKST

Možda novi podaci o najranijim danima hrišćanstva  jesu li ‘knjige’ najveće otkriće nakon svitaka s Mrtvog mora?
Neimenovani beduin je u spilji na sjeveru Jordana pronašao 70 malih ‘knjiga’ koje bi mogle otkriti tajne najranijih dana kršćanstva. Nisu još potvrdili autentičnost knjiga

Kolekcija od 70 malih ‘knjiga’ s metalnim stranicama povezanim žicom, koje je neimenovani beduin pronašao prije pet godina u spilji na sjeveru Jordana, mogla bi otkriti tajne najranijih dana kršćanstva, tvrde akademici. Podijeljeni su oko autentičnosti, no ako se ona dokaže, knjige bi mogle biti najveće otkriće od 1947. godine kada su nađeni svici s Mrtvog mora.
– Možda će trebati dodatne interpretacije i provjere autentičnosti, no početne informacije su vrlo ohrabrujuće i čini se da gledamo u vrlo važno i značajno otkriće, možda najvažnije otkriće u povijesti arheologije – rekao je Ziad al-Saad, upravitelj jordanskog Odjela za stari vijek.
Na stranicama veličine kreditne kartice zapisani su simboli, crteži i riječi koje se navodno odnose na Mesiju, moguće čak i na raspeće i uskrsnuće. Analize izvršene na ‘knjigama’ ukazuju kako je moguće da potječu iz prvog stoljeća, a ako se ti nalazi potvrde, znači da su ‘knjige’ jedni od prvih zapisa o kršćanstvu, starije od zapisa Svetog Pavla. Neki nagađaju da bi se u njima mogli nalaziti čak i zapisi o zadnjim danima života Isusa Krista te da su ih pisali Kristovi sljedbenici u godinama nakon njegova raspeća.
– Zadivljujuća je pomisao da smo u rukama držali predmete koji su možda držali i sveci – rekao je David Elkington, koji je sudjelovao u analizi knjiga. On smatra da knjige navještaju dolazak Mesije.
Knjige je otkrio jordanski beduin, no završile su kod izraelskog beduina koji ih je navodno ilegalno prošvercao u Izrael. Jordanska vlada ih sada pokušava vratiti u domovinu. Britanski tim stručnjaka koji se bavio analizom dijela knjiga strahuje da ih izraelski beduin planira prodati na crnom tržištu ili ih uništiti. Beduin, pak, niječe optužbe i tvrdi da su knjige u njegovoj obitelji već 100 godina.
– Važno je da se kolekcija vrati neoštećena, za dobrobit njenog vlasnika ali i međunarodne publike – rekao je Elkington koji je na čelu britanskog tima koji pomaže vratiti knjige u Jordan, piše Daily Mail.

Dokazi koji upućuju da knjige govore o kršćanstvu
Margaret Barker, koja se bavi poviješću Novog zavjeta, rekla je kako lokacija pronalaska potvrđuje da je riječ o kršćanskom zapisu.
– Znamo da su u dva navrata vjernici iz Jeruzalema bježali na istok, prešli su Jordan kod Jerihona i nastavili istočno gdje su ove knjige nađene. Drugi znak koji upućuje da su zapisi kršćanski je da su pisani u obliku knjiga, a ne svitaka te su bile zapečaćene što je bila tajna tradicija ranog Kršćanstva – rekla je Barker.
I u Knjizi otkrivenja spominju se takve zapečaćene knjige. Jedan mali dio iz novih knjiga koji je preveden kaže: Hodat ću uspravno. Ta rečenica se nalazi i u Knjizi otkrivenja. Sasvim je sigurno da sve pronađene knjige potječu iz istog razdoblja, a korozija na njima upućuje da su izuzetno stare, prenosi BBC.
Svici sa Mrtvog mora
Svici sa Mrtvog mora ili kako ih još nazivaju Kumranski spisi otkriveni su između 1947. i 1956. godine u 11 spilja u okolici Kumrana na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora. Spise je pronašao pastir koji je tražeći ovce naišao na ulaz u nepoznate spilje gdje je pronašao pažljivo posložene ćupove pune starih spisa.
Ovi spisi sastoje se od više od 900 dokumenata i od velikog su povijesnog i religijskog značenja jer sadrže jedine poznate preživjele kopije biblijskih dokumenata nastalih 150. g pr. Kr. Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom, većinom na pergamentu, ali i na papirusu. Nakon otkrića ushićeni znanstvenici dali su se na istraživanje starosti tih dokumenata što je nametnulo dva pitanja: tko su bili vlasnici tih spisa i hoće li ti tekstovi otkriti neke do tada nepoznate podatke koji nisu uključeni u konačnu verziju Biblije.
Nakon više od 50 godina istraživanja od strane međunarodnog tima znanstvenika koji još uvijek pokušavaju shvatiti značenje oko 30 posto tekstova koji nisu uključeni u Bibliju niti neki drugi poznati religijski spis. Ovi spisi neprocjenjiv su izvor za razumijevanje židovstva, razvoj Židovske Biblije i početak kršćanstva.

Izgubljeno evanđelje po Judi
Drevni rukopis Judina evanđelja potječe iz 3. stoljeća i napisan je staroegipatskim koptskim pismom. Ovo evanđelje je dokument od 13 araka papirusa koji je pronađen sasvim slučajno 1978.g. u blizini Beni Masaha u Egiptu nakon čega mu se gubi svaki trag.
Vjeruje se da je svezak koji je sadržavao rukopis ovog evanđelja i druge dokumente prodan trgovcu egipatskim antikvitetima. Nakon što je proveo u sefu banke 16 godina, kupila ga je 2000. trgovkinja antikvitetima iz Züricha Frieda Nussberger-Tchacos. Ona ga je, zabrinuta zbog stanja u kojem se nalazi, dala na konzervaciju i prijevod stručnjacima u Zakladi za antičku umjetnost Maecenas iz Basela u Švicarskoj.
U Judinom evanđelju priča o izdaji Isusa malo je drugačije ispričana. Naime Juda Iškariotski, najprezreniji izdajica u kršćanskoj povijesti, učinio je samo ono što je od njega tražio njegov učitelj kada je izdao Isusa vlastima. Na početku teksta ističe se kako je riječ o „tajnom opisu otkrivenja koje je Isus u razgovoru prenio Judi Iškariotskom tri dana prije nego je slavio Pashu“, prenosi National Geographic.

****************************************

Gregg Braden – O efektu proroka Isaija

www.youtube.com/watch?v=Dcw_snWfJ0o&feature=related

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s