LUZNATOST ORGANIZMA I OSTALI DOBRI SAVETI

Licno nisam zagovornik jedenja mesa i mesnih preradjevina, jer u tekstu se negde spominje jedenje mesa. Jedenje mesa se moze zameniti sa drugim namirnicama i ako ne kupujete meso i ne jedete ga, onda necete davati podrsku mucenju i ubijanju zivotinja radi nase ishrane, necete biti jedan od saucesnika ubijanja, direktnih ili indirektnih, a bicete mnogo energicniji i zdraviji, bez agresije…koju unosite u telo jeduci mrtvo meso ubijenih zivotinja…

Ocekujem od vas, da smognete snage i odgledate ovih par snimaka do kraja, jer zatvaranjem ociju ne resavamo nas planetarni problem… Ovo vam je sansa da preokrenete svoj zivot na bolje, da budete savesniji i zdraviji u svim aspektima vaseg zivota.

“Važna je samo činjenica da se sve bolesti razvijaju zbog jednog jedinog uzroka – Kao karmička reakcija tj. opomena da hitno nešto trebamo mijenjati a promjena ide od suptilnih nivoa prema grubima.Bolest je samo vrh ledene sante koji je vidljiv, otprijike 10%. Ostalih 90% je ispod vode, tj. na suptilnim razinama.”

122/14

Specizam? Veganstvo? Zivot? Bolest? Zdravlje? Smrt?

“Film „Zemljani“ u sat i pol će vam snažno dočarati nužnost promjene našeg odnosa prema životinjama. Pružajući dubok uvid u trgovinu kućnim ljubimcima, uzgajivačnice pasa i skloništa za životinje, kao i u industrijske farme, trgovinu kožom i krznom, industrije sporta i zabave, te konačno medicinsku i znanstvenu profesiju, u „Zemljanima“ se koriste skrivene kamere i dosad neviđeni materijali koji bilježe svakodnevnu praksu nekih od najvećih industrija na svijetu, koje se redom u potpunosti oslanjaju na životinje za ostvarivanje profita. Snažan, edukativan i provokativan, film Zemljani je daleko najopsežniji dokumentarac ikad proizveden koji se odnosi na vezu između prirode, životinja i ljudskih ekonomskih interesa. Postoje mnogi filmovi o pravima životinja koji su vrijedni pažnje, ali ovaj nadmašuje te okvire.”

1. Film „Zemljani“ se mora pogledati.
www.youtube.com/watch?v=YOal1j2wtPc&feature=share

2. Prijatelji životinja
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php

Koliko li je samo zivotinja ubijeno za rad ove prelepe bunde, da li je ok oduzeti zivom bicu tako dragocen zivot samo zbog toga da bi bili “IN”?!

3. Čekajući smrt u agoniji: Znate li što kupujete?
http://magazin.net.hr/ljubimci/zanimljivosti/cekajuci-smrt-u-agoniji-znate-li-sto-kupujete

 

LUŽNATOST ORGANIZMA

Važna je samo činjenica da se sve bolesti razvijaju zbog jednog jedinog uzroka – prevelike količine otpadnih kiselina koje nastaju u tkivima! Uzrok tome da pretragama ne možemo pouzdano utvrditi koliko se otpadnih kiselina nalazi u tijelu, leži u tome što tjelesne tekućine stalno prolaze kroz tkiva i odnose suvišne količine otpadnih kiselina. Upravo zato možemo izmjeriti lužnatost ili kiselost tjelesnih tekućina, ali ne i stanje u tkivima tijela (koži, organima, žlijezdama, mišićima, tetivama, arterijama i žilama). Nažalost, naš organizam funkcionira tako da otpadne kiseline koje ne može izlučiti, ponovno upija iz debelog crijeva, odakle ih preko jetara šalje natrag u krvotok i odlaže u tkivima. A upravo u tkivima odložene otpadne kiseline određuju hoće li naš organizam biti zdrav ili bolestan! Moramo biti svjesni da smo mi ljudi kao cjelina kompleksan organizam, a ne samo skup kemijskih tvari u što bi nas mnogi rado uvjerili. Poznajemo osjećaje (emocije i misli), zbog kojih se u našem tijelu neprestano mijenja hormonska ravnoteža. Sva unesena hrana i svi doživljaji (fizički, osjećajni ili duševni), koji utječu na događaje u tijelu, odražavaju se u lužnatosti, odnosno kiselosti urina. U knjizi se bavimo životom s naturalističkog aspekta i doživljavamo ga onakvim kakav zapravo i jest – kao energiju! Kakvu ulogu imaju lužine i kiseline u tijelu?

1) Reakcija u kojoj nastaju lužine znači svaku kemijsku promjenu u tijelu zbog koje se njegova energija povećava, a mokraća postaje lužnata. 2) Reakcija u kojoj nastaju kiseline znači svaku kemijsku promjenu u tijelu zbog koje se njegova energija smanjuje, a mokraća postaje kisela. Ljudi su dinamična bića. Što su jači unutarnji procesi, to smo zdraviji. Gibanje električnih signala mijenja se u točnom razmjeru s količinom tvari u tijelu koje stvaraju lužnate ili kisele reakcije. Držim, dakle, da otpadne kiseline stvarno napadaju zglobove, tkiva, mišiće, organe i žlijezde, što dovodi do manjih ili većih promjena u njihovu funkcioniranju. Ako napadnu zglobove, može se razviti artritis. Ako napadnu mišiće, može se razviti mišićna fibroza, koja uzrokuje bolove u mišićima. Ako napadnu organe i žlijezde, mogu se razviti brojne druge bolesti.  Pokazat ću vam kako hrana i naši doživljaji, koji u tijelu stvaraju lužnatost, vode do snažnih i dugotrajnih elektrokemijskih rezultata, čija je posljedica izvrsno zdravstveno stanje. Velike lužnate zalihe zapravo su bogatstvo našeg tijela. Kad god je potrebno, mogu se osloboditi i neutralizirati otpadne kiseline. Ako konzumiramo previše hrane koja stvara kiselost (prije svega prženu hranu), organizam počinje slabjeti. Budući da je naše tijelo savršen sustav, pokušavat će svim raspoloživim sredstvima ponovno uspostaviti narušenu ravnotežu, i to tako što će neprestano izlučivati otpadne kiseline. Ali kad lužnate zalihe ponestanu, nastupa smrt. Da biste ponovno napunili i potom očuvali svoje zalihe lužnatih spojeva, morate uvažavati pravilo 80:20 – trebate unijeti 80 posto namirnica s popisa hrane koje stvaraju lužnatost, i 20 posto namirnica s popisa hrane koje stvaraju kiselost.

SRCE Srce u jednom satu ispumpa oko 572 litre krvi, a na dan oko 14.300 litara. Krv koja sadrži puno otrovnih tvari jako opterećuje srce. Otpadne kiseline mijenjaju pravilan ritam srca i smanjuju zasićenost kisika u krvi, zbog čega dolazi do degeneracije srca. Lužnati okoliš omogućuje normalan rad tog organa.

PLUĆA Osnovna zadaća ovog važnog organa je održavanje odgovarajuće lužnatosti u našem tijelu, koju pluća postižu izmjenom plinova kod disanja i izlučivanjem otpadnih kiselina iz krvotoka. Već i blago kisela krv može uzrokovati puno problema.

ŽELUDAC Postoji sindrom hijatalne kile, pri čemu se zbog ukliještenog vagusnog živca jako smanjuje izlučivanje želučane kiseline. Zbog njenog pomanjkanja, hrana se ne razgrađuje u potpunosti i postaje previše kisela, što može uzrokovati brojne teškoće.

JETRA Ovaj vrlo djelatan organ obavlja puno zadataka. Jetra pomoću brojnih enzima metabolizira kisele otrovne tvari iz krvi i tako predstavljaju obranu od otrova. Štoviše, sve hranjive tvari nakon prelaska iz gastrointestinalnog trakta po jetrenoj veni prvo dolaze do tog organa. Opterećenost jetara je stoga veća ako otpadne kiseline neprestano kruže po krvi. Ako ih preopteretimo kiselim produktima metabolizma bjelančevina, smrt je neizbježna. Zato

GUŠTERAČA gušterača ima ključnu ulogu u smanjenju suvišne kiselosti. Uz to, regulira količinu šećera u krvi, koji je važan izvor energije za naš organizam.

TANKO CRIJEVO Od životne važnosti su Peyerove ploče koje se nalaze u gornjem dijelu tankog crijeva. Odgovorne su za apsorpciju hranjivih tvari i predstavljaju važnu vezu između autonomnog i cerebrospinalnog živčanog sustava, jer proizvode limfocite koji su dio limfnog sustava. Uz to, u njima nastaju velike količine enzima želučanog soka koji je, po mom mišljenju, najvažnija lužnata tvar u našem tijelu. Neometan protok tog enzimskog soka od ključnog je značaja za naš organizam. Rad Peyerovih ploča i izlučivanje soka jako je ometano kad u tijelu nastaju velike količine otpadnih kiselina.

BUBREZI Osnovna zadaća bubrega je proizvodnja i izlučivanje mokraće i suvišnih kiselina. Kroz ovaj organ odrasle osobe u jednoj minuti proteče oko litra krvi. Bubrezi čuvaju krv lužnatom i izlučuju kisele bjelančevine. Vjerojatno je time dovoljno jasno rečeno, zašto bubrege ne smijemo preopteretiti kiselinama.

ŠTITNJAČA Lužnati okoliš u našem organizmu vrlo je važan, kako za štitnjaču, tako i za organ koji je štiti i aktivira – mozak. Rad štitnjače uvelike ovisi o prisutnosti iona joda koji pomažu u izlučivanju suvišne otpadne kiseline, koja bi inače mogla nastaviti svoj put i do mozga.

SLEZENA Slezena najbolje funkcionira u lužnatom okolišu koji je potreban za preradu odumrlih krvnih stanica. Prevelika kiselost jako ometa njen rad – u takvim uvjetima ovaj organ se može jako povećati ili pak usporiti svoje djelovanje i početi još dodatno trovati cijelo tijelo.

NADBUBREŽNE ŽLIJEZDE Ove sitne žlijezde proizvode puno hormona koji stvaraju prije svega lužnati okoliš. Uz važne uloge koje imaju u opskrbi tijela energijom, pomažu jetrima i gušterači u održavanju odgovarajućih vrijednosti šećera u krvi, čime isto tako sudjeluju u održavanju lužnatog okoliša.

DEBELO CRIJEVO U debelom crijevu ne smiju se nakupljati otpadne kiseline. Otrovi se, naime, zaustavljaju uz stijenku debelog crijeva i kod proljeva ili zatvora nakupljaju se u većoj količini te ponovno apsorbiraju u krvotok. Ako nemate stolicu barem dva puta na dan, konzumirajte hranu koja djeluje povoljno na probavu. Svakom preporučujem klistiranje debelog crijeva bar dva do tri puta godišnje.

LIMFNI SUSTAV U našem tijelu je isto toliko limfnih žila koliko i krvnih, a broj limfnih žlijezda kreće se između 600 i 700. Uz to, u tijelu je tri puta više limfne tekućine nego krvi, a limfa isto tako ne prenosi po tijelu samo hranjive tvari do stanica, već odstranjuje i otpadne kiseline. Limfna tekućina zahtijeva lužnati okoliš. Ako je tijelo previše zakiseljeno, njene se funkcije usporavaju, a posljedično dolazi do nastanka kroničnog, dugotrajnog i životno opasnog stanja. Limfa se počinje postepeno sušiti i tako stvarati male i velike ugruške u tkivima. Ti ugrušci ne ometaju samo protok limfne tekućine, već i krvi. Smatra se da se ti procesi odvijaju kod većine ljudi, a kod mnogih se počnu javljati već u mladoj dobi. Vagus je najveći samostalni živac izvan središnjeg živčanog sustava. Nazivamo ga i »skitnica«, jer zapravo ne postoji dio tijela na koji ne utječe, posredno ih neposredno. Na temelju dugogodišnjih kliničkih promatranja spoznao sam brojne pozitivne i negativne učinke tog živca. Uklještenje može uzrokovati bolove išijasa u nozi koji se šire do prstiju, a pojavljuju se, dakle, točno na mjestima gdje prolazi živac. Bio sam iznenađen još jednim otkrićem, a to je da pomaknut čeljusni zglob, koji se nalazi u dodiru donje čeljusti s kosti pored ušiju, isto tako uzrokuje brojne poteškoće. Tek sam nedavno otkrio zašto. Ako se čeljusni zglob pomakne, pritisne uho. Pritom ukliješti dio vagusnog živca koji prolazi pokraj uha. Bez obzira na to na kojem je mjestu vagus ukliješten, uvijek oslabi cijelo tijelo. Uvjeren sam da vagusni živac nije samo zajednički uzrok za mnoge bolesti, već je i ona veza koja našem organizmu daje karakter vrlo kompleksnog sustava. Ako pokušamo razumjeti Božji koncept, upravo je vagus onaj dio živčanog sustava koji stvara odgovarajući lužnati okoliš. Solna kiselina je jedina kiselina koju naše tijelo proizvodi samo – sve ostale su sporedni produkti metabolizma i moramo ih što prije izlučiti. Solna kiselina (HC1) ima vrlo različite i važne uloge u našem tijelu. U želucu razgrađuje hranu koja bi inače ostala nepotpuno probavljena smjesa različitih otpadnih kiselina, kao što su oksalna, mliječna, piruvična, mokraćna, ugljična i butanska kiselina te žučne kiseline. Pomanjkanje solne kiseline stoga može dovesti do nastanka brojnih bolesti. Njeno izlučivanje obično se počinje smanjivati nakon četrdesete godine, iako sam taj problem opazio kod ljudi svih dobi, čak i kod djece. HCl nas čuva na životu tako što održava pravu kiselolužnatu ravnotežu. Kad obavi svoju zadaću u procesu probave, postane lužnata. Uz to, o izlučivanju HCl ovisi apsorpcija osam esencijalnih aminokiselina, dva vitamina i petnaest iona. Tako se vitamin B12 i folna kiselina neće apsorbirati ako u želucu nema dovoljne količine HCl. Solna kiselina je prva obrambena linija pred uništavajućim mikroorganizmima koje u tijelo unosimo hranom. Ubija mikrobe i pomaže u njihovoj probavi. Uz to, razgrađuje štetne otpadne kiseline koje nastaju kod nepravilnog kombiniranja i konzumiranja loše hrane, te pomaže u njihovom izlučivanju. Posljedica smanjenog izlučivanja solne kiseline je nepravilno izlučivanje žuči, zbog čega dolazi do jakih smetnji u procesu metaboliziranja, apsorpcije i raspodjele hranjivih tvari po tijelu. Velika zaliha lužina u našoj krvi djeluje kao bogom dan kontrolni mehanizam koji je odgovoran za brzu neutralizaciju suvišnih kiselina. A ako je naša krv previše lužnata, ovaj mehanizam otkazuje – višak lužina, naime, ne možemo neutralizirati dodatnim količinama lužina. Suvišne količine lužina, koje u tijelu nastaju zbog konzumiranja otrovnih tvari, moramo stoga odstraniti iz organizma uobičajenim putovima izlučivanja, bez prethodnog neutraliziranja! Na kraju svakog dana naš bi organizam trebao biti lužnat, a ne kiseo. Zato je vrlo važno da znamo je li naše postupanje lužnato (zdravo) ili kiselo (nezdravo). Učinke govedine, koja ima vrijednost 0,5 i stvara vrlo jaku kiselost, možete uravnotežiti još isti dan, ako konzumirate dinju (vrijednost 7,0), koja stvara jaku lužnatost.

1) Kod kuhane, zamrznute ili konzervirane hrane oduzmite vrijednost 0,5. Iznimka su svježe iscijeđeni sokovi i kemijski neobrađene suhe namirnice. 2) Kod hrane koja sadrži konzervanse i druge umjetne dodatke ili je pripravljena sa šećerom, oduzmite vrijednost 1,0. 3) Sto je hrana svježija i slađa, stvara veću lužnatost. S aspekta zdrave prehrane važno je konzumirati što više svježe i neprerađene hrane. Enzimi koji su prisutni u svježoj i neprerađenoj hrani omogućuju nam da je dobro probavimo. Ako enzime kuhanjem uništimo, tada njihovu ulogu moraju preuzeti tijelu svojstveni enzimi iz jetara i soka gušterače. Današnje biokemijske spoznaje dokazuju da su zalihe enzima u našem tijelu ograničene. Neka vaše prehrana bude sastavljena od 75 posto svježe i neprerađene hrane i 25 posto kuhane hrane. Počnite sa 60 posto svježe, neobrađene i 40 posto kuhane hrane i držite se tog omjera, dok se vaše tijelo ne navikne na svježu hranu. Potom omjer postepeno dignite na 75:25. Hrana koja je navedena u nastavku stvara kiselost, stoga je pokušajte izbjegavati ili je čak prestanite uzimati: – prerađena, vitaminizirana, konzervirana hrana s umjetnim dodacima, – meso, – mliječni proizvodi, – pšenica, – jaja (osim sirovog ili tekućeg žumanca). Zašto bismo trebali ograničiti konzumiranje mesa? Ljudi koji jedu meso u sebe podsvjesno preuzimaju negativnu energiju koja se razvija tijekom klanja životinja. Uz to, u svoje tijelo također apsorbiraju životinjske hormone, slobodne radikale i prevelike količine živčanih prijenosnika. Oni se nakupljaju u našem mozgu i ugrožavaju talamus, hipolalarnus, hipofizu i epifizu. Zašto bismo trebali ograničiti uživanje mliječnih proizvoda? Homogenizirano i pasterizirano mlijeko uzrokuje nastanak kiselina u velikim količinama. Ali, to ne vrijedi za majčino mlijeko kojim se prehranjuje dojenčad. Vrlo je štetan sir napravljen od pasteriziranog mlijeka. Zašto bismo trebali ograničiti konzumiranje jaja? I jaja stvaraju kiselost, ali to ne vrijedi za žumance koje daje lužnatu reakciju. Zumance se drži namirnicom koja nije štetna za zdravlje, s visokom hranjivom vrijednošću za mozak, jer sadrži lecitin i kolesterol u uravnoteženim količinama. Ali, žumance ne smijemo jesti tvrdo kuhano ili skupa s bjelanjkom. Naime, lecitin iz previše kuhanog žumanca stvara kiselost, zato ga radije konzumirajte sirovog, meko kuhanog ili tučenog, ah ne više od šest na tjedan. Pazite da konzumirate jaja prirodno uzgojenih kokoši. Zašto bismo trebali ograničiti uživanje pšenice? Gluten uzrokuje nastanak ljepljivog sloja koji može začepiti crijeva. Radije konzumirajte rižu, raž, slatki raženi, sojin ih proseni kruh.

DINJE Dinje (u tijelu uzrokuju vrlo lužnatu reakciju) je preporučljivo jesti same ili barem 20 minuta prije konzumiranja druge hrane. U crijevima se vrlo brzo probavljaju, a ako se zbog prisutnosti druge hrane zadrže u želucu, brzo se razgrade i fermentiraju.

VOĆE I POVRĆE Voće i povrće (uzrokuje umjerenu kiselost) ne smijete konzumirati istodobno. Svježe voće se u tankom crijevu brzo probavlja 75-90 minuta), dok razgradnja nekih vrsta povrća traje i do tri sata.

VOĆE I ŠKROB Ne kombinirajte voće i hranu koja sadrži škrob. Ako skupa konzumirate voće kao što su smokve, grožđice, banane, datule ili suhe šljive i škrobne namirnice, kao što je kruh, doći će do fermentacije u želucu i nastanka umjereno kiselog okoliša. U takvim slučajevima u ustima ne dolazi do razgradnje škroba, stoje posljedica jako smanjenog izlučivanja ptijalina (enzima slini koji stvara lužnatost). Škrob se zato u ustima ne razgrađuje i zadržava šećer, odnosno slatko voće u želucu. Počinje fermentacija. Primjer neodgovarajuće namirnice predstavlja kruh od datula, grožđica i suhih šljiva.

ŠKROB I POVRĆE Razgradnja škroba počinje u ustima pod utjecajem enzima ptijalina koji se nalazi u slini. Škrob se izvrsno slaže s povrćem (nastaje umjereno kiseli okoliš), zato su vrlo prepo-ručljive kombinacije riže ili krumpira s kuhanom brokulom, mrkvom ili crvenim lukom. Također si možete pripremiti kruh i salatu. Ali ne kombinirajte istodobno u jednom obroku dvije škrobne namirnice, kao što su riža i krumpir.

ŠKROB I BJELANČEVINE Škrob nije preporučljivo kombinirati s bjelančevinama (stvaraju jaku kiselost). Obrok s kruhom i mesom ih s mesom i krumpirom stoga je potpuno neprikladan. Naime, kod probave bjelančevina izlučuje se solna kiselina koju škrob neutralizira i time njegovu razgradnju znatno usporava. Škrob i bjelančevine neprobavljeni se zadržavaju u želucu i crijevima, dok ne počne proces gnjiljenjapri čemu nastaje vrlo kiseli okoliš, koji stvara izvrsne uvjete za razvoj bakterija i bolesti.

BJELANČEVINE U istom obroku konzumirajte samo jednu vrstu hrane s 78 PREHRAMBENE PREPORUKE ZA REGULIRANJE LUŽNATOSTI, ODNOSNO KISELOSTI visokim sadržajem bjelančevina. Ako istodobno konzumirate dvije namirnice s visokim sadržajem bjelan-čevina, kao što su meso i mlijeko, probavni sokovi, namijenjeni razgradnji mlijeka, mogu zaustaviti probavu mesa. Bjelančevine iz obiju namirnica stoga se neće potpuno probaviti i doći će do jake kiselosti. Kombiniranje teških bjelančevina (iz mesa) i sočnog povrća, koje ne sadrži puno škroba, stvara samo blagu kiselost. Ista kombinacija može uzrokovati i blagu lužnatost, ako kon-zumiramo obrok od jedne desetine teških bjelančevina i devet desetina povrća. Masnoća u mesu smanjuje učinkovitost želučanih sokova i do 50 posto. Uz to obavija djeliće hrane tankim slojem zbog čega se uopće ne probave – kako biste to izbjegli, skupa s masnom hranom konzumirajte puno svježeg, sirovog, zelenog povrća. Meso i ribu ne konzumirajte skupa s hranom koja sadrži škrob (kruh), jer takva kombinacija uzrokuje jaku kiselost. Također izbjegavajte obroke od dvije vrste namirnica s visokim sadržajem bjelančevina, kao na primjer odrezak i jastoga ili divljač i piletinu. Lako probavljive bjelančevinaste na-mirnice, kao što su skuta i jogurt, odlični su u kombinaciji s voćem (nastaje blaga lužna-tost). Neke druge lako probavljive bjelančevinaste namirnice, kao što su orašasti plodovi i tofu, dobro se slažu s povrćem koje ne sadrži škrob (dolazi do blage lužnatosti). Ako pri-premite obrok s desetinom lako probavljive bjelančevinaste hrane i devet desetina povrća, nastat će umjerena lužnatost. Kombinacija graha i žitarica predstavlja savršeno lagan bjelančevinast obrok koji stvara blagu kiselost.

MLIJEKO Enzimi pepsin i renin u želucu uzrokuju koagulaciju mliječnih bjelančevina. Poteškoće nastaju ako istodobno konzumirate i druge namirnice, kao što su žitarice, pahuljice ili škrobne namirnice jer se mlijeko pritom ne probavlja. Koagulirane mliječne bjelančevine slijepe se s ostalom hranom i sprječavaju dodir sa želučanim sokovima. Cjelokupni sadržaj želuca potom počne gnjiljeti, zbog čega se razvija kiselost. Jedite samo onda kad ste gladni. Pripremajte jednostavne obroke – dovoljne su tri ili četiri vrste namirnica. Neka hrana koju konzumirate bude na sobnoj temperaturi. Sočnu hranu pojedite prije suše hrane. Sirovu hranu jedite prije kuhane hrane. Ljeti konzumirajte više snove hrane. Izbjegavajte prerađenu hranu i zaslađivače (bijeli kruh, bijelu rižu, bijeli šećer, itd.) Hranu u ustima prožvačite 25 do 50 puta. U slini je prisutan enzim ptijalin koji stvara lužnati okoliš. Između pojedinih obroka dnevno popijte šest do osam čaša vode. Ne jedite kad ste umorni, nervozni, ljuti, kad vam je vruće ili hladno, kad osjećate bolove, kad ste emotivno uznemireni ili imate visoku temperaturu. U prehrani bismo se uvijek trebali držati osnovnog načela, po kojem se nikad ne smijemo najesti do sita. Naviknite se ustati od stola još pomalo gladni. Naime, stara poslovica kaže da si grobove kopamo zubima.

POPIS ZA KUPNJU Namirnice će vam se isprva činiti skuplje, ali jest ćete manje, a također ćete za pripremu koristiti manje energije. Dugoročno ćete time puno uštedjeti.

ZA ZALIHU punozrnato brašno za peciva bademi raženi krekeri miisli punozrnati keksi zobena kaša prašak za pecivo voćni sokovi grožđice med smeđa riža suho voće tjestenine soj ino ili rižino mlijeko orašasti plodovi ZA U HLADNJAK zelena salata rajčica krumpir avokado mrkva grejp jabuka brokula celer kelj riba maslac šparoge limun kukuruz dinje crveni luk bobičasto voće banane kivi mladi grah krastavci ZAČINI sol cimet origano ružmarin kadulja kajenski papar mljeveni crveni luk češnjak mješavina talijanskih začina bosiljak timijan ječmeni slad kvas kim biljni čajevi.

Sredinom dana osvježite se šalicom zelenog čaja koji će vas napuniti novom snagom, a uz to će stvoriti i jaku lužnatost. Umiruje živce i želudac i daje vam novu snagu upravo onda kad trebate kratki odmor, a ne možete si ga priuštiti.

SUPERNAMIRNICE, KOJE STVARAJU LUŽNATOST 1) Cvjetni prah – Počnite s četvrtinom čajne žličice dva do tri puta dnevno. 2) Matična mliječ – Pomlađuje i vraća životnu snagu. Konzumirajte barem jednu čajnu žličicu na dan. U slučaju nužde, kao što su teže iznenadne gastrointestinalne smetnje, bubrežni kamenac, alergije i otrovanja, nužno je brzo povećanje lužnatosti. Svježi limunov sok u decilitru vode. Svakih 15 do 30 minuta uzmite po jednu čajnu žličicu, dok se stanje ne poboljša. Vrlo siguran napitak koji stvara jaku lužnatost i učinkovit je kod bubrežnih kamenaca. Nakon promjene načina prehrane, koja uključuje više hrane i prehrambenih dodataka koji stvaraju lužnatost, dolazi do oslobađanja otpadnih kiselina iz tkiva u središnji krvotok i limfni sustav. U krv tako ulaze sve tvari koje su se dugo godina nakupljale u tkivima – kako lijekovi, koje ste uzimali još u ranoj mladosti, tako i velike količine konzumiranih bezalko-holnih pića. Mogli biste osjetiti da vas oblijeva znoj ili hladnoća – ti osjećaji upućuju na vrućinu u određenim dijelovima tijela, ali termometar neće pokazivati povišenu tjelesnu temperaturu. Vrućina je znak da se otpadne tvari pretvaraju u tekućinu i odstranjuju. Javlja se blago znojenje, slabost, proljev, bolovi u tijelu, neobična emotivna razdražljivost. U vrijeme čišćenja, organizam je osjetljiviji na virusna oboljenja. Naime, vaše tijelo u krv i limfu intenzivno izlučuje u tkivima nakupljene otpadne kiseline. A kiseli okoliš, koji stvaraju te privremene promjene, idealan je za razmnožavanje virusa.

PRAVILA IDEALNE PREHRANE 1) Konzumirajte samo sirovo voće i/ili voćne sokove. 2) Konzumirajte samo sirovo povrće koje raste iznad zemlje,     klice i/ili sokove od povrća; iznimka su cikla i mrkva. 3) Konzumirajte sirove bademe koje ste dvanaest sati namakali      u destiliranoj vodi. 4) Pijte destiliranu vodu s nekoliko kapljica svježeg limunovog soka. U čašu možete dodati pripravak s mineralima u tragovima. Možete piti i biljne čajeve. 5) Preporučljivi su cvjetni prah, matična mliječ i napici s klorofilom. Samo destilirana voda omogućuje potpuno negativnu ionsku reakciju u tijelu. A negativni ioni stvaraju lužnatost. U svim drugim vrstama vode, osim u alkalno ioniziranoj vodi, u različitim količinama prisutni su pozitivni ioni koji stvaraju kiselost. Destilirana voda ima kisele osobine, ali upravo zbog svog negativnog naboja u organizmu stvara lužnati okoliš. Kako utvrditi koju količinu vode dnevno treba vaš organizam? 1) Svoju tjelesnu masu prepolovite i vrijednost podijelite sa 18. 2) Trebate piti toliku količinu vode u litrama.

Primjer: Težite 60 kg. Trebate popiti sljedeću količinu vode: 60 : 2 = 30; 30 : 18 = 1,7 litra vode dnevno. Pomoću umjetnih gnojiva, koja uzrokuju zakiseljenost tla, zemljoradnici samo privremeno podižu plodnost tla. Njihova redovita uporaba inače omogućuje visoke prinose, ali hrana je vrlo nekvalitetna. Sadrži malo mineralnih tvari i prirodnih šećera i samo još dodatno preopterećuju naše već ionako zakiseljeno tlo. Najjednostavniji način kako bez refraktometra utvrditi stvaraju li vaše namirnice lužnatost, jest kušanje: stoje slađi njihov okus, to će lužnatiji okoliš stvoriti. Aerobna aktivnost, pri kojoj ne prelazimo prag tjelesne iscrpljenosti, stvara lužnati okoliš koji nastaje kao posljedica povećane prokrvljenosti. Ali kad prijeđemo granične napore, tijelo počinje izlučivati suvišne nakupljene kiseline. Ako ste pretjerali s tjelesnom aktivnošću, preporučujem da se pridržavate sljedećih savjeta: 1) Barem sljedeća dva obroka sastavite isključivo od namirnica koje stvaraju lužnatost. Konzumirajte svježe povrće ili svježe voće ili pijte iscijeđeni sok. (Voće i povrće ne miješajte). 2) Popijte napitak s klorofilom. 3) Prije spavanja se 20-30 minuta kupajte u vrućoj kupki koju ste pripremili s dvije do tri šalice soli Epsom i četvrt šalice sode bikarbone. 4) Spavanje je posebno doživljajno stanje, zato je jednako važno kao i svi ostali osjeti (vid, okus, njuh i sluh). Naš organizam tijekom spavanja može preraditi mnogo otpadnih kiselina koje nastaju zbog tjelesnog preopterećenja, a izlučuje ih disanjem i znojenjem. Pritom se ponovno uspostavlja lužnati okoliš. Zato i nakon ručka preporučujem 15-60- minutni odmor. Savjetujem vam da noću odspavate sedam do osam sati. Veće promjene kiselo-lužnate ravnoteže – bilo da ih uzrokuju duševni, emotivni ili fizički čimbenici – odražavaju se u povećanoj prijemčivosti na virusna oboljenja. Organizam koji je oslabljen zbog povećane kiselosti vrlo je prijemčiv na vaginalne zaraze, također na zarazu virusom Herpes simplex tipa II, te zaraze bubrega i urinarnog trakta – prije svega one uzrokovane gljivicom Candida albicans. Za normalan rad, naš organizam nužno treba prirodnu sunčevu svjetlost. Ako taj uvjet dulje vrijeme nije ispunjen, naš imunološki sustav počinje slabjeti. Pola sata do sat vremena na dan moramo biti izloženi sunčevim zrakama, da tijelo može održavati odgovarajuće količine hormona i pravu kiselo- lužnatu ravnotežu. Prevelika količina sunčevog zračenja stvara jaku kiselost i preopterećuje imunološki sustav. Mogu se razviti reumatska oboljenja i rak kože, posebno u starosti. A kakav je utjecaj mjeseca? Mjesec isijava energiju koja u tijelu stvara lužnati okoliš. Na nju su posebno prijemčivi žestoki i temperamentni ljudi. Mjesec ima pozitivne učinke na štitnjaču i hipofizu. Uz to, posebno je preporučljivo da žene spavaju okrenute prema mjesečevoj svjetlosti jer je njegov lužnati i magnetski utjecaj na jajnike i maternicu vrlo jak. Naš organizam sačinjavaju posve iste mineralne tvari kao sunce i mjesec. Ritam našeg srca usklađen je s valovima zlatne i bijele svjetlosti, koju ta dva Božja čuda tako darežljivo šalju do našeg uma. U ovom poglavlju opisane su samo neke od najopasnijih tvari, koje koristimo posljednjih četrdeset godina, a koje u našem organizmu stvaraju kiselost.

1) Više od pola svih antibiotičkih i steroidnih pripravaka (uključujući testosteron), koriste se u industriji kao dodatak krmivu za domaće životinje, koje uzgajaju u prehrambene namjene. Krmiva uz to sadrže i pesticide i herbicide. U mesu su stoga produkti razgradnje tih tvari koje stvaraju kiselost.

2) Možete i sami naslutiti kako je s peradi. Kako bi spriječili brzo širenje opasnih virusa, na nekim peradarskim farmama piliće hrane arsenikom. Ugledni stručnjaci čak tvrde da su kod više od 90 posto uzgojenih pilića dokazali maligna oboljenja. (Pilićima odrežu kljunove i potom ih prisilno hrane preko cjevčica. Kad su zreli za klanje, usmrćuju ih električnom strujom i pripremaju za prodaju. Zato, unatoč svim nastojanjima, dolazi do povremenih otrovanja salmonelom. Čini li vam se to ukusno?)

3) Naše pogrešno mišljenje da je bijelo meso bolje od crvenog, opovrgli su tvrdnjom da pureća prsa ponekad umjetno izbjeljuju.

4) I crveno meso je obojano – u tu svrhu obično se koriste nitrati koji stvaraju kiselost. Kod metabolizma nitrata u organizmu dolazi do nastanka vrlo kancerogenih nitrozamina koji stvaraju još jaču kiselost.

5) Iako su fluoridi prirodni spojevi, za oblik koji nalazimo u pitkoj vodi, poznato je da se radi o umjetnoj otpadnoj tvari iz poljoprivrede! Klor, dodan pitkoj vodi, u tijelu se pretvara u kloroform. Fluoridi i kloridi mijenjaju pH vrijednosti vode i stvaraju pozitivan naboj koji uzrokuje kiselost.

6) Aluminij ponekad koriste kao sredstvo za bistrenje vode. Prevelike količine aluminija uzrok su brojnih bolesti, pa i smetnji u radu mozga, kao što je Alzheimerova bolest.

7) U posljednjih trideset godina u zemlju smo odložili milijune tona otrovnih tvari (stvaraju jaku kiselost), kojima smo onečistili izvore vode. Uz to, svake godine bacimo još dodatne količine štetnih otpadaka – neke spaljujemo i onečišćujemo zrak, a druge odlažemo u oceane i uništavamo morski život.

8) Zbog kiselih kiša propadaju šume i naš planet je ozbiljno zagađen. Zemlju iskorištavamo sječom šuma i odlaganjem otrovnog otpada. Drveće izumire zbog zakiseljenog tla i demineralizacije. Ako dvojite o istinitosti ovih podataka, pogledajte opustošene šume balzamina u američkom nacionalnom parku Blue Ridge Parkway na zapadu Sjeverne Karoline ili odumiranje cvjetnih drenova. Istraživanjima su dokazali daje njihovo propadanje neposredno povezano s kiselim kišama.

9) Zbog štetnih učinaka azbesta godišnje umre više tisuća ljudi. Azbest naime stvara vrlo jaku kiselost i razjeda pluća.

10) Tetraklorometan, koji koriste za kemijsko čišćenje odjeće, ulazi u tijelo kroz kožu i može uzrokovati alergijske reakcije te stvara kiselost u tijelu. (Zato odjeću iz kemijske čistionice uvijek dobro prozračite prije odijevanja.)

11) Posebno vas moram upozoriti na formaldehid, koji isto tako stvara kiselost i prisutan je u mnogim proizvodima (u drvnim oblogama, podovima od ploča iverice, sagovima). Neki ljudi su vrlo osjetljivi na njega, ali u slučaju otrovanja ne možemo pomoći protuotrovom, jer ne postoji. Ako sumnjate da ste bili izloženi formaldehidu, odmah pozovite centar za otrovanja.

12) Kremen (silicijev dioksid) čest je sastojak pudera za tijelo. U organizam se može apsorbirati kroz kožu, rektum ili vaginalnu sluznicu. Stvara jaku kiselost, a povezuju ga i s nastankom ozbiljnih fizičkih problema. Siguran nadomjestak je kukuruzni škrob.

13) U duhanu između 2000 drugih kemikalija nalazimo i iznimno opasnu otrovnu tvar dioksin, koji stvara vrlo jaku kiselost. Količinu štetnih kiselih tvari koje udahnemo prilikom pušenja cigara ili cigareta teško je utvrditi. Zato vam savjetujem da prestanete pušiti.

14) Ova knjiga tiskana je na alkalnom papiru – za to imamo vrlo dobar razlog. Prije 1850. godine izrada papira temeljila se isključivo na alkalnom postupku. Papir i knjige iz tog vremena još su i danas vrlo dobro očuvani. Ali, nakon 1850. godine počeo se koristiti postupak s kiselinama, zbog čega se kvaliteta papira i knjiga jako pogoršala. Već i izdavači sad ponovno koriste papir izrađen po alkalnom postupku. Cak ugledni vašingtonski muzej Smithsonian Institution za pohranjivanje predmeta koji nisu izloženi koristi papir i kartonske kutije od alkalnog papira. I knjižnice dakle za svoje raspadajuće knjige traže slična rješenja kao ljudi za svoje zdravstvene poteškoće. Ono što se temelji na lužnatosti preživjet će, a što se temelji na kiselosti propast će – bila to civilizacija, ljudsko tijelo ih papir, na kojem pohranjeno naše znanje. Sama majka priroda vapi za alkalnim načinom života i pitam se koliko će još dugo podnositi našu zlouporabu. John Hamaker razvio je teoriju koja se polako počinje ostvarivati. Tvrdi, naime, da svakih 90.000 godina nastupi ledeno doba, za vrijeme kojeg ledenjaci drobe stijene u prah i mineraliziraju tlo. Zbog ponovno nastalog alkalnog okoliša izrastu stabla i biljke. Hamaker je uvjeren da se nezaustavljivo približavamo sljedećem ledenom dobu, a ogromnim količinama kiselog otpada koji odlažemo u okohš taj proces samo dodatno ubrzavamo. Hamaker predlaže da intenzivnim pošumljavanjem i mineralizacijom pomognemo u popravljanju alkalnog stanja zemlje. Ponovna mineralizacija drobljenjem šljunka u prah mogla bi stvoriti odgovarajuće uvjete za lužnatost tla. Tako bi dobivali kvalitetnu, jako lužnatu hranu, oživjeli izvore pitke vode i usporili klimatske promjene koje ugrožavaju život na Zemlji. Uz to omogućili bismo brz razvoj drveća, otpornog na vremenske promjene. Zato alkalizirajte – ili umrite! Ne radi se samo o našem organizmu, već o cjelokupnom poimanju našeg života. Kad idete na odmor, uživajte! Samo tako ćete smanjiti stres. Sjetite se poznate izreke H. W. Longfellovva: »Radost, umjerenost i odmor liječniku pred nosom zatvaraju vrata.« Sve što mislimo i sve što osjećamo, pozitivno ili negativno, odražava se na fizičko tijelo. Bilo kakva neusklađenost uzrokuje kisele reakcije. Dakle, stupanj povećane kiselosti neposredno je povezan s energetskim blokadama. Intenzivan osjećaj sam po sebi nije štetan, ah uporno ustrajanje na njemu uvijek stvara jaku kiselost koja vodi u bolest i bolove. Neusklađeni rad uzrokuje nestabilnost staničnih procesa, pa se stupanj kiselosti jako povećava. Kiseli otpadni produkti počinju nastajati posvuda po tijelu. Kad je osjećaj mržnje usmjeren na nekog drugog, tijelo pošiljatelja je ono koje je pogođeno. Sto je veći osjećaj mržnje, to je veća količina nastale kiseline. Zacijelo ćete se upitati, zašto je tako. Razmislite. Jeste li ikad bili ljuti samo u desnoj nozi? Je li vas ikad strah samo u lijevoj ruci? Kad nastane jaki osjećaj obično ga osjećamo po cijelom tijelu. Pročišćen bijeli šećer jedna je od najštetnijih tvari koje možete konzumirati. Kad doživimo blaži stres, u tijelu pokrećemo iste reakcije kao da smo pojeli osminu šalice bijelog šećera. Umjereni stres jednak je dvjema trećinama šalice šećera, a jaki stres s jednom i pol šalicom. Iz toga je vidljivo kako je štetan za naše zdravlje svaki nerazuman emotivni stres. Nasreću, možemo naći načine kojima ćemo uravnotežiti osjećaje nesklada, kad se oni pojave. Usmjerite svoju pažnju na dio tijela 2,5 centimetra ispod pupka i na tom mjestu zamislite točku veličine kovanice. Nekoliko puta smanjite veličinu te zamišljene točke za polovicu, ali tako da vam ne nestane pred očima. Ustrajte 10 do 30 sekundi. Usredotočenjem na tu točku, um vam se pribere, umirite tijelo i stvorite zaista iznenađujuću reakciju u hormonskom sustavu. Svuda po tijelu se preko limfnog sustava počinje oslobađati lužnati enzimski sok koji povećava lužnatost u organizmu, jača svaki mišić i uređuje misaone procese. Vježba će vas opustiti i ojačati. Prema općem uvjerenju, napetost, pritisak i nasilan otpor izjednačuju se sa snagom. Ništa nije neistinitije. Pravu snagu nalazimo u našoj povezanosti sa Stvoriteljem. Kad se uravnotežimo s beskonačnim izvorom čiste energije, opustimo se, razbistrimo i dobijemo svu snagu koju ćemo ikad trebati. Moje osobno iskustvo je to potvrdilo. Jednom sam se na takmičenju u dizanju utega iznenada razbolio. Na svakom takmičenju su dopuštena tri pokušaja. Kad sam prvi put bio na redu nisam mogao podignuti utege. Do drugog pokušaja sam imao tri minute vremena. U prvoj minuti sam se sažalijevao, osjećao sam se slabim i nemoćnim i srce me boljelo jer je govorilo da ću nakon svih dugih mjeseci pripreme odustati. U drugoj minuti sam se sjetio tehnike usredotočenja na jednu točku, smirio sam se i povezao s energijama koje vladaju u svemiru. Dok sam bio usredotočen na jednu točku, nisam osjećao nikakve bolove. Prije isteka treće minute, mirno sam i sabrano s lakoćom podigao uteg. Tada sam spoznao da usredotočeno opuštanje znači snagu. Ako glazba stvara bilo kakav neugodan osjećaj, u organizmu uzrokuje nastanak kiselina. Neskladan zvuk remeti djelovanje enzima, hormona i osnovne funkcije organa, što dovodi do uništavanja stanica. Harmonična glazba opušta i sinkronizira živce, organe i žlijezde te na taj način stvara lužnatost. Posljedica su povećana energija i ugoda. Vibracije koje oblikuju boju stvaraju molekularni učinak unutar svake stanice. Harmonične boje stvaraju lužnatost, a sve koje nameću nesklad, kiselost. Tako možete osjetiti kako vas zovu zelene šume ili žuto-crveni tonovi pustopoljina. Zato se okružite spektrom boja koje vas dižu, opuštaju, daju vam snagu, mir i veselje. Topao, ljubazan osmijeh nekom tko misli da je sve izgubljeno, iskren dodir ruke nekoga tko je izgubio nadu, novčana pomoć nekom tko je u stisci, lijepa riječ ili molitva za životinje koje pate, iskren blagoslov hrane koju pripremate, radosna pomoć susjedu u popravku ograde, srdačan smijeh skupa s bolesnim prijateljem. Sve to samo su neki primjeri služenja drugima. Služite s tom mišlju – svim svojim djelima pokažite najviše i najbolje u sebi. Iskreno stanje duha koje stvara lužnatost je ono iznutra bogato, mirno i zadovoljno. Lužnatost će se pretakati po vašem tijelu, zaslađivati vaš život i vinuti vas u nebesa.

Voda je glavni sastojak ljudskog tijela i od ključnog je značaja za obavljanje životnih funkcija tijela. U početku plod čini skoro 99 posto vode, a u odraslom čovjeku je ima oko 70% (u krvi 98%, u mozgu 85 %, u mišićima 80%…). Proces propadanja stanica i stvaranja novih odvija se cijeli život, a osnovna građa tih stanica je voda. Zato je kvalitetna voda za piće, pripremu Inane i napitaka od ključnog značaja za dobro funkcioniranje tijela. Zdrav život počinje kvalitetnom vodom. Ionizirana alkalna voda nastaje u postupku podjele pitke vode na ionizirano alkalnu i ionizirano kiselu vodu. Ionizirana alkalna voda se postupku obogaćuje aktivnim vodikom, jakim antioksidansom koji učinkovito neutralizira aktivni kisik i druge slobodne radikale. Ionizirana alkalna voda je po sadržaju aktivnog vodika »reducirana voda« i izvrstan antioksidans, zbog čega je najbolja pitka voda. Voda se u aparatu prilikom prolaska kroz visoko učinkovit višeslojni filtar od aktivnog ugljena i ugljikovih vlakana prvo očisti od svih nečistoća, većih od 1 mikrona. Aktivan ugljen, koji sačinjava visokoučinkoviti filtar, uklanja iz vode klor, organske spojeve, teške kovine i pesticide. Tako očišćena voda se potom prilikom prolaska između elektroda od titanija i platine, koje su odvojene posebnim vrlo kvalitetnim membranama, dijeli na ioniziranu alkalnu i ioniziranu kiselu vodu. U postupku razdvajanja elektrolizom u ioniziranoj alkalnoj vodi kao kationi koncentriraju se prije svega kalcij i magnezij, koji s hidroksilnim anionima tvore blage lužine (kalcijev hidroksid i magnezij ev hidroksid). Istodobno se iz ionizirane alkalne vode kao anioni izlučuju karbonati, nitrati, fosfati i sulfati u ioniziranu kiselu vodu, gdje tvore blage kiseline. Postupak razdvajanja elektrolizom moguć je samo kod pitke vode, jer sadrži elektrolite. Ionizirana alkalna voda zbog brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje izvrsna je za piće i pripremu hrane, a ionizirana kisela voda koristi se izvana za kozmetičke i dezinfekcijske svrhe, a izvrsna je i za njegu biljaka. Ionizirana alkalna voda sadrži aktivni vodik, to je snažan antioksidans i sredstvo za uklanjanje otrova, koje učinkovito neutralizira aktivni kisik i druge slobodne radikale. Svi antioksidansi, kao npr. vitamin A, vitamin C i vitamin E, imaju isto kao ionizirana alkalna voda u svojini molekulama dodatan elektron, koji služi za neutralizaciju slobodnih radikala. Ioniziranoj alkalnoj vodi u postupku razdvajanja elektrolizom smanjuje se veličina skupova molekula vode. Zbog toga je alkalno ionizirana voda izvrsno sredstvo hidracije s do šest puta većom sposobnošću hidracije od obične pitke vode, što dodatno povećava pozitivan učinak ionizirane alkalne vode na zdravlje.

Aktivni vodik antioksidans Tekućine imaju određen oksidacijsko-redukcijski potencijal (ORP), vrednovan u mV. Pitka voda ima ORP od +300 mV do +400 mV, što znači da ima razmjerno nizak redukcijski potencijal. Samo niže vrijednosti imaju sposobnost redukcije i time sprječavanja oksidacije. Ionizirana alkalna voda, ovisno o sadržaju elektrolita, ima i postavljene stupnjeve na aparatu na osnovi sadržaja aktivnog vodika ORP od 250 mV do – 350 mV. Svježe iscijeđen sok naranče ima ORP vrijednost oko – 250 mV, ali koji antioksidativne osobine s vremenom ili obradom (konzerviranje) brzo gubi. Oksidacija znači kvarenje, raspadanje i starenje. Kad neka stvar oksidira, oksidacijsko-redukcijski potencijal (ORP) raste. Okoliš s višim ORP-om sprječava rast bakterija, a ako je dovoljno visok,uništava bakteriju. Hrđanje željeza posljedica je oksidacije. U tijelu se događa štetna oksidacija pod utjecajem slobodnih radikala. Najčešće su slobodni radikali nestabilne molekule koje su zbog različitih »stresnih« utjecaja izgubile elektron. Tako slobodni radikali u tijelu, u težnji za stabilnošću uzimaju elektrone iz stanica i time oštećuju DNK. Kad se stanica dijeli, nova stanica preuzme imitiran, pokvaren DNK materijal, greška se daljnjim dijeljenjem prenosi dalje i tako uzrokuje brojne bolesti. Kako starimo, naš tjelesni ORP postaje veći. Ionizirana alkalna voda sa svojim niskim ORP-om koči starenjem uvjetovano povećanje ORP-a i time proces starenja. Za osjetno usporavanje i preokretanje procesa starenja moramo svaki dan popiti veću količinu ionizirane alkalne vode većeg stupnja. Antioksidansi imaju osobine ublažavanja procesa starenja i djeluju kao preventivna zaštita od bolesti, na temelju mehanizma neutralizacije slobodnih radikala. Budući da je ionizirana alkalna voda tekućina s iznimnom sposobnošću hidracije, zauzima najviše mjesto među antioksidansima.

Prednosti ionizirane alkalne vode Pijenje ionizirane alkalne vode je preventivna zaštitaod brojnih oboljenja, pomaže u reguliranju krvnog tlaka i snižavanju razine šećera u krvi, pomaže u regulaciji probave i kod poteškoća s osteoporozom, kostoboljom, ublažuje kardiovaskularne probleme i što jc najvažnije, oslobađa tijelo od otrova. Povećava učinkovitost imunološkog sustava i općenito otpornost tijela. Prema iskustvima brojnih zadovoljnih korisnika, viroze su manje učestale i manje izražajne, regulirana je probava, uklonjeni su problemi sa želučanom kiselinom, povećana je životna energija, uklonjene su čak migrene. Obična pitka voda sadrži klor, karbonatne, nitratne, sulfatne i fosfatne anione, koji smanjuju učinkovitost kalcijevih iona. Ionizirana alkalna voda ne sadrži klor, prethodno nabrojenih aniona je vrlo malo ili ih skoro nema, što povećava učinkovitost kalcijevih iona. Uz to, ionizirana alkalna voda, zbog postupka razdvajanja vode elektrolizom, obogaćena je prije svega kationima kalcija i magnezija. Ionizirana alkalna voda isto tako ne sadrži nečistoće veće od 1 mikrona, klor, organske spojeve, teške metale i pesticide, koje odstranjuje visokoučinkoviti višeslojni filtar od aktivnog ugljena i ugljikovih vlakana. Pijenje ionizirane alkalne vode umjereno povećava izlučivanje urina i time pomaže u uklanjanju otpadaka metabolizma, čime je osigurano bolje čišćenje tijela. Pijenjem ionizirane alkalne vode postižemo smanjenje količine uree i mokraćne kiseline u krvi. Prevelik sadržaj masnoća u prehrani povećava razinu kolesterola u krvi. Razlikujemo korisni HDL kolesterol i štetni LDL kolesterol. Kad štetni LDL kolesterol u tijelu, pod utjecajem slobodnih radikala oksidira, odlaže se na krvne žile, sužuje ih i time smanjuje njihovu protočnost, što uzrokuje visoki krvni tlak, a posljedično infarkt ili kap. Višemjesečno pijenje ionizirane alkalne vode koja sadrži aktivni vodik najučinkovitiji je antioksidans, pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka, jer svojim antioksidativnim djelovanjem sprječava oksidiranje LDL kolesterola i njegovo odlaganje na stijenkama žila. Uporaba ionizirane alkalne vode Čaj, kava i drugi napici, pripremljeni s ioniziranom alkalnom vodom imaju bolji i izražajniji okus. Pijenje ionizirane alkalne vode pomaže kod napornog fizičkog ih intelektualnog rada. Namakanje npr. suhog graha u ioniziranoj alkalnoj vodi, zbog izvrsnih hidracijskih osobina, znatno pospješuje hidraciju i nabreklost zrna graha. Kuhanje u ioniziranoj alkalnoj vodi pojačava okus hrane. Uporaba ionizirane kisele vode Ionizirana kisela voda koristi se izvana i izvrsna je za njegu kože i kose, napinje kožu i sprječava nastanak akni, kosa dobiva ljepši sjaj. Ionizirana kisela voda izvrsna je za njegu usne šupljine, ispiranje pomaže u liječenju upale grla i uklanja neugodan zadah, također pomaže u odstranjivanju zubnog kamenca. Ionizirana kisela voda djeluje protumikrobno i izvrsna je za čišćenje i dezinfekciju posuda i kuhinjskog pribora. Izvrsna je za njegu biljaka i potiče njihov rast, vraća svježinu i produljuje trajnost rezanog cvijeća. Ne poznajem nikoga tko bi se u pitku vodu razumio bolje od g. Maria Habeka iz poduzeća Tehnofan-M.S. iz Ivanjca. Možete ga nazvati na telefon 042 / 770 620, a puno korisnih informacija možete naći i na internetskoj stranici www.tehnofan.hr

KALCIJ JE JEDAN OD NAJVAŽNIJIH MINERALA ZA STVARANJE LUŽNATOSTI Kalcij je jedan od glavnih tjelesnih sastojaka. Ljudsko tijelo sadrži 2% kalcija ili prosječno 1,2 kg. Kalcij: • Osigurava jake i zdrave kosti, zube i nokte • Smanjuje opasnost od raka debelog crijeva • Brine za zdravlje srca i krvnih žila • Brine za pravilan rad srca • Snižava krvni tlak • Uklanja nesanicu • Sudjeluje u metabolizmu željeza • Omogućuje pravilan rad živčanog sustava • Uklanja bolove u križima • Smanjuje menstrualne grčeve • Pomaže kod poteškoća u menopauzi • Povećava intelektualne sposobnosti • Smanjuje stres • Smanjuje opasnost nastanka bubrežnih kamenaca • Povećava učinkovitost imunološkog sustava • Učinkovito uklanja masnoće iz tijela • Pomaže kod mršavljenja. Dugo vremena ni stručnjaci nisu razumjeli kako kalcij utječe na tako puno tjelesnih funkcija. Odgovor se nalazi u ovoj knjizi: kalcij izvrsno regulira kiselo-lužnatu ravnotežu u svim tjelesnim tekućinama. Tijelo regulira kiselo-lužnatu ravnotežu prije svega kalcijem. Naše tijelo se od zakiseljenosti brani na sljedeći način: crpi kalcij iz kostiju i regulira vlastiti pH. Mnogi znanstvenici su uvjereni da je uzrok mnogih bolesti povećano crpljenje kalcija iz kostiju zbog regulacije pH. Nabrojimo samo neke:

Osteoporoza Vrlo je važno da djevojčice još prije puberteta dobiju dovoljno kalcija, dakle u razdoblju kad se konačno oblikuju kosti. Ako ste zakasnili i uzimali prosječno samo 500 mg kalcija, to još uvijek možete nadoknaditi u kasnijoj dobi. U najvažnijoj francuskoj medicinskoj istraživačkoj ustanovi napravili su studiju u kojoj je sudjelovalo 3210 zdravih žena iznad osamdeset godina. Svaki dan su uzimale po 1200 miligrama elementarnog kalcija s vitaminom D3. Broj lomova kuka smanjio se za nevjerojatnih 43%, a lomovi zapešća i zdjelice za 32%.

Srce, krvožilni sustav, kolesterol Sudionici istraživanja na Oregon Healt Sciences sveučilištu uzimali su kalcij od šest do dvanaest tjedana. Među sudionicima s visokim krvnim tlakom koji su uzimali dodatni kalcij tlak se smanjio kod njih 75%. Istraživači na Boston University Medical School 18 godina su pratili veliku skupinu muškaraca. Oni koji su uzimali oko 1000 mg kalcija na dan tijekom starenja su bih bitno manje skloni visokom krvnom tlaku. U brojnim drugim istraživanjima utvrdili su da bi se kod 50% osoba krvni tlak snizio, ako bi uzimali dovoljno kalcija. Još je zanimljivije da kalcij uklanja štetu koju uzrokuje visoki krvni tlak. Istraživanja su pokazala da dnevne doze od 1000 mg kalcija na dan u dva mjeseca uzrokuju smanjenje raširenog srca. Kad je veća skupina muškaraca počela jesti hranu s puno kalcija, smanjio im se kolesterol.

Moždana kap Kap je jedan od najčešćih uzroka smrti. Kao i svi organi tako i mozak treba stalan dotok krvi i kisika. Ako koncentracija kisika u mozgu dovoljno opadne, mogu nastati nepopravljive posljedice. Obično kap pogađa one koji imaju probleme s aterosklerozom, šećernom bolesti, srcem. U nekim istraživanjima utvrdili su da su zdrave žene uzimale 38% više vitamina D i 17% više kalcija od onih koje je pogodila kap.

Glavobolja, migrena, druge bolesti Istraživanja Human Nutrition Research Centra dokazalo je da žene trebaju više analgetika onda kad im u prehrani nedostaje kalcija i mangana.

Bubrežni kamenci Bubrežni kamenci sastoje se prije svega od dviju tvari, kalcija i oksalata, tvari koju dobivamo u hrani, a veže se s mineralima, na primjer s kalcijem. U istraživanju, koje su obavili na Harvard Scool of Public Health dokazali su da je savjet liječnika da ograničimo unos kalcija ako imamo bubrežne kamence – kriv. U istraživanju su dokazali da su osobe koje su konzumirale hranu bogatu kalcijem, puno zaštićenije od nastanka bubrežnih kamenaca. Drukčije rečeno, puno kalcija štiti od bubrežnih kamenaca. Ako je u tijelu dovoljno kalcija, oksalati se vežu s kalcijem i apsorbiraju se u probavnom sustavu. Ako kalcija nema dovoljno, oksalati se izlučuju kroz bubrege, gdje mogu stvoriti kamence.

Menopauza Posljedice menopauze (opadanje koncentracije estrogena) su osteoporoza, propadanje zubi, bolesti srca, artritis, povećanje koncentracije kolesterola i lomovi kostiju. Osim nužnog dodatnog unosa vitamina E, C i vitamina skupine B, nužno je uzimanje dodatnog kalcija. Kalcij je nužan kod grčenja mišića, kod zgrušavanja krvi i kod očuvanja staničnih membrana. Presudno je važan za normalan rad srca, što je za žene važno jer su nakon menopauze znatno sklonije bolestima srca nego prije.

Dug i zdrav život (imunološki sustav) Kalcij ima brojne vrlo važne zadaće u funkcioniranju organizma. Važan je za stezanje mišića, prijenos živčanih signala po živcima, djelovanje osjetilnih stanica, zgrušavanje krvi. Kalcij je važan i u djelovanju imunoloških stanica. Posebno fagocitne stanice (to su imu-nološke stanice koje imaju zadaću uklanjanja stranih tijela: bakterija, virusa…) imaju veliku potrebu za kalcijem. Ona se dodatno povećava kad moraju progutati i uništiti puno tijelu stranih čestica. Kad je u tijelu zaraza, tada trebamo više kalcija. Svi mi koji uzimamo dovoljno kalcija otporniji smo i imamo manje prehlada, gripa, viroza…

Rak Kalcij može spriječiti razmnožavanje stanica raka. Na University of Minesota utvrdili su da bi 2000 mg kalcija na dan moglo normalizirati razmnožavanje stanica u debelom crijevu muškaraca i žena koji su jako izložene raku debelog crijeva. To otkriće potvrđuje rezultate mnogih studija koje pokazuju kako kalcij sprječava nastanak raka. Kod životinja kalcij spriječi tumore u 40% slučajeva. Kod ljudi su utvrdili da su oni koji uzimaju malo kalcija u tri puta većoj opasnosti od raka debelog crijeva. U jednoj studiji u Chicagu, koja je trajala 19 godina i obuhvatila 25.000 ljudi, utvrđeno je da su oni koji su uzimali 1200 mg kalcija na dan u upola manjoj opasnosti da se razbole od raka debelog crijeva.

Debljina Kalcij otežava apsorpciju zasićenih masnoća u probavnom traktu. Ako se ne apsorbiraju, ne mogu povisiti kolesterol. Uzimanjem puno kalcija probavom izlučujemo dva puta više ma-snoća, nego inače. Naše bake i prabake će se sjetiti kako se nekad pravio sapun: od masti i lužine. Kalcij u dodiru s masnoćom stvara tvar koja je slična sapunu,a tijelo je ne preuzima u krv i odmah se izlučuje. Ako ne uzimamo dovoljno kalcija, masnoća se nakuplja u tijelu, neprerađeni ugljikohidrati se također pretvaraju u masne stanice i postajemo debeli.

Dodavanje kalcija S metabolizmom kalcija naše tijelo ima puno više posla nego s probavom drugih minerala i to je pomalo ironično: najvažniji mineral našem je organizmu najteže dostupan. Npr. mlijeko ima puno kalcija, pa ipak, odrasli ljudi od toga nemaju puno koristi jer ga tijelo koristi u metabolizmu tog istog mlijeka. Dovoljne količine kalcija također ne možemo osigurati samo konzumiranjem povrća, zato puno ljudi uzima dodatke s kalcijem. Pritom je kalcij u oblicima koji su našem organizmu nepoznati (strani, umjetni) i od tih pripravaka naše tijelo nema puno koristi. Ako želite zadovoljiti potrebe za kalcijem, preporučujemo uzimanje prirodnih proizvoda bez ikakvih dodataka. Takav proizvod je koraljni kalcij u prahu. Zašto bez kalcija jednostavno ne možemo živjeti i ne možemo biti zdravi pročitajte više na www.sitis-san.hr U igri života vrijede ista pravila. Između imetka bogatog i siromašnog može biti razlika nekoliko milijuna eura, a uzrok može biti jedna jedina odluka. Između zdravog i bolesnog je velika razlika, ali to može biti posljedica jedne navike, jedne odluke ili jedne informacije. Isto je i kod razlike između uspješnih i neuspješnih, zadovoljnih i nezadovoljnih…. Samo nekoliko postotaka moramo biti bolji, samo malo je potrebno. Cesto živimo automatski, po nekoj inerciji, onako kako smo naviknuti. Nismo svjesni da svaki trenutak iznova odlučujemo o ovom ili onom i daje te odluke potrebno provjeravati. Kod prehrane ta je inertnost prilično izražena. Kuhamo i jedemo po navici ono što su kuhali i jeli naši roditelji, a oni su kuhah i jeli ono što su kuhali i jeli njihovi roditelji. Ukratko, naša djeca se hrane slično, kao što su se hranili njihovi pradjedovi i prabake. I tu sličnost završava. Ništa drugo nije isto. Sirovine koje koristimo u pripremi mane nisu iste, način pripreme hrane nije isti, način prehrane nije isti, iskorištavanje konzumiranih kalorija nije isto, način života nije isti. I samo rijetki, koji su prisiljeni bolešću ili nezadovoljstvom vlastitim izgledom, i još rjeđi – oni potaknuti intelektualnim i duhovnim odrastanjem, odlučuju se na promjene. U posljednjih 100 godina sve se posve promijenilo – samo je funkcioniranje našeg tijela ostalo isto.

Hrana je lijek i hrana je otrov. Naše tijelo je nešto najgenijalnije, najsavršenije što uopće možemo zamisliti. Čudimo se toj majstoriji, divimo joj se. Budite ponosni na svoje tijelo i poštujte ga. Upoznajte ga i brinite se za njega, upravo onako kako se brinete za primitivne tehničke uređaje: automobil, mobitel, brod, DVD… Naučite nešto o hrani, vitaminima, mineralima. Ako tijelo nije zdravo, ne možemo biti sretni. Planirajte što ćete i kad ćete jesti. Jedna od najvažnijih stvari je savjestan način života, u kojem smo svjesni što i zašto radimo, a ne živimo automatski, nagonski, u skladu s dosadašnjim navikama. Prehrana je ozbiljna stvar, zato planirajte što, kad i koliko ćete pojesti. Ali, prehranom se ne trebate baviti previše. Hranom ne smijemo biti opsjednuti. Ne jedite kad ste umorni, bolesni, nesretni, ljuti, uznemireni… U hrani nisu samo kalorije, minerali i vitamini. Hrana je izvor životne energije koji nije moguće vidjeti pod mikroskopom ili izračunati u kalorijama. Životinje često poste, posebno kad su bolesne. I bolesna djeca odbijaju hranu. Poznajem izvrsnog liječnika koji jede jednom na dan i to oko pet. Smatra da tijekom dana ne može jesti jer na poslu gleda i doživljava trpljenje drugih, krv, bolesti… Tvrdi da tom hranom tijelo ne bi ništa dobilo. A poslijepodne, kad dođe kući, sa suprugom seposveti hrani i tom hranom dobiva dovoljno energije i zdravlja za svoja skoro dva metra visoko i 100 kilograma teško tijelo. Ne navikavajte se jesti u stresnim situacijama, jer tako stvarate naviku da posljedice stresa kompenzirate hranom.

Vodu žvačite, hranu pijte. Vodu (i druge tekućine) žvačite: pijte u malim gutljajima s osjećajem. Ne ulijevajte je u sebe. Voda takvim pijenjem samo proteče kroz tijelo, a nekoliko minuta nakon pijenja već smo na wc-u. Ako »jedete« čistu, zdravu (alkalnu) vodu, možete je popili puno manje i nećete tako često ići na wc. Tvrdu hranu žvačite tako dugo da nastane kaša koju, pomiješanu sa slinom, možete »popiti«. Od takve hrane imat ćete puno više koristi, unatoč tome što ćete pojesti znatno manje. Usput ćete izbjeći mnoge zdravstvene poteškoće. Odjednom jedite smo jednu vrstu hrane. Čovječanstvo postoji tisuće i tisuće godina i uvijek je vrijedilo jedno pravilo: ljudi su odjednom jeli samo jednu vrstu hrane. Tek u posljednjem stoljeću postalo je moderno pripremati velik broj jela za jedan obrok (aperitiv, hladno predjelo, toplo predjelo, glavno jelo, prilozi, salate, slastice . . . ) , koji tako sadrži vrlo miješanu, neusklađenu i neuravnoteženu hranu, sastavljenu od bjelančevina, masnoće, ugljikohidrata… U toj zbrci tijelo se ne snalazi najbolje i to nam uzrokuje puno poteškoća, odmah nakon hranjenja i dugoročno. Pola sata prije i tijekom ručka te pola sata nakon ručka ne pijte vodu. Za probavu konzumirane hrane tijelo treba želučanu kiselinu. Ako je razrijedimo vodom, tijelo mora izlučiti još više kiseline. Nije dobro ako je izlučuje previše ili premalo. Jedite što manje. Postoji vjerovanje da Stvoritelj prilikom rođenja svakom čovjeku namijeni određenu količinu hrane. Kad tu količinu hrane pojede, umre. Pouka: ako želimo živjeti dugo, moramo jesti što manje. Pomoći će ako slikovito predočimo neku hrpu hrane: svaki put kad sa te gomile nešto uzmemo, bliže smo vlastitoj smrti, izreka: »Grobove si kopamo zubima« nije daleko od istine.

Između obroka u pravilu ne jedite. Ako imate poseban razlog, obrok možete podijeliti na više manjih. Izbjegavajte bijelo brašno, bijeli šećer, sol, mlijeko. Već stoljećima nam je poznato upozorenje o tri bijele smrti, a u posljednje vrijeme dodaju i četvrtu, a to je kravlje mlijeko. Dakle: što manje koristite bijelo brašno, bijeli šećer, sol i kravlje mlijeko. Ne počinjite hranjenje ugljikohidratima. Kad u prazan želudac dođu ugljikohidrati, gušterača izlučuje previše inzulina. On brzo smanji razinu glukoze u krvi i pohrani je u masne slanice. Kad koncentracija glukoze u krvi previše padne, tijelo odmah traži novu hranu, i to onakvu koja se najbrže promijeni u glukozu, a to su ugljikohidrati. Brzo se nađemo u začaranom krugu, koji pouzdano vodi u debljinu, šećernu bolest…(Autor teksta nepoznat)

8 comments on “LUZNATOST ORGANIZMA I OSTALI DOBRI SAVETI

  1. Text treba početi ovako: „Važna je samo činjenica da se sve bolesti razvijaju zbog jednog jedinog uzroka – Kao karmička reakcija tj. opomena da hitno nešto trebamo mijenjati a promjena ide od suptilnih nivoa prema grubima.Bolest je samo vrh ledene sante koji je vidljiv,otprijike 10%.Ostalih 90% je ispod vode,tj. na suptilnim razinama.“ Inače odličan text.

      • Lazarev je jedna jako draga i iskrena osoba i do najsitnijih detalja razradio je i obznanio svijetu ono što piše u drevnim Vedama,na način da to svatko može shvatiti.Hvala Bogu na toj blistavoj iskri.

  2. draga Vesna, redovno citam Vase clanke i interesuje me Vase misljenje o MMS-u ako ste culi za taj mineralni napitak. Moja porodica i ja ga koristimo vec godinu dana ukljucujuci i dete od 8 godina i imamo za sada samo pozitivna iskustva.

  3. Moje postovanje c,b,m, evo imam jedan tekst u albumu pa ako nekom nesto znaci neka procita. Volela bih ako vam nije problem da napisete ovde u komentar izvor od kuda nabavljate MMS, gde ga kupujete, tako da bi i svi zainteresovani mogli doci do njega.. Jesam cula sve pohvalno za taj mineralni napitak…nije mi svrha da bilo koga reklamiram, ali mi je u cilju da su ljudi informisani i da mogu pomoci sebi i drugima…Hvala vam i pozdrav..🙂

    ALBUM

  4. Za sagledavanje suptilnih aspekata prehrane svima najtoplije preporučam knjigu „Dinamičko-biološka prehrana“ Rudolf Steiner.Ljubav i radost svima

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s