SVITCI S MRTVOG MORA SU STIGLI NA INTERNET

SviTci s Mrtvog mora dostupni javnosti, doznajte njihove tajne! Jeruzalem, 27.09.2011.
Svitci s Mrtvog mora napokon su dostupni javnosti i svako može pročitati što piše u njima.
Zahvaljujući suradnji nacionalnog muzeja u Izraelu i Googlea svici s Mrtvog mora su objavljeni na internetu
http://dss.collections.imj.org.il/ i svatko može proučavati tekstove napisane u pustinjskim špiljama prije dvije tisuće godina. Posjetitelji na stranici tako će virtualno moći listati stranicu po stranicu svitaka kao i prijevode na engleskom jeziku. Original se pak nalazi u trezoru jako osigurane zgrade u Jeruzalemu koja je sagrađena isključivo za čuvanje svitaka. Onaj tko ulazi mora imati tri različita ključa, magnetsku karticu i tajnu šifru. Svitci se sastoje od oko 900 dokumenata, uključujući i tekstove iz hebrejske Biblije, koji su otkriveni između 1947. i 1956. godine u 11 špilja u okolici Kumrana u blizini drevnog naselja Khirbet Qumran, na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora.
Tekstovi su od velikog povijesnog i religijskog značenja jer sadrže jedine poznate sačuvane kopije biblijskih dokumenata nastalih 100 godina pr.Hrista. te sadrže dokaze o znacajnoj razlicitosti vjere i prakse unutar kasnog Drugog Hrama Judaizma. Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, ali neki su napisani i na papirusu.

Dve hiljade godina pošto su napisani i decenijama pošto su pronađeni u pećinama u pustinji, neki od najpoznatijih svitaka sa Mrtvog mora dostupni su preko interneta.

Kako prenosi AP, Izraelski muzej i međunarodni veb gigant Gugl zaslužni su za postavljanje pet svitaka na Internet.
Gugl tehnologija omogućiće posetiocima da pronađu odgovarajuće pasuse u svitcima i prevedu ih na engleski. Svitke koji su dostupni na netu kupio je Izrael u periodu od 1947. do 1967. godine. Svitke su prvobitno pronašli beduinski pastiri u Judejskoj pustinji i od tada se nalaze u Izraelskom muzeju u Jerusalimu. Gugl takođe sarađuje sa Izraelom na prvoj sveobuhvatnoj bazi podataka šire kolekcije svitaka. Nova internet stranica razvijena u saradnji sa kompanijom Google pruža korisnicima mogućnost pretraživanja, brzog učitavanja, pregledanja fotografija rukopisa u visokoj rezoluciji, kao i kratkih video snimaka koji objašnjavaju i daju osnovne informacije o tekstovima i njihovoj istoriji.
Svitci Mrtvog mora, koji uključuju najstarije poznate biblijske skripte koje postoje, omogućavaju kritički uvid u jevrejsko društvo u Izraelu iz perioda Drugog Hrama, vremena nastanka hrišćanstva i rabinskog jevrejstva. Pet svitaka Mrtvog mora koji su do sada digitalizovani obuhvataju svitak Velikog Isaije, svitak Zajednice, svitak komentar Habakuka, svitak Hrama, i svitak rata, a pretraživanje na Google-u vas automatski vodi na ove web stranice.
Svih pet svitaka se mogu zumirati tako da korisnici mogu da pregledaju tekstove do najsitnijeg detalja. Detalji koji nisu vidljivi golim okom se mogu videti kroz ultra-visoku rezoluciju digitalnih fotografija koje je sačinio fotograf Ardon Bar-Hama, – u rezoluciji do 1200 megapiksela. Ove slike imaju gotovo dvesta puta veću rezoluciju od onih koje pravi standardna kamera. Svaka slika koristi UV-zaštićenu cev sa blicem ekspozicije 1/4000 sekundi da bi se smanjila oštećenja na osetljivim rusvicima. Osim toga, Svitak Velikog Isaije se može pretraživati po koloni, poglavlju i stihu, a dostupna je i alatka za prevod na engleski jezik i mogućnost da korisnici predaju prevod stihova na svom jeziku.

O SVITCIMA MRTVOG MORA
Proističući iz perioda između trećeg veka pre nove ere i prvog veka, Svitci Mrtvog mora su otkriveni između 1947. i 1956. u jedanaest pećina na severozapadnoj obali Mrtvog mora. Autorima rukopisa smatra se jedna izolovana jevrejska sekta, koja se u njima pominje kao „zajednica“, naseljena u regiji Qumran u jevrejskoj pustinji.
Izraelski Muzej bio je dom svitaka Mrtvog mora od svog otvaranja 1965. S obzirom na njihovu veliku osetljivost na svetlo, svitci su smešteni i izloženi u “Hramu knjige”, koji su dizajnirali Armand Bartos i Frederic Kiesler, čija prepoznatljiva kupola podseća na poklopac posude u kojoj su rukopisi nađeni. Svitci su sada digitalizovani i njima se može pristupiti preko digitalog projekta “Svitci Mrtvog mora”, koji uključuje:
– Svitak Velikog Isaije, upisan u knjigu Isaije iz otprilike 125. godine pne, koji je jedini kompletno očuvani primerak neke biblijske knjige.
– Svitci rata datira iz kasnog prvog veka PNE ili početka prvog veka nove ere i opisuje sukob „Sinova svetlosti“ i „Sinovi tame“, koji su trajali četrdeset devet godina, završivši sa pobedom „Sinova svetlosti“ i obnovom Hrama u skladu sa njihovim uverenjima.
– Svitci Hrama, poreklom s početka prvog veka nove ere, tvrde da će obezbediti detalje o Božjim uputstvima za izgradnju hrama u Jerusalimu. Napisani na životinjskoj koži debljine jedne desetine milimetra, svici Hrama su najtanji pergament koji je ikada nađen među svicima Mrtvog mora .
– Svitak Zajednice se fokusira na način funkcionisanja zajednice života, koji se bavi temama kao što su prijem novih članova, organizovanje zajendičkih obroka, molitvi, ritual pročišćenja i teoloških doktrina.
– Svitak komentar Habakkuka tumači prva dva poglavlja biblijske knjige proroka Habakkuka u jedinstvenom stilu koji čini ključni izvor znanja o duhovnom životu skrovite Qumran zajednica, naglašavajući percepciju zajednice samu po sebi .

http://www.b92.net

Gregg Braden – O efektu proroka Isaija

www.youtube.com/watch?v=Dcw_snWfJ0o&feature=related

Advertisements

One comment on “SVITCI S MRTVOG MORA SU STIGLI NA INTERNET

  1. Povratni ping: DA LI JE OVO TACNO? RAZGOVOR S AUTOROM "KNJIGE KOJA CE ZAUVEK PROMRNITI IDEJE O BIBLIJI" – NIKOLA DUPER | Blog Vesne Mihajlović

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s