DAMANHURSKI POSJET DOLINI PIRAMIDA U BOSNI

Crotalo i Meri iz Damanhura te Tatjana i Dora iz Damanhur centra Talej posjetili su Bosansku dolinu piramida početkom sedmog mjeseca 2007. godine.
Semir Osmanagić, čovjek koji je skinuo veo s očiju ljudima kako bi im ukazao na postojanje piramida u Bosni, vodio ih je po arheološkim lokalitetima na piramidi Sunca, piramidi Mjeseca, podzemnim tunelima ispod piramida te lokalitetu u selu Vratnica. Imali su najboljeg predstavnika civilizacije piramida. Proveli su dva ispunjena i prekrasna dana.

Crotalo Sesamo i Semir Osmanagić na piramidi Sunca

Bosanska dolina piramida smještena je u Visokom, gradu udaljenom 29 km od Sarajeva. Navedeni kompleks Bosanska dolina piramida zasad obuhvaća, između ostalog, piramide kojima su dana imena: piramida Sunca, piramida Mjeseca, piramida Zmaja, piramida Ljubavi i Hram zemlje te lokalitet u selu Vratnici, nedaleko Visokog.

Piramide se još nalaze ispod slojeva zemlje, kamenja, i drveća, a radovi na njihovom iskapanju započeli su travnju 2006. godine. Pretpostavlja se da se ondje radi o iznimno velikom kompleksu građevina neke drevne civilizacije. Promatrajući golim okom, brda zaista stvaraju dojam piramida, pogotovo piramide Sunca i Mjeseca. Strane piramida poklapaju se sa stranama svijeta. Vrhovi piramida Sunca, Mjeseca i Zmaja kad se spoje zračnom linijom, čine istostranični trokut.

Ako posjetitelji očekuju da će u visočkoj dolini ugledati nešto nalik egipatskim piramidama, očekivanja im se neće ispuniti. Ovaj lokalitet je mnogo stariji od egipatskih piramida, tako da način gradnje predstavlja nešto što nam dosad još nije poznato. Ipak, ustanovljeno je da vezivni materijal koji je pronađen na bosanskim piramidama odgovara onom na egipatskim piramidama te da su kameni blokovi breče slični onima u Egiptu. Tko su bili graditelji može se samo nagađati. Zasad se o ovim piramidama malo zna, osim činjenice da se nalaze na mjestu gdje ih nitko nije očekivao. Uglavnom, sa interesom za piramide počele su se razvijati i određene teorije o porijeklu i nastanku piramida. Jedna od pretpostavki je da je čovjek te drevne visokorazvijene civilizacije, vjerojatno kad je gradio piramide, oblikovao već postojeća brda i uklopio ih u svoju arhitekturu. Po drugoj pretpostavci te su piramide nadograđivane u nekoliko generacija od izlivenog materijala, i to kako je rasla razina vode zbog potopa doline, koji se dogodio krajem ledenog doba. Ledeno doba je, inače, prirodna pojava koja se ritmički pojavljuje na Zemlji i predstavlja neku vrstu doba spavanja, a svojim posljedicama izaziva znatan utjecaj na evolucijski tijek živih bića.

Zanimljiva je priča iz knjige Semira Osmanagića: Svi naši „kontakti“, iz njegovog višetomnog ciklusa „Alternativna historija“ na http://www.alternativnahistorija.com. U tekstu pod naslovomZemaljske misterije navodi se „Tristo godina prije „biblijskog potopa“, piramida ponovo postaje interesantna. Prije osam i po hiljada godina, kralj Sahluk je imao sina Saurid-a, koji je imao dar predviđanja budućnosti. On je predvidio prirodne katastrofe koje će prouzročiti velika kometa. Kralj Sahluk je ova proročanstva dao zapisati na piramidi; znanje je prenošeno sa jednog kralja na drugog. Godine 8104. prije n.e. došlo je do velikih poplava i zemljotresa. Prethodno je piramida prekrivena žbukom i svi otvori su zatvoreni. U nju su se sklonili tadašnji Egipćani. Kometa je prošla u blizini Zemlje i izazvala pomicanje polova. To je dovelo do destrukcije ogromnih razmjera. Tisuće ljudi sklonjenih u sigurnost piramide i podzemnih prolaza su preživjeli. Povjesničari su kasnije pogrešno interpretirali starost piramide i način gradnje prema površinskim slojevima.“

Što predstavlja piramida?

Piramida na grčkom označava vatru u središtu.
Zanimljivo je tumačenje koje je o piramidama iznio Michio Kushi: „Piramide su izvorno proizvodile energiju visoke frekvencije.
„PI“ znači val visoke frekvencije,
„RA“ je zvuk spirale,
„MI“ znači skupljanje, privlačenje,
„DO“ označava veliku zgradu.
PI-RA-MI-DO
Piramida skuplja snagu svemira. Energija dolazi iz zemlje. Dvije trećine od vrha piramide i na jednu trećinu od dna nalazi se spremište energije. Odatle se prirodno, automatski proizvodi energija kojom se opskrbljuje okolina i potiče prirodan rast biljaka i usjeva“… “Mislim da se prije 13.000 godina dogodila velika katastrofa, hladna klima zamijenila je toplu, a topla hladnu. U toj velikoj katastrofi potonula je i Atlantida. Nastali su novi kontinenti i slično. Tada je nestala drevna civilizacija. Prije te katastrofe imali smo jedan svijet čije podrijetlo i danas možemo pratiti kao i stare piramide, koje su ostale u prirodnom obliku planine i kamenih ostataka. Na planetu je nekad bilo mnogo tih drevnih civilizacija, imale su jedan zajednički svijet koji se temeljio na korištenju prirodne energije svemira i zemlje. Naša se kultura, također, temelji na tome, a ne na iskapanju nafte i ugljena i njihovu izgaranju. Kad to radimo onečišćujemo sav zrak, vodu i tlo. Stare su civilizacije izbjegavale takve tehnologije. Služile su se mnogo većim energijama iz svemira, yinom i yangom. Na taj su način proizvodili električnu energiju i stvorili divne civilizacije.“

Piramida Sunca

Piramida Mjeseca

Ispod Bosanske doline piramida nalazi se mreža tunela, koju tek treba otkopati i očistiti kako bi bili prohodni. Unutar tunela nailazi se na megalite, ondje su postavljeni vjerojatno s nekom određenom funkcijom. Zanimljivost su oni na kojima su pronađeni uklesani znakovi.

Megaliti
u tunelu Ravne

Jedan od mnogih prolaza u tunelima,
kojeg se tek počelo otkopavati

Kotač pronađen
u tunelu Ravne

U Vratnici se vrše iskapanja na brdu Toprakalija, koje je s prilazne strane polukružnog oblika, a podsjeća na tumulus – grobnicu. Zanimljivost tog mjesta je da kad se na vrhu brda pokušaju odrediti strane svijeta, kompas prestane funkcionirati. Dosad su na toj lokaciji iskopani impresivni, veliki megaliti.

Brdo Toprakalija u Vratnici

Prilaz brdu Toprakalija u Vratnici

Vratnica

U Bosanskoj dolini piramida se najvjerojatnije radi o mjestu koje će promijeniti zemaljsku povijest. Naime, s obzirom na nepostojanje službenog znanja o drevnoj civilizaciji graditelja i korisnika piramida, nakon mnogo tisuća godina teško je razlučiti stvarne događaje i ličnosti od mašte pripovjedača. Uglavnom, ovo mjesto je započelo s procesom promjena, pokrenute su pozitivne energije u spajanju mostova među ljudima. Mijenjanjem svijesti o našem porijeklu mijenja se i svijest o nama samima, a to nam može pomoći u odgonetavanju temeljnih pitanja: tko smo, odakle dolazimo, kuda idemo te zašto smo ovdje?

Odmor nakon hodanja na piramidi Mjeseca

KAMENE KUGLE – ZAVIDOVIĆI

Na povratku kući četvorka je posjetila magično mjesto kao iz bajke ili nekog uzbudljivog SF-filma -Zavidoviće. Predvečer, šuma, procjep između dva brdašca, maleni potočić okružen kamenim stijenama, a na mnogim mjestima izbijaju savršene kamene kugle različitih veličina. Neke kugle tek djelomično vire iz zemlje, a neke su nažalost razbijene. Izgubi se osjećaj da li se radi o prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti. Zasad se ne zna tko je postavio te misteriozne kamene kugle, ni kada, ni koja im je funkcija. Moguće je da su kreirane u isto vrijeme kad i piramide u Bosanskoj dolini piramida. Zemlja ih je izbacila kako bismo im se divili i čudili njihovoj izradi i ljepoti.

Zanimljivost je da su kamene kugle pronađene diljem Bosne. Pored onih koje se nalaze u Zavidovićima, koji predstavljaju najveće nalazište kamenih kugli, također ih ima i u Banja Luci (sela Trn i Slatina), Teočaku, Maglaju, Ozanićima, Olovu, Srebreniku te u drugim mjestima. Uglavnom, slične su kamenim kuglama koje su pronađene u Kostariki, Meksiku, Australiji, Novom Zelandu, Turskoj, Tunisu. Nakon što je prošle godine u Zavidovićima osnovan Arheološki park: Bosanske kamene kugle na inicijativu Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, i dalje pristižu informacije o novim lokalitetima na kojima su pronađene kamene kugle. Ipak, kad se čovjek bolje zamisli – zaista, kako to da dosad nismo čuli za njih? Kud to zapravo gledamo i što zaista vidimo? Koji to selektivni program nosimo u sebi?

Lijepo je vidjeti i zapamtiti ovakva mjesta koja predstavljaju magnet za radoznale te prenijeti utiske drugima. Piramida je kao živi organizam. Diše s prirodom. Osluškuje svoje posjetitelje, nudi im svoje misterije na odgonetavanje. Ovaj teritorij je zaista raj za istraživače! Potrebno je imati odvažnosti i povjerenja u sebe, sposobnosti da se prepoznaju i prihvate znakovi koji se nude na vidljivoj razini građevina, kako bi se, na kraju, došlo do suptilnijeg dijela unutar nas.

Više podataka o bosanskim piramidama može se naći na: http://www.piramidasunca.ba

Tatjana Sučec – http://www.damanhur.hr

http://doznajemo.com/2013/02/19/semir-osmanagic-za-doznajemo-com-otkrili-smo-da-energija-unutar-piramide-ima-ljekovita-svojstva-2/

http://doznajemo.com/2013/02/20/ne-vjerujete-da-piramida-u-visokom-ima-ljekovita-svojstva-mozda-ce-vas-ovo-razuvjeriti/

http://www.facebook.com/SemirOsmanagich

– FOTOGRAFIJE KORISNIKA SEMIR OSMANAGIC

http://www.facebook.com/media/set/?set=o.40164593841&ref=mf

One comment on “DAMANHURSKI POSJET DOLINI PIRAMIDA U BOSNI

  1. Hvala za priču o piramidama.Drago mi je što niste u skupini nevjernih Toma.
    Bosanske piramide će Ako Bog da biti pokretač promjena za rađanje novog čovjeka,sada je sve ovo oko piramida vjerovatno u traumi rađanja.
    Pozdrav Vesna.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s