BIVSI AMERICKI VOJNIK BRANDON BRYANT ZA DER SPIDEL: “Računalom i joystickom sijao smrt na drugom kraju svijeta "

FOTO: Gilles Mingasson/ DER SPIEGEL

Sjedeći pred računalom i s joystickom u ruci, u zatvorenom i klima-uređajem opremljenom kontejneru u New Mexicu, godinama je upravljao i navodio dronove američkog ratnog zrakoplovstva nad Afaganistanom. Pogađao je ciljeve na drugom kraju svijeta, a na svom ekranu je gledao kako umiru starci, žene i djeca.
Novinaru „Der Spiegela“ je o užasima jednog virtualnog rata, kojega je zdušno zagovarao američki predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Barack Obama, govorio bivši pripadnik američkog ratnog zrakoplovstva (US Air Force), Brandon Bryant. Dvadeset sedam mu je godina, od kojih je preko pet proveo upravljajući na daljinu američke dronove u ratnim operacijama.
To je činio, kako prenosi „Der Spiegel“, iz kontejnera, bez prozora, koji je imao dimenzije kao osrednja kamp prikolica. Zrak je bio klimatiziran i na stalnoj temperaturi od 17 stupnjeva Celzijevih. Vrata, iz sigurnosnih razloga, nisu smjela biti otvorena. On i njegove kolege su tamo imali 14 ekrana i četiri tipkovnice.
Kada je Brandon pritiskao dugme u New Mexicu, netko je morao umrijeti na drugom kraju svijeta. Jednom, u kratkom vremenskom razmaku, između pritiska crvenog dugmeta na joysticku, tj. lansiranja projektila s drona i udara projektila na ‘cilj’, na kontrolnom monitoru se pojavilo lice djeteta. Slika djeteta na ekranu se zadržala djelić sekunde, potom je projektil eksplodirao.
Brandon je ubio dijete. Nakon toga je počeo imati problema sa spavanjem. Obolio je od depresije, a jedan dan je naprosto izgubio svijest i počeo povraćati krv. Poslali su ga šest mjeseci na bolovanje s dijagnozom akutnog PTSP-a. Liječnici su tvrdili kako je njegov oblik PTSP-a neuporediv s onim ‘pravim’, od kojega obolijevaju vojnici koji su ‘fizički sudjelovali u sukobu’. Po isteku bolovanja vraća se u New Mexico, ali iznova zapada u stanja depresije i nesvjestice, te biva otpušten iz američke vojske.
‘Ti su trenuci kao slow-motion. Slike snimljene infracrvenom kamerom, koja se nalazi na projektilu, prenose se putem satelita s dvije do pet sekundi zakašnjenja. U sedam sekundi sam morao donijeti odluku. Nije bilo nikoga na terenu i u tom trenutku sam još uvijek mogao preusmjeriti projektile. Odjednom se pojavilo neko dijete u kutu ekrana’ kaže Bryant, sjećajući se svakog pixella na monitoru.
U slijedećem trenutku su se u Brandonu sudarila dva svijeta. Onaj digitalni i onaj stvarni koji je bila zona između Baghlana i Mazar e Sharifa, sela u Afganistanu.
Nakon toga je vidio bljesak eksplozije na ekranu. Dijelovi zgrade su se urušili, a dijete nestalo. U zapovjednom centru su također to primijetili, ali su u službenom izvješću naveli kako se radilo u psu. Brandon tvrdi kako je siguran, budući da je više puta pregledavao video snimak, kako nema govora o takvom nečemu. ‘Otkada psi hodaju na dvije noge’, rekao je.
Nevidljivi rat
Moderni način ratovanja je nevidljiv i lišen svog pravog značenja zbog udaljenosti. To je nesumnjivo rat, ali se vodi iz malih kontrolnih hi-tech centara diljem svijeta. Novi način ratovanja je trebao biti precizniji od starog i to je razlog zašto ga neki nazivaju ‘humanijim’. Rat tehnologija, kojega je Barack Obama zagovarao više od bilo kojeg bivšeg predsjednika.
U hodnicima Pentagona slike dronova su pored slika vojnih zapovjednika. Američki analitičari tvrde kako ‘gledajući iz vojne perspektive, nijedan drugi izum nije bio toliko uspješan u borbi protiv terorizma, kao dronovi’.
I pored svih obrazloženja, preciznijem odabiranju ciljeva, ‘humanijem’ načinu ratovanja, Brandon Bryant je na svom monitoru gledao žene i djecu kako umiru.
Sa 27 godina, otkada je napustio službu, živi u rodnoj ući u Montani i bori se sa sjećanjima.
‘Tijekom 6000 sati leta u šest godina, koliko sam proveo u ratnom zrakoplovstvu, vidio sam mnogo muškaraca i žena kako umiru. Nikada nisam mislio da ću ih ja ubijati. Zapravo mislio sam da ne mogu ubiti uopće nekoga, a ne sve njih. Dijete snimljeno s infracrvenim zrakama nisam sanjao već četiri mjeseca’, kaže za „Der Spiegel“, kao da se radi o nekom velikom uspjehu za njega.

IZVOR TEKSTA: http://www.advance.hr/vijesti/bivsi-americki-vojnik-brandon-bryant-za-der-spiegel-racunalom-i-joystickom-sijao-smrt-na-drugom-kraju-svijeta/

Advertisements

2 comments on “BIVSI AMERICKI VOJNIK BRANDON BRYANT ZA DER SPIDEL: “Računalom i joystickom sijao smrt na drugom kraju svijeta "

 1. Sa postovanjem svim tragaocima za Istinom

  Imaju dva puta koji vode do osvijestenosti.

  Prvi je da se svijesno-dobrovoljno prepustis unutarnjem vodstvu da te vodi
  postupno do spoznaje ko si ti stvarno i da se oslobodis okova neznanja,
  to je laksi put.

  Drugi je da budes izlozen uticaju Patnje koja te onda na razlicite nacine
  dovodi u sukob sa samim sobom dok to postane skorom neizdrzivo da
  kazes samom sebi ja ovo vise nemogu podnijeti.

  Sa postovanjem

  Matija

 2. Možda on to dete ne sanja već 4 meseca…
  Kolateralna šteta.
  Ali vreme teče…
  Ne bi voleo da buden na njegovom mestu nikada.
  Možda će sve njih videti jednog dana u ogledalu dok se brije.
  Biće to „pasje popodne“.
  Možda će početi da juri likove koji ga progone
  a onda uzme pušku i prošeta do najbliže škole…
  Briga me kako zovu taj sindrom!

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s