JE LI PETNAESTOGODISNJAK REVOLUCIONIRAO MEDICINU I DIJAGNOSTICIRANJE RAKA?

1 jack andraka i stanice raka pankreasa

Moderno društvo se muči s pandemijom kancerogenih oboljenja, od kojih su neka neizlječiva i smrtonosna. Smatra se kako je jedan od najopasnijih oblika rak gušterače, od kojeg je nedavno umro Steve Jobs.

Nadobudna znanost

Prije nekoliko dana svijet je otkrio Jacka Andraka koji je smislio jeftin, brz i bezbolan način otkrivanjaraka gušterače. Sam razvoj njegova testera nije prošao bez problema, do finaliziranja samog proizvoda Jacka su odbili brojni znanstvenici, na koncu se broj odbijenica popeo na brojku od 197.

Jack Andraka sa svojim jednostavnim, jeftinim i efikasnim testerom za otkrivanje raka gušterače.

Autor: Ljubica Šaran

Jack Andraka sa svojim jednostavnim, jeftinim i efikasnim testerom za otkrivanje raka gušterače.

Mnogi znanstvenici nisu željeli ni čuti da surađuju s nepoznatim tinejdžerom, ostatak je odgovarao pismom u kojem je stajalo kako njegova ideja nikada neće raditi niti će otkrivati rak. Na koncu, je Jack naišao na dr. Aniribana Maitra profesora patologije i onkologije na Sveučilištu Johns Hopkins koji mu je ustupio modernu laboratoriju, smatrajući kako Jackova ideja može spasiti milijune života ako se tester razvije.

Genijalac u tijelu tinejdžera

Petnaestogodišnji Jack Andraka je stvorio izum koji omogućava otkrivanje raka pankreasa u samim začecima, i to uz jednostavan tester na kojeg se stavlja kap urina ili krvi. Jack koji dolazi iz Corneswillea u Marylandu je ideju za svoj tester dobio na satu biologije nakon što mu je prijatelj preminuo od raka gušterače, uz malo rada i istraživanja je ubrzo stvorio patent nalik lakmus papiru koji iščitava nivo mezotelina iz krvi ili urina.

Jack u trenutku dobivanja glavne nagrade Gordon E. Moore na Intel Science Fair za 2012. godinu.

Jack u trenutku dobivanja glavne nagrade Gordon E. Moore na Intel Science Fair za 2012. godinu.

Mezotelin je protein koji se uobičajeno nalazi u mezotelnim stanicama koje okružuju objekte unutar tjelesne šupljine. Nekoliko vrsta karcinoma stvara ogromne količine mezotelina, koje nakon nastanka kruže krvožilnim sustavom. Stanice raka pankreasa ili gušterače, također stvaraju velike količine mezotelina, stoga je ovaj protein siguran bio marker u otkrivanju iste vrste raka.

Jack je svoj proizvod stvorio kada je nanotube pomiješao s ljudskim antitijelima koja reagiraju na mezotelin, koje je aplicirao na običan filter papir. Nanotube su papir načinile provodnikom, no kada se mezotelin spoji s antitijelima, ona rastu i šire nanotube mijenjajući električna svojstva testera.

Što je veća količina mezotelina to se više antitijela spaja i njihov broj raste, s time slabi električni signal na testnim papirićima, na takav način znanstvenici lako mogu očitati kolika je količina biomarkera.

Jack objašnjava svoj znanstveni rad .

Jack objašnjava svoj znanstveni rad .

Na ovakav način ljudi će u skoroj budućnosti sami moći sebe pregledavati i trenutačno će moći saznati ako se u njihovim tijelima nalaze stanice, bakterije ili virusi koji bi mogli stvoriti probleme, točnije Jackov izum omogućava pronalazak kancerogenih stanica u nastanku.

Smrtonosni karcinom

Rak pankreasa spada u gotovo neizlječive bolesti, za sada je poznato kako od njega obolijeva malo više od 40.000 amerikanaca, na žalost razlog nebulozno visoke stope smrtnosti je bio u lošoj dijagnostici koja je ovu vrstu raka otkrivala tek u krajnjim ili naprednim stadijima. Gotovo je nevjerojatno da zbog katastrofične dijagnostike raka pankreasa samo pet posto pacijenata preživi duže od pet godina nakon same dijagnoze.

Šanse koje zvuče kao čudo

Jackov izum za otkrivanje raka pankreasa je u najmanju ruku revolucionaran zbog činjenice da povećava stopu preživljavanja samog raka pankreasa za gotovo 100%. Njegov test jako nalikuje na onaj koji koriste dijabetičari širom svijeta, no naravno Jackov test je fokusiran na biomarkere mezotelina i određivanje njihove količine. CBS News tvrdi kako se za sada smatra da je ovakvo mjerenje mezotelina 90% točno.Djeluje ,točnije može se očitati sekundu nakon postavljanja krvi na tester i košta samo 18 lipa.

Jack snimljen u Washingtonu krajem 2012. godine od strane fotografa Smithsonian Magazinea.

Jack snimljen u Washingtonu krajem 2012. godine od strane fotografa Smithsonian Magazinea.

Interesantno je kako se Jackov izum može koristiti i za brzo i rano otkrivanje raka jajnika i raka pluća, lako se može modificirati da iščitava brojne druge biomarkere koji su prisutni kod različitih teških obolijenja.

Daily Mail je prenio dio izjave za tisak Jacka Andrake u kojoj stoji slijedeće:

„Super je da ovaj test možemo aplicirati na brojna druga oboljenja; različite vrste kancerogenih oboljenja, tuberkulozu, HIV, ili E. Coli, salmonelu i tako dalje, i sve to za samo 18 lipa, a sam test se napravi u nekoliko minuta.“

Usporedbe bez premca

Jackov test je toliko osjetljiv da može očitati prisustvo mezotelina 0,156 nano grama po mililitru dok su dosadašnji testovi bili limitirani na otkrivanje minimum 10 nano grama po mililitri. Dakle Jackov proizvod je 100% osjetljiviji i točniji od najmodernijih proizvoda koje su stvorile vodeće farmaceutske kompanije. Jack je u stvari s trona skinuo tehnologiju koja je stara 60 godina i koja se naziva ELISA, s njom se moglo dobiti samo dva odgovora, jedan je pozitivan ili otkrivanje stanica raka pankreasa,  drugi je negativan ili ne otkrivanje stanica raka pankreasa. Ovakva tehnologija se koristi i u testovima za trudnoću, testovima za HIV, Hepatiris B i tako dalje.

Jack Andraka s brojnim nagradama dobivenim na Intel Science Fairu.

Jack Andraka s brojnim nagradama dobivenim na Intel Science Fairu.

Forbes je otkrio kako Jackov test radi 168 puta brže od najmodernijih sličnih testova, te da je 26.667 puta jeftiniji od najjeftinijeg testera na tržištu, te da je 400% osjetljiviji od uobičajenih proizvoda koje pozna današnja medicina.

Otkrivanje raka pankreasa u njegovim začecima, točnije prije nego li on postane invazivan i opasan po zdravlje je od iznimne važnosti, ne samo za ovu vrstu raka već za sva kancerogena oboljenja za koja će se moći primijeniti isti proizvod.

Stanice raka gušterače (pankreasa).

Stanice raka gušterače (pankreasa). Izvor dr. Stanley Flegler/Visuals Unlimited/Corbis. Kompletan Jackov senzor košta tri dolara dok je ELISA testovi koštaju do 800 dolara, što je najvažnije na Jackovim se testerima  može primijeniti 10 različitih testova po jednom testnom papiriću. Jack je postao poznat javnosti zahvaljujući osvajanju nagrade Intel Scinece Fair za 2012., godinu na kojoj je osvojio 75.000 dolara, no  Jack je također osvojio brojne druge manje nagrade u individualnim kategorijama u kojima je skupio sveukupno 100.500 dolara.

Izvor: http://matrixworldhr.wordpress.com/2013/02/20/je-li-petnaestogodisnjak-revolucionirao-medicinu-i-dijagnosticiranje-raka/

Advertisements

6 comments on “JE LI PETNAESTOGODISNJAK REVOLUCIONIRAO MEDICINU I DIJAGNOSTICIRANJE RAKA?

 1. Divna vest!

  No …hoće li i farmaceutski koncerni reći to isto?! 🙂
  A, sada, neka se svi normalni, „obični“ ljudi, preispitaju šta je to što odgovara uskim interesima svih ovih gospodara našeg svakodnevnog sveta/stvarnosti – našim bankarskim, poslovnim i ostalim „elitama“, i njihovim materijalističkim interesima! – Da li naša istinska dobrobit i blagostanje, ili upravo suprotno?!
  Shvatite: ONI OVISE O NAMA, A NE MI O NJIMA. Isključivo u našim su rukama ključevi naše sopstvene slobode, blagostanja i dobrobiti. Probudite se – i time im ukinite energiju njihovog preživljavanja, koju su, poput pijavica, sve do sada crpeli od vas. Samo NESVESNIMA oni mogu gospodariti – SVESNOST raskida sve okove!

  Alakh

 2. ajde u redu sto je tester 168 puta brzi …. to ce mu nekako i oprostiti….ali 26000 puta jeftiniji….eee to su neoprostive greske….ovi gusteri,farmako bosovi ni rodjenoj mami ne prastaju.ovom deranu zelim dug i srecan zivot i iskreno se nadam da ga nece vrbovati na njihovu stranu….ako vec i nisu….sta da vam kazem…alakh vam je prilicno veliku mudrost saopstio…vredi porazmisliti o tome….isplati se raditi na svojoj svesnosti….stvarno je vreme za budjenje….podne je vac odavno proslo….srecno svima.

 3. Indigo djeca su imala ulogu da sruše stare paradigme koje vladaju na Zemlji, Kristalna djeca su na putu koji su Indigo raskrčili položili temelje novih paradigmi, dok će Dieca Duge završiti čitav proces i pomoći u stvaranju Nove Svijesti koja će se temeljiti na principima harmonije, ljubavi, otvorenosti i multidimenzionalnosti. To su djeca ogromnog srca koje prašta, osmjeha koji razoružava i toliko jake energije da im kreiranje stvarnosti predstavlja pravu igrariju. Sa stanovišta čovjeka koji robuje raznim strahovima, Djeca Duge mogu djelovati nestvarno, a to njihova uloga upravo i jeste – potpuno okrenuti stvarnost naglavačke.

  Najava budućih promjena je vidljivo počela, sto svjedoči i ovakav dogadjaj

 4. Na Facebook-u radi grupa doktorke Sladjane Velkov koja se bavi i prirodnom medicinom i na taj nacin pomaze svima bezuslovno, tako da joj mozete postavljati razna pitanja koja vas interesuju u vezi zdravlja i lecenja, dobicete odgovore.

  GRUPA dr. Sladjana Velkov
  http://www.facebook.com/groups/159740454116642/

  GRUPA dr. Sladjana Velkov – SVE O CANDIDA ALBICANS, SODI BIKARBONI I LECENJU… http://www.facebook.com/groups/159740454116642/search/?query=candida

  BLOG – Dr. TULLIO SIMONCINI GOVORI O POVEZANOSTI CANDIDE ALBICANS I RAKA – TERAPIJA SODOM BICARBONOM (prema dr. Simonciniju)
  https://vesnamihajlovicblog.wordpress.com/2013/03/15/dr-tullio-simoncini-govori-o-povezanosti-candide-albicans-i-raka/

  BLOG – LECENJE RAKA I CANDIDE ALBICANS SODOM BIKARBONOM – https://vesnamihajlovicblog.wordpress.com/2012/01/05/lecenje-raka-i-candide-albicans-sodom-bikarbonom/

  Da li vas muči kandida, testirajte seProbotanic
  http://www.probotanic.com/informacije/da-li-vas-muci-kandida-testirajte-se/

  Koristite srebrnu vodu(koloidno srebro), provereno je dobra za sve…

  Dr Sladjana Velkov kaze:
  HEMOTERAPIJA ubije 96% pacijenata. Ukoliko hemoterapiju damo zdravom coveku on ce se razboleti a bolesni ocekuju da ce od nje ozdraveti i tu nema nikakve logike.
  Sve studije pokazuju da se rak, neuroloski problemi, autizam, alergije, astma, oslabljen imuni sistem…javljaju kod VAKCINISANE dece.
  Mi nemamo samo fizicko telo vec i EMOTIVNO i MENTALNO telo. Bolest je znak da sa tim telima nesto nije u redu i da trebamo raditi na sebi.
  Kada DUSA preuzme kontrolu nad fizickim telom sve je moguce pa i BESMRTNOST. Besmrtnost ne samo duse vec i fizickog tela jer telo dobija VIBRACIJE duse.
  MOC je u nasim rukama, ako prestanemo da placamo poreze, vlada pada. Ukoliko prestanemo da radimo sa bankama, banke ne mogu postojati. Ukoliko prestanemo da idemo kod doktora, zdravstveni sistem pada. I kada padnu, DUSA ce preuzeti vodjstvo i evolucioni skok ce se desiti. Ne treba se plasiti promena, prihvatimo ih. SVE CE BITI U REDU.

  Za prevod videa kliknite dole na CC
  Free Rein to the Soul-towards physical immortality

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s