NA TRPEZI ZIVA HRANA – MAJA VOLK

U šporetu čuva stare novine

Voće, povrće, blender i sokovnik, to je ono što veganima treba za dobar doručak i ručak. Maja Volk je jedna od njih.

Ja sam slobodan čovek, žena koja više ne staje na vagu i ne postavlja sebi od ranog jutra pitanje – šta ću da kuvam danas…

Tako govori Maja Volk, dramaturg, scenarista, profesor, radio i televizijski voditelj, fado muzičar i mama troje odrasle dece. Neobična i po tome što joj u kuhinji šporet služi za odlaganje starih novina, jer ga nije uključivala u poslednje tri godine. Nema tu ni one četiri bele smrti (so, šećer, brašno, mast), nema deterdženta za pranje sudova, ni šerpi i prljavih lonaca. A nema ni kafe.

– Ceo život sam kuburila sa dijetama, kalorijama, gojila se, mršavila, bivala bolesna, a nikako nisam povezivala svoj život i ono što mi se dešava sa onimšto jedem. Znam da sam mrzela povrće od malena, da su me terali da jedem kuvano i kašikom, a da sam ja postala mesožder, čija je omiljena hrana bila – pečenje, krompirići, gibanica, krvava džigerica i rezanci sa sirom. Jedino što me je nekako spasavalo, a da to nisam ni znala, bilo je moje obožavanje voća – kaže ona. U gradovima u kojima je živela i studirala obično nije imala novca za restorane niti je volela da kuva, pa je živela na voću. To što se dobro osećala, sa puno energije, pripisivala je lepotama Pariza, Sidneja i Stokholma, ne pomišljajući da svoje zdravlje duguje upravo tom jeftinom voću.

– Uostalom, tada niko nije govorio o zdravoj hrani, a vegetarijanci su bili kao sekta, isto kao i fanatični makrobiotičari. Istina, u Australiji sam dve godine bila zdrava, ten mi je bio savršen, kosa živa i gusta, moja creva, ojađena operacijama u detinjstvu i naviknuta na laksative, odjednom su sama radila, a ja sam sve to pripisivala blagodetima mora i klime. Dvadeset godina kasnije, moje telo, iznureno i iscrpljeno, decenijama loše hranjeno, odlučilo je da prekrati sebi muke i da umre – oboleloje od raka. Prošla sam kroz agresivne i varvarske metode medicine i kad su završili samnom, bila sam invalid – bez pljuvačnih žlezda, bez epiglotisa, iščupanog grkljana, trajno opale kose od gubitka težine i stresa, mrtve kože, sa imunitetom na nuli, starica kojoj su ispadali zubi od radijacije i hemoterapije i čija krvna slika ničim nije mogla da se popravi – iskreno govori ova žena.

– Krenula sam, kao i svi, sa idejom da će me jaka hrana osnažiti – udarila sam po mesištu, kajmaku, siru, slanini i džigerici – i  napravila još gori haos. Pojavio se holesterol, a krvna zrnca se uvećavala u milimetrima… I onda, slomljena depresijom, ne na ivici, već na dnu nervnog sloma, obratim se čoveku koga znam deset godina i koji je trajno zdrav i sve mlađi, vitalniji svake godine, za koga sam znala da se čudno hrani, ali nisam se nešto unosila u to. Zamolila sam ga da mi otkrije svoja znanja – ističe Maja. – Tog dana je počeo moj preobražaj, putovanje u sasvim novi svet, svet trajnog zdravlja, svet budućnosti, svet koji je oduvek bio nadohvat ruke, svet prirode, istine, prave životne radosti i ljubavi prema sebi. Nisam ni sanjala da ću promenom ishrane promeniti ceo svoj svet, od razmišljanja do vrednosnih sudova, od ponašanja do karaktera.

Ipak, ona ističe da je bitno da se zna da ishrana živom hranom nije još jedna od mogućih dijeta, koja će trenutno pomoći ili neće pomoći. To je, po njenim rečima, opredeljenje za zdravlje i život, nasuprot bolesti, starenju i smrti. – Rečenica „U raju nema kuvanja, kotlići su u paklu”, koju mi je učitelj Gruja na samom početku rekao, bila je kao pesma iz samog raja, kao odgovor na moj dugogodišnji unutarnji otpor prema kuvanju. A odsustvo recepata – sloboda istraživanja i osluškivanja sebe – dodaje Maja Volk.

Ipak da idemo redom.

– Prvo, postoje samo dve vrste hrane. Mrtva iživa. Kuvana i presna. Živa hrana je živa, zato što kad stavite kuvanu šargarepu u zemlju, ništa ne nikne, a kad stavite presnu, nešto nikne. Jedući sirovu hranu, unosite žive biljne ćelije, sa enzimima (vitaminima), koji nestaju i pri blagoj termičkoj obradi, a oni su nosioci sveg blaga,a kad njih nema, telo troši svoje, metaboličke enzime, kojih ima ograničeno, kad ih potroši, umre. Prosto rečeno, jedući živu hranu, produžavate život – uverava nas.

– Mi smo jedini oblik života na Zemlji koji termički obrađuje svoju hranu i jedini smo toliko bolesni. Šećernu bolest smo dobili kad smo sa meda prešli na prerađeni šećer. Danas, gotovo sva hrana u sebi sadrži šećer, koji ne samo da je štetan, već izaziva zavisnost (otuda deca ne mogu da žive bez kečapa) – podseća.

I sad, iznenađenje za ljubitelje mleka.

– Mi smo jedini sisari koji kad prestanu da sisaju majčino mleko, pređu na kravlju sisu, i to ceo život! Životinje nemaju osteoporozu niti problem sa kalcijumom, jer kalcijuma ima svuda. Te bolesti izaziva kravlje mleko, pravljeno za tele, koje ima i rogove i kopita,i treba da naraste sa 40 kilograma na 200 za godinu dana… U njemu ima kazeina, materije od koje se prave tutkalo i lepak… Treba li dalje da pričam? Ali mlečna industrija, moćna kao i ostala prehrambena industrija, od malena nas uči da je kravica dobra – upozorava ova dama, koja svežim izgledom potvrđuje svoju različitost.

Naravno, od nekoga ko je zauvek mesu rekao „ne” može se očekivati da šniclama zamera mnogo toga.

– Devedeset odsto toksina koje unosimo u sebe dolazi od mesa (od zemljišta, stočne hrane do antibiotika, veštačkih boja), a samo 10 odsto od prskanog voća i povrća. Ali dobrobit živih ćelija jača imuni sistem toliko da se on bez problema bori sa tih 10 odsto toksina. Još nešto – čovek nikada nije razrešio pitanje gladi. I danas, polovina čovečanstva jedva preživljava. A biljne hrane ima dovoljno za sedam milijardi ljudi, mesa nema. I pomislite na milijardu goveda, koja u svojim crevima stvaraju opasan gas metan, koji ide direktno u atmosferu i uništava ozonski omotač, pa ćete shvatiti šta znači istina, da kada bi ljudi prešli na biljnu hranu, spasili bi ne samo sebe, već i celu planetu… – ističe Maja.

– Mnogi me pitaju kako odolevam izazovima divne hrane, kako mogu bez ovog ili onog, a ne mogu da razumeju činjenicu da se ja ničeg ne odričem, da ja uživam u hrani, više nego ikada, jer se moje telo raduje svakom zalogaju, kao da zna, a zna, da je to dobro za njega. Uostalom, kada naručite ceđeni sok od pomorandže, zar nemate nagon da ga odmah iskapite, a ne da ga lagano ispijate, kao što radite sa gaziranim pićima? To je ta iskonska radost tela, koje će vas nagraditi svojim izgledom, svežinom i zdravljem, za to najbolje gorivo koje u sebe stavljate. I naše gorivo je jednostavno – kiseonik, voda, sunce. Biljke su jedine koje mogu direktno da pretvaraju sunčevu energiju u materiju, i kada jedete žive biljke, dobijate tu sunčevu energiju. I to ćete odmah osetiti. Nema podočnjaka, nema umora, koža blista, sjaji se, nema bubuljica, nema tvrdih peta, grubih laktova, celulita, venica, ožiljci nestaju kao rukom odneti, a krv vam se već posle tri nedelje tako sredi, kao i metabolizam, da više ni kijavicu ne možete da imate… Tvrdim da se deca vegani, koja su od rođenja na živoj hrani, nikada ne razbolevaju – ističe profesorka, koja rado govori o živoj hrani i preporučuje je svima.

– Šta je to živa hrana? Voće, povrće, semenke, klice, hladno ceđena ulja, bez soli, jer presna hrana ima svoju so, koju gubi kuvanjem, zato je hrana kuvana bljutava dok se ne dodaju začini. Hladno ceđena, devičanska ulja od masline, susama, kikirikija, bundeve, kukuruznih klica, maka, lana, rastvaraju se u vodi i limunu, ne lepe se za creva, a podmazuju organe, tako da sve zaista radi kao podmazano… Ja imam vrlo jasan i živ osećaj da su mi organi iznutra čisti! Nema znoja, nema mirisa, nema kiseline, a onda vam se promene i misli – nema kiselih i ljutih misli – duhovita je, kao i uvek, Maja Volk.

– Ne mogu da prežalim što nisam sve ovo znala u trenutku kada mi je dijagnosticiran rak. Jer nikada ne bih dozvolila ni operaciju, ni hemoterapiju, ni radijaciju. Ojačala bih ovom hranom svoj imuni sistem i on bi se izborio sa rakom. Zahvaljujući ovoj ishrani mene više ništa ne plaši. Ja znam da mogu i da ću biti vitalna i u dubokoj starosti, i da to neće biti starost, već mladost. Znam da se više nikad neću razboleti. Ja znam da će moj život biti sve lepši i sve ispunjeniji svakim danom. Ja nemam lekove u kući, čak ni aspirin. Više ne idem lekarima, čak ni na kontrole – priznaje naša sagovornica.

Zamrzavanje – da, kuvanje – ne

Voće i povrće čuvani u zamrzivaču imaju istu vrednost i enzime kao i sveže, jer ništa ne gube zamrzavanjem – oni bivaju uništeni zagrevanjem. Voće bi trebalo jesti ujutru do podne, jer se tada u organizmu vrši detoksikacija. Ako neko pojede obilan kuvani ili prženi doručak, njegovo telo će morati da odvoji novy energiju za varenje, zato se čoveku spava, pa mora da uzme kiselinu (kafu) da se razbudi i već je zlo učinjeno, a nije se još ni razbudio.

– Ako počnete dan voćem, imaćete energije na pretek. Za vegansku kuhinju vam je potrebno samo da imate sokovnik, blender i secka. Kuhinja bez mirisa, prženja, tiganja, šerpi, lonaca, sa drastično smanjenom potrošnjom struje i deterdženata, jer topla voda sve ispira – ističe Maja Volk.

Šta i kada jede

Princip je jednostavan – svakog dana sve, u svim bojama.

– Ujutru i uveče voćni obrok. Ja, na primer, u blender svakog jutra stavim bananu, kivi, zamrznuto bobičavo voće, klice, med, polen i sok iz sokovnika od cvekle, šargarepe, jabuke, pomorandže, celera, peršuna. Kombinacije su beskrajne, u zavisnosti od godišnjeg doba i sezonskog voća, ali uvek tu bude bar 10 različitih sastojaka, što voća, što semenki. Od kilogram i po bude litar gustog soka, ja to podelim na dva dela, pola litra ujutru (to mi je doručak) i pola litra uveče (to je večera). Između pojedem jedan ili dva salatna obroka, koječine – uvek su osnova zamrznuti kukuruz šećerac i grašak (samo otopljen ili preliven toplom, ne vrelom vodom), to su proteinii ugljeni hidrati, i onda sve moguće kombinacije – paradajz, luk, paprika, rendana cvekla, rendana šargarepa, rendana tikvica, rukola, salata, sve začinsko bilje, rendana bundeva, kad je ima, celer. Sve to začinjeno onim divnim uljima i, umesto sirćeta, sokom od limuna. I to pospem mlevenim semenkama susama, lana, golice, dodam 2-3 badema, 2-3 oraha, 2-3 sirova kikirikija (ukupno ne treba da bude dnevno više od 50 grama svih semenki zajedno). Kada idem na put, spremim litar mog soka, a u restoranu naručim salatu, koju pospem mojim semenkama. Između obroka ponekad grickam suvo voće, šljive, kajsije, grožđice. Za ovakvu ishranu, nagrade su – trajno zdravlje, podmlađeni izgled, zategnuta koža, bujna, živa kosa i radosne, pozitivne misli…

——————————————————————-

KAKO SE SPREMA

„Ludilo” od soka

U blenderu razbiti dve banane, dva kivija, dve pomorandže, šaku smrznutog voća iz voćnog miksa (tri maline, tri jagode, četiri krupne kupine), kašiku meda, kašiku suvih klica i kašiku svežih klica od zelenog japanskog graška (dva dana), čaša tople vode (u kojoj se otopilo voće).

U sokovniku iscediti: jednu šargarepu, jednu jabuku, jednu malu cveklu i parče svežeg đumbira.

To pomešati iumutiti u blender dva puta po jedan minut.

—–

Šarena salata

Potrebno je: dve kašike smrznutog graška, dve kašike smrznutog kukuruza šećerca, odmrznutog u toploj vodi (ne ključaloj!), jedna rendana šargarepa, četvrt rendane tikvice, rendana mala cvekla, jedna isečena paprika crvena, struk mladog luka isečen, pola krastavca (ja ga rendam), šaka rukole, dva lista zelene salate, dva lista radič salate i začinsko bilje – svež bosiljak, sveža menta, lavanda, ruzmarin, što god postoji na terasi ili u bašti. Salata je zalivena mešavinom ulja napravljenom od jedne kašičice ulja od maka, kašičice ulja od kikirikija, dve kašike maslinovog ulja. Uz to posuti i sa dve kašike mlevenog semenja – lan, susam, golica, sirovi kikiriki, 2-3oraha, 2-3 badema…i, povrh svega, na kockice isečene pojedna pomorandža i jabuka! Boje su neverovatne…

—–

Napitak

U blender staviti kašiku meda, kašičicu cimeta, kašičicu polena rastvorenog u malo tople vode, jednu bananu, tri nektarine, četvrt dinje, šaku smrznutih crnih ribizli. U sokovniku iscediti dve šargarepe, dve pomorandže, jednu jabuku, jednu malu cveklu. To sipati u blender, dodati tri  lista sveže nane, četiri listića bosiljka, malo sveže lavande…uključiti blender – ukus je neverovatan!

Bademovo mleko

Pola čaše od tri decilitra napuniti sirovim bademima i naliti do vrha vodom. Onda svakog dana uveče promeniti vodu (sipati u cediljku, isprati, pa nazad, pa nova voda) i tako raditi tri dana. U blender sipati čašu badema natopljenih i čašu vode. Minut blendati da se dobije fino belo bademovo mleko. Dodati četvrt dinje, dve male banane, nekoliko listića sveže nane, bosiljka, lavande, kašika meda, pola kašičice cimeta, šaku smrznutih crnih ribizli. U sokovniku iscediti dve pomorandže, jednu jabuku i jednu šargarepu. Sok pomešati sa bademovim mlekom i voćem u blender, blendati dva puta po minut i dobijate ukus milk šejka, ili voćnog jogurta, a deset puta jači. Bademovo mleko vredi kao pola kilograma govedine i vegani ga zovu gorila milk. Ako se pomeša sa kokosom – mišići bujaju samo tako.

http://www.politika.rs

Advertisements

20 comments on “NA TRPEZI ZIVA HRANA – MAJA VOLK

 1. Svaka cast Majo!!!! Cestitam na pravom izboru!!!! Sam Gospod Bog ti je prosvetlio pamet kad si nazalost posle svega sto si prosla u zdravstvenom biltenu,ipak pronasla svoj pravi put, tj. pravi put za sve nas,samo sto mnogi jos nismo dorasli da bi shvatili sustinu.
  Slazem se potpuno 100% sa tvojim nacinom ishrane koji garantuje dug i zdrav zivot.
  Ja sam tek nekoliko meseci unazad pocela da se bavim takvim ili slicnim nacinom ishrane.Medicinska sestra sam, i svaki dan se srecem sa bolesnim i nesrecnim a u poslednji par meseci imam u krugu mojih prijatelja otkrivena 3 carcinoma,sto mi je mozda dalo vise vremena za istrazivanje i nacin prirodnog lecenja istog.
  Zivim trenutno u Australiji i drago mi je da imas predivna iskustva iz najlepseg grada na svetu naseg Sydney-a.
  Potpuno razumem i logicno je sto nam donosi sunceva energija kroz zive biljke i to mi daje opravdanje da se sve vise setam po suncu u sigurne sate,kako bi konzumirala bar malo te svete energije kroz moje oci i kozu.
  Volela bi da cujem tvoje misljenje u vezi vec dosta popularnog Sungazing-a????

  Srdacn pozdrav iz sad vec jesenjom kisom okupanog Adelaide-a.

  Mileva Pribicevic….

 2. Sve je divno samo što med nije veganska hrana.
  Ja sam presni vegan ali ne koristim rafiniranu hranu kao što je ulje. Što se tiče doslađivanja, ponekad, vrlo retko u kolače dodam sirup agave, urme su mi nekako nenadmašive. 🙂

 3. Možeš gospođo jesti šta god hoćes nećeš večno živeti to dobro znaj u tom telu;šporet baci u staro gvožđe il ga podaj ciganima možda dobiješ za njega koji groš?Šta god da jedeš puno je otrova i hemikalija i kako god okreneš truješ se.

 4. Ja sam za razliku od Red Sonje sa ovom hranom krenuo 20.03.13. Bez orijentacije da li je vegansko ili nije. Podele po svim osnovama na nasoj prelepoj plavo-zelenoj planeti su mi preko glave, pa i takve na vegane, na one koji jedu presno, na vegane koji jedu mlečne proizvode. Jedino bitno jeste, da na ovoj planeti prestane nepotrebno ubijanje životinja.
  Zao mi je zbog golgote kroz koju je Maja morala da prodje, za razliku od nje ja sam na presnu hranu presao potpuno zdrav uz asistenciju jedne sjajne mlade dame, Marine Grubic.
  Ono sto sam ja dodao, jeste gledanje u Sunce ili kako ja to volim da zovem „Sjedinjavanje sa Suncem“ – „SsS“. Ono sto mi je ta praksa donela jeste neverovatna energija i gubitak apetita. Ja sam svoj plan napravio u novembru, tako da sam od pocetka godine postepeno iz ishrane izostavljao jedno po jedno. Redom meso, mleko, jaja, mlečne proizvode, kafu. Pocetkom godine na svojih 205cm. visine, imao sam 110 kg. Mislio sam, mozda pet viska, ali nisam iz tog razloga krenuo u promenu životnog stila, pa na to nisam ni obraćao paznju. Kad sam 1994.g završavao košarkašku karijeru imao sam 98 kg. „SsS“ i presna ishrana „misle“ da mi je to idealna težina, jer sam na vagi, juce imao tacno toliko. Znaci dobio sam i ono sto nisam trazio, ali priroda i univerzum ocigledno znaju bolje.
  Svima vam zelim sve najbolje, a iznad svega zelim vam zdravlje u hramu vase duse i SPOKOJ u DUSI.

  • Postovani Gorane,
   Kako poceti sa gledanjem u Sunce? Ja sam par puta pokusavala, u jutarnjim casovima, ali mogu da izdrzim jako malo…hvata me kijavica i pojavljuju mi se svijetlece kugle pred ocima, kada udjem u prostoriju. Ocekujem neki savijet.
   Pozdrav od Jasne

   • Gorane, da li se ti to sprdaš sa gledanjem u sunce 🙂 ili ste vi ljudi stvarno malo otišli predaleko, gledanjem u sunce se trajno oštećuje vid, solarne ploče upijaju energiju iz sunca, a čovek još uvek to nije u mogućnosti, pa još da od toga gubi apetit. Drugo za ovaj vid ishrane treba imati puno novaca, lepo je davati savete i ideje, ali kako kada u ovoj zemlji ljudi jedva imaju i za hleba. Dalje čovek je vrsta životinje-mesožder da je današnje meso puno ko zna čime jeste tačno, isto tako i voće i povrće (i niko me ne može ubediti da paradajz na koji kaplju cink da bi pre sazreo ima samo 10% štetnih materija ostalo je u njemu sve super, kako da ne) sem u uređenim zemljama gde možete po 3-4 puta većoj ceni od običnog kupiti organsko i razlika se stvarno primeti. Deca po rođenju jednostavno moraju jesti po mogućstvu majčino mleko ili mleko, jer je to jedino ispravno, tako da ono u tekstu što piše Maja da od rođenja deca vegana kao mnogo su zdravija je iskreno nebuloza, imate primer od prošle godine u Engleskoj gde su neki vegani ubili svoje dete, jer ga je majka dojila, a mleko joj nije sadržalo ni najosnovnije sastojke potrebne za razvoj deteta i roditelji su osuđeni jer je beba na žalost preminula zbog gluposti roditelja, majka nije imala normalnu ishranu i mleko nije sadržalo ni najosnovniji kvalitet potreban za dojenje.

  • Gorane, dobro je poznato da ništa što je životinjskog porekla nije vegansko. Eto toliko je jednostavno. Ne postoje vegani koji jedu mleko (lakto-vegetarijanci jedu mleko), naravno, veganizam je isključivo stvar ETIKE. Ja sam postala vegan samo zbog dobrobiti životinja i ljudi i mnogo pre nego što sam prešla na presnu ishranu; na kojoj, naravno, nameravam da ostanem do kraja života 🙂 jer se osećam sve bolje.

   • A šta misliš kad krava vrši nuždu na njivi pa od tog đubreta iznikne krompir a ti ga njam,njam poklopaš,a šta kažeš na to?To ti je isto životinjskog porekla hahaha…

   • Mile, velikim slovima piše da je veganizam stvar etike, prema tome prirodno đubrivo je sasvim normalna stvar – niko pomenutoj kravi nije oteo izmet sama ga je tu izbacila. Dakle, pričamo o etici, mlečna industrija je čak surovija od mesne; muška telad (koja su nus-proizvod), tek rođene bebe bivaju otrgnute od majki i ubijene za „teletinu“ a ženska takođe bivaju par dana po rođenju oduzeta od majki i odvojena u posebne ograde da kada, zbog hormona kojima ih bodu i koncentrovane hrane (koja često pored kukuruza i soje sadrži samlevene potrošene muzare, dehidriranu krv, mlevene muške piliće koji su nus-proizvod u industriji jaja, ljuske od jaja i riblje brašno) ubrzano narastu (često se kod njih javljaju tumori) kao i njihove majke završe na konstantim ciklusima veštačkih oplodnja (dakle, silovanja), trudnoća, otimanja dece i laktacija. Krave na mlečnim farmama tako žive do 6 godina (prirodno dožive do 25) jer do šeste godine one su već jako slabe i bolesne. Obolevaju od tumora, osteoporoze, mastitisa; mnoge od njih bivaju bagerom odnešene do kamiona koji ih vozi u klanicu jer ne mogu na nogama da stoje.
    Nemojte se, Mile, molim vas, sprdati sa ovakvim stvarima, stvarno nije lepo, makar pokažite malo poštovanja prema ovim napaćenim majkama. Njihov je život totalni pakao i agonija. Ne verujte reklamama na televiziji, televizija je zlo.

 5. Pozdrav svima i veliko BRAVO za Gorana.
  Stvarno, dosta je podela u stilu ovo je ispravno, ovo nije ispravno, treba jesti sirovo, treba jesti zeleno, treba ovo, treba ono.., bitno je da se prestanu ubijati jadne i izmucene zivotinje, a zbog jednog jajeta, meda, ili npr. komada sira nece se proliti nicija krv, nece nastradati bice koje ima pravo na zivot kao i mi, ljudi. A to koliko je sta zdravo, to je veliko pitanje. I ja sam na vocu i povrcu, ali povremeno ubacim po nesto od ishrane zbog koje nije stradalo ni jedno bice. Med obozavam i ne mislim da stetim bilo kome ili bilo cemu. Od kad je Med poznat i ako niste znali Med je jedini artikal na planeti koji se ne moze pokvariti. Pronalazili su ga u raznim grobnicama u cupovima zapecacenim, star i po nekoliko hiljada godina…to znaci da su ga koristili i tada u ishrani i ko zna jos za sta, jer mi za njega znamo da se koristi samo u ishrani. Danas svi mudruju, pametuju, izmisljaju i prave biznis od svega toga. Pratite samo svoje telo sta zahteva, i ono tacno zna sta mu je potrebno, pod uslovom da ne stetite drugima i tu je kraj. 😀

  Jasna evo vam link i na njemu mozete naci sve informacije o Suncu i uputstvo kako gledati u Sunce. http://www.cybermikan-sungazing.org/sangejzing-praksa

  • slažem se vesna sa ovim sto ste rekli,samo mislim da med nije jedina nekvarljiva namirnica.ako se ne varam da je takodje i ghee, procisceni maslac nekvarljiv.bar sam tako cuo,ali od kada sam vegan,to mi ionako nista spektakularno ne znaci.veliki pozdrav i želim vam puno zdravlja i srece.

   • Šta sad pa ni med netreba konzumirati?Daj manite se preterivanja!Najbolje štrajkovati glađu.

   • Veću glupost od one što je Red sonja nisam pročitala! Očigledno nema predstavu kako se gaje krave i telad kad lupeta o tako ,,mučkom“ odvođenju teladi od svojih majki- glupost. Još ih naziva ,,napaćenim majkama“, stvarno spektakularno. Gospođo pa vi nemate poima ni o čemu, a ne o uzgoju stoke u Srbiji, pa nije vam ovo Divlji Zapad. Naše krave na selima žive lepim životom, idu svakodnevno na ispašu i više seljaci brinu o njima nego o sopstvenim domovima. Tele se odvaja od majke samo u slučaju da je krava bolesna pa dobija antibiotike pa da ne bi sisalo to mleko, jer tele kao i bebea mora da sisa da bi preživelo, kada krava ozdravi tele opet sisa svoju mamu, pa tako je i kod ljudi. Mleko koje sadrži antibiotike i druge nedozvoljene supstance se baca, a ne šalje u proizvodnju jer ni jedna mlekara ne odkupljuje takvo mleko. Samo jedna litra takvog mleka može da pokvari na desetine drugih litri mleka koje je u procesu proizvodnje, Veliki sam pobornik zdravog života i ishrane, za očuvanje životne sredine i obožavam sve životinje. Treba biti realan, naše babe i dede živeli su ili još uvek žive preko 80-90g, hranili su se mlekom, sirom, slaninom i umirali su u starosti i imali su zdrav odnos prema hrani.
    Moderan čovek je sebi skratio život, nepoštujući prirodu i praveći se većim bogom od samog boga. Svako podneblje daje hranu koju bi ljudi koji tamo žive trebali da jedu da bi bili zdravi, ali na žalost ljudi više ne poštuju najstariji zakon prirode.

 6. Pozdrav svima.
  Verujem da je takva ishrana zdrava samo je teško sprovoditi u većim porodicama, treba velika količina voća i povrća što je dosta skupo, priprema (čišćenje i seckanje) je i pored tehničkih pomagala dugotrajna za petočlanu porodicu i jako se brzo ogladni pa moraš češće da jedeš i da nosiš na posao hranu. Pokušali smo 3 nedelje i odustali.

  • Miloše,
   isto sam primetila. Trenutno živim sama pa sam u mogućnosti da što većim delom zamenim uobičajenu sa zdravom ishranom. Ali kad sam kod mojih imam poteškoća sa „implementacijom“. Pretpostavljam da je rešenje uključiti sve članove porodice, deca mogu na primer da peru voće i povrće. Ali naravno zavisi kog uzrasta su Vam deca.

 7. Imam jedno pitanje i volela bih ako bi neko od Vas mogao da mi odgovori.
  Vezano je za bebe.Ukoliko bi se roditelji odlucili da svoje dete podizu sa ovim nacinom ishrane-kako u tom slucaju hraniti tek rodjene bebe, a da pritom majka nema sopstveno mleko kako bi dojila bebu cime u tom slucaju hraniti dete???
  Veliki pozdrav svima.

 8. Draga Aleksandra, da ne bi primali iz druge ili trece ruke informacije, bolje je da se o tome informisete tamo gde se o tome svakodnevno komentarise i prica, vise nego ovde. Na ove dva grupe imate u datoteci sve sto vas zanima pa potrazite. Pokusacu i ja da vam olaksam.. 😉
  – GRUPA – dr. Sladjana Velkov
  https://www.facebook.com/groups/159740454116642/?fref=ts
  – GRUPA – „Nevakcinisana deca su zdravija od nevakcinisane“
  https://www.facebook.com/groups/204234299684425/?fref=ts

  DODATAK O ISHRANI BEBA
  https://www.facebook.com/groups/159740454116642/doc/356555211101831/

  RAZNI PRIRODNI NAČINI DETOKSIKACIJE ORGANIZMA
  https://www.facebook.com/groups/159740454116642/doc/369290186495000/

  Ovde imate dosta informacije u tekstu, ali i u komentarima, nekada komentari znaju biti jako poucni pa ih iskoristite…
  https://www.facebook.com/groups/159740454116642/search/?query=hrana%20za%20bebe

 9. I još sam želela da pitam upućene (jer vidim da ovde ima ljudi sa potrebnim znanjem), koje klice treba konzumirati? Kako ih pripremati? U čemu je njihova dobrobit?

  Hvala unapred

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s