U SRBIJI PROIZVELI GMO KROMPIR: DODALI MU BAKTERIJU KOJA IZAZIVA TUMORE I TVRDE DA NIJE OPASAN

KRUMPIR

Srpski naučnici iz Instituta za biološka istraživanja Univerziteta u Beogradu genetski su modifikovali dvije sorte krompira genima riže. Oni su, kako tvrdi Afrički žurnal za biotehnologiju iz Najrobija, u saradnji s laboratorijom za molekularnu biljnu patologiju iz Betsvila u SAD-u, u domaće sorte krompira jelica i dragačevka ubacili gen riže.

“To su uradili tako što su domaće sorte krompira zarazili bakterijom Agrobacterium tumefaciens, koja izaziva tumore kod 140 vrsta biljaka. Koristili su tri soja te bakterije koja je bila nosilac dijelova DNK riže. Nosilac projekta broj 143026 je Ministarstvo nauke i tehnologije. Biljke su 2010. godine umnožene i čuvaju se”, izjavio je Kuriru neimenovani izvor Kurira. Tvrdi također da se zvanično dobiveni uzorci modificiranog krompira čuvaju u laboratoriji, ali je pitanje da li je to zaista tako.

Slavica Novaković, koja je bila dio tima angažiranog na ovom projektu, za Kurir potvrđuje da su na dvije sorte krompira vršeni eksperimenti, ali tvrdi da je metoda potpuno bezopasna.

“Ta bakterija je vektor koji prenosi gene i to je totalno bezopasna metoda. Neminovno je zato što biljke ne mogu opstati pod sadašnjim životnim uslovima i mnogo je manje opasno nego upotreba pesticida radi zaštite od mikroorganizama, gljivica, suše… To nije ništa strašno, nego je nužno zlo. Gen koji je izolovan iz riže, na primjer, smeta bubi zlatici i to je rađeno da se spriječe štetočine”, kaže Slavica Novaković.

U srbijnaskom Ministarstvu prosvjete i nauke potvrđuju da je bivše Ministarstvo nauke finansiralo spomenuti projekat istraživanja na krompiru u laboratorijskim uslovima.

Slavica Novaković ne negira da bakterija Agrobacterium tumefaciens izaziva tumore na biljakma, ali tvrdi da oni nisu opasni. “Tumori koje bakterija izaziva na biljkama nisu opasni jer su benigni”, kaže Novaković i dodaje da sjeme genetski modificiranog krompira nije za tržište Srbije i ne upotrebljava se, već je projekat rađen u eksperimentalne svrhe.

IZVOR TEKSTA: http://doznajemo.com/2013/04/20/u-srbiji-proizveli-gmo-krompir-dodali-mu-bakteriju-koja-izaziva-tumore-i-tvrde-da-nije-opasan/

Advertisements

5 comments on “U SRBIJI PROIZVELI GMO KROMPIR: DODALI MU BAKTERIJU KOJA IZAZIVA TUMORE I TVRDE DA NIJE OPASAN

 1. Dragi čitatelji,
  Neka ne pričaju gluposti – SVAKI GMO je opasan jer naš organizam ne može “PROČITATI“ tu modifikaciju, kao niti aparat za CD ne može pročitati DVD i onda uzalud da unesemo u svoje tijelo takvu nepoznanicu. Imamo o tzome n iz praktičkih svjedočanstava da ne nabrajamo.
  Tako i aditive, emulgatore i konzervanse naš organizam ne prepoznaje – varaju nas da neki nisu opasni. Iako rjeđe neki organizmi oboljevaju, ne može se niti pretpostaviti koji će organizam razviti alergije, ekzeme i druge nuspojave a nitko neće znati zašto je to dobio a znamo da prije nisu bile tako učestale svakakve nuspojave za koje se ne može dati nikakvi lijek, jer ne postoji. Samo Prirodna prehrana i pozitivna misao nas može izvući iz tih “OPASNIH NOVOSTI“ koje izmišljaju iz drugih zločestih razloga a ne za naše zdravlje i dobrobit.
  Nemojmo tragati za pretpostavkama – dovoljno je znati da financijski moćnici imaju destruktivne namjere i ništa dobro nam neće predložiti a niti dati.
  Komentirao Giovanni Garbin – doktor Duhovne medicine.

 2. stvaranje počinje sa kretanjem i ostavljanjem tragova memorije i dalje se stvara svest a zatim sinergijom holografskog mješanja se ispoljava beskonačno kosmičkih entiteta.Zastoj je smrt u stvaranju. sve što se može pojaviti čoveku u svesti moguč je isto ispoljiti u objektivno postojaje. dok čovek koristi um u kreiranju more se desiti i uticaj slobodne volje i destrukcije, što treba isključivati kroz eksperimentima

 3. Koji je razlog tim izopačenim umovima da se igraju svojih igrica? Šta im je trebalo da kombinuju pirinač i krompir? Da bi rastao u vodi? Zašto ne kombinuju gene krompira i ptica pa da ne moramo da ga kopamo nego samo da nam upadne u korpu? Hohštapleri!

 4. Ako nije namenjen za upotrebu cemu bacanje para za eksperimente.Ili sto kazu nije za nase trziste,ko im daje za pravo da truju i druge.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s