BUDJENJE ILI RAZBUDJIVANJE… IZRAELSKA POLICIJA MORALA SPASAVATI ZENE OD ULTRA ORTODOKSNIH ZIDOVA – VIDEO

 
Izraelska policija je imala pune ruke posla s tisućama ultra-konzervativnih Židova koji su nasrnuli na žene vjernice koje su stigle u isto vrijeme jučer do svetog Zapadnog Zida u Jeruzalemu. Radikali su počeli bacati stolice na žene, a kasnije su čak i kamenovali njihov autobus.
VIDEO:Conflict at Kotel as Women of the Wall Hold Prayers
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FpxAsBBv_-Q
Reakcija policije ovog puta je bila drugačija i petorica su uhićena. Podsjetimo, prije je izraelska policija privodila žene, članice skupine „Žene Zida“, koje nastoje promijeniti ultra-ortodoksnu praksu i njihov monopol. Potez policije je u skladu sa sudskom odlukom od prošlog mjeseca u kojoj se ističe kako skupina žena nije kršila zakon.

Kako bi se žene zaštitile policija je formirala kordon – po prvi puta, jer prije su privodili žene koje bi se došle moliti na prostor Zapadnog Zida. Ovaj sukob je centar fokusa otpora tzv. „sekularne“ većine protiv ultra-ortodoksne manjine. Podsjetimo, institucije u Izraelu kao što su brak, razvod, pokop i slično, nalaze se pod kontrolom religijskih autoriteta. Deseci pripadnika policije formirali su kordon kako bi zaštitili oko 100 žena, i nekoliko muškaraca koji su im došli dati potporu, dok su se molili. „Oskvrnuli su mjesto našeg svetog hrama“, uzvikivali su ortodoksni Židovi.

„Žene Zida“ suprotstavlja se ultra-ortodoksnim pravilima Izgleda kako će se tenzije oko ovog pitanja u Izraelu nastaviti, no mnogi stanovnici podržavaju liberalizaciju strogih ortodoksnih pravila koja su na snazi u ovoj zemlji. Prosvjedna skupina „Žene Zida“ također imaju znatnu potporu među Židovima u SAD-u. Koliko je ovo „sekularni“ prosvjed, stvar je debate, mnogi će se složiti kako se ovdje zapravo radi o dvije religijske struje sa vlastitim interpretacijama koje nastoje nametnuti svoju dominaciju. Pravo „sekularno“ stanovništvo Izraela trebalo bi svoju energiju uložiti u prosvjed s ciljem dovođenja institucija pod okrilje države.

Skupina „Žene Zida“Ovo je široka debata koja se vodi još od osnutka države. Da li je Izrael religijska ili sekularna država? Prava sekularna država trebala bi tretirati sve religije podjednako, kao i osobe bez religije i ateiste, što u Izraelu svakako nije slučaj. Mnogi ortodoksni Židovi vjeruju kako bi Izrael trebao biti teokracija, tj. zemlja u kojoj religijsko vodstvo ima najvišu funkciju.

izvor(i): Reuters

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s