KAKO SE U SRBIJI OD SMECA I DJUBRETA PRAVI HRANA ZA DECU

Kolega mi je odgovorio: „Ne, ne nikako. Ništa se kod nas ne baca. Ovo su sirevi iz povraćaja iz prodavnica, koji su se pokvarili, oštetili ili im je istekao rok trajanja, i koji se ovakvi kakve vidite stavljaju u topionik, istope se, i onda se mlečna mast i protein iz njih procedi, dodaju se začini i sve to ide u kalupe za topljeni sir. Od te mase dobijamo topljeni sir, one male trougliće sira za dečiji doručak
Mesna industrija sve iznutrice, kožu, nokte, papke, creva, žile, salo, masnoće, kosti, ligamente, i svo ono manje kvalitetno meso životinja, fino samelje do neprepoznavanja, doda povrće, soju i začine, plus konzervanse i stabilizatore, i upakuje to kao ukusnu namirnicu zvanu pašteta, parizer i viršla.

Podsticaj da napišem ovaj tekst je reklama na televiziji u kojoj se pojavljuje popularni pevač Željko Joksimović i preporučuje margarin deci za jelo, pod sloganom zdrave hrane. Margarin nije nikako zdravahrana, to je potpuno veštačka i biološki bezvredna hrana, jer se sastoji od vode, lošeg ulja i gomile umetnutih i veštačkih konzervansa i stabilizatora, veštačkih boja, veštačkih vitamina i veštačkih aroma. Reklamirati margarin kao zdravu hranu je potpuno licemerje, zavodjenje i manipulacija potrošačima, kao i zdravljem nacije. Margarin je veštačka i loša kopija maslaca, butera, i nikako se ne može izjednačavati sa prirodnim proizvodom. Naravno, ne radi to Željko Joksimović namerno i svesno, on to radi za pare proizvodjača margarina koji to proizvodi i nama prodaje upakovano u lažnu priču i tvrdnju. Ista moja zemrka se odnosi i na prevarantsko i manipulativno reklamiranje viršli, parizera i pašteta kao zdravog doručka i zdrave hrane za decu. Svestan sam da nikakvo regulatorno telo a ni Asocijacija za zaštitu potrošača neće moći da se izbori sa medijskim lažima i da ovakve spotove kao obmanjujuće skine sa tv ekrana, pa sam rešio da napišem ovaj tekst. Svestan sam i da će mnoga deca i mnogi roditelji ili staraoci dece biti žrtve ovakvih reklama i propagandnih poruka i svojoj će deci mirne savesti davati lošu i nezdravu hranu, verujući da je sve istina što se tvrdi u medijima. Zato i pišem ovaj tekst, makar za malobrojne koji će ga pročitati i razmisliti o njemu i hrani koju daju svojoj deci. Kako se pravi topljeni sir, pašteta, viršla i industrijska hrana. Pre 10-ak godina sam se zaposlio kao direktor marketinga u Imleku. Prvih dana sam obilazio fabriku. Kolege su me odvele do Topione sira. Ušao sam u zgradu i u veliku sobu, svu u keramičkim pločicama. Na sred velike sobe, na podu, naspram uredjaja za topljenje, stajala je velika gomila nabacanih pokvarenih sireva. Sirevi su svi bili iz asortimana Imlek-a, bili su raznih dimenzija i vrsta, deformisani, sasušeni, zeleni i beli od budji i plesni koja se uhvatila na njima, neki su bili naduti od procesa vrenja koji je počeo da se odvija u njima na sobnoj temperaturi i pored izvora toplote. Gomila užegle hrane za bacanje. Smeće.

Upitao sam kolegu: „Da li su ovi sirevi za bacanje?“

Kolega mi je odgovorio: „Ne, ne nikako. Ništa se kod nas ne baca. Ovo su sirevi iz povraćaja iz prodavnica, koji su se pokvarili, oštetili ili im je istekao rok trajanja, i koji se ovakvi kakve vidite stavljaju u topionik, istope se, i onda se mlečna mast i protein iz njih procedi, dodaju se začini i sve to ide u kalupe za topljeni sir. Od te mase dobijamo topljeni sir, one male trougliće sira za dečiji doručak, ono što se popularno zove Zdenka sir“. Od tog dana, mi nikada nismo više kupili topljeni „zdenka“ sir niti moja deca znaju šta je topljeni sir. Istovetan proizvod topljenom siru je i sir za sendviče u listićima, koji se pravi na isti način i koje takodje ne kupujemo deci za ishranu. Isto mišljenje i naš stav prema nezdravoj hrani se odnosi i na paštetu, parizer i na viršle, proizvode koji se na sličan način dobijaju od otpadaka životinja u industriji prerade mesa. Mesna industrija sve iznutrice, kožu, nokte, papke, creva, žile, salo, masnoće, kosti, ligamente, i svo ono manje kvalitetno meso životinja, fino samelje do neprepoznavanja, doda povrće, soju i začine, plus konzervanse i stabilizatore, i upakuje to kao ukusnu namirnicu zvanu pašteta, parizer i viršla. Osim veštačkih aditiva problem takve hrane je i gomila soli koja se stavlja u preradjevine da bi se iste održale od brzog kvarenja. Priznajem da je ta hrana ukusna, i sam sam voleo da je jedam. Ali sada znam da je nezdrava i loša, i pokušavam da makar svoju decu udaljim što dalje od nje. Svestan sam da mnogi od roditelja neće poslušati ovaj i slične savete, zbog toga što nemaju dovoljno novca i vremena da sami spremaju hranu, a hoće pak da deci učine obroke ukusnijim i da deci izadju u susret željama za reklamiranom i ukusnom hranom. Ali bolje da decu hranite palentom i pavlakom, nego viršlom i paštetom, razlika u kvalitetu i supstancama koje se ugradjuju u telo i tkiva vaše dece je ogromna.

Roditelji i deca, zdravlje i zdravi način ishrane

Znajući kako se pravi industrijska mesna hrana i šta sve u njoj ne vredi, deci kupujemo samo suvi vrat, pečenice, domaću slaninu i dimljeno meso. Ponekad i domaće kobasice kada znam ko ih i kako pravi. Industrijske mesne preradjivene ne kupujemo i ne unosimo u kuću. Posebno, što su puni natrijum nitrita (natrijumova so), konzervansa koji je inače svuda proteran u Evropi zbog kancerogenih svojstava, ali se još uvek nemilice troši u Srbiji zbog jeftine nabavke i svojstva da mesu daje crvenu boju – meso inače u preradi bledi i posivi. Neko će mi reći da takav životni stil mogu da priušte sebi samo bogati ali to jednostavno nije istina. Suština je u stilu života i u stilu ishrane. Priznajem, mi za prosečnu srpsku porodicu jedemo neuobičajeno malo mesa. Možda jednom do dva puta nedeljno imamo nešto malo mesa kao prilog za sosove, ali retko kada jedemo čiste šnicle, stekove, krmenadle. Možda jednom u dve nedelje spremimo pile ili ribu i ne držimo se besmislenih preporuka nutricionista da svakog dana moramo pojesti po 200 grama mesa. Uvek favorizujemo pečurke, povrće, testeninu, variva i sosove pre mesnih obroka. Jela začinjujemo domaćom slaninom ako želimo miris i šmek mesa, i često pravimo kineska jela koja su poznata po maloj količini mesa, pa nam je u tom smislu izdatak za kuhinju daleko manji od srpskog proseka. Mi ne punimo zamrzivač teletom ili tranžiranom svinjom, jednostavno ne favorizujemo meso u ishrani, mada nismo vegetarijanci. Hranimo se zdravije i razmišljamo drugačije. Ipak, meni nije cilj da propagiram naš stil ishrane ili vegetarijanstvo, jer svako robuje svojim navikama i ne želim da menjam tudje navike, ako sami ljudi ne dodju do njih. Želim samo da skrenem pažnju na lošu hranu koja naša deca jedu i koja se ugradjuje u njihova tela i ćelije, a sve zbog zabluda koja su im servirane. Takodje, želim da ljudi shvate šta oni jedu. Na primer, jedna od sličnih namirnica nalik paštetama i topljenom siru je instant kafa, kod nas popularna kao Neskafa.

Sprema se na skoro isti način kao i topljeni sir, od užegle i propale kafe niskog kvaliteta, koja se tako obradi i preradi da dobijemo instant granule kafe. Od trenutka kada sam to saznao, a evo prošlo je jedna decenija i od tog saznanja, mislim da nisam u 10 godina popio više od 2 neskafe u kafiću. Nema potrebe da se hranim visokopreradjenom industrijskom hranom koja nema vredna biološka svojstva koja trebaju mom telu. Mi vodimo računa da koristimo biološki vrednu hranu, živu hranu. Posledica toga je dobro zdravlje koje imamo. Na primer, moja ćerka je doživela da joj nastavnica u školi kaže: „Dete, ti si čudo prirode. Godinama te gledam a nikada te nisam videla bolesnom. Ni nazeb“. To je istina, godinama naša deca nisu imala ni nazeb ni grip, hvala Bogu. Verujemo da uz dobru porodičnu genetiku koju svi imamo, tome doprinose i naše prehrambene navike i sam stil života. Kao i prosvećen dečiji doktor, Dr Pejović, pedijatar iz Doma zdravlja Zvezdara koji je našu decu od malih nogu vodio i savetovao nas da decu ne lečimo antibioticima, da im ne dajemo vakcine koje im ne trebaju i da posmatramo dete u celini, kako ono izgleda i deluje u bolesti, a ne da paničimo jer ima temperaturu. Hvala doktoru Pejoviću na glasu razuma i realnom pristupu dečijim bolestima, mnoge porodice je zadužio. Vratimo se zdravoj i nezdravoj hrani. Na listi te hrane koja je mahom „zabranjena“ našoj deci i koja se ne kupuje u našoj kući su: gazirana pića kao što su Koka Kola, Pepsi, Fanta, Jupi, jer su sva ta pića gomila šećera u obojenoj gaziranoj vodi. Srećom, moja supruga voli Ruski kvas, pa je uspela i da deci usadi ljubav ka tom, ipak zdravijem i prirodnijem napitku, koji liči na obojena gazirana pića ali to nije. Ne kupuju im se ni industrijski ledeni čaj tipa Bravo, Nestea, takodje piće koje ćemo radije sami napraviti od pravog čaja sa limunom, a ne deci davati obojenu i aromatiziranu vodicu punu aditiva. Na listi zabranjenin namirnica za našu decu su i bombone, čajna kobasica i slične preradjene kobasice, gotova jela, industrijski sosovi, zasladjivači, lisnata testa, razne grickalice, štapići, smoki, bejk rols, sladoledi. Sladoledu se teško odupiremo, kupujemo ga ali ne unosimo u kuću, samo na moru.

Ne bih želeo da me čitaoci pogrešno shvate, da mi fanatično branimo deci da tu hranu konzumiraju. Nismo eko fanatici niti porodica bistrih potoka koja živi u šumi i daleko od civilizacije. Mi tu hranu jednostavno ne kupujemo deci, ne donosimo je kući i ne dajemo im svesno da je jedu. Kada se desi da ona tu hranu konzumiraju van kuće ili u gostima, mi im to ne branimo, ali govorimo sa njima i objašnjavamo im vrednost svake pojedinačne hrane. Čak i mi sami nekada kupimo hranu koju ne podržavamo, ali je to više izuzetak. Ne plašimo decu pričama o štetnosti hrane da ne bi kod njih stvarali fanatizam i stres, ali ih podučavamo šta je zdrava hrana i zbog čega je treba jesti takvu. Svesni smo da je znanje a ne fanatičan stav najbolja odbrana za pravilne prehrambene navike. Uz to, pošto naša deca žive u gradu, gde su htela ona to ili ne, naviknuta na industrijsku i sterilisanu hranu, koristimo svaku priliku da ih susretnemo sa seoskom i domaćom hranom. To najčešće ima za posledicu proliv kod dece, posebno kada jedu domaće kiselo mleko. Moja supruga i ja smo svako leto provodila na planinama i u seoskim sredinama i naši stomaci su adaptirani na bakterije u domaćim proizvodima i taj stepen „higijene“, dok naša deca nisu prošla tu vrstu obuke. Zato kada god imamo priliku da smo u nekoj seoskoj sredini insistiramo da deca jedu domaće kiselo mleko i proju umesto kupovnog jogurta i kifle. Rezultat adaptacije njihovog stomaka na domaće je postignut nakon nekoliko godina i nekoliko proliva. Sada su adaptirani i mogu da vare domaću hranu, što smatramo za uspeh i još jedan element za popravljanje imuniteta. Posebno se raduju supi od domaće kokoške, koja je toliko drugačija od supe iz kesice, da je to neverovatno. Sve u svemu, trudimo se sa svojom decom i to nam se vraća njihovim dobrim zdravljem. Govorimo im o vrednosti jednostavne hrane, o vrednosti voća i povrća, variva i vode, o suncu, prirodi. I za sada nam svima dobro ide. A u reklame na televiziji odavno ne verujemo.

U zdravlje!

Zlatko Šćepanović

Bašta Balkana

Izvor: http://www.vestinet.rs/

 

P.S. jos samo kada bi pored svega sto ste napisali, prestali davati ‘zeleno’ svetlo, da se te jadne kokice, telici, jaganjci i ostalo…, ubijaju, e to bi bila fantazija od price…I nesto mi pade na pamet, zar je trebalo da prodje toliko godina od direktorske fotelje…pa tek sada da se izadje u javnost i da se kaze sta se radi u Imleku, zar se to nije moglo davno obelodaniti da ljudi znaju sta jedu i piju… cccccc

Evo jos malo dodataka, da pogledate sta te jadne zivotinje pretrpe i prozive zbog bolesnih zadovoljstava homosapiensa, zvanog ‘covek’… 😦

– VIDEO – HOLOCAUST on a Conveyor Belt – Assembly Line of Death
www.facebook.com/photo.php?v=420901831314393    

– VIDEO – ZEMLJANI…JAKO UZNEMIRUJUCI VIDEO

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YOal1j2wtPc#!

– VIDEO – KLIK NA FOTO VIDEA -STOP ANIMAL CRUELTY – Unfathomable Torture Behind Fur
http://www.youtube.com/watch?v=V7s5JIn1CdY 

– VIDEO –  http://www.youtube.com/watch?v=ky4RGYva90E               

– VIDEO – Pig Abuse Exposed at Pork Supplier to Major Canadian Grocery Stores
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=A9BhRZ4xkME

– VIDEO – Okrutna istina – Geri Jourofski (najbolji govor u odbranu prava životinja)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9kW3aS3X5aM#!

10 comments on “KAKO SE U SRBIJI OD SMECA I DJUBRETA PRAVI HRANA ZA DECU

  1. Ovo što piše u textu znam odavno,barem 15.g. i uglavnom sve pravimo sami doma,ali dopustio sam klincima da jedu Plazma keks,pa ako netko zna od vas sestre i braćo iz Srbije nešto o tome,molim vas istinu na sunce😉

    • I sama sam obozavala Plazma keks, medjutim nedavno sam izgooglala da Bambi ne vrsi kontrolu porekla sirovina za pravjenje prizvoda.Tako da stoji otvoreno pitanje porekla i kvaliteta soje koja je glavni sastojak keksa.Postoji sumnja da je soja gmo porekla.http://www.vestinet.rs/najcitanije/nikola-aleksic-bambi-u-keks-za-decu-stavlja-gmo-sastojke.Naravno da je Bambi ovo demantovao i da je najavio obelezavanje svojih proizvoda GMO free.Mislim da im to nece biti problem u ovom nasem sistemu.
      Licno ne kupujem gotovo nista iz marketa pijaca ili kevina basta jedini izvor hrane za koji znam da nije otrovan.Svima skrecem paznju i na vegetu i ostale zute zacine,naime aditivi i pojacivaci ukusa u njima su kancorogeni.Same se zapitajte drage domacice, kuvate recimo supu i nju stavite sargareu,persun,celer,…koji ce nam moj tu jos i vegeta (koja ima kao iste sastojke +15 %secera,+vestacke p.ukusa).
      Na zalost odustala sam od kupuvine palente,soje pa i rize …sve ovo sam nekad redovno jela.

  2. Recu cu vam jedno svoje iskustvo- o selu i gradu. Studirao sam i radio 12 godina u Beogradu. Za to vreme jeo sam iskljucivo najgori sljam od hrane i to ako sam uopste nesto i jeo. Burek i jogurt su bile najkvalitetnije namirnice koje sam unosio u sebe. 7 godina sam gotovo svakodnevno unosio u sebe velike kolicine alkohola, pusio cigarete, tamanio gazirana i enegrtska pica a bogami zadnjih par godina i konzumiranje sintetickih droga mi je bilo kao dobar dan. Vodio sam promiskuitetan seksualni zivot- naravno bez zastite. I znate sta? BIO SAM SRECAN I ZADOVOLJAN- u principu (ne racunajuci povremena prskanja sa zivcima koje takav zivot definitivno nosi sa sobom) Kada sam posle 15 godina otisao da prekontrolisem krvnu sliku i rad organa rezultati su mi bili sasvim zadovoljavajuci. A zasto tako? Zbog toga jer sam se sve vreme hranio ENERGIJOM. Na neku foru, ne znam kako to da objasnim- verovatno neko zna, ja sam se prikljucio na neko energetsko polje od koga sam crpeo zivotnu energiju. Bavio sam se muzikom i druzio sam se sa ljudima. Sticao sam znanja i ziveo 250 na sat. Ne znam kako ali mogao sam da uradim neverovatne stvari- da ne spavam nocima, da na nogama prezivim dane rada, alkoholisanja i da jos uspevam da stvaram i vodim ljubav.

    Onda sam jednog dana, zbog jednog emotivnog pada- vezanog za zenu naravno, resio da batalim sve to i vratim se da zivim u svoje rodno selo. Evo vec dve godine kako se hranim neverovatno zdravo. Gajim alpske koze i pijem njihovo mleko i jedem koziji sir. Kada je leto i sezona povrca bukvalno zivim kao vegan. Ne jedem meso uopste. Samo sir i jaja i jaja retko. Koristim domacu svinjsku mast, susenu slaninu, domace kobasice i pecenice i takve preradjevine koje sam proizvodim i to samo kad nije post jer postim skoro sve postove. Jedem ribu koju sam upecam ili koju uhvate moji prijatelji. Pijem cajeve od raznih trava, spremam eliksire od gloginja i trnjina i tako to. Alkoholisem se jako retko i to samo od domaceg vina i rakije koji sam pecem ili koju peku moji seljaci- one dobre naravno. Pusim rezani duvan i to 10 puta manje nego sto sam pusio cigarete. Mnogo sam fizicki aktivni i imam redovan san i lezem i ustajem na „vreme“. Sve u svemu- ogromna promena.

    Ali ne osecam se uopste dobro…

    Kao da sam izgubio spoj sa onim izvorem energije sa kojim sam nekada imao divnu saradnju. Imam sve cesce stvaralacke blokade, ponekad totalne. Nemam koncentraciju da citam. I ako osecam veliku fizicku snagu u sebi- osecam da sam sa druge strane- potpuno „neiskoriscen“. Prazan i nekoristan… Osecam da mi nista ne vredi sto sam zdrav kao dren i jak kao konj. Samo se nerviram i kao da sam non-stop u stanju neke pripravnosti. Kao da jedva cekam da mi neko stane na put da bi mogao da ga povredim. Nisam opusten uopste.

    Sta hocu da kazem ja ustvari- dzabe ti zdrav zivot i zdrava hrana i svo znanje ovog sveta ako nemas svoj prikljucak na to ogromno energetsko kolo koje ustvari pokrece ovaj svet i univerzum. Ako si izgubljen u ovom fizickom svetu. A vecina ljudi jeste izgubljeno i tu nikakvi saveti o hrani ili bilo cemu takvom ne pomazu. Pomoc je negde drugde.

    Pozdrav svima.

  3. CosicBlues
    Svakako nije sve u hrani ali dosta toga jeste,ti se hraniš zdravije ali ne i zdravo,prouči to još malo.:)

    • Ha ha, pa jedino da batalim hranu totalno i da predjem na rezim gledanja u Sunce, cuo sam da ima i takvih likova😉

      • Nedostaje ti ono nesto….vjerovatno ti je to i prije nedostajalo, dok si zivio u gradu, ali od svog onog haosa, nisi primjecivao….mir u dushi….mislim da je to, to…

  4. Jesi u pravu CosicBlues,u najboljem slucaju trebalo bi da praktikujemo oba,i zdravu ishranu i da se trudimo da radimo ono sto volimo i budemo dusevno ispunjeni i zadovoljni svojim zivotom na svim poljima.Ako to nismo dzabe sve,uvek ce nesto da fali🙂 Pa blago onom ko sve uspeva,ali treba se bar potruditi😉

  5. CosicBlues
    Hahahah, mislim da su ipak godine u pitanju🙂. Ja sam se sa 16 zaljubljivala na svake dve nedelje i imala snage i energije za sve i svasta i to je tako trajalo do pre neku godinu, skoro punih 15, a onda polako pocinje onaj manje zabavan deo zivota i to ne samo zato sto vec ozbiljno vodis racuna o svojoj egzistenciji nego i zato sto sad vec razmisljas i o sutra, a i mnogo manje verujes ljudima oko sebe pa „motris“ na njih i jos gomila gluposti koje bi do sutra mogla da nabrajam🙂. Izvor energije si uvek ti, samo kako staris pocinjes da je rasipas na stvari koje ti ranije nisu padale na pamet (npr na penziju – u svakom obliku, na to motrenje ljudi … :)). Najveci apsurd je sto mladost ne stedi energiju, ona zivi za danas, a starost uvek nesto cuva za sutra. Ne kazem da si star ali si definitivno stariji nego sto si bio u bilo kom prethodnom periodu svog zivota🙂

    Drugo, zivot se ne menja onda kad te neko povredi nego kada si sam shvatio da je vreme za neku novu fazu jer ako nisi zreo za nju neces ni biti srecan sprovodeci je.

    Trece, pomoc je i u zdravoj ishrani jer ti fizicko zdravlje daje privilegiju da razmisljas o „izgubljenosti“🙂. I ne mozes biti kompletno srecan sve dok pomoc ocekujes sa strane, sve dok zavisi od nekog drugog, sve dok nade polazes u nekog drugog. Dobro se ispricaj sam sa sobom pa ce ti biti lakse🙂. I probaj da volis bez zelje da to sto volis i posedujes – videces kako je lep oseca🙂.

    Napomena: vegani ne jedu ni mlecne proizvode, ni jaja i ne piju mleko. Verujem da si mislio na vegetarijance🙂

    • Pa definitivno neke stvari, opazaji i dozivljaji imaju veze sa godinama. Ali neke stvari nemaju. Stvaralastvo nema na primer. Ali nema veze- ja sam hteo da kazem da i ljudi koji se hrane i zive potpuno nezdravo mogu da budu zadovoljniji pa cak i fizicki zdraviji od onih koji se hrane zdravo „po P.S.-u“ samo ako su energetski jaki- ako se od energije hrane, ako sa njom imaju dobar odnos… To je neko moje iskustvo i misljenje.

      A generalno nam je energetska situacija u zemlji i u mestu gde ja sad zivim na jako niskom nivou ako nije otisla i u crnu zonu… Nista nije bolje na selu nego u gradu, davno je selo prestalo da bude ono sa slika naivnih slikara i serije „Selo Gori..“

      I znam ja sta je vegan- rekao sam da se u sezoni svezeg povrca i voca hranim samo njima- evo sad ce jos malo Petrov post pa krecem sa tim rezimom ishrane. Samo nikako ne ide rakija i takav post majku mu .. :))))

      Pozdrav svima i svima zelim da pronadju dobar energetski izvor- a za leba, sta se nadje, ne zivimo mi u Svajcarskoj🙂

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s