HOCE LI DEVOJCICE BITI VAKCINISANE PROTIV RAKA GRLICA MATERICE

 Thinkstock

Hoće li devojčice biti vakcinisane protiv raka grlića materice? Novosti istražuju: Da li će u Vojvodini biti uvedena kotroverzna vakcinacija maloletnica protiv raka grlića materice. O „pelcovanju ćerki“ Pokrajinski sekretarijat odlučivaće krajem godine. Stručnjaci podeljeni. Vakcinacija maloletnih devojčica, uzrasta od 11 do 14 godina, protiv glavnog uzročnika raka grlića materice, koja bi mogla da uskoro prvo bude primenjena u Vojvodini, na lošem je glasu u Evropi i svetu. Vakcine su nedovoljno istražene, a zabeleženi su i slučajevi sumnjivih smrti. One jesu u svetu u upotrebi nekoliko godina, ali nezavisni stručnjaci smatraju da je taj period kratak za sagledavanje dugoročnih posledica.

– Imamo u planu program imunizacije devojčica na teritoriji Vojvodine, ali u nabavku vakcina nećemo krenuti dok ne oslušnemo šta roditelji misle – kaže za „Novosti“ pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Vesna Kopitović. Sekretarijat će do kraja godine u domovima zdravlja i školama ovu vakcinaciju predstaviti roditeljima i deci. Posle toga bi se donela odluka o nabavljanju vakcina. U Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo kao razlog za vakcinaciju navode činjenicu da od karcinoma grlića materice u Srbiji godišnje umre oko 400 žena, a za 1.400 se otkrije da boluje od ove bolesti.

IZAZIVA STERILITET? DR Slađana Velkov, koja je radila kao lekar u Ujedinjenim nacijama, odrasla je u Srbiji, a sada radi u Saudijskoj Arabiji i duže vreme istražuje negativan uticaj vakcina.
– HPV vakcina sadrži genetski modifikovane viruse, aluminijum u duplo većoj dozi nego kod drugih vakcina, pa i konzervans koji u eksperimentima na miševima izaziva sterilitet kod ženki i atrofiju testisa kod mužjaka, što je dokumentovano u medicinskoj literaturi – kaže ona za „Novosti“.
– Prilikom nabavke vakcina proizvođači se odriču odgovornosti za negativne efekte. Ko je onda odgovoran? Odgovornost za živote naše dece je uvek naša. Preporučujem svima da se dobro informišu pre odluke. U Srbiji su, inače, registrovane dve vakcine protiv HPV (human papilloma viruses – HPV), koji je glavni uzročnik karcinoma – „gardasil“ kompanije „Merk“ i „servariks“ proizvođača „Glakso-Smit-Klajna“. Obe se koriste u Evropskoj uniji, a Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) preporučio je prošle godine da se uvede vakcinacija za devojčice u Srbiji uzrasta od 11 do 14 godina. U susednoj Hrvatskoj je ne tako davno počela imunizacija devojčica, a brojni izveštaji i novinski članci spore da postoje dokazi da vakcina sprečava nastanak karcinoma. Zabeležene su i brojne nuspojave.

– Štetni učinci HPV vakcine se prijavljuju državnim agencijama od početka vakcinacije – saopšteno je pre mesec dana za hrvatske medije. U svetu je od 2006. do aprila 2013. registrovano oko 30.000 negativnih posledica pri upotrebi tih vakcina: od toga 136 smrtnih slučajeva, a 942 trajna invaliditeta, 5.919 pacijenata se nije oporavilo, kod 522 su primećene patološke promene na PAP testu, kod 212 displazija grlića materice a konstatovano je i 62 raka grlića materice. Podaci britanske agencije za lekove pokazuju da je ukupni broj prijava za jedan od HPV vakcine 24-104 puta veći od bilo koje druge vakcine iz Kalendara vakcinacije. U Španiji je posle mnogobrojnih prijava sa tržišta povučeno 75.000 doza vakcina protiv HPV. Indija je 2010 god. suspendovala klinička ispitivanja HPV vakcine posle smrti četiri devojčice. Podnesen je zahtev za oduzimanje licence za tu vakcinu.

Posle smrtnih slučajeva u svetu, za koje se sumnja da su ih izazvale upravo ampule „gardasila“, neprofitna organizacija „SANE Va Inc“ došla je do šokantnog otkrića: vakcina je u velikom broju bočica bila kontaminirana sa rDNA humanog papiloma virusa. To znači da je rDNA u vakcini rezultat genetski modifikovanog genetskog koda HPV koji je dodat u vakcinu tokom proizvodnje. O brojnim studijama koje nastoje da dokažu da su ove vakcine štetne, dr Vesna Kopitović kaže da „antivakcinalni lobi“ oduvek postoji.

– Koju od ove dve vakcine bismo koristili, odlučiće Agencija za lekove, a potvrda da Vojvodina „ima želju“ za ovakvom prevencijom bila bi da 30 odsto pitanih roditelja pokaže dobru volju za pelcovanje ćerki – kaže ona.

– Vakcinacija bi za pacijente bila besplatna i na dobrovoljnoj bazi.

ČINjENICE

* Vakcina je učinkovita samo za devojčice koje nisu stupile u seksualne odnose

* Samo delimično štiti, jer pokriva samo nekoliko tipova HVP

* „Gardasil“ se može kupiti u Srbiji od 2006, ali se daje isključivo uz potpisanu saglasnost pacijentkinje

* U svetu se ove vakcine testiraju i na dečacima

Izvor: http://novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:436514-Hoce-li-devojcice-biti-vakcinisane-protiv-raka-grlica-materice

– GRUPA – Nevakcinisana deca su Zdravija od Vakcinisane dece
https://www.facebook.com/groups/204234299684425/?fref=tsNevakcinisana

– GRUPA – dr Sladjana Velkov
https://www.facebook.com/groups/159740454116642/

One comment on “HOCE LI DEVOJCICE BITI VAKCINISANE PROTIV RAKA GRLICA MATERICE

  1. Interesantno,ZAŠTO prvo u Vojvodini??? Zato što je tamo najveća koncentracija svjesnih.Masoni ili crna kabala to jako dobro znaju i žele čim bolje smanjiti mogućnost rađanja djece novog doba.Ne dajte djecu u njihove kandže,ne budite idioti 🙂

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s