DA LI JE ATEIZAM RELIGIJA?

Sveti Jednorog / Holy Unicorn

Kad izjavim da ne verujem u Boga najčešće se suočim sa dve reakcije: dušebrižnički mi obećaju molitve za spas moje bezbožničke duše ili navale da me ubeđuju da sam i ja zapravo verujući samo da nisam toga svestan a na osnovu argumentacije da je i neverovanje u Boga verovanje. Baš ako neko hoće da dangubi moleći se da me Svevišnji poštedi ognja i sumpora zbog mojega „mraka“, nemam ništa protiv – svako ima pravo da zgubidani kako mu je volja, ali me ozbiljno zamara ostrašćeno bombardovanje nesuvislim argumentima koji navodno potvrđuju da je i ateizam, zapravo, svojevrsni oblik religije. Razmišljajući s koje strane da načnem ovu temu pade mi na pamet da proverim nije li moj virtuelni prijatelj istomišljenik, Edrijen Barnet, pisao šta o tome. Ispostavi se da jeste. Odlučim tako da ga ponovo ugostim na svom blogu a svoju skromnu prevodilačku bibliografiju uvećam za ovaj duhoviti tekst koji vam nudim na čitanje uz kaficu:  „Ateizam je religija“ – iz nekog čudnog razloga ova se rečenica često čuje iz usta teista koji kritikuju neverujuće. Evo nekih primera iz knjige utisaka sa moje veb stranice (http://www.abarnett.demon.co.uk/atheism): „Veruješ li da je ateizam istina? Ako ne onda lažeš. Ako da onda deluješ sa stanovišta vere. Ako ne veruješ u Boga, mora da veruješ u nešto ili nekog drugog. Jedan ateista nije samo da nema pozitivnu veru u Boga. On ima pozitivno verovanje u nepostojanje Boga.“

DUHOVNI VODJA

„Religija ateizma je za potpuno iracionalne ljude što je i razlog zbog kog ateisti čine manje od 10% stanovništva. Postoje Zadnje Namere ateizma – uvođenje nemoralnih (u većini slučajeva seksualnih) životnih stilova za koje se ateista opredelio.“ Čudno je da sledbenik neke vere napada ateizam karakterišući ga kao veru. Mislim da se iza toga krije rezonovanje da ako je ateizam vera ili religija onda ateista nema razloga da kritikuje druge vere ili religije. Mana ovakvog rezonovanja jeste da ako je ateizam zaista religija, onda teisti ne bi trebalo da kritikuju ideju da se ateizam u školama izučava kao deo religijskog obrazovanja, ili čak da se otvore ateističke škole po uzoru na one baptističke, katoličke ili muslimanske. Isto tako, rasprostranjeno je mišljenje da su ateisti licemeri jer napadaju verujuće a i sami su verujući. Međutim, stvar je u tome da ateizam nije ni religija ni vera. Ateizam je, po definiciji, odsutstvo teizma. Ako ne možete reći – „Verujem u Božanstvo/Boga/Vrhovno biće“, onda ste ateista. Ako niste teist onda ste ateist. Postoji jedna mala ali važna nijansa između „verovanja u nepostojanje Boga“ i „neverovanja u postojanje“. Ovo prvo je verovanje, drugo je nedostatak tog verovanja. Ne poznajem ni jednog ateistu koji „veruje“ da Bog (koji god, izaberite sami) ne postoji. Svi ateisti koje znam jednostavno ne veruju da Bog postoji.

JOS JEDAN DUHOVNI VODJA

Postoji velika razlika između pozitivnog verovanja da neka stvar ne postoji i jednostavnog nedostatka vere u njeno postojanje. U mnogim slučajevima, ateisti će reći da „bog ne postoji“, ne zbog toga što su tako odlučili već zbog toga što, sudeći po opisu Boga, on ne može postojati zbog svojih protivurečnih atributa. Na isti način na koji ne može postojati kvadratni krug, Bog definisan kao sveznajući (a opet ne može da predvidi budućnost), ne može postojati i ne postoji jer je definicija protivurečna. Ako vašeg Boga opišete protivurečnim atributima, logički neodrživim, onda sa sigurnošću mogu reći da tako nešto, onako kako je opisano, ne postoji. Ovde se ne radi o veri već razumu.

ISLAMSKI VERNIK PROSLAVLJA ASURU

Ako vas neko upita za jednoroge da li ćete reći – „Verujem da ih nema“, ili je verovatnije da bi vaš odgovor bio – „Ne verujem u jednoroge“? Ovo su dva različita odgovora. Niko ne neveruje u jednoroge na osnovu lične vere. Sad tu vrstu logike primenite na bogove drugih religija. Na primer – ako ste hrišćanin, da li verujete da hinduistički Bog Ganeš ne postoji? Ako verujete da jednorozi ne postoje mogu li onda reći da ste pripadnik „Nema jednoroga“ religije? Je li postojanje jednoroga pitanje vere?
Ako ste hrišćanin verujete li da Ganeš ne postoji? Zašto vas to onda čini pobožnim sledbenikom „Neganeš“ vere? Vidite li kuda to vodi? Sarkazam možda jeste najniži oblik humora ali ponekad je dobar da se ukaže na poentu. Ako je moje neverovanje u vašeg Boga vera, onda je i vaše neverovanje u druge bogove isto tako vera. Koliko hrišćana poznajete koji će vam reći da je njihovo neverovanje u druge bogove stvar vere? Ako je moj ateizam u odnosu na vaše božanstvo religija onda je i vaš ateizam u odnosu na druge bogove takođe religija. Kako se to ateizam razlikuje od vere i religije? Evo nekih primera:

1.vera u Boga/bogove                             religija: da    ateizam: ne

2.molitva                                              religija: da    ateizam: ne

3.crkve/hramovi                                     religija: da    ateizam: ne

4.svete knjige                                        religija: da    ateizam: ne

5.sveštenici/verske vođe                         religija: da    ateizam: ne

6.čudesa                                               religija: da     ateizam: ne

7.život posle smrti                                  religija: da    ateizam: ne

8.sveti ratovi                                          religija: da    ateizam: ne

9.raj/pakao                                            religija: da    ateizam: ne

10.životna ograničenja                             religija: da    ateizam: ne
(ishrana, oblačenje, brak, itd)

11. uverenje bez dokaza                         religija: da    ateizam: ne
(vera kao vrlina)

12. natprirodno poreklo svemira i ljudi       religija: da    ateizam: ne

13. ubilački raspoloženi fundamentalisti     religija: da    ateizam:ne

14. dosadni propovednici od vrata do vrata
                                                             religija: da     ateizam: ne

15. ceremonije                                         religije: da      ateizam: ne

16. greh                                                  religije: da      ateizam: ne

17. bogohuljenje                                      religije: da      ateizam: ne

18. izabrani božiji narod                            religije: da       ateizam: ne

KATOLICI U VERSKOM ZANOSU

http://blog.b92.net/text/6419/Da-li-je-ateizam-religija/?page=3

Advertisements

9 comments on “DA LI JE ATEIZAM RELIGIJA?

 1. 🙂 Svaka čast Vesni na dobroj „koski“ koju je ubacila… No, ipak ću samo ukratko odgovoriti.
  Gospodinu koji je ovo sročio – veoma razložno i racionalno (čemu se, iskreno, ništa ne može zameriti s te strane, jer su to zaista oni krajnji dometi mogućnosti i sposobnosti ovog racionalnog, analitičkog uma!) – poručio bih za razumevanje samo jedno: I „verovanje“ i „neverovanje“ samo su dve strane jednog istog „novčića“; i jedno i drugo samo su odrazi (pokazatelji) ODSUSTVA ISTINSKOG ZNANJA. …I gde (dok) tog ZNANJA nema, verovanje i neverovanje jesu apsolutno nužne „poštapalice“ tog istog uma („racionalnog i analitičkog“) koji i filosofira ove i ovakve stvari iz gornjeg teksta! – Tamo gde je um (EGO) prevaziđen, tu svako filosofiranje „pada u vodu“ jer se rađa svetlo Istine. U tom Svetlu, nema više nikakvog mesta za „verovanje“ i „neverovanje“ jer je konačno prisutno Iskustvo Istine!
  Dakle, i „Vera“ i „Ateizam“ (ma kako ih ko posmatrao) jesu utočišta Uma koji nema kontakta sa ISTINOM!

  (Takođe, to večito smešno pitanje „Postoji li Bog ili ne?“, potiče od istog tog Uma koji nije sposoban „čuti“, odnosno dokučiti, krajnju istinu po tom pitanju; to je upravo ISTO kao da pita: „Postoji li – SVE?“ …Pa, ako je nešto „SVE“, onda ONO svakako ne „postoji“ već jeste (celokupno) Postojanje! …Samo, što to Umu ne možeš objasniti. :-))

  Ljubav i Svetlost od A.N. ❤

 2. Najviše me impresioniraju ove slike sretnih i prosvijetljenih ljudi. Najfascinantnije je kako rulja koja to gleda s poštovanjem odobrava takve postupke. Pitajmo se šta se događa u srcu i glavi djeteta koje posmatra ove krvave vjerske fanatike i kakva se osobnost u njemu formira,pogotova ako mu još k tome njegovi roditelji i/ili pop objašnjavaju uzvišenost i pozitivnost takvog čina.Alakh,potpisujem sve što reče 🙂

 3. ATEIZAM – NAZIV ZA SVE PAMETNE LJUDE KOJI SU U SVOJOJ LICNOSTI IZGRADILI HUMANI LJUDSIKI – FANATZM – KOJI NAZIVAJU CIVILIZACIJOM LJUDSKE RASE.KROZ NAUKU ,OBRAZOVANJE,VASPITANJE I DEMOKRATIJU OSTALI SU VJERSKI FANATICI PA ZBOG TOGA NISU NI PAMETNIJI A NI LJEPSI :)))

  • Ne, ovo nikako nije tacno i ovo je jedna od miskoncepcija sta je ateizam ustvari. Ateizam nema nikakve veze sa stvarima od navedenih, ovo su sve posebne interesne grupe gde se cak i ateisti ne moraju sloziti. Recimo ja se ne slazem sa demokratijom, meritokratija je moj izbor.

   Tesko da ce i jedan ateista pratiti ideje koje su nerazumne tako da se vecina okrece ka manjem zlu koje se takodje moze pokazati da ne funkcionise.

   Moja poenta je da se krivnja ne bi trebala tako olako prebacivati posle svega sta je slepa vera u magicno bice uradila i koliko nas jos uvek vuce u srednji vek.
   Samo mi je zao sto se ujedinjenje ljudske rase, validno obrazovanje i vaspitanje, socijalni konstrukt koji treba usavrsavanje i nauka koja nas je dogurala ovako daleko posmatra na ovaj nacin.

 4. FILOZOFIJA ne dovodi do Boga. O Bogu se ne može filozofirati! Čovek ima pravo izbora da li će biti ateista ili verujući ili vernik ili…nazovite to kako hoćete? Ko živi u istini, ko živi u Bogu, taj nema potrebu da sve „izvrće“, „prevrće“, „dodaje“, oduzima“, „sabira“… ON ZNA!

  • Nemojte dva puta reči.
   Taoizam je filozofija koja dovodi do stvoritelja izravno.
   Ne samo što dovodi do stvoritelja nego od vas stvara istog.
   Religije su laž filozofije su istine.

 5. Ateizam nije religija. Religija je instrument vere ( manipulativni, dodala bih ), a ateizam je neverovanje i traženje racionalnog odgovora o “večnim“ pitanjima. Ni vernici ni ateisti nisu sposobni da nađu te odgovore, s tom razlikom što vernici pasivno prihvataju utvrđene dogme, sa vrlo malo želje ( ili potpunim nedostatkom iste ) da analitično pristupe. S toga, smatram u budućnosti, veće su šanse za ateiste, kao neopterećene stegama relgiije, da korak po korak dođu do odgovora na mnogo pitanja. Puno će vremena tome trebati, ali će se jednom i to desiti ( ako se pre toga, kao vrsta, ne samouništimo )

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s