MAJA VOLK – O ZDRAVOM ZIVOTU I PRAVILNOJ ISHRANI

“Ne mogu da prežalim što sam slušala starinske savete o tome kako bebu treba uobročiti, kako ćemo je razmaziti ako je često držimo u rukama i gomilu gluposti kojima, pod parolom dobrog vaspitanja, počinje rano zlostavljanje dece. Vrlo odgovorno tvrdim da su baš sve nas roditelji zlostavljali starinskim vaspitanjem, i to iz najboljih namera, što ipak ne opravdava traume koje su nam nanete nedostatkom ljubavi ili namernim ne pružanjem ljubavi, kako bi deca bila bolje vaspitana. Svo naše bezglavo jurcanje za ljubavlju, toliko propalih veza, emotivna nezrelost, sve su to posledice toga što nas je pre tridesetak i više godina godina medicina uveravala da beba nema pamćenje. Naprotiv, danas znamo da naše telo pamti sve, počev od prve traume porođaja. U Švedskoj i Norveškoj sam, pre dvadesetak godina, bila u bioskopima gde su mame presvlačile bebe, dojile ih tokom projekcije i družile se sa drugaricama, podižući zadovoljnu i zdravu decu. Izborimo se za dojenje na javnom mestu!
Nije u redu što smo iz ishrane isključili čulo dodira, što umesto prstiju koristimo viljuške i kašike. Možda smo se zahvaljujući onoj čuvenoj vizantijskoj viljušci, na koju smo toliko ponosni, više iskvarili nego što smo napredovali i zato, SRBI, setite se kako ste
jeli pre te vizantijske viljuške iz 11. veka! Uostalom, tom viljuškom je jela šačica monaha…narod sigurno nije. Deca su buntovna kada ih gnjavite i zato nemojte ni da pokušavate da ih ubacite u svoj kalup, i ne ponašajte se prema njima kao prema materijalu podobnom za tesanje i dresiranje – ljubav znači razumevanje. Trudite se da svoju decu razumete. Kada naiđete na otpor, postoji razlog za to. Verujte svojoj deci i pokušajte da dođete do tog razloga. Svi naši problemi sa decom potiču od nas, a ne od dece. Mi želimo da se nešto desi baš tada, baš tako, a to verovatno ne odgovara detinjem ritmu. Priprema, priča, podsećanje, razumevanje a ne pritisak, radnja a ne pripovedanje kako
bi rekao Aristotel. Postavite samo sebi pitanje, zašto mislimo da su deca vredna ljubavi samo ako su dobra i poslušna? Ja ne čuh roditelja kako se hvali svojom decom tako što kaže, moje dete je plemenito, iskreno, radosno, srećno, već kaže, moje dete je dobro u školi, trenira plivanje, uči ovo ili ono….kakve veze sva ta dresura ima sa slobodom, kreativnošću, dobrotom i ljubavlju? Reći ćete, pa mora da bi uspeo u životu da nauči disciplinu, red i rad….ali na temelju čega to tvrdite? U moje vreme, onaj koji završi školu imao je garantovani posao.

Danas ni doktori nauka nemaju posao. Stalnih poslova će u budućnosti biti sve manje. Vaša deca će morati da nauče da budu samostalna, kreativna, da sama sebi izmišljaju i ostvaruju projekte, a to nema nikakve veze sa klasičnom školskom dresurom koja ubija kreativnost i genijalnost dece još na nivou obdaništa. Prema tome, njima je potrebna i drugačija škola i drugačiji način vaspitanja. Zdravlje naše dece je u našim rukama. Preuzmimo odgovornost za svoje odluke i iskoračimo iz formule da dete treba da bude dobro i poslušno. Prestanimo sa emotivnim ucenama i uslovljavanjima „ako pojedeš ovo, daću ti ovo, ako dobiješ peticu, kupiću ti ono što želiš, ako završiš fakultet, možeš da se udaš…“ Deca treba da budu ono što jesu – slobodna i kreativna. I ma koliko vam to bilo teško da prihvatite, zapamtite da imaju pravo da sopstveni život vode u pravcu koji sami žele. Već sa dvanaest godina, ljudski mozak ima sve sposobnosti razmišljanja i zaključivanja kao i mozak odrasle osobe, samo nema iskustva. Dakle, već od njihove dvanaeste godine decu bi trebalo da tretiramo kao odrasla i odgovorna bića, a ne kao dobre i poslušne robove koji će brinuti o nama kada ostarimo. Vaspitavamo i zlostavljamo decu znatno gore nego svoje roditelje, jer smo od malena naučeni da je najveći zločin na svetu dići ruku na oca i majku. Ali i majka i otac smeju da podignu i glas i ruku na dete. Kada baba dodje u kuću, činite sve da joj život bude udobniji, a kada dete dođe u kuću, prilagođavate ga svom okruženju. Kada baba slomi vazu – tešite je, a kada se to desi detetu, ono dobije grdnju. Jednostavno, preokrenimo tu priču i poštujmo svoju decu kao što poštujemo svoje roditelje…. a roditelje vaspitavajmo kao svoju decu.
Posmatrajte kako su dobre majke u prirodi: dobre su jer svoju decu obučavaju da prežive i budu dobri roditelji. U životu, a ne u poslu, karijeri, školi, na fakultetu. Nije im cilj da njihova deca budu večno uz njih – bespomoćna. Naša deca skupo plaćaju naše greške i zato ,učite iz sopstvenog detinjstva.“

Advertisements

4 comments on “MAJA VOLK – O ZDRAVOM ZIVOTU I PRAVILNOJ ISHRANI

  1. Nikad nisam pročitala knjigu kako pravilno vaspitavati decu? Ima knjiga i previse na tu temu, ali tesko je primjeniti sve te savjete, kad smo svi razliciti. Maja je sve dobro rekla. Znam i iz mog iskustva. I slazem se da decu treba pustiti da budu slobodna i slobodno razmisljaju. Ja se trudim da se ponašam tako prema mojoj deci. Ali, cinjenica je da su djeca mlada i da mora neko da ih ispravlja da im govori sta je bolje i sta nije. Jer, kad promase neke stvari posle je kasno, posebno u danasnje vreme droge koja se prodaje i po skolama, internetu , prostitucije i da ne nabrajam. Ne treba ih terorisati, slazem se, treba im dati slobodu razmisljanja i ostalog, ali mislim nije nista pogresno ako se kontrolisu u tim nekim tinejdjerskim godinama.

  2. moja cerka priblixno tako vaspitava svog sina. trudi se da mu ne unisti kreativnost. decko je zaista grnijalac, ali su nju iz obdanista zvali na razgovor prebacujuci joj da je dete neposlusno i nevaspitano.

  3. Kad sam procitala knjigu “ Slobodna deca Samrhila “ upisala sam cerku u takav vrtic , a potom u skolu koja je imala samo dva experimentalna razreda….Na zalost deca u drugom razredu nisu mogla da prate program, zato sto su ih ucili kreativnosti i kasnili su za decom koja su ucila „normalnu“ skolu. Morala sam da je prebacim u razred sa decom koja uce sve samo ne da budu slobodna i kreativna. Milsim da nase drustvo globalno nije jos uvek zrelo za promene. Ko zna koliko ce jos vremena biti potrebno da se voli samo zato sto je lepo voleti i biti voljen ….samo deca vole iskreno, kasnije ih stariji uce da se ljubav krije. Citav sistem je pogresno postavljen i niko nas u skoli ne uci kako da budemo srecni. Na zalost.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s