NOVI ŠAMAR FARMACEUTSKOJ INDUSTRIJI – KURKUMA PROIZVODI NEVEROVATAN OPORAVAK OD DEMENCIJE

Ako ste vi ili vaši voljeni jednom patili od Alzheimerove bolesti ili nekog drugog oblika demencije, ima nade i ozdravljenje bi se moglo naći u biljci, gomolju, korjenu pod imenom – kurkuma. Na temelju tri istraživanja koja su nedavno provedena, kurkuma, čiji je glavni aktivni sastojak kurkumin, ima moć ne samo da ozdravi osobu u ova dva stanja – ponašanje i psihičke simptome povezane s demencijom, već može dovesti i do potpunog oporavka od bolesti u samo nekoliko mjeseci. Tradicionalni začin za kuhanje koji se koristi obilno po cijeloj Indiji i jugoistočnoj Aziji tijekom mnogih tisućljeća, kurkuma je predmet bezbrojnih znanstvenih istraživanja u posljednjih nekoliko godina. Krvožilni, probavni, i neurološki sustavi tijela, ispostavilo se, su svi pozitivno reagirali na kurkumu, a naizgled beskrajan popis bolesti za koje je ovaj začin poznat da pruža ozdravljenje, neprestano se povećava. Ovo je definitivno slučaj prema kojim se možemo nositi sa strahopoštovanjem, prema utjecaju koji ima biljka kurkuma na kognitivno zdravlje, kao što pokazuje novo istraživanje iz Japana. Glavni liječnik na Kariya Toyota General Hospital iz grada Kariya i njegove kolege ocjenili su tri odvojena istraživanja slučaja koji su uključivali kurkumu i došli do nekih zanimljivih zaključaka o terapeutskoj vrijednosti te biljke.
U svakom slučaju, kurkuma je pokazala kako ublažiti simptome demencije i poboljšala ukupne kognitivne funkcije. “U istraživanju koje je uključilo tri bolesnika s Alzheimerovom bolesti, kod kojih su kognitivne funkcije i ponašanja i psihološki simptomi demencije bili teški, izrazita razdražljivost, uznemirenost, tjeskoba i apatija, tretirani su kurkuma prahom u kapsulama više od godinu dana, i utvrđeno je da je kurkuma povezana s ublažavanjem simptoma” napisali su autori istraživanja u njihovom sažetku. “Ukupna ocjena neuropsihijatrijskog kratkog upitnika značajno se smanjila u oba – jačina simptoma i teret skrbnika, nakon samo 12 tjedana tretmana” dodali su. “Ocjena Mini-Mental State ispita (MMSE) otišla gore za pet bodova (od 12/30 do 17/30) u jednom od slučajeva, a druga dva slučaja su bila u stanju prepoznati svoju obitelj u roku od jedne godine nakon početka liječenja kurkumom.” Konzumiranje samo jednog grama kurkume dnevno tijekom tri mjeseca može dovesti do “znatnog napretka”. Dakle, dok konvencionalna industrija bolesti i dalje troši milijarde dolara u potrazi za farmaceutski-baziranom “lijeku” za demenciju, jednostavan, jeftin začin za kuhanje, napravljen od biljke, je već napravio taj posao. Uzimajući samo jedan gram, ili otprilike jedna četvrtinu žličice dnevno, kurkume u prahu, ispostavilo se da je dovoljno za proizvodnju nevjerojatnih poboljšanja u psihološkim bolestima i simptomima demencije. Ranije istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Neurology indijske akademije 2008. potvrđuje tu činjenicu, nakon što je utvrđeno da je kurkuma prirodni antioksidans koji djeluje protuupalno i detoksikacijski mehanizmi pomažu poboljšati pamćenje kod pacijenata s demencijom. Jednostavno konzumirajte ovaj okusom bogat začin kao dio svoje normalne prehrane, jer ima potencijal potpuno preobraziti zdravlje mozga i ublažiti čak i najgore oblike demencije. “Kurkumin (spoj u kurkumi) kao antioksidans, i njegovo protuupalno i lipofilno djelovanje poboljšava kognitivne funkcije u bolesnika s AD (Alzheimerovom bolesti),” napisao je autor ovog ranijeg istraživanja u svojem sažetku. “Zbog različitih učinaka kurkumina, kao što su smanjenje beta-amiloid plakova, odgođena degradacija neurona, metalni-kelati, protuupalno, antioksidans i smanjenje formacije mikroglija, ukupna memorija kod pacijenata s Alzheimerovom bolest se poboljšala.”

http://www.novi-svjetski-poredak.com/2013/06/20/novi-samar-farmaceutskoj-industriji-kurkuma-proizvodi-nevjerojatan-oporavak-od-demencije/

ZAPANJUJUĆE MOĆI KURKUME

Kurkuma je omiljeni azijski začin jarko žute boje koji ima povoljno delovanje na funkciju i rad mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju njenu snažnu antikarcenogenu aktivnost.

Kurkuma, začin koji se dobija iz istoimene korenaste biljke iz porodice đumbira, svakog meseca puni stranice naučnih časopisa.

Nedavno objavljena studija u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, ukazala je da dijabetičari imaju veliku korist od ovog začina. Udruženi naučnici iz Koreje i SAD-a dokazali su da pigment kurkumin, koji daje kurkumi karakterističnu žutu boju, ima povoljno delovanje na inzulinsku rezistenciju. Istraživanje su sproveli na miševima, a ukoliko se slični rezultati ponove u istraživanju na ljudima, kurkuma će se ozbiljno razmatrati kao pomoć pri terapiji i prevenciji dijabetesa.
Na šta deluje kurkumin
Kurkumin poseduje snažno antioksidativno, protuvupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno delovanje. Stoga se razmatra kao delotvorna terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alzheimerove bolesti i drugih hroničnih bolesti. Naučni tim pod vođstvom profesora Mi-Kyung Leeja promatrao je učinak dijete bogate kurkuminom na miševe s dijabetesom i zdrave miševe (kontrolnu grupu) tokom šest nedelja. Kod miševa s dijabetesom izmerene su niže vrednosti glukoze, nego u kontrolnoj grupi. U grupi miševa dijabetičara, izmerena je veća aktivnost enzima glukokinaze u jetri. Ovaj enzim odgovoran je za pretvaranje glukoze u glikogen, osnovni ugljenihidrat, što obezbeđuje nižu vrednost glukoze u krvi nakon obroka. Dodatak kurkume hrani za miševe ujedno je uzrokovao smanjenu aktivnost nekih drugih enzima, koji su povezani sa sintezom markera kardiovaskularnih bolesti, poput slobodnih masnih kiselina, holesterola i triglicerida. Zanimljivo je da je pozitivni učinak kurkume zabeležen samo u miševa dijabetičara, a u kontrolnoj grupi nije bilo promene u vrednostima glukoze, insulina, kao i merenih enzima.


KURKUMA I KARI


Iako mnogim ljudima kurkuma zvuči novo i egzotično, stvari postaju puno jasnije kada povežemo kurkumu i kari. Naime, curry je mešavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i semenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju curry praha. Upravo je žuti pigment kurkumin najvredniji deo kurkume, korenaste biljke koja najbolje uspeva u južnoj Aziji.

Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin.

Začinski prah kurkume ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ostalim kuhinjama južne Azije, a zbog saznanja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje, sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog sveta.

Kurkumin, biljni pigment koji daje boju kurkumi, prvi put je izolovan pre dva veka, a struktura mu je određena 1910. godine. Još od vremena Ayurvede (1900. g. Pre Hrista) kurkumi su pripisivana brojna terapijska delovanja na celi niz bolesti i stanja poput bolesti kože, pluća i digestivnog sistema, a koristila se za različite bolove, rane i poremećaj rada jetre. Intenzivna naučna istraživanja sprovedena tokom poslednjih 50 godina, potvrdila su da je za većinu povoljnih delovanja odgovoran upravo kurkumin.
Nutritivna vrednost kurkume
Osim apsolutnog aduta kurkumina, kurkuma sadrži i celi niz vitamina i minerala. Sadrži vitamin B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum , gvožđe i mangan. Takođe, smatra se izvorom prehrambenih vlakana. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, kalorijski doprinos je zanemariv.

ZAČIN KOJI OBEĆAVA

Naučnici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume. Pre tri godine, u američkom Wall Street Journalu izašao je članak Čest indijski začin budi nadu u kojem je navedeno kako je interes naučnika za kurkuminom jednostavno eksplodirao. U posljednjih pet godina objavljeno je više od 1500 naučnih radova koji govore o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje sprovodi četiri klinička eksperimenta s kurkuminom – razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multipli mijelom, Alzheimerovu bolest i karcinom kolorektuma.

PET NAČINA ZA UŽIVANJE KURKUME

Iz knjige Georgea Mateljana: Najzdravije namirnice sveta, Planetopija i Profil 2008.

Dodajte prelivu za salatu dodatnu nutritivnu vrednost i narančasto-žutu nijansu dodavanjem malo kurkume u prahu.
Dodajte kurkumu salati od jaja, kako bi joj dala još jaču žutu boju i dodatnu hranjivost.
Pomešajte smeđu rižu s grožđicama i indijskim oraščićima, te začinite kurkumom ili curry prahom.
Iako je kurkuma u načelu osnovni sastojak curry praha, neki ljudi vole dodati još malo ovog začina kada pripremaju curry.
Kurkuma ili curry u prahu su odlični začini za nadopunjavanje ukusa sočiva i karfiola.

11 comments on “NOVI ŠAMAR FARMACEUTSKOJ INDUSTRIJI – KURKUMA PROIZVODI NEVEROVATAN OPORAVAK OD DEMENCIJE

  1. Ne znam Vera, ali verujem da procesom susenja kurkume izrezane na tanke ploske mozete dobiti krckavi ‘cips’ i kasnije ga sameljete na mlincu za meso, ili lesnike/orahe, ili, danas imate tako moderne i moćne mašine, kao što je Nutribulet, ja sa njim radim sve. Verovatno i ostali dobijaju tako, mlevenjem posle susenja.. 😀

    • Naslov može da stavi ko hoće i kakav hoće, bitna je poruka i informacija da postoji nešto, kao što je u ovom slučaju Kurkuma da može da pomogne, makar i malo da bi čovek održao svoje zdravlje na zavidnom nivou, naravno uz sve ostalo, što uz to ide.. I sama ne verujem u čarobni „štapić“, da neko može da mahne tim štapićem i da odnese sve ono što sakupljamo godinama i taložimo u sebi da bi se na kraju pojavila bolest… Evo iz puke radoznalosti je koristim već duže vreme pomešanu sa prirodnim medom i cimetom, ukusna poslastica. Ne da verujem, nego znam da sve te prirodne stvari u vidu čajeva, začina, raznih biljnih preparata i tinktura, raznih prirodnih dodataka ishrani mogu da vas održe u dobrom zdravlju, još, ako uz sve to koristite i C vitamin, onda ste na „konju“…I sama sam konzument prirodnih preparata, rađe nego medicinskih preparata, hemije i raznih otrova koji se unose u organizam u vidu leka.. 😀

  2. Kad bi bilo sve tako jednostavno i kad bi se za začinima lečile teške bolesti, do sada bi bili svi izlečeni i ne bi bilo bolesnika sa Alzerheimerovim syndromom! Da, dodatci prehrani, kao i fitoterapevtski, homeopatski i dr. prirodni preparati POMAŽU, ALI NE LEČE!!! To ne znači da se prekine uzimanje kurkume, ali ne to smatrati “ ČUDOTVORNIM LEKOM“, JER TO SIGURNO NIJE, A I TAKAV LEK ZASADA JOŠ NE POSTOI!

  3. kurkuma se moze naci u ducanima zdrave hrane ili na nekim ,bolje opskrbljenim , pijacama .Moze se mleti , i to odlicno , elektricnim mlinom za kafu , ko ga je sacuvao .I , osnovno pravilo , ne prteterujte ni u cemu !

    • Kurkumu možete naći u svim radnjama zdrave hrane, ali i po većim tržnim centrima ili trgovinama…Prodaje se kao začin. Ja sam je kupovala, a onda mi je jedna prijateljica donela veću količinu iz Indije, tako da sam za jedno vreme mirna…

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s