DESET MJESECI BEZ HRANE I VODE UZ POMOĆ MEDITACIJE: Tinejdžer iz Nepala još uvijek misterija

1 deset mejseci meditacije dječak iz nepala glavna

O pozitivnim učincima meditacije smo pisali u brojnim tekstovima, no do sada nismo obradili slučaj koji još uvijek stvara kontroverzu i zbunjuje znanstvenike jer ne mogu shvatiti kako je moguće da je petnaestogodišnji tinejdžer iz Nepala, 2005. godine, preživio gotovo jednogodišnju meditaciju bez vode, hrane i obavljanja nužde.

Čudnovata priča

Ram Bahadur Bomjon je rođen 09.04.1990. godine u selu Ratanpuri u Nepalu, kao mali dječak se pridružio budističkim redovnicima reda Tamang koji prakticiraju Varajrayana budizam, no po riječima jednog svog učitelja, bio je sasvim drugačiji od svojih vršnjaka, satima je provodio meditirajući u svojoj sobi, uvijek tražeći da nauči nešto više od onoga što su mu ponudili njegovi duhovni učitelji. Nezadovoljan razinom znanja koje je dobivao od budističkih redovnika Bomjon je odlučio do prosvjetljenja doći neprekidnom i dugogodišnjom meditacijom kako je to uradio i Budha.

Ram nakon sedam mjeseci meditacije, kosa i nokti su mu narasli iako s puno manjom brzinom nego li bi se to dogodilo običnom ljudskom biću.

Ram nakon šest mjeseci meditacije, krajem 2005. godine, kosa i nokti su mu narasli iako s puno manjom brzinom nego li bi se to dogodilo običnom ljudskom biću u stanju izvan meditacije. Fotografija vlasništvo Getty Images. 16.05.2005. godine se povukao u nepristupačni dio Nepalske džungle, zaogrnut samo u lagani platneni ogrtač, s namjerom da meditacijom pronađe odgovore koje nije mogao dobiti od svojih zemaljskih učitelja. Nakon nekoliko mjeseci meditacije u duplji drveta, ovaj tinejdžer je počeo privlačiti pozornost budista, države Nepal i njene akademske zajednice, kao i novinara sa svih strana svijeta. Dok su neki gorljivo tvrdili kako je u pitanju reinkarnacija Budhe, drugi su ga počeli smatrati svecem i guruom koji će nakon izlaska iz meditacije moći obnoviti budizam i pomiriti Nepal- zemlju koja već godinama živi na pragu građanskog rata.

Ram za vrijeme 10 mjeseci neprekidne meditacije. Istina ili obmana?

Ram za vrijeme 10 mjeseci neprekidne meditacije. Istina ili obmana? Ram je deset mjeseci nepomično sjedio u hladu drveta, oko njega su se slijevale rijeke ljudi, svaki od njih je imao drugačiji razlog za uznemiravanje nepomičnog tinejdžera, jedni su ga željeli izučavati, drugi su ga željeli obožavati, a neki su na njemu željeli zarađivati. 16.03.2006. Ram je nestao s mjesta meditacije, tvrdeći kako „Ovdje nema mira, za meditaciju,“ povlačeći se još dublje u džunglu. U nekoliko mjeseci potrage za „dječakom Budhom“ kako su ga nazvali zapadnjački mediji, na koncu je otkriveno kako je jedini mir za neprekidnom meditacijom našao u cementiranoj rupi u zemlji – nešto nalik bunkeru – kojeg su čuvali budistički redovnici i njegov brat.

Ram Bahadur Bamjan danas, iako je preživio nekoliko meditacija koje su trajale mjesecima, još uvijek predstavlja znanstvenu i medicinsku zagonetku. Fotografija vlasništvo: AP Photo/Binod Joshi

Ram Bahadur Bamjan danas, iako je preživio nekoliko meditacija koje su trajale mjesecima, još uvijek predstavlja znanstvenu i medicinsku zagonetku. Fotografija vlasništvo: AP Photo/Binod Joshi Policijski inspektor Rameshwor Yadav iz policijske postaje u Nijgadhu je potvrdio kako je Bomjon pronađen u svom meditacijskom bunkeru 26.03.2007., godine te da izgleda uredno, čistog lica i očešljane kose. Iznad rupe u zemlji u kojoj meditira su se postavile grane s lišćem, a njegov osobni čuvar u neometanoj meditaciji je postao lokalni Indra Lama koji mu je zajedno s ostalim redovnicima omogućio stvaranje bunkera i privatnost. Indra Lama je novinarima rekao slijedeće:

„Nakon što smo se sreli, prije tjedan dana, Ram je želio nastaviti s intenzivnom meditacijom smatrajući kako je bunker jedino pravo rješenje, mi smo mu izašli u susret njegovoj želji.“

02.08.2007. Ram je prekinuo meditaciju i obratio se svjetini u Halkhoriya džungli u južnom Nepalu, potvrđujući kako nije Budha jer nema njegovu energiju, no da ne može shvatiti kako je njegova potraga za prosvjetljenjem postala obična zabava, te da je svijet postao mjesto na kojem se samo gomilaju bogatstva pa ipak svatko tko umre ostavlja ta ista bogatstva za sobom, za kraj je rekao kako jedino spiritualno znanje i poruka svijetu može pomoći kako bismo krenuli pravim putem znanja.

Puno pitanja malo odgovora

Meditacija uvelike utječe na metabolizam, hormone, kranijalne živce, imunološki sustav, supresiju boli, detoksikaciju, kemijski i hormonalni balans u tijelu i mentalno zdravlje onih koji je prakticiraju. U prošlosti su bili poznati mnogi praktikanti meditacije koji su odolijevali velikim vrućinama i hladnoćama, ljudi u stanju duboke meditacije naizgled nisu bili svjesni neugodnih učinaka iz okoliša, no do sada nije promatran niti jedan jedini slučaj u kojemu osoba može meditacijom ostati živa nekoliko mjeseci bez hrane, vode i obavljanja fizičkih potreba poput uriniranja i pražnjenja debelog crijeva.

Zinaida Baranova, je li ova žena u stanju preživjeti bez hrane i pića 13 godina?

Zinaida Baranova, je li ova žena u stanju preživjeti bez hrane i pića 13 godina? Tijekom 70-tih i 80-tig godina XX vijeka ruski znanstvenici su ispitivali neke slučajeve bretharianizma (bretarijanac ili autotrof), točnije ljude koji su navodno živjeli samo od zraka i koji godinama nisu jeli i pili, najpoznatiji svjetski bretharijanac je Zinaida Baranova iz grada Krasnodera koja od 2000. godine nije koristila hranu, dok je u Indiji najpoznatiji slučaj Prahlada Janija, kojeg su liječnici ispitivali deset dana u kojima ovaj starac nije jeo, pio i izvršavao nuždu.

Prahlad Jani za vrijeme eksperimenta u kojem deset dana nije jeo, pio i vršio nuždu.

Prahlad Jani za vrijeme eksperimenta u kojem deset dana nije jeo, pio i vršio nuždu. Bez obzira na gore spomenute slučajeve, Ram dodatno zbunjuje znanost jer se njegova meditacija odvijala pred očima desetaka tisuća ljudi. Privučeni misterijem neprekidne meditacije, ekipa Discovery Channela je odlučila razotkriti radi li se o autentičnom slučaju ili dobro smišljenoj laži. Oni su nakon pažljivog promatranja stvorili dokumentarni film pod nazivom „The Boy With Divine Powers“ ili „Dječak s božanskim moćima.“ U njihovom prvom pokušaju neprekidnog snimanja Ramov brat im nije dozvolio da mu se previše približe kako me bi ometali meditaciju, tako da ga nisu mogli snimiti infra crvenim kamerama tijekom noći, no nakon nekoliko dana su uspjeli namjestiti svu potrebnu opremu kako bi ga snimali neprekidno cijelih 96 sati. Osim što su potvrdili kako Ram nije uzimao hranu niti vodu, provjerili su cijeli prostor oko njega i ustanovili kako nema skrivene hrane, niti vode, kao ni cijevi oko i u drvu koje bi Ramu pomogle da preživi.

Komentator dokumentarca DC-ja je na to zaključio:

„Nakon 96 sati neprekidnog snimanja, jasno je da Ram prkosi modernoj znanosti jer još uvijek meditira i pri tome ostaje živ.“ Prema izjavama znanstvenika u DC-jevom dokumentarcu, obično ljudsko biće bi umrlo od zatajenja bubrega zbog neuzimanja tekućine nakon samo četiri dana. Inedia ili stanje apstinencije od konzumiranja tekućine i vode je nešto o čemu se godinama raspravlja po medicinskim krugovima. Za sada je poznato da je najveći period inedje zvanično zabilježen u periodu od 18 dana i nalazi se u Guinnessovoj knjizi rekorda. DC otvoreno priznaje kako Ram nije pokazao nikakve klasične znakove fizičkog propadanja koje uzrokuje dehidracija i samoproždiranja proteina, stanovitog kanibalizma kada tijelo jede vlastito tkivo kako bi preživilo.

Ram se u prvim tjednima meditacije jako znojio, očevici tvrde kako ga je u stanju meditacije preživio kobrin ugriz.

Ram se u prvim tjednima meditacije jako znojio, očevici tvrde kako je u stanju meditacije preživio kobrin ugriz. Također je bilo iznimno znakovito što je Ram nepomično sjedio mjesecima, normalno ljudsko biće ima problema sa nepomičnim sjedenjem ili stajanjem nakon 30 minuta dok se dekubitusi stvaraju kod svih onih koji danima sjede ili leže u istom položaju, takve lezije se najbolje mogu vidjeti kod fizičkih invalida koji se nedovoljno kreću i kod kojih krv ne cirkulira u predjelima tijela koji su stalno priklješteni.

Potraga za neprekinutom meditacijom

Ram je nekoliko puta bježao od svjetine, sa željom da nastavi s meditacijom, svaki put bi ga svjetina pronašla i ometala, nakon što je izjavio kako nije Budha, svjetina ga je čak i napala, a on se morao boriti s fanaticima koji nakon što su shvatili da ga ne mogu obožavati, počeli su ga mrziti. U istrazi koju je pokrenula Nepalska vlada učestvovao je jedan lama kako bi otkrio je li tinejdžer zaista u stanju duboke meditacije, nakon pomnog promatranja Rama, lama je zaključio da je u pitanju Tummo joga, s kojom praktikant kontrolira svoje tijelo i njegove potrebe do tolike mjere da se ova vještina smatra najvećim stadijem joge tantre ili Anujoge.

Budistički redovnik za vrijeme istraživanja učinaka meditacije na ljudski mozak.

Budistički redovnik za vrijeme istraživanja učinaka meditacije na ljudski mozak. Jedan od razloga za takvo vjerovanje je i Ramovo znojenje za vrijeme ledenih noći ili za vrijeme hladnih dana, naime Tummo joga omogućava podizanje tjelesne temperature u dubokoj meditaciji, točnije meditativnom transu koji nalikuje hibernaciji. Praktikanti za to vrijeme percipiraju svoje tijelo kao potpuno prazno, bez ikakvih organa, tijelo sačinjeno od svijetla, uz snažnu vizualizaciju, praktikanti pozornost preusmjeravaju na disanje, na taj način omogućavaju hranjenje „iz daha,“ točnije hranjenje iz zraka. Ramov brat, koji je pokušao urediti sve što može kako bi osigurao nesmetanu meditaciju, je čak posvjedočio zajedno sa svojim sljedbenicima kako je Rama ugrizla kobra no on je uz pomoć meditacije ostao živ, iako se u procesu jako znojio, znakovito je da se Ram u prvih nekoliko tjedana meditativnog transa iznimno znojio, a tijekom noći se čak moglo vidjeti kako iz njega izlazi para, jer je razlika od hladnog Himalajskog zraka i njegova slabo pokrivena tijela bila prevelika.

Znanstvena studija na budističkim redovnicima

Sasvim nam je jasno kako skepticima ovakav tekst može nalikovati na običnu New Age bljezgariju, i sami smo morali provjeriti jako puno linkova, u kojima smo našli samo tričarije i divinaciju Rama, dok su znanstvene činjenice ostavljane po strani. U interesu nam je pronaći što točnije informacije, a za to će nam najbolje poslužiti tekstovi objavljeni u The New York Timesu i Harvard University Gazette. Naime znanstveni tim sačinjen od Herberta Bensona, Johna W. Lehmanna, Marka D. Epsteina s Harvarda, Ralpha F. Goldmana iz Vojnog medicinskog istraživačkog instituta. M.S Malhotre iz Indijskog nacionalnog instituta za sport i Jeffreya Hopkinsa sa Sveučilišta Virginije, je napravio nevjerojatnu studiju u kojem je pokazana prava moć meditacije.

Zapadni znanstvenici su tek počeli otkrivati učinke meditacije, do prije nekoliko desetljeća meditacija se smatrala New age fantazijom bez stvarne vrijednosti.

Zapadni znanstvenici su tek počeli otkrivati učinke meditacije, do prije nekoliko desetljeća meditacija se smatrala New age fantazijom bez stvarne vrijednosti. Za vrijeme ispitivanja su zamotali tri budistička redovnika u platno natopljeno ledeno hladnom vodom, oni su u roku od nekoliko minuta meditacije uspjeli postići značajne promjene površinske temperature, dok ima je unutrašnja temperatura tijela ostala ista. Svi troje su koristili Tummo meditaciju, za vrijeme koje su producirali povećanje temperature kože i natopljenog platna.

Autori studije su zabilježili:

„Ispitanici su pokazali nevjerojatni kapacitet u zagrijavanju čak i prstiju, sve to s puno većim efektom nego li smo mi mogli stvoriti s drugom kontrolnom grupom koju smo hipnotizirali u istim uvjetima.“ U zaključku studije stoji kako je za te promjene najvjerojatnije zaslužan psihološki mehanizam koji ekstremno širi krvne žile kako bi na efektan način anulirao negativne utjecaje iz okoliša. Harvardski znanstvenici su priznali da je u pitanju fenomen koji pokazuje kolika je moć uma nad tijelom. U eksperimentu koji se obavio u Normandiji, redovnici su za vrijeme meditacije uspjeli ne samo zagrijati svoju ohlađenu kožu, već su isušivali mokre i rashlađene plahte u koje su bili omotani. Ledene plahte na leđima bilo kojeg drugog ljudskog bića koje nije u stanju ući u tako duboku meditaciju bi trenutačno proizvele snažno drhtanje i ježenje kože, svi ti efekti nisu bili uočeni na redovnicima u Tummo meditaciji. U roku od sat vremena plahte su bile potpuno suhe, nakon toga bi znanstvenici uklonili suhe plahte i obavili bi ih s novim ledenim i mokrim plahtama, sva tri redovnika su sušili plahte u roku od nekoliko sati.

Herbert Beson, voditelj studije je izjavio za Harvard Gazette:

„Budisti osjećaju da naš realitet nije konačan, oni smatraju da postoje drugi realiteti  koje mi možemo dostići ako nas ne ometaju subjektivne emocije iz svakodnevnog svijeta. Budisti vjeruju da se takvo stanje uma može postići činjenjem dobrih dijela, pomoći drugima i meditacijom. Toplina koju generiraju za vrijeme procesa je samo nus-produkt Tummo meditacije.“ Benson se prvi put sreo s efektima Tummo meditacije za vrijeme 80-tih godina XX vijeka kada je izučavao budističke redovnike u Himalajama koji su na ledeno hladnom vjetru povećavali temperaturu prstiju na nogama za 17 stupnjeva. No nije mogao otkriti kako redovnici mogu stvoriti takav efekt.

Još neka značajna otkriće

Besnon i njegov tim znanstvenika nije samo stao na izučavanju ove vrste meditacije, naime u Indiji su ispitivali redovnike koji su prakticirali Bodhicharya meditaciju u Sikkimu. Oni su se zapanjili otkrićem da praktikanti ove vrste meditacije mogu usporiti metabolizam za nevjerojatnih 64%. Na to je Benson zaključio:

„To je zaista zapanjujuće, rezultati istraživanja nas ostavljaju bez daha.“ Za vrijeme spavanja, prosječno ljudsko biće koristi 10-15% manje kisika, no za vrijeme meditacije budistički redovnici koriste čak 17% manje kisika i to u vrlo lakoj meditaciji. 1985. Benson i njegove kolege su snimali redovnika koji je provodio vrijeme u meditaciji na ledenom obronku Himalaja za vrijeme zime, i to na nadmorskoj visini od preko 3000 metara. Eksperiment se odvijao u veljači kada je, za vrijeme noći punog mjeseca, puhao hladni ledeni vjetar, s temperaturom koja je uglavnom bila ispod nule. Redovnik koji je bio zamotan samo u vunenu redovničku togu je zaspao nakon početne meditacije, dok se na njemu nije mogao uočiti niti jedan jedini efekt pothlađenosti, točnije uspavani redovnik nije drhtao, koža mu se nije ježila, nije poplavio, a nakon što se u zoru probudio, vratio se u samostan bez ikakvih pokazatelja ukočenosti ili prehlade.

Tibetanski budistički redovnik za vrijeme eksperimenta. Koliko malo znamo o utjecaju meditacije na naša tijela i um?

Tibetanski budistički redovnik za vrijeme eksperimenta. Koliko malo znamo o utjecaju meditacije na naša tijela i um? Možda je najinteresantnije podatke otkrila Sara Lazar, učesnica Bensonovog tima koja je objavila istraživanja u žurnalu Neuro Report, u kojima se jasno vidi na snimkama magnetske rezonance mozga ljudi koji su meditirali, da meditacija smanjuje protok krvi u cijelom mozgu, u isto vrijeme određeni dijelovi mozga postaju puno aktivniji naročito u centrima koji automatski reguliraju otkucaje srca, disanje i krvni tlak. No najveće promjene se događaju u dijelovima mozga koji kontroliraju metabolizam. Drugim riječima meditacija je izvanredna tehnika koja ljudsko biće mijenja na bolje i održava mu zdravlje ili ga poboljšava i to u uvjetima velikog psihološkog i fizičkog stresa.

Promjene u mozgu praktikanata meditacije su najviše uočljive u ljudi koji svakodnevno meditiraju više od 12 godina, no svaka meditacija čak i kod početnika stvara pozitivne psihosomatske promjene.

Promjene u mozgu praktikanata meditacije su najviše uočljive kod ljudi koji svakodnevno meditiraju više od 12 godina, no svaka meditacija čak i kod početnika stvara pozitivne psihosomatske promjene. Možda sve ova znanstvena otkrića pomažu u razumijevanju kako je petnaestogodišnjak iz Nepala preživio desetomjesečnu meditaciju, no zapravo se bojimo da znanost još uvijek jako malo zna o tome što sve ljudi mogu podnijeti u stanju duboke meditacije.

Za kraj prezentiramo vam Ramove riječi:

“Ljudska bića kreiraju tradicije koje će uništiti kompletan ljudski rod i sve živo na svijetu u ime religijskih ubijanja, nasilja, zloće, ljubomore i podjela koje se stalno promoviraju. No zapravo bi se trebali okrenuti duhovnosti, duše svih ljudi su proizašle iz jednog jedinog izvora, bez obzira što su nam običaji i tradicije različite. Trebali bi otkrivati istinu, umjesto ratova, podjela i nasilja bi se trebali okrenuti milosrđu, miru i suosjećaju. Takav put je jedini mogući način spašavanja ovog svijeta. Svijetom vladaju tri forme zloće: pohlepa, bijes i ljubomora, mi bi sami trebali promijeniti naše religijske tradicije, svi religiozni ljudi bi prvo trebali tragati za istinom kako bi izašli iz okova u kojima se nalaze. Ja ću nastaviti meditirati, za spasenje svijeta, no ako vi to ne želite, ja neću moći pomoći. Ako vi odlučite napredovati tada sami morate poduzeti korake koji će vas odnijeti na pravi put. Počnite s meditacijom, progledajte, shvatite istinu, svatko za sebe mora donijeti odluku da bi takvo što uradio. “ Želite li saznati još interesantnih činjenica o učincima meditacije na naša tijela i umove, preporučamo vam slijedeće tekstove:

Autor: Ljubica Šaran  – Matrix World

http://matrixworldhr.wordpress.com

Advertisements

8 comments on “DESET MJESECI BEZ HRANE I VODE UZ POMOĆ MEDITACIJE: Tinejdžer iz Nepala još uvijek misterija

 1. Ovaj primer je još jedan očigledan dokaz koliko je Priroda moćna!?
  Naš organizam, kao umetničko delo Prirode, je nešto veoma kompleksno… svi to odavno znamo i svesni smo toga ali je naša svest još uvek na tako niskom nivou, da nikada nećemo razumeti i shvatiti do kraja, koliko smo savršeni. Ne kao kvalitetna stvorenja, već kao remek-delo Prirode…

 2. Draga Vesna, ne propustam ni jedan tekst na ovoj Vasoj stranici, ali imam veliki problem sa citanjem na crnoj podlozi. Postoji li mogucnost da sve ostane kao sto jeste, ali da pozadina ne bude crna nego bilo koja druga boja. Prosto moram svaki Vas tekst da prvo kopiram, stavim u word program i onda citam. Verujem da nas ima dosta kojima tesko pada citanje na crnoj podlozi jer jednostavno nije prirodno da bude crno. Nekako me uvek podseti na spomenike i groblje. Molim Vas da ovo ne shvatite kao kritiku nego kao prijateljsku molbu za promenom. Najlepse hvala za sve sto postavljate i izbor vam je fenomenalan. Necu prestati da citam pa i ako ne promenite pozadinu tekstova. Srdacan pozdrav i sve najbolje vam zelim.

 3. Најбоље године за провод и секс а он се глупира и крије по дрвима и џунглама!?

  • evo jednog koji je shvaio smisao života.Poučen iskustvima predaka sa ovih terena-zašto bi živio božanskim životom kad je kvalitetno blato za svinju i više nego dovoljno,pogotovo ako nakon toga uvali kitu debeloj krmači,a to što je sutra 29.novembar i što su krvnici već naoštrili pribor,koga briga.

 4. Izvadak iz Teslinog intervjua iz 1899g :

  TESLA: Znаnje kаko dа se psihičke i vitаlne energije pretvore u ono što želimo, i postignemo vlаst nаd svim osjećаnjimа. Hndusi to nаzivаju Jogom Kundаlini. Ovа znаnjа se mogu nаučiti, zа što su potrebne mnoge godine, ili se stiču rođenjem. Jа sаm ih većinu stekаo rođenjem. Onа su u nаjbližoj vezi sа polnom energijom, kojа je posle Svjetlosti nаjrаsprostrаnjenijа u svemiru.

  i još iz jednog drugog teksta (nije Teslino) :

  Runski Svijet ima termin – Totalna Svjesnost, Kristalna Budnost. Put u Totalnu Svjesnost je uspostavljanje energetske protočnosti Srca i tijela. Visokosvjesne civilizacije i pojedinci na Zemlji, imaju znanje o transmutaciji sexualne energije u viši oblik izražavanja. Kada čovjek zna čemu služi ta energija, on ima moć nad njom i tako stječe moć nad sobom i životom. Ovo nije pitanje asexualnosti i nezainteresiranosti nego zdravo gledište na sex i sexualnu energiju kao najvažniju pokretačku energiju u ljudskom tijelu.

 5. Po meni sto je bit ovog ovladati sobom iako nisam pobornik vidi se na prahklad janiju mrsavosti svaki covek zena trebaju imati svoju tezinu jednu jedinu na svoju visinu.

  Sto se tice izjave Mile najbolje godine ako je pametan decko sexat ce sto ne bih ali ako ovladas sebom da imas energije za rad ucenje sex mozes sexati i u 70 kao u 20 sto ne samo sto ne treba prosipati energiju kroz spermu jer na taj nacin muskarac uziva svrsava kao zena vise puta i cuva energiju jer sex gubi vitalnost i izazaiva tupost tijelo nije aktivno inteligencija opada ali sex bez izbacivanja ejakuilata je dobar ujedno mislim i pozeljan zenama curama jer se uziva satima.

  Malo mi je smijesan prahlad jani farba nokte to nema smisla muskarac mora biti muskarac pa iako ima taj neki aspekt u sebi zenske energije kao i zena muskarceve.

  Treba teziti tome ne dugim meditacijama nacinu na koji od sunca skladistiti energiju time po meni cuvamo tijelo treba nam manje hrane i trosak i sve to ima smisla u granicama djelovanja.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s