KAMENOVANJE NIJE ISLAMSKO

Članica upravnog odbora međunarodne organizacije Žene koje žive pod islamskim zakonima, koja je bila panelistica na konferenciji Mediteransko civilno društvo i osnaživanje ženskog liderstva (Sarajevo, 8. – 12. novembar), za Dane govori o borbi svoje organizacije protiv varvarskih praksi kamenovanja i obrezivanja djevojčica, o tome zbog čega se ne radi o islamskim propisima, zbog čega je borba za prava žena u Egiptu daleko kompleksnija od pukog religioznog pitanja
DANI: Članica ste organizacije internacionalnog imena WLUML (Women Living Under Muslim Laws), tj. Žene koje žive pod islamskim zakonima. U Vašem predavanju ste se dotakli raširenosti varvarskog običaja kamenovanja žena, možete li precizirati, šta i kako radite, koji su Vaši ciljevi i kako ih postići. Koliko je zapravo kamenovanje žena rašireno?
ABDELAAL: Pa vidite, kamenovanja tamo odakle ja dolazim – u Egiptu – nema, ali postoji u zemljama kao što su Iran, Afganistan, Tunis, u kojima naša organizacija nastoji djelovati. Naš cilj je povezati žene u državama u kojima je islam državna religija, sekularne države sa muslimanskom manjinom, kao i one iz manjinskih muslimanskih zajednica kojima se upravlja zakonima za koje se kaže da su islamski. Povezujemo dakle i one žene u sekularnim državama u kojima različite religijske grupe zahtijevaju prakticiranje vjerskih zakona, žene u imigrantskim islamskim zajednicama u Evropi, Americi i širom svijeta, žene koje nisu muslimanske, a na koje su vjerski zakoni primijenjeni zbog njihove djece, kao i one žene rođene u muslimanskim porodicama koje se ne smatraju vjernicama, već preferiraju neki drugi oblik identiteta, bilo da se radi o političkoj ideologiji, profesiji, seksualnoj orijentaciji, ili nečem drugom. Organizacija je sa radom započela 1984. i to zbog nekoliko slučaja primjene zakona proglašavanih “islamskim”. Devet žena iz Alžira, Maroka, Sudana, Irana, Mauricijusa, Tanzanije, Bangladeša i Pakistana su se sastale i formirale Akcioni komitet žena, žena koje žive pod islamskim zakonima kako bi podržale lokalnu borbu ovih žena. Ova organizacija je prerasla u postojeću mrežu 1986. Kada je riječ o kamenovanju o kojem sam govorila, ono je u skladu sa zakonom nekih od država koje sam spomenula. Kao što ste rekli, radi se o varvarskom običaju. Oni koji ga sprovode kažu da je baziran na islamskom vjerozakonu. Međutim, prema istraživanju koje smo uradili u WLUML otkrili smo da u islamu ne postoji utemeljenost za ovaj čin.
Tako smo počeli raditi sa različitim partnerima u različitim zemljama, kako bi smo zabilježile kamenovanje kao zabranjenu kaznu koja se ne bi trebala praktikovati.
Izvor:
https://www.bhdani.ba/portal/clanak/857/intervju/kamenovanje-nije-islamsko

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s