SAUDIJSKA ARABIJA UVELA ELEKTRONIČKI SUSTAV ZA PRAĆENJE ŽENA

1 nadzor žena saudi arabija

Iako o patokraciji – vladavini psihopata pišemo gotovo svakodnevno, ostali smo u potpunosti zaprepašteni nedavnom implementacijom elektroničkog praćenja žena u Saudijskoj Arabiji. Saudijska Arabija ženama uskraćuje mnoga prava koje pripadnice ljepšeg spola na zapadu smatraju sasvim normalnima, riječ je o pravu na glasanje i upravljanje automobilom. Ova konzervativna kraljevina je napravila korak nazad u poštivanju ženskih prava, riječ je o kontroverznom programu nadzora kretanja žena, koji upozorava muške „čuvare“ točnije pripadnike obitelji, gdje se nalazi određena žena naročito ako su iste prešle granice zemlje. Muškarci putem SMS poruka saznaju gdje se nalaze njihove „štićenice“ bez obzira radi li se o odraslim i punoljetnim ženama i putuju li one u društvu ili same. Uz mnogobrojne online tiskovine i udruge za ljudska i ženska prava koje su osudile ovakav način nadzora nad ženama, web tiskovina Io9 je sa zabrinutošću primijetila kako se Saudijska Arabija nalazi na 130 mjestu u svijetu glede jednakosti spolova, da stvar bude gora oni su gotovo na samom začelju ljestvice jer su ispitivane 134 zemlje. Bez obzira na bogato gospodarstvo Saudijske Arabije koje počiva na velikim količinama „crnog zlata“ u ovoj zemlji je zaposleno samo 16,5% žena. Zahvaljujući šerijatskom pravu, žene – bez obzira na godine, moraju imati muškog „čuvara“ i ne mogu napustiti zemlju bez pismene dozvole muškaraca iz obitelji koji je „odgovoran“ za njih. Novi elektronički sustav nadzora žena je implementiran sredinom studenog 2012., godine, i sudeći po ogromnom broju zahtjeva, postaje jedna od najkorištenijih aplikacija u svijetu bežične telefonije.

Manal al Sherif je završila u zatvoru samo zato jer je upravljala automobilom.

Manal al Sherif je završila u zatvoru samo zato jer je upravljala automobilom. Manal al Sherif, pripadnica pokreta za zaštitu ljudskih prava u Saudisjkoj Arabiji je potvrdila implementaciju ovog programa preko Twittera. Al Sherif je postala poznata u svijetu kada je na You Tube uploadala video na kojemu se vidi kako upravlja automobilom. Vlasti u ovoj zemlji nisu čak ni prokomentirale aplikaciju s kojom će se monitirati kretanje više od polovica državljana njihove zemlje. Čak što više, postavlja se pitanje kako tvorci programa imaju podatke koje bi trebali biti u nadležnosti i korištenju policije, jer se automatski prate brojevi telefona svih žena koje imaju putovnice, dok poruke dolaze članovima obitelji, koji su u istoj policiji poznati kao njihovi „čuvari.“ Misnistarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije je zanijekalo optužbe o njihovoj umješanosti u cijelu rabotu, tvrdeći kako oni nemaju nikakvu namjeru u konekciji između žena i njihovih čuvara. Prema izvješću web stranice Riyadh Bureaua ova aplikacija je pokrenuta još 2010., godine, no sada je usluga automatizirana bez potrebe za zamolbom ministrarstvu unutrašnjih poslova.

Nekadašnje pisane dozvole za jednokratno napuštanje zemlje je zamijenila elektronička kontrola kretanja.

Nekadašnje pisane dozvole za jednokratno napuštanje zemlje je zamijenila elektronička kontrola kretanja. Al Sharif je u intervjuu objavljenom u online tiskovini Wired izjavila slijedeće: „Nama ženama je ovakav program savršena prilika da se suočimo s pitanjem, zašto nas se tretira kao da smo maloljetnice? Prije uvođenja elektroničkog nadzora praćenja, morala sam samo potvrditi dokument koji je potpisao moj „čuvar“ kako bih mogla napustiti zemlju. Takav dokument je obično bio važan samo za jedno putovanje. Državljani drugih zemalja u Perzijskom zaljevu su nam se smijali kako se naša zemlja ponaša prema ženama, i što su naše vlasti uradile, stvorile su elektronički sustav nadzora kretanja žena. Sad je „žuti papir“ s odobrenjem čuvara postao nevidljiv, no mi smo postale još više nadgledane. Čini se da je Saudijska Arabija odlučila nastaviti putem zatvaranja vrata svim strancima s druge strane osiguravajući kontrolu uz pomoć visoke tehnologije.“ Na web stranici Raw Story je izašao tekst koji se bavi istom temom, u njemu je žurnalistica Badriya al Bashir otvoreno kritizirala položaj žena u Saudijskoj Arabiji: Vlasti koriste tehnologiju kako bi nadzirali žene. Žene se u našoj zemlji drže u stanju ropstva, i to ropstvo je omogućeno od strane muškaraca u ultra konzervativnoj kraljevini.“

Žene iz reklama se jednostavno brišu.

Žene iz reklama se jednostavno brišu.

Saudijska Arabija je poznata po iznimnoj cenzuri s materijalima koji imaju ikakve veze sa ženama, nedavno je javnost otkrila kako se koristi Photoshop u reklamama za Ikeu u ovoj zemlji. Iz reklama Ikee su jednostavno žene izbrisane. Web stranica Blisstree nam je otkrila kako se žene “brišu” iz prodajnih kataloga u Saudi-Arabiji. Kralj Abdullah od Saudijske Arabije je nedavno najavio kako će žene moći glasovati na lokalnim izborima 2015. godine, no također se daje i mogućnost da žene budu izabrane u oba doma parlamenta. Možda reforme i dolaze do ove zemlje, no morat ćemo se strpjeti i vidjeti jesu li ovakve izjave marketinški trikovi kako bi se zamazale oči zbog otkrivanja elektroničkog sustava nadzora žena, ili je u pitanju nevjerojatan skok u pravima žena u Saudijskoj Arabbiji.

IZVOR:http://matrixworldhr.wordpress.com/2012/12/06/saudijska-arabija-uvela-elektronicki-sustav-za-pracenje-zena/

Advertisements

6 comments on “SAUDIJSKA ARABIJA UVELA ELEKTRONIČKI SUSTAV ZA PRAĆENJE ŽENA

  1. Njima zene sluze samo za oplodnju. Kada bi nekako, muska populacija, mogla da ih mnozi, mislim da bi postojanje zena, zabranili u potpunosti. Bolesnici!

  2. То светски моћници тестирају опрему коју касније треба да примене на свима.

  3. Poštovana G.Vesna Mihajlovič

    U novoj godini želim vam sve najbolje i puno zdravja, mira i svega što sami želite.

    Koristim priliku, da vam iz srca zahvaljujem za vaše blogove, koji su vrlo zanimljivi.

    Silva Crnjanski

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s