FEĐA ŠTUKAN: BUDITE STANOVNICI PLANETE ZEMLJE, A NE OGRANIČENI MAJMUNI

Nemamo se mi čime hvaliti. Nema tog tuđeg perja kojim se mi možemo okititi. Riječi „ponos“, „domovina“, „patriotizam“, izgovaraju se samo s jednim razlogom, da vas natjeraju da uzmete toljagu i da u potpunom besmislu, za njihove debele guzove i pune džepove, date svoje dragocjene i kratke živote. Uče vas kako je taj komadić zemlje bitniji od vas. Eto koliko vas poštuju, eto koliko im značite. Komadić zemlje koji ionako ne može biti vaš po prirodi stvari, koji i ne treba biti vaš.

Bh. glumac Feđa Štukan reagovao je na kampanju ‘Ponosan na domovinu’ koja ovih dana puni stupce ovdašnjih medija, a iza koje stoji Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, tačnije BNF – Bošnjačka nacionalna fondacija

Biti „Ponosan na domovinu“, šta to zapravo znači?
Osjećati ljubav prema komadu vještački ograničene teritorije… Ratom i ubistvima…
Zemlja ne može biti nečija; kako ja vidim stvari, svi smo tu samo privremeno. Zemlju čak možete i kupiti, ali ni tako ona neće biti vječno vaša. Ali dobro, postojale su i prije, isto ovako kao mi, teritorijalne životinje. Naprimjer, naš najbliži predak koji se razlikuje od nas samo po debljini dlake, ne čak ni po broju dlaka, nego po debljini, i po tome što je umjesto kalašnjikova u ruci nosio toljage. Pustite u pozadini muziku iz uvodne scene filma Odiseja 2001 „kako je govorio zaratustra“, i dobićete bližu sliku stvarnog patriote i zaštitnika teritorije, ženki, čopora. Da li je moguće da teritoriju trebamo
voljeti i braniti toljagom isključivo zbog toga jer smo na njoj rođeni? Ja ne mogu da prepoznam kvalitet i svrhu takve ljubavi. Voljeti nešto vještački ograničeno – za mene je ograničeno! Postoje i oni koji će vas pokušati ubijediti da vam je lično Bog dao komad teritorije, npr. Izraelci, Bošnjaci, Srbi, Hrvati, i ostali teritorijalni čopori, nedovoljno razvijene svijesti o tome koliko je život kratak i šta su stvarne vrijednosti u životu; a kako vam je svijest razvijena, vjerovatno će vas u to i ubijediti. Dati taj kratki i vrijedni život za komad teritorije, zvuči li vama to besmisleno kao meni? Neki da sam čuo od jednog našeg uglednog filozofa, čije mišljenje sam jako poštovao, kako „ako ne volite domovinu, ne možete biti čovjek“. Ja mislim da ako ne volite domovinu, ne možete biti majmun sa toljagom, a čovjek i te kako možete. I to čovjek koji je evoluirao od majmuna, neko ko se smatra stanovnikom planete i univerzuma, ko za komad krvavo oivičene teritorije nije u stanju zveknuti drugog homosapiensa toljagom po tintari, i da su riječi „patriotizam“ i „domovina“ samo bombastično artikulisane riječi – istog značenja kao i majmun i zapišana teritorija. Zato djeco, kanite se uzgajanja atavističnih emocija, ne dajte da vas pumpaju „velikim riječima“ -“ patriotizmom“ i „domovinama“, „ponos“; to su velike riječi koje izgovaraju mali ljudi da bi izgledali veliki, kao pauni koji šire svoje repove da bi prividno povećali volumen i tako pokušali da prepadnu protivnika ili impresioniraju ženke. Ponosni na domovinu? Na šta konkretno? Šta se to ovdje u zadnjih dvadeset godina desilo vrijedno ponosa? Prosvijetlite me. Osim što se „Bosna“ i „ponosna“ rimuje, ne vidjeh išta osim stvari kojih se svaki normalan čovjek može samo stidjeti. Ponosni na rijeke i planine, kao da smo ih mi gradili i kopali kanjone, kao da to nije nastalo u 4,5 milijarde dugom geološkom procesu. I rijeke i planine bile su tu i prije Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, i prije dinosaurusa i mnogo, mnogo prije toga. Nemamo se mi čime hvaliti. Nema tog tuđeg perja kojim se mi možemo okititi. Riječi „ponos“, „domovina“, „patriotizam“, izgovaraju se samo s jednim razlogom, da vas natjeraju da uzmete toljagu i da u potpunom besmislu, za njihove debele guzove i pune džepove, date svoje dragocjene i kratke živote. Uče vas kako je taj komadić zemlje bitniji od vas. Eto koliko vas poštuju, eto koliko im značite. Komadić zemlje koji ionako ne može biti vaš po prirodi stvari, koji i ne treba biti vaš. Za te ne razvijene mozgove, koji sebe vide kao velike vođe naroda, a ja ih vidim kao majmune koji ‘mjesto krzna sad imaju odijela, koji se bore za dominaciju u čoporu i za naklonost ženki, potpuno isto kao i naši preci. Nemojte dati svoj život zbog praistorijskih primitivnih nagona.
Budite stanovnici planete zemlje, a ne ograničeni majmuni – ograničene teritorije!
http://www.6yka.com/novost/34432/feda-stukan-budite-stanovnici-planete-zemlje-a-ne-ograniceni-majmuni

Advertisements

20 comments on “FEĐA ŠTUKAN: BUDITE STANOVNICI PLANETE ZEMLJE, A NE OGRANIČENI MAJMUNI

 1. Bogami Feđa je u pravu,borili se za zemlju koja je sada leži neobrađena. Nije badava rečeno da je patriotizam posljednje utočište hulja. Čudim se samo ljudima sa visokim obrazovanjem – kako ništa ne naučiše iz knjiga, ili su preučili ili mudrost ne dolazi sa obrazovanjem,vjerovatno ovo drugo.

 2. Fedji treba dati Nobelovu nagradu. Koja domovina je prava ako te salje u rat da izgubis glavu, ako ti nista ne daje a samo uzima? Zar je domovina par debelih politicara i akademika koji su sebi obezbedili pune guzice a penzionirima kontejnere? Ovde nema prostora da bi se ova tema opisala na pravi nacin.

  • Ne šalje nas u rat domovina, već oni koji su trenutno na vlasti. Zar je lakše se odreći svoje domovine i naroda od vlastodržaca koji su čest, obmanom, lažnim obećanjima postigli pozicije

   • Увек су тренутно неки на власти. Сјаши курта да узјаши мурта. И шта да радимо?

 3. Господин Штукан jе очито ограничена и веома некултурна особа. Мука ми jе више од ових надрифилозофа коjи тврде да не постоjе народи, расе, традициjа, да смо постали од маjмуна и сличне глупости.

 4. Postoje narodi i rase ali to ne znaci da pretjerana ljubav za svoju naciju treba da rezultuje ubjanjem drugih i drugacijih ,u osnovi i zbog komada zemlje

 5. I meni je muka od ovih koji uopste ne shvataju i ne citaju tekstove. Zabranio bih lupetanja na ovom blogu jer stete po zdravlje a ako niste razumeli obratite se lekaru za savet.
  Sve nastale granice izmedju naroda su samo ogranicenja koja donose probleme u velikom slucaju nacionalizam. Fedja vidi jednu svetliju buducnost bes granica gde bi svi bili vrednovani na isti nacin. Grupacije u bilo kom obliku pokazuju nedostatak svesti. Pa cak i sportska takmicenja naduvavaju ova odvajanja. Djokovic je najbolji u tenisu, ali to je samo on, nije cela Srbija. Norvezani u skijanju ali samo pojedinci. Sta je domovina? Meni je ceo svet domovina zbog sirokog pogleda i ljubavi prema svima i svemu.

  • Odlično si to objasnio! Bravo za Fedju, preslikao je moj stav i nešto što govorim već jako dugo! Planeta Zemlja je moja domovina, nju ću braniti mirno jer ja druge domovine nemam!

 6. Odličan tekst Feđa. Samo kako to da ste VI Bošnjak, a pre desetak godina ste bili Musliman? Zašto o tome nešto ne napišete, makar par rečenica? Ja stvarno neznam kako je to moguće, a da li je to važno stanovniku Zemlje? Lepo je što ste stanvnik Zemlje tako treba svi da se osećamo tako. Naravno neko mora o tome početi pisati, mada znam da ima puno knjiga na tu temu.

 7. Ova izreka Ive Andrica je toliko istinita, da istinitija ne moze biti, svaka mu cast na mudroj izreci !

  NACIONALNI PONOS

  “ KAD GOD SAM I GDE SAM NAIŠAO NA LjUDE KOJI SU POKAZIVALI SUVIŠE RAZVIJENU BRIGU ZA NACIONALNI PONOS I OPŠTI INTERES ILI PRETERANU OSETLjIVOST ZA LIČNU ČAST I DOSTOJANSTVO , UVEK SAM GOTOVO PO PRAVILU NAILAZIO NA OGRANIČEN UM, NERAZVIJENE SPOSOBNOSTI, TVRDO SRCE I GRUBU KRATKOVIDU SEBIČNOST .“

  Ivo Andrić

  Ili ova, neko je ovde na blogu napisa, koja glasi:
  „Sto više etiketa stavljaš na sebe (poput: pravoslavni, hrvatski, muslimanski, američki, srpski, visokoobrazovani, uzvišeni…americki..), dalje si od APSOLUTNE ISTINE. Sa svakom etiketom jedna je prepreka više između tebe i Njega. Potpuno ogoljavanje je bolno i traži veliki trud, ali nagrada koja te čeka nije opisiva rečima. Svaka etiketa jedna je satisfakcija više za bolesni um. Također, ko jednom dospe u to stanje, više ne nalazi nikakvo zadovoljstvo u slušanju niskoklasnih zvučnih vibracija ovog sveta“.

 8. Због антинационално ориjентисаних ми смо и пропали. Да ли по вама кад нас неко нападне, треба да га пустимо да нас удари или убиjе?

  • „Због антинационално ориjентисаних ми смо и пропали.“ Da nije tuzno ovo bi zvucalo smesno.
   Da u pravu ste, zbog antinacionalno orjentisanih smo propali, jer su isti uzeli oruzje u ruke i krenuli da se ubijaju medjusobno.

  • Da Vas potsetim da zlo (pa makar i ono ucinjeno u samoodbrani) nikada ne donosi dobro! Ja imam svoju nacionalnost, kao sto imam i svoje ime, ali to ne znaci da treba da ubijam zbog toga.

  • Pa poruka nije upucena onima koji trpe da treba da puste druge da ih gaze, nego onima koji gaze da nema smisla gaziti bilo koga, jer smo svi u istom loncu. Mislite da ce, kad poplave, suse, glad, zedj i ostale blagodeti covekovog unistavanja Zemlje pomahnitaju, da vas zastite drzavne granice, ili pripadnost odredjenoj naciji ili veri?

 9. Ne! Treba se braniti u svakom slucaju ali ni ne isticati i naglasavati visu vrednost grupe kojoj pripadamo. Svedoci smo zloupotrebe nacionalnih vrednosti i omalovazavanja drugih. Nisam siguran da smo propali zbog antinacionalnih, ustvari bilo bi nemoguce kada se niko ne bi zanimao za taj deo. Ne zelim da idem dalje od teme jer bi otisli previse daleko. Razumem sta hoces da kazes i danas je prerano pricati a da se ne spomene a odakle si, ko si…
  Zivimo u vremenu budjenja svesti i uskoro nece biti ni bitno da li je neko crn ili beo. Kada bi se manje zanimali za te stvari njih ne bi ni bilo. Pogledajte decu dok se igraju, nista im nije bitno nego igra oni ne vide razlike. Razlike im unosimo mi pogresnim vaspitanjem. TV nam servira razlike svakodnevno, ljubav nam ne nudi niko. Znate li zasto psi kratko zive? Zato sto za kratko vreme nauce da vole.

  A mi ???

  Izvinite ako sam bio grub, jednostavno sam izbrisao da sam clan neke drzave pa smatram da bi svi trebali biti kao ja. Za mene je Fedja u pravu. A bice jos puno Fedja.

  Uzivajte gde god da ste! 🙂

 10. Корнелиjе Кодреану pise:

  „Због антинационално ориjентисаних ми смо и пропали. Да ли по вама кад нас неко нападне, треба да га пустимо да нас удари или убиjе?“

  Корнелиjе Кодреану, prvo i osnovno trebali bi znati da se prvo desi UZROK, pa se tek onda desi i zasluzena POSLEDICA, jer bez uzroka, na pravdi boga nas niko nece napasti. O takvim stvarima uci zakon UZROKA i POSLEDICE, zakon o Reinkarnaciji. Narod bi sve to znao, da iz Biblije nisu izbacili taj zakon..To je isto ono kako su vas ucili, „kako sejes, tako ces i znjeti“.
  Ja stvarno ne mogu verovati kakve gluposti ljudi mogu izbacivati iz sebe.. Nismo mi propali zbog drugih, vec smo u situaciji u kojoj smo zbog svojih ludih glava, zbog svojih uzroka, koje smo nacinili i nista na ovom svetu se ne desava slucajno. Svako desavanje ima svoje uzroke i posledice, i shodno njima je u situaciji u kojoj jeste.. Svaka posledica ima negde i svoj uzrok! Propadamo zbog toga, jer ne znamo nista o zakonu Reinkarnacije, zakon koji su crkve izbacile iz Biblije, (isto je i sa Muslimanima, ni oni ne priznaju zakon reinkarnacije, i zbog toga pogresno tumacenje reci iz Kur’ana) zakon, koji mnogima nije isao u prilog, jer onda ne bi mogli sa ljudima manipulisati.. Da znamo kako i zasto deluje, jako bi vodili racuna ne samo o nasim delima, vec o svakoj misli, reci i osecaju..Uzmite ga u ‘ruke’ i proucite, spoznajte kako deluje zakon uzroka i posledice i sve ce vam biti jasno zasto nam se sta desava. Ne slusajte one jednosmerne, koji su vam mozak ‘popili’ i ‘isprali’, samo pricaju kao papagaji jedno te isto..a pomaka napred na bolje nema, vec vekovima.. i po njima, uvek nam je neko drugi kriv. Izbacimo sve smece koje smo gurali pod tepih godinama, vekovima, neka tako urade svi, svako svoj, procistimo i ocistimo Srbiju od toga, iskristalisimo sve na svim nivoima da bi nama i nasim pokolenjima sutra bilo lepse i jednostavnije ziveti. Ja takvu Srbiju volim i zelim, nikako ovakvu sazdanu na „prljavstini“. Zelim ljude koji razmisljaju na pravilan nacin, koji u sebi ne gaje mrznju, gordost i lazni ponos, zelim dobre ljude, koji postuju i vole svoje, ali da postuju i tudje. Nema vracanja unazad, kao pas kada povrati pa se stalno vraca na svoju povracku, zivot je u sadasnjem trenutku u kojem se gradi nasa buducnost..Etiketiranje i pravljenje slave na tudji racun i racun pojedinaca je totalno pogresno, uzmimo mi svoje zivote u svoje ruke i pocnimo od nas samih, od svake individue, ocistimo ‘smece’ iz svoje kuce i svog ‘dvorista’, iz svojih misli, a kada ‘komsija’ vidi kako smo mi ok i uredni, onda ce i on postupiti isto u svom ‘dvoristu’. Od stare slave se ne zivi. Nikada i nikoga nismo mogli promeniti, niti mozemo, jer to je cisto gubljenje vremena i energije, mozemo menjati samo sebe, a kada se promenimo mi, tada se menja i nasa okolina..Znam da je to dugotrajan proces, jer su nam svima mozgovi isprani i iskodirani smo pogresnim programima..zato Srbijo na posao..To vazi za sve, ne samo za Srbiju i Srbe! 😀

  • Пропадамо због тога што нећемо да се измиримо са Богом кроз жртву Исуса Христа, најкраће речено.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s