OTISAO U PENZIJU U 95. GODINI ZIVOTA I OSTAVIO RECEPT ZA DUG I ZDRAV ZIVOT

Elsvort objašnjava šta treba da bude deo vaše zdrave svakodnevice – od ishrane do načina života.

Stogodišnji deka Elsvort Vorhem jedan je od retkih koji se može pohvaliti svojom dugovečnošću, a jedini je u svetu koji je u 95. godini života napustio radni odnos i postao doktor u penziji. U životu je prošao sve i svašta, a najviše se može pohvaliti učestvovanjem u Drugom svetskom ratu, gde je kao lekar pomagao ranjenima.

Svoj lekarski poziv je gledao kao nešto sveto, a zahvaljujući tome oduvek je imao gard prema štetnim namirnicama i lošim životnim navikama. Kao hirurg, bezbroj puta je video kako su srce, krvni sudovi i pluća uništeni zbog pušenja, alkohola, hrane i premalo kretanja.

Pošto je meso oduvek smatrao hranom bogatom važnim namirnicama, ipak se odlučio da se i sam uveri u to. Sprovodeći studiju, došao je do zaključka da proteini životinjske masti povećavaju nivo holesterola, pa se zato opredelio za vegansku ishranu.

Svakog jutra se budi u 5 ujutro, a dnevno prosečno spava 9 sati. Već 60 godina živi ovakvim životom i ne žali se, a dodaje i da dnevno jede dva puta, gde za doručak konzumira žitarice celog zrna sa bademovim mlekom.

Ostatak dana provodi sa porodicom i brine se o svojoj bašti. Zahvaljujući ovom tempu, do 74. godine je radio u bolnici, odlično obavljajući operacije, a mimo zakona je do svoje 95. godine predavao na poznatom univerzitetu i bio mentor mlađim lekarima.

I dan-danas sve radi sam, bez tuđe pomoći, penje se uz stepenice bez poteškoća, a štap ni ne koristi. Davne 1948. godine oženio se 14 godina mlađom medicinskom sestrom Barbarom sa kojom je danas u srećnom braku.

„Kada sam jednom izašla sa njim, mlađi muškarci me više nisu privlačili“, priznaje Barbara, koja je imala 21. godinu kada je upoznala Elsvorta. Iz braka dugog 60. godina imaju petoro dece – četiri sina i jednu ćerku, kao i osmoro unučića.

Doktor Elsvort Vorhem veruje da je tajna dugovečnosti u pravilnoj ishrani i aktivnom životu.

„Ako imate holesterol blizu donje granice, male su šanse da doživite srčani udar. Ja se uopšte ne bih ni uznemirio kada bih osetio bol u grudima, znao bih da nije ništa“, kaže Elsvort za „Fox News“.

http://www.srbijadanas.com/clanak/otisao-je-u-penziju-u-95-godini-zivota-i-ostavio-recept-za-dug-zivot-18-12-2014

Advertisements

4 comments on “OTISAO U PENZIJU U 95. GODINI ZIVOTA I OSTAVIO RECEPT ZA DUG I ZDRAV ZIVOT

  1. To je recept za „ŽIVOT“. Ljudi nisu mesojedi, a još kad bi pristali na ishranu presnom hranom, bolesti bi postale nepoznanica za ljudski rod. Naravno, ne samo bolesti već i sav bes i sukobi (uključujući i ratove) koji su posredna posledica jedenja mesa.

  2. Pozdrav iz Pariza. Često vas čitam. Molim vas, gde ste našli ovu informaciju o čoveku koji je otišao u penziju u 95 godina? Koje je njegovo originalno ime? SRECNA NOVA GODINA ! Dobrila

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s