NOVOMUCENICE HRISTOVE!!! ISKUSENICE I MONAHINJE U NEKIM OD SRPSKIH MANASTIRA…

Zao mi je sto nemam mogucnosti da uvecam ovaj tekst sa slicice,  ali, evo, uspela sam ga u celosti prepisati prvo na papir, a onda i ovde... 😀

NOVOMUČENICE HRISTOVE!

Kada idu u toalet, moraju da koriste novine da se brišu, jedu najnekvalitetniju hranu, za vreme mesečnog ciklusa upotrebljavaju neke krpetine, od kojih kasnije imaju infekcije…
Prošlogodisnje samoubistvo iskušenice u Manastiru Rakovica u Beogradu samo je kap u moru skandala, maltretiranja, izrabljivanja, fizičkog, psihičkog i seksualnog zlostavljanja koja duže vreme potresaju SPC, a o njemu sveti sinod i sveti arhijerejski sabor nikad zvanično nisu oglasili ni izjasnili. S druge strane, crkveni poglavari su zauzati preraspodelom funkcija i radnih mesta unutar SPC kao i diskreditacijom neistomišljenika. Dok su mediji izvestavali o samoubistvu na grobu patrijarha Pavla iz crkve su se najpre čule glasine da nije bilo nikakvog samoubistva, a kada su videli da to nije uspelo, objavljeno je da je iskušenica imala psihičkih problema i da je trebala da bude prebačena u psihijatrijsku ustanovu na lečenje. Ma kakva da je pozadina ovog samoubistva )psihicke bolesti ili nešto drugo= ono otvara daleko veće i dublje poglavlje crkvene istorije, ali i sadašnjosti, a to je dugo prikrivana tajna nasilja po srpskim pravoslavnim manastirima. Naš izvor, ime poznato nasoj redakciji  blizak SPC-u objašnjava kroz kakvu torturu prolaze iskusenice i monahinje u pojedinim manastirima. Kod njih važi pravilo, nemoj da se ogrešiš o manastirski novac-dinar, a šta će biti sa sestrama i monahinjama ne zanima ih. Kada idu u toalet, moraju da koriste novine da se brišu, jedu najnekvalitetniju hranu, za vreme mesečnog ciklusa upotrebljavaju neke krpetine, od kojih kasnije imaju infekcije… Govore im da ne smeju ići kod ginekologa jer je to greh i mnoge su obolele od karcinoma. Čitav monaški staž provedu u jednoj mantiji i jednim cipelama.Postoje manastiri u kojima se ne kupuju sapuni i šamponi pa se mučenice osećaju-smrde kao deponija smeća. Ipak najgori su kako tvrdi naš izvor psihička tortura, seksualno uynemiravanje i ylostavljanje. Postoje manastiri u kojima igumanija tuče ostale sestre (Gračanica, igumanija Tatjana). U manastiru Sretenje na Ovčaru je takav psihički teror da monahinje i iskušenice piju sedative da bi iydržale sve to, da bi pregurale dan. U još jednom ženskom manastiru ukoliko sestre zakasne da zvone za obrok, Igumanija udje i umesto da pročita molitvu, povuče stolnjak i sve sa stola pobaca po podu. Pojedine monahinje su u tajnim vezama sa episkopima u yamenu ya mesto igumanije manastira. Naš izvor tvrdi da se slučajevi seksualnog zlostavljanja od sveštenih lica ne dešavaju u svim manastirima, kao i da ima mnogo manastira za primer. Sve zavisi ko je postavljen na mesto starešine manastira.

Tekst napisao V. Todorović

Advertisements

6 comments on “NOVOMUCENICE HRISTOVE!!! ISKUSENICE I MONAHINJE U NEKIM OD SRPSKIH MANASTIRA…

 1. NOVE HRISTOVE MUCENICE, text govori o istinitom stanju u našim manastirima…nažalost..jer ucenje Hristovo igumanije i igumani objašnjavaju da treba da se za spasenje trpi i bezpogovorna poslušnst je obavezna…a igumanija ako greši, Bogu ce da odgovara! Znam u man.Dragaljevac /BiH/ je bila jedna mlada igumanija, propali student medicine, koja je sa oko 30 godina došla u manastir, i odmah je postavljena za igumaniju,/episkop Kacavenda bio/ …njena neuroticna iživljavanja nad starijim monahinjama, od zabrane da veceraju, oduzimanja mobilnog, izbacivanje bolesne stare monahinje u pomocnu zgradu da boravi, bolesna, koja ostaje bez obroka jer ne moze da dodje gde se jede…jer je vezana za postelju….za te i takve situacije su odgovorini i arhiepikopi takodje! iako se od njih krije stvarna situacija …ali mogu da saznaju. Mnogi u manastir odu da bi pobegli od života, ali ne mogu da obegnu od sebe…a malo njih ode da traže duhovnost…kojeg tamo ima jako malo!

 2. Zasto se o tome cuti???
  Manastiri nisu steciste duhovnosti nego steciste sanatizma. Zar taj neko ko postavlja Igumana ili Igumaniju nemaju uvid ko su bili i sta su bili pre? Zar se igumanija ne bira iz redova monahinja iz istog manastira? Koliko vidim povredjeno je jedno od glavnih ljudskih prava. Pravo na lecenje! Zar se staresine Manastira nisu zakleli Bogu da vrse njegovu volju?
  Iz gore prilozenog vidim da to nisu sluge Bozije nego sluge satanske.
  Velika je sramota za nasu SPC!!!!

 3. Prosto je neverovatno da ovakve pojave unutar SPC ostaju skrivene od javnosti!?
  Mogu samo da zamislim šta se dešava unutar zidina konaka i manastira?
  Zašto ugrožene monahinje i dalje trpe, ostaje tajna… za sada!?

  • nije skriveno informacije cure…..
   a trpljenje je monasima obaveza. Oni se zavetuju na trpljenje u ime Hrista, a nekoreknte igumanije to zloupotrebljavju uglavnom!
   Igumaniju odredjuje Episkop. U Crkvi i Manastirima je zakon poslušanja, a ne demokratije, biranja, glasanja….toga mozda ima samo medju Episkopima u Sinodu SPC i nigde više!

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s