PISMO PROROKA MUHAMEDA HRISCANSKIM MONASIMA

Pismo proroka Muhameda hrišćanskim monasima

Prema tradiciji hrišćanskih monaha manastira „Sveta Katarina“ na Sinaju, prorok Muhamed je često posjećivao manastir i vodio razgovore sa hrišćanskim sveštenicima. Ovaj dokument je pisan 626. godine, a sastoji se od nekoliko odredbi o temama vezanih za život Hrišćana pod islamskom vladavinom, i nosi prepoznatljiv prorokov pečat.

Sultan Selim Prvi je originalno pismo odneo u Istanbul 1517.  gde se i danas čuva u muzeju „Topkapi“, a na zahtjev monaha je napravljena kopija i ostavljena u manastiru.

Sadržaj pisma je sledeći:

Ovo je poruka Muhammad ibn Abdullah-a, kao zavjet onima koji usvajaju Hrišćanstvo, u blizini i daleko, mi stojimo uz njih. Zaista, ja, sluge, pomagači, i moji sledbenici ih branimo, jer Hrišćani su moji građani; I tako nam Boga! Suprotstavljam se svemu što im nije ugodno.

Nad njima ne smije biti prisile. Njihove sudije ne smiju biti uklonjeni sa posla, niti njihovi monasi iz svojih manastira. Niko ne smije da uništi kuću njihove vjere, da je ošteti, ili da iznese nešto iz nje do kuće muslimana. Ukoliko neko uzme bilo šta iz njih, pogazio bi Božji zavjet i oglušio se o njegovog proroka. Zaista, oni su moji saveznici i imaju moju povelju protiv svega što mrze. Niko ne smije da ih natjera da putuju ili da ih obavezuje da se bore. Muslimani moraju da se bore za njih.

Ako se Hrišćanka udaje za muslimana, to se ne smije desiti bez njenog odobrenja. Ona ne smije biti spriječena da posjećuje svoju crkvu da se moli. Njihove crkve se moraju poštovati. Njihove obnove se ne smiju sprečavati, kao ni svetosti njihovih zavjeta. Niko od nacije (muslimana) ne smije da se ogluši o ovaj zavjet do poslednjeg dana (kraja svijeta).

Izvor teksta: http://balkanbreakingnews.com/pismo-proroka-muhameda-hriscanskim-monasima/

Advertisements

4 comments on “PISMO PROROKA MUHAMEDA HRISCANSKIM MONASIMA

 1. Ili ovako?

  9. At-Tawba – Pokajanje
  Medina – 129 ajeta

  Bismillahi rrahmani rrahim

  U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

  Obznana od Allaha i Njegova Poslanika onim mnogobošcima s kojima ste zaključili ugovore:

  „Putujte po svijetu još četiri mjeseca, ali znajte da Allahu nećete umaći i da će Allah nevjernike osramotiti“;

  i proglas od Allaha i Njegova Poslanika ljudima na dan velikog hadždža: „Allah i Njegov Poslanik ne priznaju mnogobošce.“ Pa ako se pokajete, to je za vas bolje; a ako se okrenete, znajte da Allahu nećete umaći! A nevjernike obraduj kaznom nesnosnom!

  Mnogobošcima s kojima imate zaključene ugovore koje oni nisu ni u čemu povrijedili, niti su ikoga protiv vas pomagali, ispunite ugovore do ugovorenog roka. Allah zaista voli pobožne.

  Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je.

  Ako te neki od mnogobožaca zamoli za zaštitu, ti ga zaštiti da bi saslušao Allahove riječi, a potom ga otpremi na mjesto pouzdano za njega. To zato što oni pripadaju narodu koji ne zna.

  Kako će mnogobošci imati ugovor sa Allahom i Poslanikom Njegovim?! – Ali, s onima s kojima ste ugovor kod Časnog hrama zaključili, sve dok se oni ugovora budu pridržavali, pridržavajte se i vi, jer Allah zaista voli pobožne.

  Kako, kada oni, ako bi vas pobijedili, ne bi, kad ste vi u pitanju, ni srodstvo ni sporazum poštivali?! Oni vam se ustima svojim umiljavaju, ali im se srca protive, većina njih su nevjernici….

  http://gusic.tripod.com/kuran_bos/

 2. I Isus i Muhamed su dostigli spoznaje koje smatramo da imaju bozanski sinovi, i one su istinite, medjutim ono sto je zapisano i u kuranu i u bibliji mnogo se razlikuje od njihovih spoznaja, i ko zna koliko su puta menjani pojedini stavovi kao i tumacenja svetovnih vlasti koje su navodno branile i provodile te zapise i ucenja.
  Na ocnovu uprava tih zastitnika i vlasti traju sukobi izmedju tih vjera do danas. Citajuci koran, svako i danas moze zakljuciti da sve sto nije iste vjere da je neprijatelj i da ga treba odbaciti…
  Bog je jedan i predstavlja svo znanje i spoznaje koje su iskusene u apsolutnoj svesti ovoga kosmosa u vidu vecnih memorija koje ostavljaju iza sebe manifestacije u svim dimenzijama postojanja u kosmosu i na osnovu cega se odvija vecno stvaranje i rastvaranje svega u kosmosu.
  Ovo je vreme razvoja duhovnih tehnologija, kada se do istine dolazi duhovnim razvojem bica kroz sebe i memorijskih i arheoloskih tragova manifestacije, a ostale spoznaje i metode mogu potvdjivati ili ne. To sto je navodno napisao Muhamed u pomenutom pismu to jesu bozanska pravila ponasanja, i morala, a realni tokovi su nesto drugo. Ovo vreme trazi pristupe i metode koje se mogu spoznavati postojecim i novim pristupima koji se pojavljuju svakog dana.
  Ovde koristim priliku da te upitam dali dolaze Romuni 29 i 30 maja, gde ce i u koje vreme biti predavanja. Ja vjerujem u tvoj izbor i volio bi cuti njhova iskustva ukoliko to omogucis kao organizator. Hvala unapred i pozdrav. Drago Bjelica.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s