14 DUHOVNIH SAVETA JEDNOG OD NAJPOZNATIJIH ZEN UČITELJA – Thich Nhat HanhA


Mogu vam reci da sam bas razorcarana, prisutna sam bila u mnogim i raznim  ucenjima, verovali ili ne, manje vise svi vas na neki nacin uslovljavaju, navode vas da budete bas njihov poklonik i da ih sledite, jer misle kako su bas oni ispravni i istiniti, a sve ostalo je manje, nize i lazno, neistinito po njima..Samo je njihovo ucenje istina… 😛

Nisam takav tip osobe da volim nekoga da sledim, da mu se klanjam, da poklanjam svu svoju paznju bas „njemu“, radje se priklonim svojoj samoci, jer tako punim moje unutrasnje ‘baterije“. Ne zelim pripadati nikome, bas nikome, ni jednoj instituciji, religiji, veri niti doktrini, zelim slobodbno putovati kroz ovaj i sve naredne zivote, ako ih budem imala, bez da me neko usmerava, uslovljava i ogranicava…Ovi dole saveti su po meni istiniti i vredni paznje. Znam da se mnogi sa njima nece sloziti, jer mnogi zele izbeci kontakt sa onima koji pate, sa onima koji ne znaju, sa onima koji ih navodno vuku na dole, sve su to opravdanja, jer ne zele nikakvu zrtvu da ucine za svoga bliznjega..Oni misle da je dovoljno misliti pozitivno i sve ce se resiti, e nece boga mi.. 😀 Rado sam sa svima, cas sam dole, a cas gore, i smatram da je sve to ok, jer je deo nasi zivota…
Uzmem od svega po nesto, ono sto mojoj kolicini slobodne i ciste svesti odgovara i idem dalje, sledim svoj sopstveni put i ne obazirem se na tudji. Vesna Mihajlovic  😀

Pročitajte 14 saveta jednog od najpoznatijih Zen učitelja Thich Nhat Hanh.

1. Nemoj biti idolopoklonik bilo koje doktrine, teorije ili ideologije. Svi sistemi mišljenja su vodiči, oni nisu apsolutna istina.

2. Nemoj misliti da je znanje koje sada poseduješ nepromenjiva, apsolutna istina. Izbegavaj biti skučenog uma i vezan za način na koji sada vidiš stvari. Uči i upražnjavaj ne-vezivanje za gledišta da bi bio otvoren za stavove drugih. Istina je u životu, ne u pojmovnom znanju. Budi spreman učiti celi život i stalno posmatrati što se zbiva u tebi i u svetu.

3. Nemoj nikada prisiljavati druge, uključujuci i decu, da usvoje tvoje poglede, koristeći pri tome autoritet, nagrade, novac, propagandu, ili obrazovanje. Ipak, kroz razgovor pomozi drugome da se oslobodi fanatizma i uskogrudosti.

4. Nemoj izbegavati kontakt s patnjom i ne zatvaraj oči pred njom. Nemoj gubiti svest o postojanju patnje u životu ovog sveta. Nađi načina da budeš s onima koji pate, uključujući i lične kontakte i posete, slike, zvuk. Na sve načine osveštavaj sebe i druge da postoji realnost patnje u svetu.

5. Nemoj gomilati bogatstvo dok milioni gladuju. Neka cilj tvog života ne bude slava, zarada, bogatstvo, čulna uživanja. Živi jednostavno i deli vreme, energiju i materijalna dobra s onima kojima su potrebni.

6. Nemoj gajiti bes i mržnju. Uči ih preobražavati dok su još seme u tvojoj svesti. Čim se bes ili mržnja pojave usmeri svoju pažnju na disanje da bi video i razumeo prirodu svog besa ili mržnje i prirodu osobe koja ih je prouzrokovala.

7. Nemoj dozvoliti da se izgubiš rasipajući se u svojoj okolini. Upražnjavaj svesno disanje da bi se vratio onome što se događa u sadašnjem trenutku. Budi u kontaktu s onim u tebi i okolini što je čudesno, osvežavajuće, lekovito. Sej seme radosti, mira, razumevanja u sebi da bi olakšao preobražavanje u dubini tvoje svesnosti.

8. Nemoj izgovarati reči koje mogu stvarati nesklad i lomove u društvenoj zajednici. Učini svaki napor da oprostiš i razrešiš sve konflikte, ma koliko bili sitni.

9. Nemoj govoriti neistinu iz ličnog interesa ili da bi impresionirao ljude. Ne govori reči koje izazivaju podelu i mržnju. Ne širi vesti u koje nisi siguran. Ne kritikuj i ne osuđuj stvari za koje nisi siguran da su se dogodile. Govori uvek istinito i konstruktivno. Imaj hrabrosti da govoriš o nepravdi, čak i kada to može ugroziti tvoju vlastitu sigurnost.

10. Nemoj koristiti religioznu zajednicu za ličnu dobit ili profit i nemoj od nje stvarati političku partiju. Ipak, religiozna zajednica treba zauzeti jasan stav prema ugnjetavanju i nepravdi i treba težiti promeni situacije bez upotrebe sile.

11. Nemoj se baviti profesijom koja je štetna za ljude i prirodu. Nemoj investirati u preduzeća koja ugrožavaju druge u njihovoj šansi da žive. Izaberi poziv koji će pomoći da ostvariš svoj ideal saosećanja.

12. Ne ubij. Ne dozvoli da drugi ubijaju. Poštuj tuđu imovinu, ali spreči druge da se bogate na račun tuđe patnje.

13. Nemoj posedovati ništa što treba pripadati drugima. Poštuj vlasništvo drugih, ali ih sprečavaj da se bogate na račun tuđe patnje.

14. Ne zanemaruj svoje telo. Nauči ga negovati s poštovanjem. Ne gledaj svoje telo samo kao instrument. Sačuvaj vitalnu energiju za ostvarenje Puta. Seksualnost ne bi trebala biti lišena ljubavi i predanosti. U seksualnoj vezi budi svestan buduće patnje koja može usledeti. Da bi sačuvao sreću drugih, poštuj njihova prava i odanost. Budi potpuno svestan odgovornosti donošenja novog života na svet. Meditiraj o svetu na koji donosiš nova stvorenja.

internet

Advertisements

5 comments on “14 DUHOVNIH SAVETA JEDNOG OD NAJPOZNATIJIH ZEN UČITELJA – Thich Nhat HanhA

 1. Iskreno, dopada mi se kako razmišlja ovaj mudri čovek… Međutim, najveći deo njegovih misli, poznate su od davnina!
  Ono što mi se najviše dopalo jeste Vaš uvod, uvažena g. Mihajlović!
  Biću slobodan da kažem da ste jednostavno „otuđili“ moje životne postulate!
  Kako DIVNO rekoste: …“Nisam takav tip osobe da volim nekoga da sledim… Ne želim da pripadam nikome, baš nikome, ni jednoj instituciji, religiji niti doktrini…radije se priklonim svojoj samoći…bez da me neko usmerava, uslovljava i ograničava…“

  Zaista, nema tih reči kojim bih mogao da opišem svoje nadahnuće i divljenje!
  Kako reče pokojni, veliki umetnik, Zoran Radmilović, imao bih mali „amandman“:
  kao čovek nauke i Prirode (veliko slovo „P“ jer verujem u boga koji se zove Priroda u saradnji s naukom), od rane mladosti, potpuno svesno i odgovorno, NE ŽELIM i NEĆU da pripadam ni jednoj naciji?!
  U mojim venama teče, češka, srpska, nemačka, makedonska i jevrejska a bio bih još sretniji da ima i aboridžinske, eskimske, patagonske, bušmanske, arapske, japanske, tasmanijske … krvi.
  Eh, kakvo bi to bilo BOGATSTVO!?
  Pre par godina, supruga i ja napustismo rodni velegrad i „pobegosmo“ od saobraćajnog kolapsa, buke, zagađenog vazduha i stresova u Majku Prirodu i, UŽIVAMO IZ SVE SNAGE!!!
  Moja definicija života u velikom gradu glasi: “ NEMA VEZE ŠTO JE BUKA, BAR JE ZAGAĐENO“!
  U svojoj maloj bašti gajimo ekološko povrće (paradajz, beli i crni luk, blitvu, čičoku, šargarepe, krastavac, tikvice, krompir…) i to sve BEZ UPOTREBE herbicida i pesticida!
  Uzgajamo ekološke lešnike i moja velika LJUBAV: japanske prepelice i njihova LEKOVITA jaja! I konačno, 100% čisto Prirodno organsko prepeličije đubrivo koje nazivam HRANA, kako za gajene biljke tako i za zemlju!
  Svake godine, tokom letnja 3-4 meseca, neposredno učestvujem u stvaranju novog života: INKUBIRAM JAJA JAPANSKE PREPELICE.
  Pokušajte, uvažena g.Mihajlović, da zamislite moju SREĆU, kada se rode male prepelice….
  Moj bog, Priroda, je sve savršeno udesila! Ovoj „zlatnoj“ ptičici je podarila tako savršen metabolizam da nam daje LEKOVITA jaja, koja su pravi mali DIJAMANT za ljudsko zdravlje! Takođe, veoma je otporna na ptičije bolesti, ali, niko nije savršen: Priroda je ovu ptičicu uskratila za instikt ležanja na jajima!? I u toj situaciji, čovek ima presudnu ulogu: napravio je inkubator i zahvaljujući tome, japanska prepelica je očuvana kao vrsta!
  Uh, ala sam se raspisao. Ovo je samo mali pokušaja da prenesem, u ova tmurna vremena, malo POZITIVNE NERGIJE, a to je, rekao bih, cilj Vašeg portala!

  g. Mihajlović, želim Vam, pre svega, DOBRO ZDRAVLJE i puno sreće na životnom putu!

  Iskreno,
  paor Sopček Đura,
  selo POTPORANJ (Vršac)
  farma u Majci Prirodi,
  sajt: FARMA SREBRNA KOKA

 2. Hvala vam Đura Sopček, ako imate za prodaju jaja od prepelice, slobodno stavite ovde broj ili neki kontakt, da vas ljudi mogu kontaktirati, jer ih i sama poznajem mnogo, koji kupuju i koriste ta jaja kako kazu zbog zdravlja.

 3. ZAPOVESTI SREĆE

  „Zapovijesti sreće – mnogim tragaocima omogućavaju da steknu razumevanje prirode, energije izobilja, ispune svoj život savršenom radošću, otkriju u sebi izvor sreće i mudrosti.“

  „Kada je car Solomon sišao sa planine, posle zalaska sunca, okupljeni u podnožju su mu rekli:

  – Ti si izvor nadahnuća, za nas. Tvoje riječi preobražavaju srca, a mudrost tvoja prosvetljuje um. Mi žudimo da te slušamo. Reci nam:

  Ko smo mi?
  On se osmjehnuo i rekao:

  – Vi ste svjetlost svijeta. Vi ste zvijezde. Vi ste hram istine. U svakom od vas je Vaseljena. Zaronite um u srce, pitajte svoje srce, slušajte kroz ljubav svoju. Blaženi su oni koji znaju jezik postojanja.

  – Šta je smisao života ?

  – Život – to je put, cilj i nagrada. Život – to je ples ljubavi. Vaša predodređenost je da procvjetate. Postojanje – to je veliki dar dat svijetu. Vaš život je istorija Vaseljene. I zato je život ljepši od svih teorija. Odnosite se prema životu kao prema prazniku, jer je život vrijedan sam po sebi. Život se sastoji od sadašnjosti. A smisao sadašnjosti – je biti u sadašnjosti.

  – Zašto nas proganjaju nedaće?

  – Što ste posijali, to ćete i požnjeti. Nesreća – to je vaš izbor. Siromaštvo – je ljudska tvorevina. A ogorčenost – je plod neznanja. Optužujući gubite snagu, a žudnja raspršuje sreću. Probudite se, jer je siromašan onaj ko nije spoznao sebe. A ko nije našao unutar sebe Carstvo Božije – je beskućnik. Siromašan je onaj ko gubi vrijeme uzalud. Ne pretvarajte život u životarenje. Ne dozvolite masi da uništi vašu dušu. Da bogatstvo ne bude vaše prokletstvo.

  – Kako prevazići nedaće?

  – Ne optužujte sebe. Ne odričite se sebe, jer ste božanstveni. Ne poredite se i ne razjedinjujte se. Za sve blagodarite. Radujte se, jer radost čini čuda. Volite sebe, jer voleći sebe volite sve. Blagodarite opasnosti, jer smjeli postižu blaženstvo. Molite se u radosti – i nesreće će vas zaobići. Molite se, ali ne trgujte sa Bogom. I znajte zahvala je najbolja molitva, a sreća – najbolja hrana za dušu.

  – Koji je put do sreće?

  -Srećni su oni koji voli, srećni su oni koji su zahvalani. Srećni su oni koji su smireni. Srećni su oni koji su pronašli raj u sebi. Srećni su oni koji daruju sa radošću i primaju darove sa radošću. Srećni su tragaoci. Srećni su probuđeni. Srećni su oni koji slušaju glas Boga. Srećni su oni koji ostvaruju svoju predodređenost. Srećni su oni koji su spoznali jedinstvo. Srećni su oni koji su spoznali ukus spoznaje Boga. Srećni su oni koji borave u harmoniji. Srećni su oni koji su spoznali ljepotu svijeta. Srećni su oni koji su se otkrili Suncu. Srećni su oni koji teku kao rijeke. Srećni su oni koji su spremni da prihvate sreću. Srećni su mudri. Srećni su oni koji su spoznali sebe. Srećni su oni koji su zavoljeli sebe. Srećni su oni koji su zahvalni životu. Srećni su stvaraoci. Srećni su slobodni. Srećni su oni koji praštaju.

  – U čemu je tajna izobilja?

  – Vaš život – je najveća dragocjenost u riznici Boga. A Bog – dragulj ljudskog srca. Bogatstvo unutar vas je neiscrpno a izobilje oko vas je beskonačno. Svijet je dovoljno bogat da svako može da postane bogat čovjek. Zato što više dajete, više i dobijate. Sreća stoji na pragu vaše kuće. Otvorite svoje misli izobilju, i pretvorite sve u zlato života. Blaženi su oni koji su pronašli blago u sebi.

  – Kako živjeti u svijetu?

  – Ispijajte svaki trenutak života, jer neproživljeni život rađa tugu. I znajte kako je unutra tako je i spolja. Tama svijeta – je od tame iz srca. Čovjek – je sjeme Sunca. Sreća – to je izlazak Sunca. Spoznaja Boga – to je rastvaranje u svjetlosti. Prosvetljenje – to je sjaj od hiljadu sunca. Blaženi su oni koji žude za svjetlošću.

  – Kako steći harmoniju?

  – Živite prosto. Nikome ne nanosite štetu. Ne zavidite. Neka se sumnje očistite, da ne donose nemoć. Posvetite život ljepoti. Stvarajte zbog kreativnosti, a ne zbog priznanja. Odnosite se prema bližnjima kao prema otkrovenjima. Preobrazite prošlost. Donosite u svjet novinu. Napunite tijelo ljubavlju. Postanite energija ljubavi, jer ljubav sve produhovi. Gdje je ljubav – tu je i Bog.

  – Kako postići savršenstva života?

  – Srećan čovjek preobražava mnoge. Nesrećni ostaju robovi, pošto sreća voli slobodu. Istinska radost je tamo gdje je Sloboda. Spoznajte osjećaj sreće. Otvorite se svijetu i svijet će se otvoriti vama. Odričući se sukoba, vi postajete gospodar.

  I pogledavši sve sa ljubavlju, dodao je:

  – Ali, mnogo više će vam otkriti tihovanje … Samo budite sa sobom…“

  Tekst „Zapovijesti sreće“ sam preuzela iz časopisa „Tajna doktrina“ iz juna 2012. Ovo je prevod samo teksta Solomonovih zapovijesti sreće, mada je i prvi dio teksta o torzionim poljima koje su otkrili akademici Akimov i Šipov zanimljiv. Oni kažu da pozitivne misli oko čovjeka stvaraju torziona polja koja se rotiraju u smjeru kazaljki na satu tj. udesno, a negativne misli stvaraju torziona polja koja se rotiraju suprotno od kretanja kazaljki na satu tj. ulijevo. Nije samo stvar u smjeru rotacije torzionih polja već u kvalitetu energije koju stvaraju, te energije bivaju stvaralačke i rušilačke. Negativno misleći ne samo da odvajamo sebe od Kosmosa i prirode, već ih i uništavamo…

  Prevod: Beba Mur

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s