AUTENTIČNA SIMBOLIČNOST BOŽIĆA

Hrist je Vatra Vatre, Plamen Plamena, Astralni potpis Vatre. Dolazak Hrista(kosmičke-božanske energije) u srce čovekovo, korenito nas preobražava.
 
Bilo bi beskorisno da se Hrist rodi čak hiljade puta u Betlejemu(u Isusu…), ako se neće roditi u našem srcu.
 
Iako je umro i vaskrsao iz mrtvih trećeg dana, sve bi to bilo beskorisno ako isto tako ne bi umro i vaskrsao u nama.
 
Sve Religije i kulture od davnina svečano su slavile Božić. Civilizacije Nahua, Maja, Egipćana, Dačana, Kelta itd. podizale su kult Suncu, ali ne samo fizičkom Suncu, već jednom duhovnom Suncu koje je predstavljalo Solarnog Logosa, Drugog Logosa, Kosmičkog Hrista, Inteligenciju Sunca i koji nas vodi na put prema divinitetu. Nalazimo, dakle, predstavljanje hrističke sile u svim religijama, a ona se uvek rađa zimi. To je proizvod neporočnog začeća, a ovo je ženska sila univerzalnog Boga: ona je ta koja nosi u svojoj utrobi energiju koja pridržava svetove. Svi veliki iluminati(svetli-prosvetljeni) su proizvod neporočnog začeća. Buda (Buddha) Gautama bio je sin Device; Krišna (Krishna) je takođe plod Device (crne); Isusovo rođenje ne može biti izuzetak.

 

Nažalost, nije se stvarno razumelo šta je Hristos. Mnogi pretpostavljaju da je Hristos isključivo Isus iz Nazareta, ili bolje rečeno, Ješua Ben Pandira (Jeshuá Ben Pandirá), kao čovek, inkarnirao je Kosmičkog Hristosa; ali on nije jedini koji je primio ovu Inicijaciju. Hermes Trismeđistus, tri puta veliki Bog Ibis Tot (Thot), takođe ga je inkarnirao. Jovan Krstitelj koga su mnogi smatrali upravo Hristosom (Christus), pomazanikom, nesumnjivo ga je inkarnirao… Hristos se nalazi onostrano od Personaliteta, Ego-a i Individualnosti; Hristos (u autentičnom Ezoterizmu) je Sunčev Logos, predstavljen je Suncem. Zbog toga su Inke obožavale Sunce; Nahua su podizali kult Suncu, isto tako Maje, Egipćani takođe, itd.

 

Hristos se rodi u makrokosmosu i on, takođe, treba da se rodi i u mikrokosmosu-čoveku. U antičkom Egiptu, Hristos je bio Oziris i svi koji su dobijali ovu hrističku supstancu preobražavali su se u ozirifikovane. Kod Kaldejaca, Hristos je bio Ormuzd. Kod starih Asteka, Hristos je bio Kecalkoatl (Quetzalcoatl). Svi oni koji su ga primili u sebe, pretvarali su se u novog Kecalkoatla.

HRIST SE RODI

 
Hristička drama je pre svega alhemijsko-kabalistička drama, odnosno metafizička. Svi oni koji se nalaze na tajnom putu, čovekovom putu, četvrtom putu, vertikalnom putu, jesu u potrazi za svojom hristifikacijom. Inicijat koji poznaje autentičnost transcendentalnosti alhemije vrlo dobro zna da unutrašnje Veliko delo stvara u nama zlatno dete alhemije koje se, mnogo kasnije, pretvara u obožavanog unutrašnjeg Kralja-Sunce.
 
Kaže se da su „Tri Kralja mudraca (Maga), vođena zvezdom, došla da ga obožavaju…“. Sigurno je da se ovaj pasus ne bi mogao razumeti, ako se ne poznaje Alhemija, zato što je ovaj pasus alhemijski. Ova zvezda nije ništa drugo, nego Solomonov Pečat, Zvezda sa šest vrhova, simbol Solarnog (sunčevog) Logosa… Gornji trougao predstavlja Sumpor, odnosno Vatru. A donji trougao, Merkur (Živa), Voda. Vatra Svetog Duha treba da oplodi u nama Haotičku Materiju kako bi se pojavio život; ona treba da oplodi Merkur Tajne filozofije. Ova tri Kralja Mudraca koji su došli da obožavaju Dete, (da mu se poklone) predstavljaju nivoe usavršavanja u našem unutrašnjem radu. Oni se orijentišu po jednoj zvezdi. Ta zvezda je naš Intiman, naše istinsko unutrašnje biće, koje nam se svima i svakome osmehivalo.
 
Posle vrlo dugog putovanja (vrlo duge alhemijske radnje), Mudraci pronalaze dete; ono koje se rađa u jaslama, što nam pokazuje da se hristička energija počinje razvijati unutar čoveka. U Sakralnim spisima jasno se govori o „Betlejemu“ i o „Jaslama“ u kojima se ono rodilo. One „Jasle iz Betlejema“ nalazi se unutar nas, ovde i sada. Jasno je da u ovoj Unutrašnjoj štali stanuju Životinje-Želje, svi oni poročni Ego-i koje nosimo u našoj psihi, naši psihički defekti. Sama reč „Betlejem“ ezoteričnog je porekla. Tako da je potpuno simbolična. „BEL“ je kaldejski koren koji znači „Kula Vatre“. Što bi u stvari bilo „Belén“ ili „Kula Vatre“…
 
Kada inicijat radi sa Sakralnom Vatrom, kada Inicijat eliminiše iz svoje intimne prirode psihološke agregate, kada stvarno obavi Veliko delo, nesumnjivo, Hristos se spušta u srce Čoveka; događaj je kosmičko-ljudski i od velike je transcendentalnosti. U Štali sjaje krava i bik; krava je živi simbol eternalnog ženskog, bik je simbol večitog muškog. Podsetimo se na sakralnu kravu antičkih Egipćana, čiji je muž sakralni bik, Apis. Ove dve životinje predstavljaju takođe sumpor i merkur. Magarac predstavlja ljudski razum, koji želi da shvati ovu dramu, ali ne razume ništa (jer je ovo, onostrano pameti-umu-razumu).
 
Isus na hebrejskom jeste Jeshua, a Jeshua znači Spasitelj; U ulozi spasitelja, naš lični-unutrašnji Jeshua treba da se rodi u ovim jaslama koje su unutar nas da bi realizovao Veliko Delo i da se pojavi iz dubine naše Duše, iz našeg Duha.
 
U Jevanđeljima pojavljuju se mnoštva, koja traže raspeće Isusa Hrista. Ova mnoštva su naši poznati „Ego-i“. Unutar svake individue živi hiljade „osoba“: „Ja Mrzim“, „Ja sam ljubomoran“, „Ja sam zavidan“, „Ja sam pohlepan“, „Ja sam besan“, „Ja sam ponosan“, „Ja sam samovažan“ itd., tj. isto toliko koliko defekata imamo u nama, svaki defekt je drugi različiti „Ego“.
Ova unutrašnja mnoštva koja mi nosimo u sebi samima, to su ona koja viču: „Raspnite ga! Raspnite ga!“
Što se tiče ona Tri Izdajnika, znamo već iz Hrističkih jevanđelja da su Juda, Pilat i Kajafa…
Juda je demon Želje,
Pilat je demon Pameti i
Kajafa je demon Zle Volje.
 
Ukupna Kosmička Drama, sama po sebi, izvanredna je i sjajna, i ona počinje stvarno sa Božićem Srca. Ono šta vremenski sledi u vezi sa Dramom, izvanredno je: Isus treba da beži iz Egipta jer je Irod naredio da se ubiju sva Deca, odnosno (Inicijati) i on treba da beži (ali sve je ovo simbolično). Isus, Josif i Marija hrane se plodovima Smokve (Drvo spoznaje dobra i zla) i piju vrlo čistu vodu koja izvire iz Smokve (Merkur tajne filozofije). Intiman Hrist treba da u nama ubije „ego“, „ja“. Krv koja je prosuta za vreme masakra, to je Sakralna vatra kojom Inicijat treba da se očisti i da izbeli.
 

Dolaze zatim čudesne pojave velikog Majstora. Intiman Hrist mora da hoda uvek po Vodama Života, on treba da „otvori oči“ onima koji ne vide, govoreći reč da bi oni videli svetlost, da otvori uši onima koji ne čuju da bi oni čuli reč (kad Hrist poraste unutar Inicijata, on treba da održi reč kako bi objasnio ostalima šta znači put).

 


Božić, Klanjanje pastira-Rembrant 1646
Bilo bi beskorisno rođenje Isusovo u Betlejemu ako se on ne bi rodio u našem srcu. Intimni Hrist treba da nas spase, ali to treba da učini u našoj unutrašnjosti. Greše oni koji čekaju dolazak Isusa iz Nazareta u nekoj daljoj budućnosti. Hristos treba da dođe sad, iz unutrašnjosti; drugi dolazak Hrista treba da bude unutra, baš u samoj esenciji naše Svesti.
 
BOŽIĆNO DRVCE – STABLO NAŠEG ŽIVOTA
Svaki Alhemičar treba da podigne Drvo svoga Života, Božićnu jelku : svetla (sijalice) koja osvetljavaju podsećaju nas na potpuno razvijene čakre u kičmenom stubu. Na vrhu sjaji zvezda koja predstavlja čakru krune, zvanu još i lotos sa hiljadu latica ili čakra Sahasrara.
 
Drvo života ili deset Sefirota na kom je sve vidljivo i objašnjeno, ali, samo za one, koji razumeju da sve to i protumače na ispravan alhemijski, ali i Ezoterički način…

Drama dostiže vrhunac dolaskom Božić Bate. Božić Bata nas podseća na Starca Dana (Otac naš koji je na nebesima, Keter) koji donosi poklone za Autentične ljude: za one koji su ponovo osvojili detinjstvo u svojoj pameti, srcu i seksu. Božić Bata ulazi u našu kuću kroz (simbolično) odžak (kičmeni stub) i ostavlja svoje poklone u našoj obući, što bi značilo da nas poziva da nastavimo naš put prema Apsolutnosti.

Izvor teksta Vopus: http://www.vopus.org/

 

2. DRUGI TEKST: BOŽIĆ BATA – KAKO SE IZ DRUGIH UGLOVA OBJAŠNJAVA TAJ ČIN I DOGADJAJ – BOŽIC – Božićno slavlje..
https://vesnamihajlovicblog.wordpress.com/2015/01/06/12065/?preview_id=12065&preview_nonce=7e7cf211c2&post_format=standard&_thumbnail_id=12066&preview=true

 

Na ovoj sličici ispod su prikazani dogadjaji iz različitih epoha, ili vremenskih perioda, kosmička drama koja se događala s vremena na vreme, simbolično je prikazan jedan te isti dogadjaj u različitim vremenskim intervalima, za mene uvek fascinantan i neshvatljiv iz ove sadašnje-današnje perspektive, ali i svesnosti… Jer, „Isusovo rođenje ne može biti izuzetak“.  (Sličice su sve nestale iz ovog teksta, kako i zašto nemam pojma… 😦 🙂

 

A Satja Sai Baba je rekao:
„Božićne pesme i cveće, čitanje iz Biblije i oživljavanje na sceni doživljaje iz Isusovog života, nisu dovoljni da proslave Njegovo rođenje. Hrist je rekao da je hleb koji su jeli na poslednjoj večeri Njegovo telo, a vino Njegova krv. Mislio je time reći da se prema svim živim bićima od krvi i mesa treba odnositi kao prema Njemu samom i da ne sme da se pravi nikakva razlika, kao što se čini danas između prijatelja i neprijatelja, između nas i njih. Svako telo je Njegovo telo sadržano u hlebu, svaka kap krvi koja teče venama svakog živog bića je Njegova, simbolizovana vinom. To znači, svaki je čovek božanski i takvim ga treba smatrati. Isus je morao da se otelotvorii kao čovek da bi uzdigao čoveka i podigao nivo njegove svesti. On je ljudima morao da se obraća na način koji je njima prihvatljiv i razumljiv. Pticama i zverima nije potrebno Božje utelovljenje u obliku ptice ili zveri koje bi ih vodilo, jer oni nisu skloni da odstupe od svoje dharme (ispravno postupanje). Samo čovek zaboravlja ili zanemaruje cilj svog života.“

(Satja Sai Baba)

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s