SILICIJUM I SVE O NJEMU

Фотографија корисника Vesna Mihajlovic
SILICIJUM
Silicijum je, nakon kiseonika, drugi element po učestalosti, koji se može sresti na Zemlji. Ovaj mineral je vrlo važan za organizam, i nalazi se u organizmu osnovno u obliku silanata i silicijumske kiseline.
KORISTI OD SILICIJUMA
Osnovna funkcija silicijuma je ona strukturnog elementa. Starenje ćelija u organizmu se vezuje za nedostatak silicijuma, koji je odgovoran i za metaboličke procese u telu. Ovo znači da bez silicijuma tkivo nema čvrstoću i elastičnost. Silicijum je vrlo važan mineral za imunitet. Ono što je jedinstveno kod njega je da on uspeva da ulovi različite patogene mikroorganizme, bakterije, viruse i gljivice, i da ih uspešno izbaci van organizma. Neverovatna je činjenica da ima mogućnost da odabira – ovo znači, da silicijum lovi i izbacuje samo štetne bakterije, ostavljajući one korisne u telu. Održavanje dovoljnih količina silicijuma u organizmu znači da, kod najblažeg simptoma pojave opasnih mikroorganizama, on reaguje, pa je mogućnost bolesti vrlo mala. Silicijum je antagonist kalcijuma, pa se pri nedostatku silicijuma pojavljuje kalcifikacija u telu. Veoma je važno pratiti nivo silicijuma u organizmu, zbog toga što ne postoji organ, tkivo ili sistem u čijem sastavu ne učestvuje. Trudnice, dojilje i mala deca imaju potrebe za više silicujuma od svih ostalih. Organizmu koji se razvija, i u kome se tek počinju izgrađivati najvažniji sistemi, on osigurava vezu između mozga i tela. Igra važnu ulogu u kontrolisanju pravilnog rasta i razvoja čoveka. Kod nedostatka silicijuma se javljaju problemi sa kostima, srčanim zaliscima, tetivama, zubima, endokrinim žlezdama i dr.
Organi, koji održavaju visoke rezerve silicijuma u telu, su srce, limfni čvorovi i štitasta žlezda. Kod zdravstvenog problema, silicijum progresivno iscrpljuje svoje rezerve, zbog čega je važno da ljudi, koji su često bolesni ili imaju neku hroničnu bolest, sistematski unose silicijum.  Daleke 1912. godine, nemački lekar utvrđuje da silicijum ima sposobnost da spreči razvitak ateroskleroze. 40 godina kasnije se iznose činjenice, koje potvrđuju da se kod bolesnih od ateroskleroze primećuju niži nivoi silicijuma u zidovima krvnih sudova.  Drugo korisno dejstvo silicijuma je uticaj na provodljivost nervnih vlakana i odgovornost za funkcije nekih struktura mozga. Hrani energijom onaj deo mozga, koji odgovara za kontrolu i koordinaciju u prostoru. Iz ovog razloga, brzi umor, opšta slabost, rasejanost i razdražljivost mogu da budu simptomi tzv. silicijumske anemije. Mnogi savremeni stručnjaci tvrde da se proces starenja kod čoveka, u velikom stepenu duguje nedostatku silicijuma. Sa povećanjem uzrasta, količina ovog elementa u organizmu se smanjuje. Ovo je nepovratan proces, ali je, kroz unos dodataka ishrani, moguće izboriti se sa nedostatkom.  Prema nekim podacima, silicijum aktivno učestvuje u metabolizmu niza vitalnih minerala, kao što su kalcijum, kalijum, fosfor, cink, fluor, sumpor i dr. Utvrđeno je da igra važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, lipida i belančevina, kao i u sintezi vrlo važnog proteina – kolagena, koji, u velikom stepenu, određuje stanje kose, kože, noktiju, zglobova, tetiva…
Фотографија корисника Vesna Mihajlovic

NEDOSTATAK SILICIJUMA

Simptomi, koji ukazuju na postojanje nedostatka silicijuma, su stalni umor, rasejanost, tanka kosa, lomljivi nokti, prevremeno starenje kože, vrlo slab ili nerazvijen koštani sistem…

IZVORI SILICIJUMA
Namirnice, koje su dobar izvor silicijuma, su cvekla, paprika, lucerka, so, integralne namirnice, povrće sa zelenim lišćem i poljski rastavić. Ostali dobri izvori ovog minerala su jabuke, bundeva, krastavac, luk, šargarepa, bademi, ovas, pomorandže, svež kupus i kikiriki. Interesantna je činjenica da su visoki nivoi silicijuma skoncentrisani u tvrdoj vodi, a dosta manje u mekoj.
Kalijum, mangan, magnezijum, bor i kalcijum pomažu efikasno korišćenje silicijuma u organizmu. Da bi čovek bio zdrav i sa dovoljnom visokim nivoima silicijuma u organizmu, on treba da se hrani raznovrsno.

‘TAJNI’ MINERAL – SILICIJUM
Procenjuje se da u ljudskom telu ima oko 7g silicijuma. To znači da ga ima više nego svih drugih elemeneta u tragovima zajedno. Ipak, o silicijumu se ne govori mnogo i postoji dosta skepticizma o njegovoj ulozi u telu jer se dugo smatrao inertnim mineralom u telu odnosno mineralom koji ne stupa u reakcije sa ostalim supstancama.
U Zemljinoj kori, po zastupljenosti, silicijum se nalazi na drugom mestu, odmah posle kiseonika (45,5%) i težinski zauzima 27,2% Zemljine kore. Prirodno se nalazi u obliku silicijum oksida u obliku peska, kvarca, opala ili pak gline. Pošto ga nema slobodnog u prirodi otkriven je tek 1811 godine, a otkrili su ga Luj Žozef Lisak i Luj Žak Tenar. Ime je dobio od latinske reči „silicis“ što znači kremen.

Фотографија корисника Vesna Mihajlovic

Nema života bez silicijuma na planeti Zemlji, a većina prvi put čuje za njega. Zašto?Davne 1973. godine SZO, Svetska zdravstvena organizacija, je objavila da silicijum, kao inertni mineral koji ne stupa u interakciju ni sa jednim jedinjenjem, ne treba oralno davati. Ovako negativan stav iznenađuje jer su pre nekoliko stotina godina lekari koristili ekstrakt rastavića, koji je prirodni izvor silicijuma, u lečenju krtih kostiju, fraktura, bola u leđima, osteoporoze, bolesti kože, tendinitisa, gonartroze i kod zarastanja rana. Od tada je prestala da vlada zainteresovanost naučnika za silicijumom, što je potrajalo sve do današnjih dana.

Da li je silicijum samo element u tragovima ili je esencijalna za život?
Iako postoje pouzdani klinički podaci o efektima silicijuma na zdravlje ljudi, ovaj mineral je u potpunosti zanemaren i ignorisan od stane medicinske zajednice. Međutim…
Evo zašto je silicijum veoma važan u ljudskom telu.
Silicijum je neophodan za:
• Jake i zdrave kosti i zube
• Ubrzava zarastanje preloma kostiju, stimuliše osteoblaste – ćelije koje stvaraju novu kost
• Olakšava deponovanje kalcijuma i ostalih minerala u koštane strukture
• Podstiče brže zarastanje rana na koži
• Razbija patološke kalcijumske depozite oko kostiju, zglobova i tetiva
• Jača tetive, ligamente i hrskavicu
• Jača kosu, kožu i nokte, smanjuje znakove starenja na koži i bore
• Utiče na bolji imunitet
• Povoljno utiče na nerve i provodljivost signala
• Blagotvorno deluje kod osteoporoze, sprečava gubitak koštane mase
• Olakšava stanje kod artritisa, naročito kod osteoartritisa
• Smanjuje bolove u kičmi
• Neophodan za normalno stvaranje vezivnog tkiva i svih njegovih struktura
Lista povoljnih efekata silicijuma je dugačka i raznovrsna ali ono što ih sve veže je kolagen! Nema pravilnog stravarnja kolagena bez matrice koja je sačinjena iz silicijum dioksida. Zato je silicijum bitan za zdravlje kostiju, zglobova, zuba, kože, kose, noktiju, krvnih sudova i unutrašnjih organa.
Bez silicijuma naše telo gubi potporu, čvrstinu i jedrinu, podložno je bolestima i ubrzanom procesu starenja.
Doktor Edit Karlisl, specijalista ekoloških i prehrambenih nauka sa Univerziteta u Kaliforniji, Škola za javno zdravlje, kaže: ” Silicijum je katalizirajući mineral za enzim glukozaminoglikan, koji je neophodan da bi naše telo izgradilo kolagen. Zato je prisustvo silicijuma neophodno za jake i zdrave kosti i zglobove”

Фотографија корисника Vesna Mihajlovic
Raštan
Amsterdam silicijumska studija dokazala je da je stabilizovana silicijumska kiselina bila superiornija u odnosu na sve druge dodatke u ishrani. U toku četiri godine studije utvrđeni su najznačajniji efekti oralne suplementacije silicijuma:

1. Značajno smanjenje bolu u zglobovima I leđima
2. Podsticanje imuniteta I vitalnosti
3. Poboljšanje stanja kod reumatoidnog artritisa
4. Ubrzano zarastanje rana
5. Bolje zarastanje preloma
Silicijum jeste zastupljen u zemljištu ali nije puno zastupljen u našoj ishrani. Iako biljna hrana ima dosta silicijuma njegova bioraspoloživost je mala, zbog loše rastvorljivosti silicijumskih jedinjenja u hrani. Danas zaista nije lako uneti dovoljne količine silicijuma i mnogi od nas su u hroničnom deficitu ovog minerala.
Naravno, mnogi će se pitati – kako onda da unesemo silicijum u naše telo? Lako.
Ne morate da trošite svoj novac i vreme tražeći skupe suplemente silicijuma. Veoma je efikasno da s vremena na vreme pijete čaj od nadzemnog dela rastavića, koji je neobično bogat ovim važnim mineralom, a možete ga kupiti u bilo kojoj biljnoj apoteci.

Фотографија корисника Vesna Mihajlovic
– Internet – wikipedija – https://sh.wikipedia.org/wiki/Silicij

One comment on “SILICIJUM I SVE O NJEMU

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s