AUTOPOSMATRANJE U OVDE I SADA, PO VIĐENJU Shrii Nisargadatta Maharaj

Tekst je ovde stavljen u originalu, moj komentar-dodatak sam stavila u zagrade. Znam da ovo mnogi neće moći shvatiti na ispravan način, ali neka tekst bude tu, vremenom se svesnost kod ljudi menja, možda baš „Ti“, koji sada ne mogu sve to razumeti, za nekih desetak ili manje godina budu živeli to. Volela bih da nas bude što više takvih… 😀

Svesnost Sveta jeste Sam Svet – Nisargadatta

Posmatraj sebe u svakodnevnom životu s budnim interesom, ali sa namerom da razumeš, a ne da osudiš. Potpunim prihvatanjem svega onoga što može izroniti na površinu i time obogatiti tvoj život i svesnost, dotad zarobljenim energijama. To je veliko delo Svesti, koja uklanja prepreke i oslobađa energije kroz razumevanje prirode života i Uma. Inteligencija predstavlja vrata u Slobodu, a budna Pažnja majka je Inteligencije.

Tvoje uverenje da si svestan nekakvog sveta JESTE sam taj svet. Svet koji percepiraš sačinjen je od Svesti. Ono što nazivaš materijom sama je Svest. Ti si prostor u kome se ona kreće, vreme u kom ona traje i ljubav koju ona daruje životu.

Sve dok Posmatrač, odnosno Unutrašnje ili Više Sopstvo-Biće smatra da je odvojeno od onoga što posmatra, odnosno vanjskog ili nižeg Sopstva, sve dok ga prezire i optužuje, situacija je beznadežna. Tek kada Posmatrač prihvati osobu kao projekciju ili očitovanje samog sebe, odnosno, kada dovede lažno Sopstvo u stvarno Sopstvo, dualnost-dvojnost između “mene” i “toga” nestaje a u istovetnosti Vanjskog i Unutrašnjeg Sopstva počinje se pokazivati sama Vrhovna Stvarnost.

Do stapanja Posmatrača i posmatranog dolazi kada Posmatrač postane svestan Sebe kao Posmatrača. Tada se prestaje zanimati za posmatrano, koje je ionako istovetno sa njim, a počinje se zanimati za samozanimanje, poklanjati Pažnju samoj Pažnji i bivati Svestan svoje Svesnosti.

Budi Svestan svog Uma i njegovih projekcija (psihičkih agregata). Ne možeš držati pod kontrolom/nadzorom/pažnjom ono što ne poznaješ. S druge strane Znanje daje Moć. Da bi mogao upravljati sa samim sobom, moraš poznavati sebe.
(Treba eliminisati te unutrašnje podstanare, psihičke defekte, nekorektnosti iz uma-pameti, da bi se iz njih svest oslobodila i pripojila onom malom procentu sa kojim funkcionišemo).

NIJE POTREBNO ISKUSTVO, VEĆ SLOBODA OD SVIH ISKUSTAVA.

Ako želiš biti Slobodan, moraš saznati dve stvari: od čega se želiš Osloboditi i šta je to što te veže?

Vanjsko, ono spoljašnje je samo projekcija Unutrašnjeg i zbog toga se čini kao da Svesnost dolazi iz viših dimenzija koje su izvan tebe.
(Sve je u nama, svi viši svetovi, sve dimenzije se prožimaju u nama, Mi smo Mikrosvet u Makrosvetu, „kako gore, tako i dole“ samo u minijaturi, ali da bi ih mogli osvestiti, trebamo prvo osloboditi svest og EGA… 😉

Pogledaj pobliže i videćeš da sva imena i likovi nisu ništa drugo do prolazni talasi na oceanu Svesnosti, da jedino za Svesnost možemo reći da Jeste, a nikako za njene preobražaje.

Spoznavatelj se javlja i nestaje zajedno sa onim što je spoznao i prolazan je.

Ne budeš li svo vreme samog sebe proveravao nećeš moći razlikovati Stvarnost od umišljenog. (Autoposmatranje) Posmatranje i pažljivo rezonovanje pomaže do neke određene mere, ali Stvarnost je paradoksalna. Kako ćeš znati da si postigao Oslobođenje ne budeš li posmatrao svoje misli i osećaje, reči i dela, ne budeš li se čudio promenama koje su ti se dogodile, a da ne znaš ni kako ni zašto? Upravo zato što jesu tako iznenađujuće, znaš da su stvarne. Ono što možemo predvideti i što očekujemo retko je istinito.
(Više budne svesti, više i spoznaja, više moći i kvaliteta, manje budne svesti, manje svega toga, tj. nesvesnost, uspavanost, vegetiranje, mrtvilo… 😀 )

Svesnost propraćenu objektom zovemo Svedočenjem. Kad uz to postoji i samopoistovećivanje s objektom, uzrokovano željom i strahom, takvo se stanje naziva Osobom. U stvarnosti postoji samo jedno Stanje. Ako je iskrivljeno samopoistovećivanjem zovemo ga Osobom, a ako je obojeno osećanjem Bitka, Svedokom. Kada je to stanje bez boja i bez ograničenja zovemo ga Vrhovnom Stvarnošću.

Ti sam moraš postati objekat svoje Meditacije.

Odbaci sve ono što misliš da jesi, počni da deluješ kao da si Potpun i Savršen, ma kakva bila tvoja ideja o Savršenstvu. Potrebna ti je jedino Hrabrost.

Kad jednom spoznaš da je telo ovisno o Umu, a Um o Svesnosti, Svesnost o Svesti, a ne obrnuto, dobićeš odgovor na pitanje treba li samoostvarenje čekati do trenutka smrti.

Usredotoči se u celosti na pitanje: “Šta me čini Svesnim?”, sve dok u tvom Umu ne ostane isključivo to pitanje, dok ne dođeš u stanje da ne možeš misliti ni o čemu drugom.

Pre nego što kažeš “Ja Jesam”, moraš postojati da bi to rekao. Bitak ne mora biti svestan sebe. Ne trebaš znati da bi mogao Biti, ali moraš Biti da bi mogao Znati. (Možete misliti, koliko njih danas potpuno nesvesnih, iz želje ega izgovara to; „Ja Jesam“. Smešno mi bude ali i pretužno… 😦

Nemoj pokušavati postati srećan, već rađe preispituj svoju potragu za srećom. Shvatićeš da želiš postati srećan, upravo zato što nisi srećan.
Ispitaj zašto nisi srećan?! ( „Ispitaj zašto nisi srećan“. Ha, ha, ha… 😀 )

Budi Svestan da se sve događa tebi, zahvaljujući tebi i kroz tebe, da ti stvaraš i uništavaš sve što percepiraš, ali i da uživaš u svemu, i nećeš više biti uplašen. Ne budeš li uplašen, nećeš biti nesrećan i nećeš tražiti sreću.
(U ovom slučaju je poželjna eliminacija psihičkog agregata, defekta, nekorektnosti STRAHA, iz svog uma-pameti (podsvesti), (to je delić ega, koji u sebi drži zarobljenu i uspavanu našu svest. Kao što je npr. ljutnja, bes, gordost, ponos, ljubomora, pohlepa, gnev, samovažnost i mnogi drugi, sve su to naši unutrašnji saboteri u umu-pameti, programi koji nas unazađuju u nedogled, sve dok ih iz sebe ne eliminišemo.)

Iskoristi svaki događaj tokom dana da te podseti kako bez tebe kao Svedoka, ne bi bilo ni životinje, ni Boga. Shvati da si ti jedno i drugo, srž i građa svega što jeste pa se čvrsto drži svog Razumevanja.

Budi veoma miran i posmatraj sve što dolazi na površinu tvog Uma. Odbaci znano, dočekaj s dobrodošlicom daleko i neznano, a na kraju kad dođe red na to, odbaci i njega. Tako ćeš doći u stanje u kojem nema znanja, u kojem postoji samo Bitak, (Suština, ono što zapravo jesi u svojoj transcedentalnosti) u stanje u kojem je Bitak sam po sebi Znanje. Znati Bitak, neposredno je Znanje. Ono se temelji na istovetnosti onoga koji posmatra i objekta posmatranja.

Stvarna Sreća uopšte nije svesna Sebe.

Kad jednom shvatiš da ništa od onoga što možeš percepirati ili zamisliti ne možeš biti, bićeš Slobodan od svog zamišljanja.

Bez Jasnoće i Saosećanja Hrabrost je razorna.

Uvidi jasno u kakvim se uslovima nalaziš i tvoja će te jasnoća osloboditi.

Samo BUDI. Nemoj se truditi biti miran. Stanje spokojstva ne sme se pretvoriti u zadatak koji moraš obaviti. (U zadatak koji te nervira i opterećuje). Nemoj se uznemiravati zbog nemira niti patiti zato što patiš. Samo budi Svestan da Jesi i ostani u toj Svesnosti.

Nađi svakodnevno dovoljno vremena da sediš u miru i nastojiš, jednostavno nastojiš uzdići se iznad svoje Osobenosti sa svim njenim bolesnim ovisnostima i opsednutostima. Nemoj pitati KAKO se to radi jer to se ne može objasniti. Samo budi u nastojanju to činiti, sve dok ne uspeš. Pritom su najvažnije Iskrenost i Ozbiljnost. Ali ustinu moraš biti zasićen svojim postojanjem u liku osobe kojom se smatraš.
(To stanje se ne sme umišljati, kako mnogi na žalost čine, lažu sami sebe, pokušavajući obmanuti i druge. Sindrom današnjih „Velikih duhovnjaka“… 😛 )

Uvidi svoju neodgodivu potrebu da se oslobodiš beskorisne poistovećenosti s hrpom sećanja i navika. Taj postojani otpor spram nepotrebnog, tajna je uspeha.

Da bi otkrio Stvarnost, moraš biti Stvaran i pri najmanjim dnevnim aktivnostima. (U svakom trenutku i u svakoj situaciji tokom celog dana (autoposmatranje). U traganju za Istinom nema varanja.

Ne moraš biti Svestan onoga što se ne menja. Sva je svesnost zapravo Svesnost o Promeni. (Revolucija Svesti)

Kuda god išao, kuda god se kretao, svo vreme sa sobom nosiš svoju svest, nosiš osećaj prisustva Ovde i Sada.
(Budno paziš i obraćaš pažnju na samog sebe, svestan si sebe u svakom trenutku, gde god da ideš, šta god da radiš. )
To znači da si nezavistan od Prostora i Vremena, da su oni u tebi, ne ti u njima.

Opusti se i posmatraj osećaj Ja Jesam. Stvarnost se nalazi odmah za njim. Budi miran i tih i ona će se pojaviti, ili tačnije, ona će te prigrliti k Sebi.

Prebivanje u osećaju Ja Jesam veoma će brzo stvoriti novu šansu i to zato što ispravno ponašanje privlači povoljnu priliku.

Tvoj svet dotiče se sa Stvarnošću jedino u tački Svesnosti koja može biti samo Sada, u OVDE i SADA.

Фотографија корисника Vesna Mihajlovic

2 comments on “AUTOPOSMATRANJE U OVDE I SADA, PO VIĐENJU Shrii Nisargadatta Maharaj

  1. Malo zamršeno za mene trenutno ali veoma inspirativno štivo. Osećam potrebu da pročitam više puta jer mi deluje višeslojno napisano. A Vama svakako hvala na ovom postu..Pozdrav!

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s