SVE O LANU – Vitamin B17 – LANENO SEME I LANENO ULJE U ISHRANI I LECENJU

Laneno seme je najbogatije vitaminom B-17, a da bi ga čovekov metabolizam mogao iskoristiti, laneno seme se mora samleti. Za one koji neznaju, da bi mogla nastati korist od uzimanja vitamina B kompleksa, najmanje dva sata nakon uzimanja vitamina ne sme se koristiti ništa što u sebi sadrži beli šećer. Lan~Lan je gajena jednogodišnja biljka. Stabljika je tanka, na gornjem delu malo razgranala, a na vrhovima ogranaka ima po jedan sitan, vrlo lep i nežan cvet divne plave boje kao nebo. Ima više vrsta lana, ali su najvažnije dve: dugački lan, koji se gaji zbog vlakna i niski lan, koji je vrlo razgranat i daje mnogo semena. Seme lana je sjajno, mrko, glatko, jajasto, spljošteno, po obodu tanje, Ima malo udubljenje (pupak). Ljuska je tanka, krta i prevučena pokožicom u kojoj ima sluzi. S vodom mućkano seme daje bezbojnu sluz. Seme je blagog, uljastog i sluzastog ukusa. Laneno seme je čitav arsenal veoma korisnih, važnih i raznovrsnih hemijskih materija. Sluz je glavni nosilac lekovitih svojstava lana. Sastav: U zrelom lanenom semenu masnog ulja, vitamina F, tj. linolne i linoleinske kiseline, proteina, belančevina zbog čega je ovo seme veoma hranljivo. Upotreba: Lanena sluz je vrlo gusta i žilava, pa se zbog te velike viskoznosti tako mnogo ceni. Na oboleloj sluznici ova sluz stvara neprekinut film i na taj na čin je potpuno pokriva, oblaže i štiti ublažujući razne upale, zbog čega se od najdavnijih vremena laneno seme upotrebljava u medicini. Tako se može i objasniti blagotvorno dejstvo lanene sluzi pri lečenju upala sluznice usta, želuca i creva, protiv raznih katara organa za varenje itd. Lanena sluz je blago i neškodljivo sredstvo protiv zatvora, jer mehanički aktivira pokrete lenjih creva, često oboljenje mnogih ljudi. Vlažeći sluzokožu creva, ova sluz olakšava, ublažava i ubrzava čišćenje creva, ima laksantno dejstvo, jer unutrašnja površina creva postaje sluzavija, sliska. Zbog toga se lan srne davati svim osobama kao bezbolno i bezopasno laksantno sredstvo, čak i trudnicama. Oblozi izrađeni od lanenog brašna umiruju bol na telu (čirevi,upale,apsces, urasli nokat, zagnojenu ranu,) ili kašalj. Laneno ulje se od svih prirodnih ulja i masti najviše ceni za lečenje opekotina, jednaki delovi lanenog ulja i krećne vode mućkaju se dok ne pobele, ta laneno-uljevna krečna emulzija je jedan od najstarijih i najboljih lekova protiv opekotina. Narodna imena: keten, len, preslej, ćeten.

246798_1970420774167_1052407793_2305955_6254851_n

SEMENKE – SNAGA I BUDUCNOST BILJKE

Sjemenki najviše pojedemo u kruhu/hlebu i pecivu, ali zaslužuju i više mjesta u prehrani. Po kalorijama „dorasle“ su orašastim plodovima, jer 100 g prosječno ima oko 600 kcal. Više od polovice sadržaja su masnoće – visoko vrijedna ulja, koja manjim dijelom sadrže zasićene, a većim nezasićene masne kiseline. I proteini su dobro zastupljeni pa mogu dosegnuti i 25 posto sadržaja (koštica bundeve). Od minerala (do 5 posto) tu su koncentrirani baš oni koji nam tako često nedostaju u „rafiniranoj“ prehrani: magnezij, kalcij, cink, željezo i drugi. I vlakna su dobro zastupljena (u sezamu čak 11 posto). Ima i vitamina, ali manje nego minerala.

246798_1970420774167_1052407793_2305955_6254851_n

SEMENKE LANA

Sjemenke lana sadrže ulja iznimne kakvoće, lignin i druga vlakna, dok je sve ostalo slično sastavu drugih sjemenki. Lignini su se u istraživanjima pokazali korisnim za smanjenje rizika nastanka raka dojke i jajnika, jer umanjuju aktivnost estrogena, glavnog spolnog hormona žene -potencijalnog podstrekača malignog rasta. Sjemenke lana sadrže 57 posto alfa linolenske kiseline koja metaboličkom preobrazbom daje omega-3 masne kiseline, slavne zbog mnogostrukog ljekovitog djelovanja. Zbog toga laneno ulje, hladno prešano i nerafinirano kakvo je u sjemenkama u prehrani može zamijeniti ribu! Zbog istog razloga laneno ulje ima utjecaj na vrijednost kolesterola, upalne procese i procese grušanja krvi… pa se preporučuje piti ga na žlice ili ga stavljati na salatu! Osobito se preporuča djeci, starijima, pothranjenima i rekonvalescentima, a preventivno djeluje na sve nas. Kao i soja, i lan čeka bolja vremena i svoj „dokazani“ materijal za ljekovitost.

laneno_ulje_flax

 

SVE O LANENOM ULJU – BOGATSTVO HRANJIVIH SUPSTANCI U LANENOM ULJU                                  

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1588386663553&set=a.1599368618095.83872.1052407793&theater

Promućurni ulažu novac u lan i tehnologiju protiv kvarenja ulja – jedinu manu savršenom ulju. Na vrhu svake stabljike koja naraste i do pola metra u visinu cvijeta nježno plavi pupoljak. Nakon što je pčela izvršila oprašivanje, u cvijetu se počinje razvijati plod, koji će kada sazrije doseći veličinu graška, unutar kojeg se nalazi desetak malih sjemenka.Sjemenke se razlikuju ovisno o mjestu uzgoja – tako da su u Kanadi crne ili smeđe, a u Indiji žućkaste. Danas su najveći svjetski proizvođači lana Nizozemska, Rusija, SAD, Kanada i Argentina. Ova se kultura uzgaja preko 5000 godina u umjerenim i tropskim područjima, upotrebljavajući se u mnogobrojne svrhe. Tako su stari Egipćani od lanenog vlakna proizvodili posebne omotače u kojima su mumificirali svoje vladare. Biblija na mnogim mjestima spominje lan. Babilonci su ga uzgajali. Stari Grci i stari Rimljani su ga koristili u prehrani, mješajući lan sa kukuruznim brašnom prilikom pripreme kruha, te također kao lijek za probavne smetnje. Srednjovjekovni travar Bartolomej napominje kako se lan koristi za odjeću, za jedra, za ribarske mreže, za zavoj, za konac i užad, za laneno vlakno i plahte, za vreće, torbe i novčanike. Laneno tkanje („kudelja, stupa“) se koristi pri popravku pukotina na drvenim brodovima, te kao sirovina u svjetiljkama,… i na kraju on zaključuje da ne postoji druga biljka koja je toliko korištena u svakodnevnim potrebama čovječanstva koliko lan. Karlo Veliki je shvaćajući njegovu važnost još prije 1300 godina izdao i određene zakone vezane uz njegovu upotrebu. Danas se lan također koristi u nebrojene svrhe. Od predivnog lanenog platna sa raznim uzorcima, do cijele palete kozmetičkih proizvoda, kao i farmaceutskih proizvoda, za humanu i veterinarsku upotrebu. Osim kao hrana za male ptičice, sve se više shvaća važnost i značaj tog malenog sjemena, i u ljudskoj prehrani, budući da u sebi sadrži značajne količine korisnih, a inače rijetkih sastojaka. Čovjek dolazi u iskušenje da ga prozove čudotvornim lijekom koji pomaže u mnogim stanjima. No, iako to ne bi bilo ispravno reći ni za jednu biljku, sigurno možemo tvrditi da su te sjemenke veoma zdrave i da će uvelike koristiti za mnoge stvari u našem tijelu ukoliko ih uvrstimo u redoviti jelovnik. U prehrani se lan može koristiti na nekoliko različitih načina. Najbolje je koristiti cjelovite sjemenke…tako što će se mješati u kruh, u kolače i to kao čitave ili kao izmiksane sjemenke, koje daju blagi orašasti ukus jelima. Osim toga, svježe izmiksane lanene sjemenke se mogu dodavati različitim jelima, umacima, salatama, juhama od povrća, sarmama, popečcima, žitaricama za doručak, jogurtu itd.

 images (3)

SEDAM ZDRAVIH SVOJSTAVA LANA

Laneno ulje, lanene semenke i omega-3 masne kiseline koje oni sadrže, pozitivno utiču na vaše zdravlje. Evo na koje načine lan pomaže vašem tijelu:

 

1. Lan pomaže zdravlju srca i krvožilnog sustava. Iznimno visoka razina omega-3 masnih kiselina smanjuje razinu lošeg kolesterola. Riblje ulje i alge su također dobri izvori esencijalnih masnih kiselina.

 

2. Lan pomaže zdravlju debelog crijeva. Ima antikancerogena svojstva, a kao prirodni lubrikant i bogat izvor vlakana, smanjuje mogućnost pojave zatvora.

 

3. Konzumacija lana može osnažiti imunitet. Jedna studija je pokazala da su upale dišnog sustava rjeđe i manje ozbiljne kod djece školskog uzrasta koja uzimaju manje od žličice lanenog ulja dnevno, nego kod djece koja ga uopće ne uzimaju.

 

4. Lan sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga. To je posebno važno u razdoblju kada dječji mozak najbrže raste – prije rođenja te u ranom djetinjstvu. Bilo bi dobro kada bi majke tijekom trudnoće i dojenja uzimale jednu žlicu lanenog ulja dnevno.

 

5. Lan pomaže zdravlju kože. Svojim pacijentima koji imaju suhu kožu, ekcem ili preosjetljivost na sunce, preporučam laneno ulje kao dodatak prehrani.

 

6. Stabiliziranjem razine šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa.

 

7. Masnoće iz lana mogu pridonijeti gubitku viška kilograma.

 

Tvari bogate esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju tjelesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u tijelu. Ukoliko jedete “dobre” masnoće, vjerojatnije je da će vaše tijelo skladištiti upravu onoliko masti koliko mu treba.To se naziva termogenezom – proces u kojem se posebne masne stanice (tzv. smeđe) prebacuju u “višu brzinu” i sagorijevaju više masti ako ih aktiviraju esencijalne masne kiseline, posebno gama linolenska kiselina (GLK). Iz svog iskustva mogu potvrditi da općenito manje žudim za masnom hranom ako u prehrani imam dovoljno zdravih masnoća. Dnevna doza omega-3 masnih kiselina bi mogla biti važan dio programa za kontrolu težine.

mala

KORIŠTENJE LANENOG ULJA  – BOGATSTVO HRANJIVIH SUPSTANCI U LANENOM ULJU

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1588386663553&set=a.1599368618095.83872.1052407793&theater

• Ne koristite laneno ulje za kuhanje. Ulja bogata esencijalnim masnim kiselinama nisu dobra za kuhanje. Visoka temperatura čak može te zdrave masnoće pretvoriti u štetne. Laneno ulje dodajte hrani nakon kuhanja ili pri posluživanju.

• Lan ima mnogo vrlina, ali ima i jednu manu: brzo postaje užeglo. Zdrave masnoće se po pravilu brzo kvare, a jedina iznimka je maslinovo ulje. (Ulja s dugim rokom trajanja su zapravo hidrogenizirane masti koje su, naravno, štetne.) Da biste spriječili kvarenje:

– Kupujte samo laneno ulje koje je stajalo u hladnjaku i koje se prodaje u crnim bocama.

– Laneno ulje držite u hladnjaku, u boci čvrsto zatvorenoj poklopcem. Čim više smanjite izloženost ulja toplini, svjetlosti i zraku.

– Budući da će ulje postati užeglo otprilike 6 tjedana nakon prešanja, kupujte laneno ulje u manjim bocama, ovisno o tome koliko ga brzo trošite. U našoj obitelji se troši otprilike 4 žlice dnevno, najviše kao dodatak frapeima.

• Uzimate li laneno ulje s hranom, možete čak povećati prehrambenu vrijednost drugih namirnica. Istraživanja pokazuju da dodavanje lanenog ulja u hranu bogatu sulfatnim aminokiselinama kao šo su fermentirani mliječni proizvodi (npr. jogurt), povrće iz porodice kupusnjača, te proteini životinjskog podrijetla, morskih plodova i soje, pomaže esencijalnim masnim kiselinama da se ugrade u stanične membrane. Pomiješano s jogurtom, laneno ulje postaje emulzija te ga tijelo može bolje probaviti i iskoristiti.

• Laneno ulje je nadjelotvornije kada ga se uzima s antioksidansima kao što su vitamin E i karoten, te nekim drugim tvarima, npr. vitaminom B6 i magnezijem. Iako jedna žlica lanenog ulja dnevno ne obećava savršeno zdravlje, sigurno je da vam može biti od pomoći. (Laneno seme je najbogatije vitaminom B-17)!!!

Vitamin B-17. Laneno seme je najbogatije vitaminom B-17, a da bi ga čovekov metabolizam mogao iskoristiti, laneno seme se mora samleti. Za one koji neznaju, da bi mogla nastati korist od uzimanja vitamina B kompleksa, najmanje dva sata nakon uzimanja vitamina ne sme se koristiti ništa što u sebi sadrži beli šećer.

246798_1970420774167_1052407793_2305955_6254851_n (1)

SPRECAVA I LECI KARCINOME I SRCANA

Poznato je da je ulje lanenog semena zdravo za srce zato što sadrži alfa – linolensku kiselinu. Samo seme lana (samleveno ili celo) takođe sadrži lignane, koji mogu da imaju antioksidantske akcije i mogu da pomognu u zaštiti protiv određenih vrsta kancera

ČINJENICE O SEMENU LANA

Da li se pogačice od lanenog semena bore protiv kancera dojke i kancera prostate? Da li svi mi treba da jedemo laneno seme i koristimo ulje od lanenog semena u salati? Pojedini bi rekli „Da“! Istina je da nedavno istraživanje mogućih zdravstvenih koristi lana daje nadu.
Biljka lana, drevni usev, daje vlakno od koga je platno istkano, kao i seme i ulje. Ulje (naziva se i seme lana) ima višestruku industrijsku upotrebu – ono je, na primer, važan sastojak boja, lakova i linoleuma. Ulje lanenog semena se takođe javlja u jestivom obliku i najčešće se prodaje u radnjama sa zdravom hranom. Kao i maslinovo, kanolino i ulja mnogih drugih biljaka, ono je nezasićeno i zdravo za srce. Seme lana sadrži još jedan veoma interesantan sastojak – lignane koji mogu imati antikancerogene karakteristike.

files 

BILJNI HORMONI: ZAŠTITA OD KANCERA?

Lignani su vrsta vlakna, a u isto vreme i vrsta fitoestrogena – hemijski slični ljudskom hormon estrogenu. Seme lana je najbogatiji izvor lignana. Ako jedete lignane, bakterije u digestivnom traktu ih pretvaraju u supstance kao što je estrogen – nazivaju se enterodiol i enterolacton, a smatra se da imaju preventivno dejstvo protiv tumora. Lignani i ostali sastojci lanenog semena mogu da imaju antioksidantske karakteristike – odnosno mogu da smanje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije. (Ulju lanenog semena nedostaju lignani, ali ih neki obrađivači dodaju u ulje.) Nedavna istraživanja su pokazala da su kod pacijenata obolelih od kancera koji su konzumirali laneno seme pokazani neki ohrabrujući rezultati. U jednom istraživanju, muškarci oboleli od kancera prostate koji su jeli 35 grama (uncija) samlevenog lana (skoro tri supene kašike) dnevno kao deo dijete sa malom količinom masti, smanjili su napredovanje kancera u periodu od kada im je postavljena dijagnoza do operacije. Slična studija žena koje su očekivale operaciju zbog kancera dojke je pokazala da one koje su jele dnevno pogačicu od lanenog semena (sa oko četiri supene kašike mlevenog lanenog semena po pogačici) imale su nižu stopu rasta tumora. Eksperimenti na životinjama, takođe, navode neka antikancerogena dejstva koja poseduje seme lana. Ipak, uvek je teško odrediti da li su lignani ti koji pomažu ili su to neki drugi sastojci u semenu lana. A ni sve studije nisu dale pozitivne rezultate. Još uvek je rano reći da lan može da bude prevencija od kancera, ili da ga leči, i da se preporuči u tu svrhu. Važno je podsetiti da biljka estrogen, kao ljudski hormoni nije uvek benigna. U velikim dozama – a niko ne zna koliko je previše – lignani mogu da postanu promoteri kancera. Zapravo, neka istraživanja na životinjama su pokazala da velike doze biljke estrogena mogu da prouzrokuju razmožavanje ćelija kancera. Mi ne znamo gde treba povući liniju između – dovoljno i previše. Sve što možemo da uradimo je da sačekamo dalji razvoj.

246798_1970420774167_1052407793_2305955_6254851_n (1) 

ZDRAVA STRANA LANA ZA SRCE

Osim lignana, laneno seme i njegovo ulje su, takođe, najbolji hranljivi izvor neophodne masne kiseline – alfa-linolenske kiseline. „Neophodna“ znači da moramo da je konzumiramo, zato što naš organizam ne može da je proizvodi. Neophodne masne kiseline su važne za ćelijske membrane, regulaciju krvnog pritiska i ostale funkcije. Alfa-linolenska kiselina je omega-3, slična nekim masnim kiselinama u ribljem ulju. Kao aspirin, omega-3 kiseline mogu da smanje zgrušavanje krvi, dakle, samim tim smanjuju šansu od smrtonosnog srčanog udara. Seme lana i njihovo ulje mogu takođe da snize ukupan holesterol u krvi, kao i LDL (“loš”) holesterol. Ali to ne treba da nas mnogo iznenađuje, jer svako nezasićeno ulje će to učiniti, naročito ako je subtituirano za zasićene masti. Vlakna u semenu lana, takođe mogu da pomognu protiv holesterola, pošto su rastvorljiva (slično vlaknima u ovsu).
Nekoliko istraživanja na ljudima je povezalo veliku usisnu moć alfa-linolenske kiseline sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja i/ili smrti od srčanih oboljenja. Jedna francuska studija koju smo objavili 1999. godine je pronašla da je dijeta relativno bogata alfa-linolenskom kiselinom značajno smanjila rizik od drugog srčanog napada. (Alfa-linolenska kiselina u toj studiji nije bila iz semena lana, nego iz margarina ulja kanole). Osim ulja lanenog semena i konole, alfa-linolenska kiselina je, takođe, pronađena u ulju soje i oraha.

DOBRA HRANA, NE MAGIČNO ZRNO

Svaka biljna hrana, uključujući i lan, ima šta dobro da ponudi. Beli luk, crni luk, paradajz, brokoli, mahune i sve žitarice sadrže dosta korisnih supstanci. Ukoliko želite da dodate laneno seme u dijetu, to je odlična ideja. Ali, ukoliko su vam čizburgeri glavni izvor kalorija, dodavanje lanenog semena vam neće mnogo pomoći.
Laneno seme ima prijatan ukus oraha, i jako je ukusno u salatama, kuvanom povrću ili pahuljicama. Ulje je takođe veoma ukusno, ali i skupo. Ovo su neki saveti za lan:
• Samleti seme ili ga dobro sažvakati – celo seme samo prolazi kroz digestivni trakt. Mlevenje semena neposredno pre upotrebe najbolje čuva ukus i hranjive sastojke, ali prethodno samleveno seme je pogodnije. čuvajte ga u frižideru. Nema razlike u hranljivim sastojcima između braon i žutog semena.
• Kombinujte brašno od lanenog semena sa pšeničnim brašnom za hleb, hlebčiće i palačinke.
• U mnogim radnjama se može naći gotov hleb, pogačice, pahuljice i štapići od lanenog semena.
• Ulje se brzo kvari; pakuje se u tamnim bocama da bi se produžio rok trajanja. čuvajte ga u frižideru i vodite računa o roku upotrebe. “Hladno-presovano” ulje od lanenog semena je skuplje, ali nema boljeg od njega.
• Ulje od lanenog semena se ne može koristiti za prženje ili za prženje u ključalom ulju.
• Trudnice ili dojilje ne treba da jedu mnogo lana.
• Neki ljudu mogu da imaju alergijsku reakciju na laneno seme.
• Odustanite od lanenog semena kao dopune – umesto toga jedite prehrambene proizvode.

246798_1970420774167_1052407793_2305955_6254851_n (1)

KORISTITE LAN SLOBODNO U SVIM VARIJANTAMA, JER JE ZDRAV I IMA DOSTA U NJEMU B17 KOJI JE JAKO TRAZEN, POSEBNO U LECENJU KARCINOMA.

 

JEZGRE SLJIVA, KAJSIJA…. POMAZU U BORBI PROTIV KANCERA

Jezgra iz kostica sljiva, kajsija i drugih mogu efektno iskoristiti kao prirodni medikament u borbi protiv kancera. Pogotovu, kada najnoviji podaci navode, da se svake godine u svetu,otkriju novih, oko 3.000.000 bolesnika sa ovom opakom bolescu. Zato usmerimo sve snage i znanja u borbi protiv ovog zla. U jezgrima kostice kajsije, sljive i drugih nalazi se vitamin B17.Odnosno, najveca koncentracija B17 vitamina je u gorkim bademima, u jezgrima kostica jabuke, kajsije, nektarine, kruske, sljive, tresnje, limuna, kupina, malina, jagoda i drugih.

NACIN DELOVANJA:

U molekulu vitamina B17 nalaze se dve jedinice secera, jedna cijanida i jedna benzadelhida, koji se u ljudskom organizmu oslobadja samo na mestu gde se nalazi maligna celija. Malignoj celiji je secer neophodan za rast i odrzavanje. Maligna celija je bogata enzimom betaglikozidazom u spoju sa cijanidom i benzadelhidom iz jezgra stvara vrlo otrovno jedinjenje hidrocijanid (HCN). Tako se celija raka truje i unistava. Enzim betaglikozidazon se u ostalim, zdravim, celijama tela nalazi u izuzetno malim kolicinama, pa prakticno ne dolazi do trovanja zdravih celija organizma.

UKRATKO

Rak voli šecer, a cijanid u JEZGRU koštice ( kajsije, sljive, jabuke i dr.) je okružen šecerom. Rak jede šecer i truje se cijanidom. Zato je jako važno da se celije raka navedu da jedu samo šecer sa cijanidom.

Unošenje svakog drugog šecera u organizam za vreme lecenja treba eliminisati.

Dnevna kolicina upotrebe:

U proseku iznosi oko 35 jezgara dnevno

Svako jezgro u ustima dobro sazvakati i natopiti pljuvackom u ustima potom progutati.Namena je, prvenstveno, obolelim od ove opake bolesti a potom prevencijom da do oboljenja ne dodje.

Kostica kajsije u kojoj se nalazi JEZGRO SA VITAMINOM B17

Kajsija Sljiva

0ecdcd0ff62c2ea3cf6aab2a819f5531_header

ULJE I SEMENKE LANA

Laneno ulje

Sjemenke lana i ulje iz njih dobijeno sadrže sastojke koji potiču dobro zdravlje. Ovo je ulje bogato alfa-linoleinskom kiselinom, esencijalnom masnom kiselinom koja povoljno djeluje na bolesti srca, upalne bolesti crijeva, artritis i niz drugih stanja.Sadrži i grupu tvari pod nazivom lignani koji mogu igrati ulogu u prevenciji raka. Ulje sjemenki lana sadrži 50-60% omega-3 masnih kiselina (dvostruko više od ribljeg ulja). Primarna upotreba ovog ulja bila je u industrijske svrhe. Sama sjemenka sadrži 35-44% ulja. U istočnoj Europi laneno ulje se dobiva hladnim prešanjem, dok se u SAD proizvodi toplim prešanjem i ekstrakcijom otapalima i rijetko se koristi u prehrani. Lan sadrži glukozid koji se deaktivira djelovanjem topline.Alfa-linoleinska kiselina pripada skupini omega-3 masnih kiselina zajedno sa eikozapentanoičnom kiselinom (EPA) i dokozaheksanoičnom kiselinom (DHA). Prirodni izvor EPA i DHA prvenstveno predstavlja riba, dok se alfa-linoleinska masna kiselina nalazi u lanu i nekim biljnim uljima. Iako je struktura ovih spojeva slična, to nužno i ne znači da imaju jednaki učinak u tijelu.
Posebno je važno održati povoljnu ravnotežu omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a što se postiže pravilnom prehranom. Dok omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese, omega-6 ih pojačavaju. Smatra se da zdrava prehrana treba sadržavati otprilike dva do šest puta više omega-6 masnih kiselina od omega-3 masnih kiselina. Npr., u tipičnoj američkoj prehrani omjer omega-6 prema omega-3 je veoma neuravnotežen, on iznosi od 14 do 25 naprema 1, a mnogi istraživači smatraju da ta neravnoteža utječe na povećanje upalnih procesa u raznim bolestima.

Lan 

Upotreba ulja semenki lana
Ovo ulje (kao i druga ulja bogata omega-3 masnim kiselinama) može pomoći u tretmanu raznih stanja, a također povoljno djeluju na rast i razvoj organizma.
Najviše je podatka o povoljnom djelovanju na bolesti srca, ali se može koristiti i u tretmanu povišenog kolesterola. Mediteranska prehrana primjer je pravilnog omjera omega-3 i omega-6 masnih kiselina, ona potiče potrošnju integralnih žitarica, korjenastog i zelenog povrća, te svakodnevni unos voća, ribe, mesa peradi i maslinovog ulja, sa neznatnim unosom crvenog mesa i životinjskih masnoća (maslaca). Jedan od najboljih načina prevencije i tretmana bolesti srca je svakako nisko masna prehrana u kojoj se vrši zamjena zasićenih i trans masnoća sa nezasićenim masnoćama (mononezasićenim, polinezasićenim). Određene studije pokazuju da osobe koje prehranom unose znatne količine alfa-linoleinske masne kiseline imaju manju vjerojatnost od pojave fatalnog srčanog udara.
Nekolicina studija ukazuje da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama ili suplemantacija omega-3 masnim kiselinama, uključujući i alfa-linoleinskom masnom kiselinom, znatno smanjuje krvni tlak u osobama oboljelim od hipertenzije.
Alfa-linoleinska masna kiselina može imati povoljan utjecaj i kod slijedećih bolesti: Chron-ova bolest, ulcerativni kolitis, artritis, rak dojke, depresija, opekline, akne, astma, bolne menstruacije; međutim, utjecaj na ove bolesti i stanja potrebno je dodatno ispitati.

Način čuvanja
Najkvalitetnije ulje se dobiva od svježih sjemenki. Sjemenke se procesiraju na niskoj temperaturi, a posebno je važno osigurati preradu u tamnom prostoru bez suvišnog kontakta sa kisikom.
Ulje sjemenki lana potrebno je pohraniti u hladnjaku, jer će mu na taj način vjek trajanja biti produžen i spriječiti će se užeglost. Kako je osjetljivo na svijetlost i kisik prije kupovine potrebno je provjeriti ambalažu koja treba biti tamne boje, a čep treba biti dobro zatvoren.

73188_1588386663553_1052407793_1663222_1801853_n

Unos ulja semenki lana
Obično se preporuča konzumacija jedne žličice dnevno. Ne smije se zaboraviti da jedan gram lanenog ulja daje 9 kcal, kao i ostala ulja, te tako doprinosi ukupnom unosu masnoća, za koje se ne preporučuje da prelaze 30% energetskog unosa.
Unos alfa-linoleinske masne kiseline može se povećati tokom dojenja u majčinom mlijeku ukoliko dojilja dnevno uzima jednu žlicu ulja, ili konzumira svježe sjemenke lana prehranom.
Posebnu pažnju treba posvetiti istodobnom korištenju suplementa, kao što je ulje sjemenki lana (može se nabaviti i u kapsulama), i lijekova. Poznato je da ulje sjemenki lana može usporiti apsorpciju lijekova i nekih sastojaka hrane. Kod dijabetičara, koji imaju smanjenu sposobnost pretvorbe alfa-linoleinske masne kiseline u EPA i DHA, prvenstveno se preporuča suplementacija ribljim uljem ili proizvoda bogatim EPA i DHA. Upotreba alfa-linoleinske kiseline se zbog kontradiktornih studija ne preporuča kod bolesti prostate i makularne degeneracije oka, te kod redovitog liječenja aspirinom i ciklosporinima. Sa druge strane, u terapiji visokog kolesterola pri pokušaju smanjenja omjera omega-6 naspram omega-3 masnih kiselina, ulje sjemenki lana može djelovati povoljno povećavajući djelotvornost lijekova statina.

KAZEIN I LANENO ULJE

 

 

 

 

 

Mala-tajna-velikih-majstora-kazein-i-laneno-ulje

Svi znamo što je kazein i laneno ulje. Međutim, jeste li ih ikada pomešali u jedan obrok. Ako niste, šta čekate?! Vreme je za maksimalan napredak!

Kazein

Jedna od glavnih karakteristika kazeina je njegova spora apsorpcija i probava. Određeni tipovi kazeina opskrbljuju mišiće aminokiselinama i do sedam sati, čime sprječavaju razlaganje mišića za vrijeme spavanja ili između obroka.

Laneno ulje

Laneno ulje je izvrstan izvor esencijalnih masnih kiselina. Blagotvorno djeluje na zdravlje, potiče mišićni rast, pomaže pri oporavku zglobova i stimulativno djeluje na sagorijevanje masnih naslaga. Laneno ulje je savršen izbor u kombinaciji s kazeinom kada je potrebno dodatno usporiti njegovu probavu.

Kombinirajte ih na ovaj način:

U svoj proteinski napitak s kazeinom (20-40 grama kazeina s vodom ili nemasnim mlijekom) dodajte dvije ili tri jušne žlice lanenog ulja 15-30 minuta prije odlaska na spavanje. Proteinski napitak koji sadrži kazein (po mogućnosti u micelarnom obliku) opskrbljuje mišiće krucijalnim aminokiselinama tijekom noći; uz laneno ulje – 15-30 minuta prije spavanja – kazeinski napitak će produžiti svoje djelovanje i mišićima ravnomjernije osigurati dotok aminokiselina.

Izvor: flexonline.com

6ee4fef0f4e28c4817ef6686e0ddf44f

17 comments on “SVE O LANU – Vitamin B17 – LANENO SEME I LANENO ULJE U ISHRANI I LECENJU

  1. Da li lanene sjemenke smanjuju razinu estrogena? Deficitarna sam u tom pogledu i tražim alternativu za povećanje kilaže i uspostavljanje redovnog mjesečnog ciklusa. Da li lanene sjemenke i bundevine škode mojoj namjeri?

  2. Budite IZUZETNO obazrivi kada o soji pricate pozitivno, postoje studije koje govore o katastrofalnim posledicama na organizam kao posledicu dugogodisnjeg konzumiranja Soje, a da ne pricam da je 95% svetske soje zapravo GMO. Budite obazrivi, postoji velika opasnost od sirenja dezinformacija. Na vasem blogu se u ovom post-u govori pozitivno o soji a u sledecem se naziva „uzasnom mahunarkom“. Budite obazrivi da ne ispadnete kontradiktorni takodje. Toliko

  3. Ukoliko neko želi da se detalnije upozna s lekovitim učinkom hladno ceđenog lanenog ulja, može besplatno da sa sajta http://www.pobedimorak.rs preuzme detaljan opis obavljenoh ozbiljnig naučnoiztraživačkog rada, kojim je opisan postupak uspešnog uništenja ćelija raka, obavljanjem zadatka „Uništiti ćelije raka prostate primenom naučne metode sistenskog inženjeringa“. Zahvaljujuću ovom tekstu mnogi ljudi su dsns potpuno zdravi, među kojima ima i nekoliko njih koji su bili u terminalnoi fazi metastaze pod morfijumom.

Postavi komentar